Добавете ценово известие

Биткойн срещу златото

Публикувано от Даниел Василев в категория Анализи на 01.06.2021
Цена злато (XAU-BGN)
3961,99 BGN/oz
  
+ 21,91 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
44,26 BGN/oz
  
+ 0,04 BGN

Най-голямото опасение пред всички криптовалути в момента е формулирано още от Майер Амшел Ротшилд, който казва:

Оставете ме да контролирам парите на една нация и не ме интересува кой пише законите.

Източникът на мощта на централните банки е способността им да контролират паричното предлагане по света. Наистина ли вярвате, че те ще позволят на някой да подрине техния пълен контрол? Аз не вярвам и в тази си позиция не съм единствен. В интервю от 2017 г. Даниел ДиМартино Буут, която е бивш съветник на президента на Федералния резерв на Далас Ричард Фишър, отговори по следния начин на въпроса:

– Правителствата ще позволят ли частните криптовалути да съществуват съвместно с държавните криптовалути?

– Не.

Бъдещето на биткойн и криптовалутите

Вярвам, че биткойн и другите криптовалути са промотирани от истаблишмънта, за да направят дигиталните пари популярни и общоприети от всички. Това отваря вратите към елиминирането на физическите хартиени пари и въвеждането на дигиталните пари, създадени от централните банки (central bank digital currencies или CDBC). Щом те бъдат пуснати в обращение и станат универсално приети от всички хора, истаблишмънтът няма да има нужда от криптовалутите.

В подкрепа на това твърдение идва констатацията на Федералния резерв, че се обмисля създаването именно на такава дигитална валута – Fedcoin. Китайците вече започнаха да разпространяват дигиталния юан. Русия се доближава да стартиране на дигиталната рубла. Други централни банки, като Bank of England и Bank of Canada, също разглеждат възможностите за създаване на собствени криптовалути.

Да видим какво казват самите централни банкери по темата:

  • „Директорът на ЕЦБ Кристин Лагард каза, че биткойн подпомага прането на пари“ – LiveMint;
  • „Директорът на ЕЦБ Кристин Лагард каза, че „те не са валути, а спекулативни активи“ – com;
  • „Директорът на ЕЦБ Кристин Лагард каза, че е „извън всякакъв въпрос“ централните банки да притежават биткойн!“ – com;
  • „Йелън казва, че инвеститорите трябва да са много внимателни с някои сектори и нарече биткойн „силно спекулативен“ – CNBC;
  • „Администрацията на Байдън може да принуди бизнеса да декларира транзакциите с биткойн на стойност над 10 хил. долара пред Службата за вътрешни приходи IRS“ – NASDAQ;
  • „IRS заплаши да конфискува криптоактивите на хората, които не са платили данъците си“ – Yahoo;
  • „Пекин отново е недоверчив към криптовалутите. През 2017 г. те затвориха местните борси, но не обявиха биткойн за незаконен и не спряха добива му. Сега миньорите също са принудени да преустановят работа.“ – Reuters;
  • „Биткойн се понижи до 4-месечно дъно, след като крипто миньорите спряха дейност в Китай“ – Markets Insider;
  • „Андрю Бейли от Bank of England нарече криптовалутите „опасни“ – Economic Times;
  • „Royal Bank of India неформално принуждава кредиторите да прекратят връзките си с борсите за криптовалута и търговците, тъй като спекулативните пазари се изстрелват, въпреки че Върховният съд постанови, че банките могат да работят с отрасъла“ – Reuters;
  • „Bank of Canada казва, че най-голямата спирачка пред възприемането на криптовалутите като платежно средство е волатилността им“ – Economic Times;
  • „Bank of Canada: Присъщата стойност на биткойн и етериум „е трудна за установяване“ – Decrypt;
  • „Няма повече кебапи срещу биткойн, тъй като Турция забрани плащанията в криптовалута“ – Financial Post;
  • „HSBC казва „не“ на биткойн – главният изпълнителен директор го определи като твърде волатилен, труден за оценяване и непрозрачен“ – India Today;
  • „Лоши новини за биткойн: Швеция иска Европейският съюз да забрани добива му“ – Fortune

Усещате ли общото настроение между тези заглавия? Централните банки и властите по света вече се подготвят да се изправят срещу биткойн и другите криптовалути. Какво ще стане, когато всички те създадат собствени криптовалути, създавани от централните банки? Ще знаем в следващите 12 месеца, честно казано. Това, което знаем в този момент, е, че никоя от тези централни банки не купува биткойн, но те се занимават с репатриране и изкупуване на злато.

Проблемът с волатилността на криптовалутите

След това идва въпросът с волатилността и способността на биткойн да се разглежда като средство за съхраняване на стойност.

Графика: Цена на биткойн

Източник: CoinMarketCap

Биткойн се изстреля от хиляда долара за койн през март 2017 г. до пикова стойност от 20 хил. долара към декември същата година. Това е параболично поскъпване от 20 пъти или 2000% само в рамките на девет месеца. След това се срина с 84% до дъно от 3200 долара за койн през декември 2018 г., само в рамките на една година.

