1 унция златен американски бизон

САЩ · Чистота: 24 карата · ⌀ 32.7 мм

Американския Бизон е златна инвестиционна монета, която ценна част от модерната златна инвестиционна политика на САЩ. Обявена за легално платежно средство, "бъфалото" е правилния избор както за начинаещи инвеститори така и ветерани.

Основна информация

 • 99.99% чисто злато (24 карата)
 • Номинална стойност: 50 щатски долара
 • Законно платежно средство
 • В непрекъснато производство от 2006 г. насам
 • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
 • Подходящa за подарък

Дизайн

Лицевата страна на монетата показва: индианец, текст “LIBERTY” (Свобода), година на отсичане, инициали на дизайнера “F”.

Обратната страна на монетата изобразява: американски бизон, текст “UNITED STATES OF AMERICA”, текст “E PLURIBUS UNUM” (Един от много), текст “IN GOD WE TRUST” (Вярваме в Бог), номинална стойност, тегло и чистота на златото.

История

Ставайки свидетел на растящата популярност на 24-каратовите златни инвестиционни монети на другите държави (Канадски кленов лист, Виенска филхармония), монетният двор на САЩ решава за пръв път в историята си да пусне в обращение собствена версия на .9999 платежна монета от чисто злато. До 2006 г. единствената американска златна монета, която е законно платежно средство, е Американският орел. Той е 22 карата и е направен от злато с примеси на мед и сребро.

Американскят бизон притежава дизайна на известната 5-центова монета, сечена 1913 – 1938 г. в САЩ. Създателят е Джеймс Ърл Фрейзър – един от най-знаменитите американски скулптори от началото на XX в.

1 унция златен американски бизон Тегло на златото
Грамаж Номинал Диаметър в милиметри Проба Тегло в гр. гр. oz
1 унция $50 32.7 24 карата 31.10659 31.10348 1

Снимките на всички монети в сайта ни са илюстративни. При поръчка на монета, чиято година не е упомената в заглавието, ще Ви изпратим такава от произволна година и в отлично състояние.

Обратна продажба на инвестиционния продукт

Всички монети от портфолиото на Tavex са инвестиционни продукти. Основото изискване, за да бъдат третирани като такива, е: максимално запазване на тяхната цялост и първичен производствен вид.

Стойността на инвестиционния продукт намалява, в случай че:

 • Златото е надраскано и/или изкривено;
 • Има отпечатъци върху монетата;
 • Оригиналната опаковка е била отваряна.

При наличието на някой от тези белези целостта на монетата се нарушава и тя спира да бъде инвестиционен продукт. Разбира се, продължава да бъде златна и ценна, не изгубва стойността, която се определя от съдържанието на благородния метал в нея.

Притежателят на наранена монета губи по-високата ликвидност и по-добрата цена, която би получил при обратна продажба на златото, защото то ще бъде закупено не само като злато, а като инвестиционен продукт. Разликата в изкупната цена зависи изцяло от пазарната ситуация, но тя със сигурност ще бъде по-висока.

С други думи, ако продадете перфектно запазена монета (от нашата листа) с тегло 1 oz и проба 999, ще получите повече, отколкото ако продате тази монета срязана на две, дори с драскотина или с пръстови отпечатъци.

Имайте предвид, че Tavex търгува изцяло с монети с абсолютно инвестиционен характер и премията в цената не е обвързана с тяхната нумизматична стойност.

Съхранение на целостта на инвестиционния продукт и опаковката

Монетите от чисто злато са изключително меки и могат много лесно да се повредят. Важно е да подходите внимателно към тяхното съхранение, за да не загубите инвестиционната им стойност.

 • Не изваждайте монетите от тяхната опаковка (пластмасова капсула, вакуумна опаковка);
 • Ако извадите монетата си от предпазната капсула, внимателно я хващайте само по нейния ръб. Желателно е да използвате чисти платнени ръкавици;
 • При изваждане на продукт от оригиналната му опаковка е необходимо да го поставите върху чиста и мека повърхност. Кадифена подложка е идеална за тази цел. Чиста кърпа или бял лист хартия са достатъчни за по-твърдите монети (проба 900 – 917), но не са препоръчителни за тези с проба 999;
 • Не докосвайте златото по повърхността му, тъй като пръстовите отпечатъци ще намалят неговата стойност. Те не могат да бъдат отстранени от огледалната повърхност. Имайте предвид, че дори и най-меката кърпа прави малки драскотини по монетата;
 • Не тествайте мекотата на златото със зъби.
 • Не допирайте монети без опаковка една до друга, защото може да се надраскат.

Специфични случаи за съхранение

 • Серии „Китайска Панда“ и „Американски Бизон“ – те се предлагат в силиконова опаковка. Задължително е монетата да остане в нея, да не се нарушава както целостта на опаковката, така и самия продукт;
 • Инвестиционни продукти на Австралийския монетен двор – предлагат се фабрично капсуловани и всеки един опит да се отвори капсулата или да се премести в друга, нарушава целостта на продукта.

Защитни опаковки при покупка и доставка

 • Ако купите инвестиционните си продукти лично от Tavex офис, ще ги получите в предпазни пластмасови капсули или в оригиналните им вакуумирани опаковки;
 • При доставка до адрес или офис на куриер, освен в съответниите предпазващи опаковки, продуктите са поставени и в инкасо плик със собствен сериен номер;
 • При всяка от опциите за доставка Tavex разполага с видеоматериал на подготовката на пратката.

1 унция златен американски бизон

САЩ · Чистота: 24 карата · ⌀ 32.7 мм

2386 лв.Продайте: 2209 лв.
0 ПРОДУКТ