Срок за обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни.
Добавете ценово известие

Три причини да инвестираме, вместо да харчим, при висока инфлация

Публикувано от Даниел Василев в категория Лични финанси на 11.04.2022
Цена злато (XAU-BGN)
4239,52 BGN/oz
  
- 0,13 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
49,81 BGN/oz
  
+ 0,06 BGN

Пълния текст можете да чуете като епизод на нашия подкаст. Можете да се абонирате, за да не пропускате новите ни епизоди!

Наблюдаващата се инфлация постоянно намалява покупателната способност на парите в джоба ни. През 2021 г. тя ускоряваше темпа си на растеж през всеки следващ месец. От началото на 2022 г. в западните икономики, включително в еврозоната, Германия и САЩ, се наблюдава инфлация, каквато не е виждана от десетилетия. Балканските страни не са имунизирани от тези динамики. Според последните данни на НСИ в България инфлацията е 10% на годишна основа през февруари, в Румъния e 8,53%, а в Сърбия – 8,8%.

Ситуация на висока инфлация създава много проблеми. Тя изкривява икономиката и увеличава неравенството. По отношение на личните финанси, тя унищожава покупателната ни способност и спестяванията ни във времето. Така тя на практика ни прави по-бедни, отколкото щяхме да сме иначе.

Вижте повече по темата: Какво е инфлация

Феноменът е глобален и ако погледнем назад в миналото, виждаме, че една и съща банкнота от 100 лева, леи или динара ни купува значително по-малко стоки, отколкото преди само десет или двадесет години. Ето какво се случва с покупателната способност на трите валути, както и на долара и еврото, от края на 90-те години досега и как те се обезценяват, в сравнение със златото например:

Инфографика 1: Как инфлацията унищожава покупателната способност на фиатните пари във времето

С ускоряващата се инфлация днес много хора си задават въпроса какво да правят с парите и спестяванията си. Някои избират да спестяват по-малко средства или да използват вече спестените такива, за поддържат стандарта си на живот, вярвайки, че инфлацията е временна. В крайна сметка през цялата минала година слушахме точно това от централните банкери, преди да се откажат от нея. Връщайки лентата назад, през 2021 г. ние предупреждавахме за обратното – че цените тепърва започват да растат.

Вижте повече по темата: Защо трябва да инвестираме в нашето съвремие

Но увеличаването на разходите не е дългосрочно устойчив подход към личните финанси. Затова тук ще покажем до какво може да доведе той и ще разгледаме три причини защо в условия на висока инфлация е по-смислено да спестяваме и инвестираме средствата си, отколкото да увеличаваме разходите си. Ще видим и кои инструменти са подходящи за това в съвременните условия.

Причина №1: Можем да изпитаме много висока и дългосрочна инфлация

Очаква се понижаваща се инфлация по-късно през годината или през 2023 г. С тази хипотеза има няколко проблема. Първо, „по-ниска“ инфлация не означава понижаване на цените, а забавяне на темпа им на растеж. Но те продължават да поскъпват. Ако инфлацията се понижи от 10 до 6% годишно, цените на стоките услугите ще се удвоят за 12 вместо за 10 години.

Същевременно причините за висока инфлация остават в сила. Централните банки печатат яростно пари и потискат основния лихвен процент. Даже те да спрат тези програми, което се случва донякъде в САЩ, ще отнеме време преди да има отражение върху цените. Затова те ще продължат да растат и в бъдеще.

Вижте повече по темата: Какво е инфлация

Второ, цените за бизнеса се покачват четири пъти повече от цените на крайните потребителски стоки. Тази разлика още не се е отразила върху продуктите в магазините, които купуваме. Затова „свиването на ножицата“ между двете във времето представлява още една причина за поскъпването на стоките и услугите. Много от най-големите компании обявиха публично точно това – че ще увеличават цените, а към тях несъмнено ще се присъединят други.

Инфографика 2: Производствената инфлация покорява нови рекорди


Трето, когато централните банки предприемат мерките за борба срещу инфлацията, те все пак ще доведат до нарастващи разходи за живот. Звучи парадоксално, но не е. Един от инструментите, който централните банки използват за понижаване на инфлацията, е основният лихвен процент. Когато той се увеличи, обслужването на кредитите, изтеглени от домакинствата и бизнеса, ще стане по-скъпо. Това е особено вярно в случаите, при които лихвата не е фиксирана.

