Добавете ценово известие

Кога парите не са пари?

Публикувано от Tavex в категория Анализи, Златен вестник, Златен Вестник брой 14 на 03.02.2017
Цена злато (XAU-BGN)
4380,50 BGN/oz
  
+ 17,33 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
52,28 BGN/oz
  
+ 0,31 BGN
Банкноти и фиатни пари от различни валути щатски долар, евро, турска лира, китайски юан, унгарски форинт

Историята на феномена пари започва назад в хилядолетията. Както сме посочвали другаде, първоначално различни стоки са влизали в тази роля – миди, чай, кафе, какао и други, докато човечеството не се спира на познатите ни злато и сребро. Те са избрани заради уникалните им свойства, включително:

Към VII в. като паричен заместител се появяват банкнотите. Първите реални такива в Европа се появяват през 1661 г. Те са отпечатани от Stockholm Banco. Историята им е интересна и ще я разгледаме в друга статия.

Пари ли са банкнотите?

Забележете, че първите банкноти не са пари. Те се печатат като паричен заместител и разменно средство. Това означава, че банкнотата само представлява действителните пари – златото и среброто. Те са били достъпни при поискване, т.е. при предоставяне на въпросната банкнота. Всъщност от там идва и името ѝ – тя е просто банков запис.

Вижте повече по темата: Какво са парите

В повечето развити икономики златният стандарт е загърбен през 1971 г. Хартиените банкноти спират да са пари, тъй като не са обезпечени от нито една стока и се превръщат в т.нар. фиатни пари. Затова в широк смисъл можем да кажем, че днес нямаме пари, а само валута, която не запазва покупателната си способност във времето.

Вижте повече по темата: Светът без златния стандарт – пет десетилетия по-късно

Но физическите банкноти остават много важна част от финансовата система, макар да не изпълняват всички критерии за пари. Да видим техния жизнен път и по-точно неговия край, когато паричният заместител е твърде захабен. Дали той продължава да е пари? И кога една банкнота става  никому ненужна хартия?

Всяка година централните банки по цял свят пускат в обращение милиони чисто нови банкноти. Заради ежедневна употреба, те се изхабяват. В немалко случаи банкнотата може да бъде износена до такава степен, че буквално да се разпада в ръцете ви.

Животът на една банкнота

Колкото по-малка е стойността на банкнотата, толкова по-бързо тя се износва. Например, животът на един щатски долар може да бъде по-малко от година. След това тя е толкова захабена, че вече не може да изпълнява ролята си на разменно средство. Банкноти с по-голяма стойност, например с номинал от сто щатски долара, лесно издържат години наред. Но дори и те в даден момент се износват и Федералният резерв (централната банка на САЩ) ги изтегля от обращение.

Във всичко това няма нищо нередно. Ежедневно централните банки печатат нови банкноти, а търговските банки помагат за тяхното разпространение сред населението. Когато дадена банкнота приключи своя цикъл на употреба, споменатите банкови институции я изваждат от обращение. Това е кръговратът на банкнотите – от печатане до унищожаване.

Кога възниква проблем с една банкнота?

Описаният процес има своите изключения. В някои случаи може да останете неприятно изненадани, когато банковите институции откажат да приемат вашата банкнота. Обикновено ще ви обяснят, че конкретната банкнота е износена до такава степен, че на практика е неизползваема. Най-често това се случва, когато част от повърхността на банкнотата липсва или е загубила цвета си, защото неволно е била изпрана в пералнята или е стояла дълго време на слънце. Банка може да откаже да приеме банкнотата ви дори, ако е надраскана с химикал. Много клиенти биха заключили, че това е несправедливо.

Практиката показва, че всяка централна банка може да има много различни правила за изкупуването на похабени банкноти. Тъй като населението понякога няма достъп до централната банка, търговските банки действат като нейни агенти. На тях се пада неприятната задача да изкупят и оценят повредената валута.

В САЩ всяка доларова банкнота, запазила над 51% от повърхността си, се смята за законно платежно средство и всички търговски банки са задължени да приемат такива банкноти. В Канада няма подобно правило. Канадската централна банка изкупува канадски долар, запазили 50% от повърхността си, на 50% от стойността им. Ето до такава степен могат да се различават правилата при изкупуването на захабени банкноти.

Вижте повече по темата: Подриването на парите – печата рекордно количество валута, а според централните банки инфлация няма

В това отношение Европа не е по-различна от Северна Америка. Централните банки от еврозоната изкупуват банкноти, запазили повече от 50% от повърхността си, или такива с по-малко от 50% повърхност, при които собственикът им може да докаже, че останалата част от банкнотата е била унищожена. Все пак се случва да има разминаване в практиките на отделните централни банки в еврозоната по отношение на повредените банкноти.

Практика при предаване на пари в брой

Ако управлявате бизнес, който оперира с големи суми в брой, повредените банкноти може да се окажат кошмар. За повечето търговски банки “разправията” с тях означава загубено ценно време, за сметка на почти никаква възвръщаемост. Не е изключено банката да откаже да приеме по-голямо количество негодни банкноти. Причината е, че увредените банкноти не могат да се верифицират (проверят за фалшификати) с машина за броене, а проверката на ръка отнема много време. Банките не разполагат нито с това време, нито с ресурс за ръчната им обработка.

