Добавете ценово известие

Австрийски дукат – историята на една от най-популярните златни монети в света

Публикувано от Даниел Василев в категория Анализи, Рафинерии и монетни дворове на 20.01.2022
Цена злато (XAU-BGN)
4374,32 BGN/oz
  
+ 9,51 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
51,92 BGN/oz
  
- 0,30 BGN

През 1762 г., по време на посещение с баща си във Виена, едно шестгодишно дете чудо е поканено да свири в Огледалната зала на двореца Шонбрун за радост на ерцхерцогинята на Австрия Мария Терезия. А отплатата за забавлението на нейно величество и двора ѝ, която Волфганг Амадеус Моцарт получава, е един златен австрийски дукат.

Заради изключително високото качество, поддържано стриктно векове наред, златна монета австрийски дукат със същите характеристики (тегло от 3,49 грама и чистота от 23,66 карата) като тази, връчена на великия композитор, може да се купи от всекиго днес. Стриктно спазваните стандарти и високото съдържание на чисто злато са причините дукатът не просто да остане търсен векове наред, но и да стане гръбнакът на търговията в Европа.

Вижте повече по темата: Кои са трите най-популярни златни монети в България

Нещо повече, в наши дни монетите с номинал от един или четири дуката са сред най-популярните видове инвестиционно злато глобално. Те носят висока стойност за любителите на историята и за привържениците на инвестиционното злато, защото рестрайковете, т.е. препечатките, сечени днес, имат непроменен дизайн от 1872 г. Те се произвеждат от един от най-старите монетни дворове в света – Münze Österreich, наричан обикновено просто австрийски монетен двор.

Случаят с Моцарт и Мария Терезия е само един епизод от съкровищницата, която преставлява историята на австрийският дукат. Затова тук ще се гмурнем именно в нея.

Раждането на дуката

Възникването на дукатите не се случва в Австрия, а в градовете държави в днешна Италия. Първият, носещ това име, е сребърна монета, сечена от Роже II Сицилиански към средата на XII в. Той е моделиран по образ на византийските монети от времето.

Сребърен дукат на Роже II Сицилиански

Сребърна монета дукат на Роже II Сицилиански

Името на валутата идва от владетелската титла дук или херцог, респективно дукатите са „монетите в херцогството“, която е спомената и в надписа, срещан на дукатите:

Sit tibi, Christe, datus, quem tu regis iste ducatus.

Нека дарът на Христос бъде с теб, владетелю на херцогството.

Дукатите се разпространяват в Северна Италия

В края на XII в. дукати започват да се произвеждат и във Венеция. Те остават сребърни монети през следващия почти век.

Вижте повече по темата: Латинският паричен съюз – дядото на еврозоната

Ала към средата на XIII в. във Флоренция започва да се сече златната монета флорин, която, заради високата си честота и качество (0,1125 тройунции или 3,536 грама и чистота от 23,66 карата или 98,6% чисто злато), скоростно става предпочитано разплащателно средство в цяла Европа. Затова от флорентинският флорин произхождат различни валути, например използваният и до днес унгарски форинт.

Вижте повече по темата: Унгарски форинт – история на най-инфлираната валута и спасяването ѝ чрез злато днес

Следвайки примера на флорентинците и предвид наблюдаващата се инфлация в други страни, например във Византийската империя, Великият съвет на Венеция оторизира създаването на местния златен дукат. Това се случва през 1284 г., по времето на дож Джовани Данголо. Дукатът има малко по-голямо тегло от флорина – 3,545 грама и същата чистота, според Oxford Encyclopedia of Economic History.

Отнема малко над век на дуката да се превърне в доминиращата златна монета в глобалната търговия. Както се случва и с флорина, заради широката му разпознаваемост и висока чистота много страни започват да секат дукати и към 1500-те години монети с това наименование се произвеждат от над 250 държавни и частни монетни дворове. Първата, която възприема стандарта след Венеция, е Унгария (1325 г.), последвана от Австрия, а в по-далечното бъдеще – и от Нидерландия (1586 г.). След XVI в. подобни на дуката дизайни се появяват в Русия и Полша.

В самата Венеция производството му спира през 1797 г., когато тя е завзета от Наполеон Бонапарт, а територията ѝ е поделена между Франция и Австрия. През петстотинте години венецианските дукати не претърпяват обезценяване. Тоест количеството чисто злато в тях остава малко или много еднакво в хода на цялата им история.

