Обратно

1 унция Кругерранд Южна Африка

1 унция
22 карата
Южна Африка


Южноафриканският кругерранд е обявена е за най-продаваната златна инвестиционна монета в световен мащаб. Представена е през 1967 г. и оттогава е в непрекъснато производство. Кругерът е и първата монета в света, която е със златно съдържание от една унция. Няма номинална стойност. Произвежда се от Южноафриканския монетен двор.


Основна информация

  • 91.67% чисто злато (22 карата)
  • Номинална стойност: няма
  • Златно-медна сплав, повишаваща устойчивостта на монетата към драскотини
  • Законно платежно средство
  • В непрекъснато производство от 1967 г. насам
  • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
  • Подходящa за подарък

Дизайн

Лицевата страна на монетата показва: Пол Крюгер, бивш президент на Република Южна Африка, текст “SUD-AFRIKA”, текст “SOUTH AFRICA”.

Обратната страна на монетата изобразява: газела, текст “KRUGERRAND”, текст “FYNGOUD” (Чисто злато), тегло на монетата, година на отсичане.

История

В средата на XX в. Южноафриканската република е най-голямата златодобивна нация. Притежава почти 50% от световния годишен добив. За да продава по-лесно запасите си, тя решава да произведе инвестиционна монета, която да съдържа злато единствено от мините в Южна Африка. Централната банка оторизира създаването на Кругерранда. Той е изсечен за пръв път в през 1967 г. и е най-успешната златна инвестиционна монета емитирана някога от Република Южна Африка.

На лицевата страна на монетата е изобразен Стефанус Йоханес Паулус Крюгер, бивш президент на Южноафриканската република. Той достига международна слава като ръководител на съпротивата на бурите срещу британските сили в края на XIX в.


Защо да поръчате онлайн

Доставка до всяка точка на страната
Богата гама продукти, винаги в наличност
Дискретна и бърза доставка
Застраховка на пратката