10 франка Франция Мариана - Tavex
Обратно

10 франка Франция Мариана

3.22 гр.
21.6 карата
Франция


Монетата е част от емблематичните френски златни франкове, стандартизирани и узаконени от Наполеон Бонапарт. През своята над 100-годишна история те демонстрират перфектна еднородност и точност по отношение на златното съдържание, финансират европейската и световна търговия и стават основата на първия паричен съюз в Европа.


Снимките на всички продукти в сайта ни са илюстративни. При поръчка на тази монета ще получите такава от произволна година, зависеща от моментната наличност.

Основна информация

  • 90% чисто злато (21.60 карата)
  • Номинална стойност: 10 френски франка
  • Златно-медна сплав, повишаваща устойчивостта на монетата към драскотини
  • Емитирана 1898 – 1914 г.
  • Законно платежно средство
  • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
  • С инвестиционна и колекционерска стойност
  • Подходяща за подарък

Дизайн

Лицевата страна на монетата показва: Мариана (френски национален символ на свободата), текст “REPUBLIQUE FRANÇAISE”, подпис на главния гравьор “J.C. CHAPLAIN”.

Обратната страна на монетата изобразява: петел, текст “LIBERTE EGALITE FRATERNITE” (Свобода, равенство, братство), номинална стойност, година на изсичане.

 

По ръба на монетите, изсечени от 1898 до 1907 г., има напдис: “DIEU PROTÉGE LA FRANCE”. (Боже, пази Франция)

По ръба на монетите, изсечени от 1907 до 1914 г., има надпис: “LIBERTE EGALITE FRATERNITE” (Свобода, равенство, братство).

История

Наполеон Бонапарт узаконява стандартизирането и създаването на златния френски франк през 1803 г. През XIX в. Франция контролира голяма част от Европа и достига до своята колониална мощ в началото на XX в. Златните франкове улесняват търговията и инвестициите между всички нейни територии. Монетите се превръщат в предпочитан избор заради стабилното си качество и надеждност. Златният франк става основата на първия голям европейски паричен съюз – Латински валутен съюз.

С пускането на монетата “Мариана” през 1898 г., Френската република продължава традицията, в която изображенията на златните франкове да не са ликовете на крале и императори, а символи на победа, свобода и справедливост. Най-известните такива са образите на петела и Мариана. 

Петелът е френски християнски символ, който се свързва с надмощие на доброто. Кукуригането му при изгрев се възприема като ежедневната победа на светлината над мрака и злото. Петелът става важен символ по време на френския Ренесанс, когато католическата църква играе решителна роля в държавните дела. Днес птицата е неофициален символ на Франция.

Изображението на Мариана е комбинация от алегорични превъплащения на свободата и справедливостта. Създадена е от млад френски художник през 1775 г. Добива популярност по време на Френската революция. Новоизбраното управление на страната се нуждае от нови символи и избира лика на Мариана, за да демонстрира една млада, но решителна република. Изображението се превръща в днешния национален символ на Франция. Мариана е ярка републиканска емблема, свързвана с триумфа на свободата над абсолютизма. 


Защо да поръчате онлайн

Доставка до всяка точка на страната
Богата гама продукти, винаги в наличност
Дискретна и бърза доставка
Застраховка на пратката