Създаването на австрийския дукат

Към момента на преустановяване на сеченето на оригиналните дукати, Австрия вече е възприела и емитира почти точно копие на венецианската валута. Първите дукати в страната са произведени в началото на 1511 г. при император Максимилиан I (управлявал между 1508 и 1519 г.), известен и с прякора си Последния рицар. Златната монета с номинал от един дукат има тегло от 3,5 грама и чистота от 98,6% или 23,66 карата. С тях той директно наследява дукатите от Венеция и задава стандарта, който продължава да се следва и до днес.

Във времето в Австрия се емитират монети с номинал от два, три, четири, пет, десет (тегло от 35 грама) и двадесет дуката. Всички те също са с чистота от 23,66 карата. Тя се превръща в реклама на монетата по света, тъй като векове наред това е върхова чистота, която може да се получи технологично. Ако видим други монети в обращение през периода, като френските 20 франка Наполеон или Мариана, ще видим, че те са с по-ниско съдържание на чисто злато от 21,6 карата или чистота от .900.

Вижте повече по темата: Топ 10 на най-големите рафинерии за злато в света

Параметрите на австрийския дукат ще се запазят почти без промяна в хода на историята. В края на XVIII в. в обращение са дукати с ликовете на Андреас Якоб фон Дитрихщайн (дизайн на Франц Меценкопф) и императорите Франц II и Леополд VII. Те са с тегло от 3,5 грама, като само закратко се понижават до 3,47 грама при Леополд VII и честота от .986.

Златна монета, носеща лика на Мария Терезия (на власт между 1740 и 1780 г.), каквато вероятно е получил и Моцарт

Златна монета 5 дуката с лика на Мария Тереза

При формирането на Австро-Унгарската империя през 1867 г., централноевропейската държава обхваща териториите на днешните Австрия, Словакия, Словения, Чехия, Босна, Хърватия и части от Полша, Румъния, Италия, Украйна, Молдова, Сърбия и Черна гора. Така тя е най-голямата държава в Европа, по-малка единствено от Русия, която обаче не е само на един континент. Затова не е учудващо, че нейната валута става една от най-важните валути, захранващи глобалната търговия и се приема масово. Не трябва да забравяме, че целият XIX в. е период на интензивен технологичен и икономически растеж.

Вижте повече по темата: Интернационалните златни монети – първият опит за стандартизиране на парите

Даже и когато австрийският дукат спира да е законно платежно средство през 1857 г., неговото високо качество се запазва, а монетният двор на страната продължава да го произвежда. Освен това той остава използвано платежно средство в търговията.

Познатият ни днес австрийски дукат

През 1872 г. предпоследният император на Австро-Унгария Франц Йосиф I е 42-годишен. Като такъв продължаваме да го виждаме на монетите австрийски дукат и до днес, след като дизайните на първите дукати с образа му, сечени през 1855 г., са променени, след което никога не се изменят. А през последните точно 150 години валутата се създава в два варианта от златно-медно-сребърна сплав с номинали от 1 и 4 дуката.

Параметри на австрийския дукат

Да разгледаме физическите характеристики на монетите австрийски дукат, които все още са в производство и са широко търсени.

Таблица: Параметри на златните монети австрийски дукат

Номинал Общо тегло (грама) Тегло на чистото злато (грама) Тегло на чистото злато (тройунции) Чистота Диаметър (милиметра) Дебелина (милиметра)
1 дукат 3,4909 3,44203 0,11066 98,6% (23,66 карата) 20 0,8
4 дуката 13,96 13,77 0,4438 98,6% (23,66 карата) 39,5 0,71

Австрийският дукат е по-тънък от един милиметър, което също е заимствано директно от средновековния му венециански прародител. Това ги прави относително трудни за фалшициране, тъй като златото е тежък метал с уникална плътност от 19,3 грама на кубичен сантиметър. Често имитациите са по-дебели от оригиналите, за да постигнат необходимото тегло.

Вижте повече по темата: Пирит – златото на глупаците

Независимо от номинала, на лицевата страна е изобразен в профил Франц Йосиф I, гледащ надясно, с лавров венец на главата. Текстът около нея гласи: “FRANC IOS I D G AUSTRIAE IMPERATOR” („Франц Йосиф I, по Божията милост, император на Австрия“). При монетата от 4 дуката бюстът обхваща и раменете и гърдите на владетеля.

