Срок за обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни.
Добавете ценово известие

В САЩ регистрираха най-високата инфлация от почти 40 години

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 10.12.2021
Цена злато (XAU-BGN)
4251,18 BGN/oz
  
+ 16,90 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
50,00 BGN/oz
  
+ 0,34 BGN

„Временната“ инфлация продължава да расте и да разбива рекорди. Последните данни за индекса на потребителските цени, публикувани от Bureau of Labor Statistics в САЩ, показват че през ноември тази година те са се покачили с 6,88% спрямо същия месец на миналата година. Това е най-високото равнище на измерителя за последните 39 години. Предишната по-висока стойност беше регистрирана през май 1982 г.

Както се случва всеки месец от началото на годината, индексът на потребителските цени не просто расте с всяко следващо издание на статистиката, но отново надхвърля очакванията на анализаторите. Според последната прогноза на Dow Jones измерителят трябваше да се покачи „само“ с 6,7%.

Вижте повече по темата: Инфлацията в САЩ изстреля златото до 5-месечен връх

В настоящата ситуация даже не е необходимо да се гледат отделните подиндекси. В доклада на Bureau of Labor Statistics се посочва просто, че:

Горива, храни, имоти, превозни средства – всички цени се покачват.

На месечна основа покачването също е по-високо от очакваното. Предварително се смяташе, че индексът на потребителските цени ще нарасне с 0,7% спрямо октомври, но в действителност ръстът е от 0,8%.

Инфографика 1: Инфлация в САЩ


Както вече сме посочвали, едва ли само спирането на четвъртата програма за количествени улеснения ще е достатъчно да спре прогресивно по-високите стойности.

Вижте повече по темата: Понижаването на програмата за количествени улеснения няма да спре инфлацията

Трябва да припомним, че и от другата страна на Атлантическия океан – в еврозоната, също беше регистрирана рекордна инфлация през октомври. Очакванията са обаче през ноември рекордът от 4,1% да бъде подобрен и тя да достигне 4,9%.

Как реагираха пазарите на пиковата инфлация в САЩ

Златото реагира експлозивно на новината за поредното покачване на инфлацията. Жълтият метал започна деня със спад – от 1778 до 1770 долара за тройунция. След данните за инфлацията обаче поскъпна до 1785 долара за тройунция към момента на писане (ръст от 0,84%). При среброто ръстът е още по-висок. То поскъпна с 1,64% в рамките на деня. Дали растежът на цените им ще продължи, зависи в немалка степен от това дали пазарите ще очакват покачване на основния лихвен процент в САЩ.

Вижте повече по темата: Кои активи предпазват най-добре покупателната способност при кризи

Очаквайки висока инфлация, пазарите глобално започнаха да се свиват. В Азия индексът Nikkei 225 загуби 1% в рамките на последния търговски ден. В САЩ S&P 500 се смъкна с 0,72%, Dow Jones на практика стагнира, a Nasdaq се смъкна с 1,71%. В Европа Dax обаче е на зелено, покачвайки се с 0,65% в рамките на търговския ден.

Непосредствено след оповестяването на данните биткойн поскъпна с 1,9% до 49,9 хил. долара. След този пик криптовалутата отново тръгна надолу, поевтинявайки до 49,7 хил. долара. Така тя отново не успя да пробие психологическата граница от 50 хил. долара за биткойн.

Вижте повече по темата: Биткойн срещу златото – двигателите зад цената

След като криптовалутата се срина от над 68 до 46,5 хил. долара за месец (спад от 31,6%), от началото на декември тя не успява трайно да се задържи над 50 хил. долара. Очакванията са, че биткойн няма да приключи годината с драстичен скок на цената.

Ethereum, който през последните месеци продължи тенденцията да понижава съотношението на цената си спрямо биткойн, регистрира идентично поведение – след постигането на лек пик и той тръгна надолу. За последните 24 часа цената на биткойн все пак поскъпна с 0,7%, а Ethereum се сви с 2,12%.

Защо криптовалутите не са подходящо убежище срещу инфлация сме разгледали в анализа „Защо биткойн се срина с 53% и какво значи това за критповалутата“.

Колко „временна“ е „временната инфлация“?

Откакто Джеръм Пауъл е председател на Федералния резерв, паричната база в САЩ нарасна двойно – от 3,4 до 6,4 трлн. долара. Пикът, разбира се, е от началото на 2020 г. досега.

Вижте повече по темата: Ендшпилът на фиатните пари – защо днес има безпрецедентна инфлация

Както сме дискутирали другаде, отнема време преди нарастването на количеството пари в обращение да се отрази върху потребителските и производствените цени. Тъй като продължаваме да наблюдаваме увеличаване на паричното предлагане, макар и с малко по-бавен темп от ноември, можем да очакваме и високата инфлация да продължи.

Вижте повече по темата: Какво е инфлация

Тук има и друго съображение. Нарастването на производствените цени в САЩ е драматично високо. През октомври те се покачиха с 22,23% на годишна основа. Това е най-високото им покачване от ноември 1974 г.

Инфографика 2: Производствена инфлация в САЩ


Очевидно е, че тепърва предстои тя да се отразява и върху цените, плащани от крайните производители.

Също ясно е, че Федералният резерв едва ли ще увеличи с лека ръка основния лихвен процент, както пазарите очакват. Има поне две причини за това. На първо място, когато последния път централната банка направи нещо подобно, фондовите пазари претърпяха най-драматичния си спад от Голямата рецесия насам.

Второ, и по-важно, увеличаване на основния лихвен процент ще се отрази върху всички кредитополучатели в икономиката, включително правителството на САЩ. Това означава, че щатският дълг ще стане все по-труден за обслужване. Изключително невероятно е Федералният резерв да допусне подобно нещо, особено в светлината на грандиозните и скъпи политически планове, които се прокарват в страната, и на фона на хроничния бюджетен дефицит.

Не на последно място, увеличаването на лихвите ще нанесе удар върху домакинствата и растежа.

Инфографика 3: Потребителски кредити и дял на необслужваните заеми


Трябва да се обърне внимание на факта, че въпреки най-ниските лихви в историята и въпреки мораториумите по кредитите, в хода на пандемията делът на необслужваните кредити в САЩ започна да расте. Данните на Федералния резерв стигат едва до края на второто тримесечие на 2020 г., но може да се допусне, че той е продължил да се покачва, особено като се има предвид, че мораториумът върху плащанията на заемите в страната беше прекратен в края на август 2021 г.

Вижте повече по темата: Кредит и дълг – наркотиците, които убиват съвременната икономика

Централната банка едва ли ще си позволи да взриви балона на потребителския кредит, особено като се има предвид, че той като цяло е двойно по-голям, отколкото беше през 2008 г. В момента тя се намира в много трудно положение и едва ли може да се очаква да направи икономически смисленото решение както през 80-те години, въпреки че Джеръм Пауъл изтъкна, че Пол Волкър е неговият герой.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още