Добавете ценово известие

Акции, злато и инфлация: Какво се случва при ръст на лихвата?

Публикувано от Даниел Василев в категория Анализи, Лични финанси на 20.04.2022
Цена злато (XAU-BGN)
4010,86 BGN/oz
  
+ 53,48 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
44,87 BGN/oz
  
+ 0,45 BGN

Анализът е достъпен като епизод на подкаста Tavex новини & анализи. Не забравяйте да се абонирате, за да не пропускате новите ни епизоди. Присъедините се и към дискусионната група Приказки за икономиката и златото във Facebook.

 

Водещи централни банки, включително Федералният резерв на САЩ и Bank of England, започнаха да увеличават основния лихвен процент. Това се случва в контекста на рекордно висока инфлация и значителни рискове, които унищожават покупателната способност на парите в джоба ни. Вече коментирахме защо в подобна ситуация е добре да инвестираме и защо при инфлация има логика да спестяваме, вместо да харчим. Тук ще анализираме какво се очаква да се случи с активи като акции, инвестиционно злато и облигации при увеличаване на основния лихвен процент.

Засега Европейската централна банка не бърза да премине към подобни действия. Но именно потискането на лихвата е причината за всяка рецесия. То води до неустойчив икономически растеж, нарастване на кредита и дълга и надуването на балони. Днес те са по-големи, отколкото бяха при дълговата криза от 2008 г. Да не забравяме също, че още през 2021 г. влошаването на важни индикатори постави Европа в най-тежкото финансово състояние в историята. Представянето на имотния пазар и възможността от криза ще разгледаме в други анализи.

Вижте повече по темата: Анатомия на кризите

Освен върху икономиката като цяло, действията на централната банка на САЩ се отразяват и директно върху цената на златото и рисковите активи. Стойността на благородния метал се формира основно на борсата COMEX в Ню Йорк и отразява очакванията на американските инвеститори. Ако те усещат срив на акциите или на икономиката, действията им могат да доведат до поскъпване или спад и на други инструменти и валути. Затова да видим какво направи Федералният резерв, какво се очаква от него и до какво може да доведе това.

Какво обещава да направи Федералният резерв?

Федералният резерв увеличи основния лихвен процент през март от 0 до 0,25%. Това е първото му повишаване от 2018 г. досега. Според комюникето от последната среща на Федералния комитет по отворените пазари, взимащ решения за увеличаването на лихвата:

Много от участниците (в срещата) отбелязаха, че едно или повече увеличения на основния лихвен процент може да са подходящи при бъдещите срещи, особено ако инфлационният натиск се задържи или се засили.

Ако приемем, че централната банка изпълни заявката си, основният лихвен процент ще се увеличи до 2,5% до края на годината. Да видим какво ще стане с активите при всеки цикъл на понижаване и увеличаване на лихвата.

Цена на злато и борсови цикли при увеличаване на лихвата

Както при икономическите цикли на бумове и рецесии, за начало на „борсовия цикъл“ можем да приемем моментът, в който централната банка започва да понижава основния лихвен процент. Краят на цикъла е най-високата стойност на лихвата. В рамките на самия цикъл може да има и „междинни моменти“ на увеличаване на лихвения процент, при които не се достига пика, но които влияят върху фондовите пазари и металите.

Започваме анализа през 1971 г., въпреки че в миналото е имало и други цикли на фондовите пазари. Дотогава цената на златото в долари е фиксирана и не може да разгледаме нейните динамики. През последните петдесет години светът не е в система на златен стандарт, след като президентът на САЩ Ричард Никсън премахва „временно“ връзката между долар и злато.

Вижте повече по темата: Светът без златния стандарт – ефекти върху личните финанси

Можете да видите всеки цикъл на инфографиката по-долу, чрез селектиране на конкретен времеви интервал от падащото меню или като видите графиките за целия период.

Инфографика 1: Представяне на фондовите пазари и цена на злато при промени в основния лихвен процент

Данните показват ясно какво можем да очакваме при увеличаване на основния лихвен процент, тъй като този сценарий се е разигравал многократно в историята. По-долу ще обясним какво можем да очакваме и, което е по-важно, какви са причините за динамиките в миналото и бъдещето:

1.     Растяща цена на злато

Цената на жълтия метал се влияе от много фактори, не само от лихвения процент. Важното е, че нарастването на основния лихвен процент не просто не означава спадаща цена на злато, а напротив – пиковете ѝ често са се наблюдавали при висока лихва.