От дъното от 4 хил. долара през март 2020 г. той поскъпна до връх от 65 хил. долара през април 2021 г. – ръст от 16 пъти или 1600% само за една година. От този си връх криптовалутата изгуби 54% от стойността си в перфектен срив. Това се случи само за „шест седмици!“ А след постигнатия нов пик от 69 хил. долара в началото на ноември 2021 г. (поскъпване от 130%), тя отново се срина драматично и бързо, изгубвайки нови 40% от стойността си през следващите два месеца.

Да кажем, че биткойн е волатилен, ще е най-мекото определение за него. Изключителната волатилност обаче е противоположното на концепцията за „средство за съхраняване на стойност“. Като имате предвид, че биткойн има най-голямата пазарна капитализация измежду всички криптовалути, идеята, че криптовалутите като цяло могат да съхраняват каквато и да е стойност, е, тактично казано, силно съмнителна.

Да се върнем към допускането, че правителствата, централните банки и корпорациите глобално започнат координирани усилия за елиминирането на биткойн и другите криптовалути. Как ще го направят?

Виждам три потенциални възможности за атака. Първата е да се забранят всички транзакции с криптовалути. Корпорациите няма да ги приемат като платежно средство. Втората е чрез данъчната система, при която данъчните власти обложат с огромни данъци криптовалутите, например 90%. Третата е затварянето на всички борси за криптовлаути по целия свят.

Ако няколко зле подбрани думи на Илън Мъск, могат да доведат до разпродаване от над 50% само за седмици или до сриването на биткойн през декември 2017 г., какво мислите, че ще се случи с криптовалутите, ако някой от горните сценарии се сбъдне?

Златото и среброто – спасителите на покупателната способност

Предвид заглавията, идващи от централните банки по света, не е учудващо, че те не купуват криптовалути. А какво купуват? Злато. Днес те са се впуснали в изкупуване на злато с рекорден темп. Много биха изтъкнали, че централните банки и техните агенции – търговските банки като JPMorgan, от години потискат цената на златото и среброто. Те очевидно не потискат тази на криптовалутите „засега“. На тях им е удобно търговските инвеститори да купуват криптовалути, но не и благородни метали.

Защо? Може би защото използват криптовалутите като авангард в прокарването на пътя за дигиталните пари, създадени от самите централни банки и защото планират да елиминират криптовалутите в бъдеще. Докато златото и среброто са най-добрата форма на пари от незапомнени времена и те притежават повечето от тях. Например точно JPMorgan притежава най-големия обем физическо сребро на света. А банката не купува нищо, ако не смята, че ще направи печалба от него, при това – обикновено значителна печалба. Когато златото и среброто се изстрелят, големите банки са готови да направят милиарди, ако не и трилиони долари печалби. Следвайте Умните пари.

Лице на 1 грам абонаментно златно кюлче Tavex нов дизайн В наличност

1 грам абонаментно златно кюлче Tavex

Продаваме 146,00 лв. 133 133,00 146 146,00
Купуваме 133,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

Колкото до обикновените хора като мен и вас, физическото злато и сребро осигурява начин за инвестиция, която не може да бъде проследена онлайн, извършва се извън банковата система, няма риск на ответната страна и, ако е под формата на монети, се приема като законно платежно средство почти по целия свят. Освен това златото и среброто са ултимативната форма за съхраняване на стойността.

Проблемът с физическото съхранение на среброто и предизвикателствата при преноса през граница бледнеят в сравнение с ползите, свързани с горепосочените положителни качества на физическите метали и очакваното им поскъпване. Днес те са едни от най-подценените, ако не и най-подценените, активи на Земята. Затова и Умните пари купуват все повече злато и сребро. Същевременно те вече подготвят рамката за удар по криптовалутите в глобален мащаб.

В заключение, ако сте фокусирани върху печалбите от покупко-продажбата през следващата година или две, има голяма вероятност биткойн да се изстреля до над 100 хил. долара, преди всичко да приключи. Печалбите от другите криптовалути може да са още по-големи.

Проблемът е, че настроенията в този сектор граничат с фанатичността, като някои привърженици на криптовалутите казват, че вярват толкова силно в тях, че никога няма да ги продадат. Краят на тази история може да е трагичен, особено за много милионери и милиардери в криптовалути. Надявам се да не съм напълно прав по този въпрос.

Но ако инвестирате с дългосрочна визия, няма по-добра алтернатива от физическите благородни метали – те са най-добрите спасители на покупателната способност при кризи. Златото поскъпна с 60% през 30-те години, докато цените на акциите и недвижимите имоти се сриваха. Тогава можехте да си купите цял блок с една тройунция злато. Златото поскъпна с 24 пъти през 70-те години, а среброто – с 36 пъти. Златото поскъпна осемкратно от началото на XXI в., а среброто – дванадесетократно. Следвайте Умните пари.

Ралито на благородните метали и компаниите, които ги добиват, едва започва и ще трае години. Предвид рекордните количества фиатни пари, които се печатат, ако историята ни учи нещо, то е, че печалбите ще бъдат огромни, особено в реално изражение.

 

Статията е оригинално публикувана от SprottMoney. Автор: Дейвид Брейди. Подзаглавията са наши.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още