Вижте повече по темата: Краят на северноирландските банкноти

Когато банкнотите са твърде увредени, хората са принудени да обменят негодни банкноти директно в централните банки или техните касови клонове. Съществуват много тежки случаи. Например в САЩ Бюрото за гравиране и печат (част от Министерството на финансите) изкупува захабени банкноти. Но това се случва единствено в клона във Вашингтон. Нерядко се чака до 2-3 години, преди стойността на банкнотата да бъде възстановена.

Вижте повече по темата: Какво научи портфейлът ни през 2021 г.

Други централни банки, като например тези в Австрия и Канада, не приемат големи количества от гражданите и отказват да заменят увредени банкноти с нови. Системата е доста странна и фактите показват че, веднъж щом банкнотите са повредени, банките бягат от отговорност да запазят стойността им. Изкупуването се разглежда случай по случай, изцяло по преценка на  дадената централна банка. Системата е несправедлива, защото обръщайки гръб на валутата, която сама е отпечатала, централната банка на практика краде стойност от ръцете на населението.

Пари, станали обект на престъпление

Друг казус са пари, придобити чрез криминални действия. При приемането на такива банкноти трябва да подхождаме с особено внимание. Възможно е пари с големи петна от цветна боя да са крадени. Често срещана практика е парите да се пренасят в каси заедно с малки контейнери мастило. При кражба, мастилото се разпръсква по парите. В практиката най-често може да се натъкнете на такива евро банкноти, които са сравнително широко разпространени и много хора се опитват да ги обменят, за да се отърват от тях. Причината е, че много централни банки отказват да приемат такива банкноти, освен ако собственикът им не докаже как точно мастилото е попаднало върху тях.

Вижте повече по темата: Как банкнотите се предпазват от фалшификация

Обгорени по ъглите банкноти също са потенциален знак за криминална дейност. Много често парите в банкоматите се държат в метални касети. Без ключа за тези касети, престъпниците, опитващи се да откраднат парите, са принудени да използват пропанови горелки, за да ги отворят. При този процес, ъглите на банкнотите вътре биват обгорени. Служителите в централните банки са достатъчно опитни, за да забележат такава валута и, при налични обгаряния от пропан върху повърхността на банкнотите, те не се приемат.

Може да има безброй обяснения за това как една банкнота е била повредена. Често е трудно да се определи кои банкноти са били легитимно повредени и кои – не. За съжаление, отговорността дали дадена банкнота е станала негодна за употреба при обичайни обстоятелства, или не, е оставена на хората. Съвсем естествено е те да нямат ниво на експертиза, като това на конкретната централна банка.

Банкноти и пране на пари

Повредените банкноти са често и обект на измами, свързани с пране на пари. Това дава още една причина на търговските банки да не ги приемат.

Наскоро, аржентински наркокартел, целенасочено е увреждал щатски долари. Доскоро увредени и негодни за депозит в банковата система на Аржентина банкноти можеха да се изнасят от страната, без да се декларират. След това увредените банкноти може да се депозират за възстановяване на стойността в САЩ.

След изчаквателния период, по време на който се проверяват увредените банкноти, Министерството на финансите на САЩ издава чек за тяхната равностойност. Така наркокартелът вече разполага със законен чек, който може да осребри във всяка една банка по света. Това е една перфектна схема за пране на пари.

След този случай, Министерството на финансите на САЩ започна да прави проверка на всички по-значителни искания за възстановяване и ако се забележат индикации, че банкнотите са били повредени нарочно, валутата се конфискува, без да се издава чек на подателя.

Преди да приемете повредени пари, допитайте се до централната банка, която ги е издала, относно правилата около тяхното възстановяване. Запомнете, че всяка страна, дори и в рамките на Европейския съюз, следва свои правила. И винаги преценявайте какъв човек ви дава повредените пари. Ако нещо не изглежда наред, по-добре не ги приемайте, защото може да бъдете лишени от стойността им на по-късен етап. Парите са си пари, но когато са увредени, статутът им на такива може да бъде изгубен. Бъдете бдителни!

Роля на парите в брой

Парите в брой играят жизненоважна роля за икономиките. Дори изследване на Европейската централна банка показва, че те са водещата форма на платежно средство при ежедневни транзакции в Европа. Казано иначе, без физически банкноти икономиката не би могла да функционира.

Вижте повече по темата: Дигитално евро –  парична революция или стъпка към бездната

Но кешът има и други ползи в сравнение с дигиталните пари. На първо място, той позволява разплащания дори и в места, до които няма банкомат. Благодарение на него можем да пренасяме разплащателни средства, без да зависим от електричество, наличност на банкомат или финансови институции. Така пари в брой на практика представляват инструмент на финансово включване. Разбира се, има алтернативи като инвестиционното злато, които запазват стойността си във времето. Важното е, че парите в брой имат предимства пред други дигитални или електронни форми на пари.

Вижте повече по темата: Финансовата репресия

Не на последно място, физическите пари или валута осигуряват известна степен на анонимност. Ако не смятате, че това е проблем, не забравяйте, че дори Европейската централна банка беше хакната. Един от последните случаи, в които институцията призна за това, беше през 2019 г. Но не знаем в колко други ситуации тя не е оповестила за подобни инциденти.

 

Автор: Джеймс Пикеринг

www.e-worldbanknotes.com

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още