Вижте повече по темата: Понижаването на програмата за количествени улеснения няма да спре инфлацията – ето защо

В момента има и други двигатели на растящата цена на злато. То се представя добре при кризи, инфлация и геополитически рискове. И трите заплахи са на най-високи стойности от десетилетия насам. В немалка степен това е причината през първото тримесечие на 2022 г. златото да се представя добре, в сравнение с инструменти като акциите и биткойн.

Същевременно активи, които се разглеждат като конкуренти на златото, се представят много слабо, както ще видим в точка трета по-долу.

Инфографика 2: Представяне на активи (злато, борси, биткойн) през първото тримесечие на 2022 г.


Но по-важното е да разберем каква е логиката златото да се влияе позитивно при увеличаване на лихвата. Както се вижда от инфографиката, покачването на основния лихвен процент води до срив на борсите, икономиката (областите в сиво показват рецесиите в САЩ) или и двете. В този случай инвеститорите обикновено се насочват към активи, с които да защитят портфолиото си. Може би най-значимият такъв инструмент е инвестиционното злато. Затова докато другите инструменти спадат, има основание да се очаква нарастваща цена на злато.

2.     Спад на фондовите пазари

От началото на XX в. фондовите пазари са зависими от лихвения процент. Например между 1920 и 1928 г. той се понижава от 8,13 до 4,13%. Когато започва да нараства, „бесните 20-те години“ рухват и икономиката се обръща в Голямата депресия.

Когато Федералният резерв понижи изкуствено основния лихвен процент (особено в комбинация с постоянното печатане на все повече пари), кредитирането става по-достъпно. Една от дестинациите, към които новосъздадените пари се насочват, е купуването на акции на фондовите пазари. Затова индексите претърпяват непропорционално висок растеж, движени от евтиния кредит и инфлацията. Но когато достъпът до лесните пари секне, борсите претърпяват спад.

Вижте повече по темата: Кои активи съхраняват най-добре покупателната способност при кризи

За да се върнат към растеж, (което можем да наречем „напомпване на балон“), Федералният резерв трябва да понижи ефективния основен лихвен процент до по-ниска стойност, отколкото той е бил през предишния растеж на борсите. Затова между 2009 и 2015 г. и от 2019 до март 2022 г. лихвата беше на най-ниската стойност в историята – 0,8%.

Затова при всеки следващ цикъл индексите достигат нови рекорди (т.е. балонът става все по-голям), но са по-неустойчиви. Във времето те се спукват по-лесно, крахът на борсите е все по-тежък, а самите цикли – по-чести. Това означава, че те рухват при по-малко увеличаване на основния лихвен процент, отколкото е било необходимо в миналото. През 1980 г. ефективният основен лихвен процент е 22%. Следващите спадове на борсите се наблюдават при лихва от 9,5% (1990 г.), 6,8% (2000 г.), 5,4% (2007 г.) и 2,4% (2019 г.).

Таблица: Спад на индексите от пик до дъно и предхождащ ги върхов основен лихвен процент

Година Nasdaq S&P 500 Dow Jones Пиков ефективен основен лихвен процент
1973-1974 г. -58,9% -48% -45% 13,3%
1980 г. -18,3% -18% -44% 19,85%
1982 г. -20,4% -33,2% -28,4% 22%
1987 г. (Черен понеделник) -35,7% -30,3% -31,7% 16,17%
1989 – 1990 г. -30,1% -18,5% -17,8% 10,7%
2000 – 2002 г. (дотком балон) -75% -50,5% -27,5% 6,8%
2007 – 2008 г. (Голяма рецесия) -51,8% -53,2% -50% 5,4%
2018 г. -21% -17,5% -14,1% 2,4%
2020 г. -29,3% -31,81% -33,9% 1,58%

Източник: Федерален резерв на Сейнт Луис, Macrotrends, собствени изчисления

Предвид теорията и историческите данни, можем да очакваме, че ако Федералният резерв наистина увеличи основния лихвен процент до 2,5%, фондовите пазари ще претърпят нов много тежък спад.

