Когато счупеното носи щастие

Споделете тази статия

Всички сме имали по някоя любима съдинка вкъщи, която по зло стечение на обстоятелствата сме счупили или пък някой друг е извършил тази светотатствена простъпка. Скъпа ваза от баба, керамична или порцеланова купа, закупена по време на екзотично пътешествие или просто глинено гърне за варене на фасул. Признавам, че аз също съм в списъка, но имах късмет и залепих почти незабележимо счупеното и сега гордо стои на мястото си, макар и със счупената страна към стената. Но какво ли бих направил при вида на потрошеното ако знаех за кинцуги?

В далечна Япония и японския език съществува интересна дума – mottainai (произнася се „моттайнай“, но, простете ми невежеството по този източен език, не знам къде да поставя ударението). Накратко казано, тази дума означава да изпитваш чувство на съжаление, когато някакъв предмет се счупи и загуби своята стойност. Именно това състояние на mottainai се смята за основната причина да се появи кинцуги. Но какво всъщност се крие зад тази загадъчна дума?

Кинцуги е изкуство, което японците са създали преди малко повече от половин хилядолетие, за да се освободят от неприятното чувство на загуба и представлява залепяне на парчетата от счупения съд със специално лепило, в което се съдържа злато, сребро или дори платина. Както всяко друго японско изкуство като карате, икебана или оригами например, то също има своя дълбок и философски смисъл, който е непреводим на другите езици.

Използвайки този метод за лепене и поправяне, майсторите на кинцуги често създават невероятни картини, които приличат на реки и водопади, фино изплетени паяжини, дори на цели природни картини. По този начин залепените съдове придобиват съвсем нов, уникален вид, защото, вярвам ще се съгласите с мен, че няма начин да счупим нещо по един и същ начин два пъти.

С метода кинцуги могат да се лепят всички възможни счупвания и всеки вид залепване си има специфика и дори собствено име – кинцукурой, лепене на керамични и глинени съдове, които са счупени на едри парчета; гарасоцуги, лепене на кристални и стъклени съдове; макиенаоши, когато липсващи части от съда се заменят със златни парчета, върху които дори майсторите гравират подобна или съвсем същата шарка на VigRx Plus рисунъка; томонаоши, лепене на отчупени краища и т.н. Съществуват и много други техники, но нека не изпадаме в натоварващи подробности, когато можем да сведем смисъла на това изкуство до това, че понякога счупеното съвсем не означава неизбежен край. Златото и другите ценни метали освен голямата си стойност, явно има и способността да възкресява счупени неща и дори да ги прави по-красиви от първоначалния им вид.

Споделете тази статия
Категори:  
Цена на златото (XAU-BGN)
2129.43 BGN/1Oz - 0.05 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
27.9248 BGN/1Oz + 0.00 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Коментари

Напишете първия коментар
Добавете коментар

Влезте във Вашия профил, за да може да оставите коментар по статията.

Цена на златото (XAU-BGN)
2129.43 BGN/1Oz - 0.05 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
27.9248 BGN/1Oz + 0.00 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Най-четени

Голямото зануляване

Балансът на ФЕД, неговото евентуално съкращаване и последствията за пазарите

Босна и Херцеговина – коктейл от култура, история и адреналин.

Как да спестяваме правилно? Част 2

Седем причини да посетите Тайланд

Препоръчани

Бежанската криза и крахът на социалната държава в Европа

Какво се случва с пазара на инвестиционно злато

Game of Gold или златото в настолните игри. Инфографика

Възходът в цената на златото продължава

Ниската инфлация и високото политическо напрежение изстреляха цените на златото и среброто нагоре

Дъблин – уиски, бира, леприкони и библиотеки.

 

Получавайте първи най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Инвестирайте в злато с Tavex
Kъм магазина
0 ПРОДУКТ