Вижте повече по темата: Какво е лихва

Основният източник на средства за компаниите е продажбата на стоки и услуги. Затова ако кредитирането им се оскъпи твърде много, те ще са принудени да увеличат и цените за крайните потребители.

Вижте повече по темата: Кредит и дълг – наркотиците, които убиват съвременната икономика

Днес индивидите, бизнесът и правителствата стоят върху рекордни равнища на дълг. В Европа корпоративните задължения в абсолютна стойност и като процент от брутния вътрешен продукт са значително по-високи, отколкото бяха през 2008 г. Затова промените в лихвата могат да окажат много драматичен ефект, както ще видим и по-долу.

Защо е добре да инвестираме заради очакваната висока инфлация?

Въз основа на казаното до момента, можем да си представим следната ситуация – увеличаваме разходите си днес с идеята, че потребителските цени ще се понижат, но те всъщност продължават да растат. Това означава, че в бъдеще покупателната ни способност ще продължава да се срива, а, ако имаме кредит и Европейската централна банка увеличи лихвите, разходите по обслужването му нарастват.

Това е много тежък сценарий за личните финанси, защото при него те ще претърпят удар от няколко страни. Подобно развитие изглежда все по-вероятно. Затова е добре във време на висока инфлация не да увеличаваме разходите си, а да помислим за създаването на финансов спасителен пояс, чрез инвестиране в устойчиви активи.

В  един още по-негативен вариант можем да останем без каквито и да е средства в случай на нужда, а разходите ни да продължават да нарастват. Да не забравяме, че според изследване на Eurofond от края на 2020 г. почти 40% от българите и румънците нямат абсолютно никакви спестявания. Още почти 30% от анкетираните нямат спестявания даже за три месеца. Притеснителното е, че ситуацията за личните финанси може да се влоши още повече.

Причина №2: Идващата икономическа криза

Инфлацията не е единствената заплаха за парите ни. Жителите на Европа сме застрашени от негативните ефекти от санкциите заради войната в Украйна, както и от забавянето на растежа. То се наблюдава още преди началото на въоръжения конфликт. Затова и последното изследване на потребителското доверие на Стария континент, проведено от Европейската комисия, показва най-мрачните очаквания на домакинствата от март 2020 г. досега, когато икономиките бяха затворени. В превод, европейците се готвим за икономическа криза.

Инфографика 3: Промени в потребителското доверие в Европа


В САЩ кривата на доходността на правителствените облигации се обърна закратко. Тя е един от признаците за приближаваща криза. Срив на американската икономика може да звучи „далечен“ от нас, но не трябва да забравяме, че Голямата рецесия от 2008 г. започна точно след взривяването на имотния балон в страната и рухването на Lehman Brothers.

Във видеото можете да чуете повече за въздействието на кривата на доходността:

Но най-важната променлива за настъпването на криза е очакваното увеличение на основния лихвен процент от страна на централните банки. Това се случва след повече от десетилетие на изкуствено потискане, като в случая на Европа лихвата е с отрицателен знак. Когато тя бъде увеличена, надутите през този период нови балони, чиито размери са значителни, ще се взривят.

Вижте повече по темата: Анатомия на всяка икономическа криза

В подобна конюнктура, даже и да имаме спестени фиатни пари, както стана ясно тяхната покупателна способност се изпарява почти рекордно бързо. Те не са добър инструмент за запазване на личните ни финанси по време на криза, макар че ако най-лошото удари все пак е по-добре да имаме спестявания в произволна валута, отколкото да нямаме никакви.

Защо е добре да инвестираме заради очакваната икономическа криза?

Помним до какво доведе Голямата рецесия от 2008 г. – висока безработица, спад на инвестициите и бизнес активността, фалити на бизнеси и години икономическа несигурност. Един от рисковете за личните финанси при криза е, че когато човек изгуби работата си, в много случаи не е ясно кога ще намери друга. В периода след 2008 г. делът на трайно безработните (хора без работа за период от над една година) в Европейския съюз растеше всяка година и почти се удвои, преди да започне да се понижава през 2015 г.

По време на криза не можем да разчитаме на много видове активи, не просто на фиатните пари, за да запазим покупателната си способност, защото цената им се срива. Дори можем да изпаднем в изключително неблагоприятната ситуация, при която сме купили имот в пика на цените или близо до него, но в кризата стойността му се срива, а цената на ипотеката ни расте, заради увеличаването на основния лихвен процент.