3.     Срив на пазара на облигации

Облигации и злато – инструменти, които се конкурират за вниманието на инвеститорите. Но пазарът на държавни ценни книжа и на облигации като цяло в САЩ търпи силен удар. От началото на годината този сегмент се срина с над 8%, а разпродаването на облигации единствено се засилва.

Вижте повече по темата: Този показател показва защо сега е прекрасен момент за купуване на злато

Лихвите по облигациите растат, а те са в обратнопропорционална зависимост с тяхната цена. Тоест виждаме растяща лихва, когато цената на облигацията се понижава. Това се случва, защото инвеститорите бягат от сегмента, тъй като те губят от облигации – доходността им бива унищожена от високата инфлация. Тя е най-големият враг на всички инструменти с фиксирана лихва.

Същевременно увеличаването на лихвения процент води до нарастване на доходността по други инструменти. Затова ако инвеститор остави парите си в облигации, той ще се изправи пред много висока алтернативна цена. Тя представлява пропуснатите ползи от инвестиция в други активи. Дотук облигациите търпят удар от две страни.

Но най-унищожителната атака ще дойде от самия Федерален резерв. Ако вярваме на обещанието на директорите му, той ще започне да продава облигации (т.е. ще извършва количествено свиване). Институцията обаче беше най-големият им купувач, като за две години придоби държавни ценни книжа в размер на около 3 трлн. долара. Така централната банка притежава повече американски дълг, отколкото останалите държави взети заедно.

Когато най-големият продавач започне да продава, по всяка вероятност и други ще последват. Причината – цената на техните облигации ще се срине. Това по всяка вероятност ще доведе до още по-тежък крах на този вид инструмент. След четиридесет години на бичи пазар на облигации, можем да станем свидетели на драматичното начало на техния дългосрочен спад (бичи пазар).

Ще спре ли растежът на инфлацията?

Ако увеличаване на основния лихвен процент може да доведе до спукване на балони и да застраши икономиката, остава въпросът: дали действията на Федералния резерв ще спрат инфлацията? В крайна сметка точно „борбата срещу инфлацията“ е причината за увеличаването на лихвата.

Краткият отговор е „не“. Лихвата е ефективен инструмент, ако е по-висока от инфлацията. Тогава финансови инструменти като облигациите постигат нетна позитивна доходност, кредитирането се свива, а депозитите нарастват. Точно това се е случвало винаги в миналото, особено през 80-те години.

В момента основният лихвен процент е драматично по-нисък от инфлацията, измерена чрез индекса на потребителските цени. Затова няма как той да попречи на нарастването на цените, макар че може да доведе до взривове на балони. Ситуацията е абсолютно същата и в Европа.

Инфографика 3: Лихва и индекс на потребителските цнеи – исторически и днес


Днес се наблюдават и „утежняващи вината“ на Федералния резерв обстоятелства. Централната банка продължава да печата пари. Увеличаването на паричното предлагане представлява инфлация, а нарастването на цените е просто едно от нейните следствия. Няма как инфлацията да спре, докато институцията продължава да извършва инфлация. Засега институцията изтъкна, че ще започне да свива количеството пари в обращение, но това е в бъдещето. Даже и да се случи, ефектът му върху цените ще е ограничен и отложен във времето.

Вижте повече по темата: Какво е инфлация

Ситуацията се влошава от външни фактори, включително проблемите с доставките и войната в Украйна. Но те не са първопричина за инфлация. Печатането на фиатни пари от страна на централната банка е. Абсолютно същото се наблюдава и в страни като Турция, просто мащабът е различен.

Заключение

Политиките на Федералния резерв за момента не могат да спрат инфлацията. Това обезсмисля инвестирането в инструменти като облигациите и парите в брой. Техният най-голям враг е именно инфлацията. В първия случай инвеститорът ще изгуби, даже въпреки лихвата, защото инфлацията е по-висока от доходността по облигациите. Във втория покупателната способност просто се изпарява във времето.

Действията на централната банка обаче могат да сринат цели отрасли, а заедно с тях – и икономиката. Поне според теорията и историята. Това създава риск от прехвърляне на кризата към Европа.

Исторически златото се представя стабилно в сравнение с останалите активи в среда с висока инфлация, увеличаване на лихвените проценти и риск от спукване на балони и кризи. Затова си струва инвеститорите да помислят за включване на жълтия метал в своето портфолио.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още