Срок за обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни.
Добавете ценово известие

Германия постига най-високата инфлация от над 41 години

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 30.03.2022
Цена злато (XAU-BGN)
4232,92 BGN/oz
  
- 9,07 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
49,64 BGN/oz
  
- 0,23 BGN

Последната оценка на Destatis, германската национална статистическа агенця, показва, че през март в страната има инфлация от 7,3% спрямо март миналата година. Това е най-високата стойност от ноември 1981 г., т.е. от над 40 години насам. Тя е и значително над консенсусното очакване от 6,8%.

Така продължава негативната тенденция, наблюдавана също в САЩ и други европейски страни, заради която всеки следващ месец се отчита най-висока стойност. Тя започна през 2021 г., когато, според повечето прогнози, трябваше да виждаме понижаваща се инфлация.

Вижте повече по темата: Инфлацията в Германия расте най-бързо от началото на XXI в.

По отношение на предвиждането за март, статистическата агенция отдава невижданото за много германци изстрелване на цените на поскъпването на суровините и коронавируса. В анализа на статистическата агенция четем:

След руската атака срещу Украйна, цените на природния газ и продуктите от минерални масла се увеличиха значително отново и оказват осезаем ефект върху високото равнище на инфлацията. Подобна висока норма на инфлацията в Германия беше регистрирана за последен път през есента на 1981 г., когато отново имаше драстично покачване на цените на минералните масла в резултат на Войната в залива. Допълнителни фактори за текущото нарастване включват проблемите с предлагането, породените от забавянията във веригите на доставките, причинени от пандемията от коронавирус и високите енергийни цени.

Вижте повече по темата: Какво е инфлация

Както сме посочвали неведнъж, водеща роля за динамиките на цените има паричната политика на Европейската централна банка, която печата необезпечени пари скоростно. Не трябва да забравяме, че подобна политика не просто означава инфлация, но и задейства постоянно повтарящите се цикли на икономически бумове и все по-дълбоки кризи.

Инфографика 1: Инфлация в Германия – ролята на печатането на пари

Германската инфлация – разлика между настоящето и 1981 г.

Връщайки лентата назад, през 1981 г. високата инфлация в Германия се наблюдава в контекста на разделението на страната. Но това не е причината за нарастването на цените. Между тогава и днес има значителна разлика от икономическа гледна точка.

Тя се състои във факта, че непосредствено след регистрирането на инфлация от 7,5% тогава Bundesbank изстрелва основния лихвен процент. Данните на самата Европейска централна банка показват, че към 1982 г. той вече е достига 12,4%. Днес основният лихвен процент в еврозоната е -0,5%.

Вижте повече по темата: Какво е лихва

Лихвата не е единственият фактор, който определя дали цената на парите ще продължи да се понижава, но той играе много важна роля. Когато имаме изкуствено потиснато равнище на лихвата, особено когато е в отрицателна територия, където тя се намира от почти десетилетие, виждаме безпрецедентни предпоставки за продължаващо обезценяване на парите и загуба на покупателна способност.

В историята имаме и ясен пример как именно високият лихвен процент спомага за понижаването на висока инфлация. Действието се развива през 80-те години в САЩ, когато председател на Федералния резерв е Пол Волкър. Тогава индексът на потребителските цени нараства до почти 15%, а основният лихвен процент е изстрелян до близо 20%. Повече по темата можете да видите в свързаната статия.

Вижте повече по темата: Подриването на парите 4: Защо се манипулира инфлацията

Днес подобен сценарий е невъзможен, защото ще доведе до масова неплатежоспособност – на индивиди, компании и държави. Връщайки се към САЩ, фондовите пазари рухнаха преди четири години, когато Федералният резерв покачи лихвения процент до само 2,4%. Можем да си представим какво ще се случи, ако ставката трябва да е десеторно по-висока.

Вижте повече по темата: Кредит и дълг – наркотиците, които убиват съвременната икономика

Проблемът е, че колкото повече лихвата се потиска, толкова повече:

  • Парите се обезценяват;
  • Надуват се балони в икономиката и се изкривяват определени отрасли;
  • Равнището на дълга расте.

Затова, когато неизбежно в един момент лихвеният процент се повиши, кризата, до която това ще доведе, ще е толкова по-тежка. Дотогава покупателната способност на индивидите ще се изпарява все по-бързо, както виждат от опит и в Германия.

Колко е реалната инфлация в Германия

През декември миналата година официалната статистика в Германия регистрира, че инфлацията в страната на годишна основа нараства с 5,3%. Алтернативен прочит, реализиран от института Flossbach von Storch показва, че това е доста занижена стойност. Според анализаторите реалното нарастване на крайните потребителски цени е от 9,2%. В инфографиката по-долу виждаме сравнението между двата индекса на цените и техните компоненти.

Инфографика 2: Инфлация в Германия – номинална и реална


Това разминаване трябва да се има предвид, когато се четат официалните данни от статистическите институти. Действителното поскъпване на стоките и услугите, с които боравим, се усеща много по-добре от всеки потребител.

Вижте повече по темата: Защо се печата рекордно количество валута, а според централните банки инфлацията я няма

Важното обаче е, че при подобни изчисления реалното подриване на покупателната способност е занижено с почти 50%. При същото съотношение, през март тази година реалната инфлация трябва да е почти 15%, вместо очакваните от Destatis 7,3%. Това е значително по-скоростно изпаряване на стойността на фиатните пари, с които боравим всички.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още