Лицевата страна на австрийски дукат с номинал 1 (ляво) и 4 (дясно)

Златна монета австрийски 4 дуката с лика на Франц Йосиф I Златна монета австрийски 1 дукат с лика на Франц Йосиф I

 

 

 

 

 

 

 

 

На гърба виждаме герба на династията на Хабсбургите, увенчан с двуглав орел и корона. Той е придружен от текста: “HVNGAR BOHEM GAL LOD ILL REX AA 1915” (Унгария, Бохемия, Галисия, Лодомерия, Илирия, крал и ерцхерцог на Австрия 1915 година).

Гръб на златна монета австрийски дукат

Гръб на златна монета австрийски 4 дуката

В случая на монетата от четири дуката, долу в средата на гърба се вижда номинала. Но и двата номинала разполагат с гурт – назъбеният ръб или кант, по който лесно може да се види дали някой е опитвал да отстрани злато от тях. Той е особено полезен за платежни средства, използвани в обращение, каквито са били дукатите.

Вижте повече по темата: Какво е гурт и защо монетите го имат?

Интересна е дата, изписвана върху съвременните препечатки на австрийския дукат. Производството му е трябвало да приключи през 1915 г. Това е и последната година, през която австрийският дукат се е приемал в търговски сделки в родината си. В този момент Австро-Унгария е изпаднала в дълбока криза заради Първата световна война. Конфликтът е стартиран именно от изобразения на монетата император Франц Йосиф I. Войната ще „надживее“ владетеля и ще разцепи централноевропейската суперсила, управлявана от него приживе.

Вижте повече по темата: Светът без златния стандарт пет десетилетия по-късно

Но австрийският дукат е толкова популярна и търсена глобално златна монета, че Münze Österreich решава да продължи производството. Монетният двор използва последните налични матрици, които са конкретно от 1915 г. Затова официалните рестрайкове (или препечатки) след Първата световна война, които са в производство и до днес, се обозначават единствено с тази година, независимо кога точно са отсечени. Австрийският дукат остава застинал в едно много по-различно минало, когато светът все още е бил в състояние на златен стандарт.

Австрийският дукат спасява американците от конфискацията на злато през 1933 г.

За да девалвира (т.е. обезцени) щатския долар, през 1933 г. президентът Теодор Рузвелт подписва изпълнителна заповед 6102. Тя забранява притежанието на злато и задължава жителите на страната да предадат жълтия метал на държавата при цена от 20 долара за тройунция. Монети, отсечени след 1933 г., не са могли да бъдат внасяни в страната.

Вижте повече по темата: Конфискацията от 1933 г.: Началото на нарастващата цена на златото

Както всеки закон, и заповедта на президента има изключения. В параграф 2, секция b на документа се посочват като такива:

Златни монети и златни сертификати в количества, не надвишаващи съвкупната стойност от 100 долара, принадлежащи на всеки един отделен човек; и златни монети, които имат призната специална стойност за колекционерите на редки и необичайни монети.

Казано просто, законът прави изключения за нумизматичните монети, които се търсят заради своята историческа стойност. Тъй като австрийският дукат има дата най-късно до 1915 г., а освен това към този момент не е толкова разпространена златна монета в САЩ, той не попада под ударите на закона. Купувачите му са посочвали, че това е рядка колекционерска монета от периода на Първата световна война или по-рано.

Вижте повече по темата: Златна монета от 1933 г. се продаде за рекордните 18,9 милиона долара

Дукатът е един от много малкото видове инвестиционно злато, която американците са можели да закупуват легално в продължение на десетилетия, и неговата популярност в САЩ става огромна. Тя продължава да е такава и до днес. Значима причина за това е именно споменът, че американците се оказват спасени от конфискацията на златото си от австрийския дукат.

Заключение

Австрийският дукат е толкова разпространен и търсен в началото на XX в., че неговото производство не спира, даже и когато той вече не се използва като платежно средство в родината си. Повече от век по-късно славата и покупките на австрийски дукати само растат. Има много причини за това, включително огромната му историческа стойност, неговото изящество и изключително доброто му представяне като инвестиционно злато и средство за запазване на покупателната способност.

Вижте повече по темата: Кои активи запазват най-добре покупателната способност при кризи

За това говори и представянето му на Балканския полуостров, където австрийският дукат е една от най-търсените златни монети.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още