Инфографика 4: Индекс на цените на жилищата в Европа


Има значителен финансов смисъл не просто да се подготвим за кризата, която рано или късно ще настъпи, но и да имаме в портфолиото си активи, които са:

  • Устойчиви при кризи;
  • Не се влияят негативно от инфлацията;
  • Имат висока ликвидност, което означава, че могат да се продадат бързо срещу пари, в случай на нужда.

Ето как се представят някои различни инструменти по време на кризи.

Таблица: Представяне на борсовия индекс S&P 500, златото и среброто при кризи

Период на криза S&P 500 Злато Сребро
21.09.1976 – 06.03.1978 -19,4% 53,8% 15,2%
28.11.1980 – 12.08.1982 -27,1% -46% -66%
25.08.1987 – 04.12.1987 -33,5% 6,2% -11,8%
16.07.1990 – 11.10.1990 -19,9% 6,8% -11,8%
17.07.1998 – 31.08.1998 -19,3% -5% -9,5%
27.03.2000 – 09.10.2002 -49% 12,4% -14,4%
09.10.2007 – 09.03.2009 -56,8% 25,5% 1,1%
10.05.2011 – 03.10.2011 -19% 9,4% -19,1%
19.02.2020 – 20.04.2021 23,8% 11,8% 52,9%

Източник: Кои активи запазват най-добре покупателната способност по време на кризи

Разбира се, жълтият метал не е единственият актив, който може да използва. Но то определено има място като защитник на покупателната способност в контекста на съвременната значителна икономическа, финансова и геополитическа несигурност, които са придружени от рекордна инфлация.

Причина №3: Подсигуряване на бъдещето

Проклятието от Далечния изток гласи:

Пожелавам ти да живееш в интересни времена.

По всичко личи, че те вече са с нас. Изминалите две години бяха толкова наситени със събития, че последната „нормална“ 2019 г. се усеща сякаш беше преди десетилетие. Да си припомним някои от феномените през този период:

  • драматично поскъпване на стоките и услугите;
  • обтегнати до предела на възможностите вериги на доставки;
  • дефицит на критично важни технологии като микрочиповете и изстрелване на цените на суровините;
  • фондовите пазари преминаха през движения като влакче на ужасите – първо рухнаха, а след това се изстреляха, движени от печатането на пари и потискането на основния лихвен процент от централните банки;
  • най-тежкият въоръжен конфликт в Европа от Втората световна война насам и глобално разделение, невиждано от Студената война;
  • пандемия и ограничаване на редица свободи;
  • очакване на втора рецесия за две години.

Не е ясно какво ще ни донесат следващите две или пет години. Тъй като е много трудно да прогнозираме какво ще се случи с личните ни финанси, по-разумно е да спестяваме и инвестираме в стабилни активи, отколкото да похарчим всичко днес и да изложим себе си или хората, които обичаме, на значителен риск в бъдеще.

Вижте повече по темата: Какво научи портфейлът ни през 2021 г.

Инфографика 5: Представяне на активите в дългосрочен план


Много от значимите покупки в живота изискват значителни финансови средства и цените им нарастват постоянно. Например обучението в западен университет се е изстреляло с над 60% само за седемнадесет години. Толкова е и темпът на инфлация в България. Интересен факт – с толкова поскъпва и златото за този период. Така ако човек инвестира в благородния метал, той може да защити успешно от негативните динамики при валутите.

Да не говорим за покупката на жилище, автомобил или осигуряването на достойни старини – за да можем да си осигурим спокойно подобни активи, трябва на първо място да осигурим финансовата си стабилност. Това е особено вярно в контекста на очакваното увеличение на лихвените проценти, които ще направят кредитирането по-труднодостъпно.

Заключение

Средата на висока инфлация и много рискове пред бъдещето е прекрасен момент да премислим подхода си към личните финанси. Всъщност може да се окаже, че ако не действаме сега, в бъдеще ще е твърде късно и ще сме изгубили битката срещу покачването на цените. Ако това се случи, ще е трудно да изграждаме тепърва финансовата си устойчивост, тъй като ежедневните разходи ще заемат все по-голям дял от бюджета ни, при равни други условия.

По отношение на спестяванията не трябва да забравяме думите на икономиста Лудвиг фон Мизес от книгата „Човешкото действие“:

В началото на всяка стъпка напред по пътя към по-охолно съществуване е спестяването.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още