10 Гулдена Вилхелм III Холандия

Холандия · Чистота: 21.6 карата · ⌀ 22 мм

Златните 10 гулдена са сред най-известните и ценени исторически монети на Холандия. За пръв път са изсечени от Royal Dutch Mint през 1818 г. Дизайнът им се оказва толкова усепешен, че почти не е променян през 118-годишната им история. Златната монета от 10 гулдена с крал Вилхелм III е пусната в обращение 1851 г.

Снимките на всички продукти в сайта ни са илюстративни. При поръчка на тази монета ще получите такава от произволна година, зависеща от моментната наличност.

Основна информация

 • 90% чисто злато (21.60 карата)
 • Номинална стойност: 10 холандски гулдена
 • Златно-медна сплав, повишаваща устойчивостта на монетата към драскотини
 • Емитирана 1851 – 1889 г.
 • Тираж: ∼ 8 000 000 монети
 • Законно платежно средство
 • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
 • С инвестиционна и колекционерска стойност
 • Подходяща за подарък

Дизайн

Лицевата страна на монетата показва: крал Вилхелм III, текст “KONING WILLEM DE DERDE” (Крал Вилхелм III), текст “GOD ZIJ MET ONS” (Бог е с нас).

Обратната страна на монетата изобразява: герб на Холандия, текст “KONINGRIJK DER NEDERLANDEN” (Кралство Нидерландия), номинална стойност, година на изсичане.

История

Гулденът е въведен като официална валута след създаването на Обединено кралство Нидерландия през 1815 г. Той заема тази роля до 1933 г. Дизайнът на 10 златни гулдена почти не е променян в продължение на 118 години. Най-сечените монети са тези с образите на крал Вилхем III и кралица Вилхемина.  

Златните 10 гулдена, сечени 1851 – 1889 г., почитат крал Вилхелм III. Роден е през 1817 г. Наследява баща си като крал на Холандия през 1849 г. Управлението му се свързва с високия икономически растеж на Холандия от 1850 – 1900 г. Преди средата на XIX в. страната е поразена от няколко икономически кризи, епидемии и природни бедствия, които я оставят назад в сравнение с други страни в Европа. Благодарение на реформите, въведени от Вилхелм III, до 1890 г. промишленото производство почти се удвоява, износът се увеличава и Холандия се специализира в производство на селскостопански продукти – отличителна черта, която остава и до днес. Изграждат се над 2 000 километра железопътни релси, построяват се пристанища и огромни канални мрежи. До края на века Холандия възвръща силните си икономическите позиции в Европа. Вилхелм III управлява до смъртта си през 1890 г, оставяйки трона на своята дъщеря Вилхелмина. 

10 Гулдена Вилхелм III Холандия Тегло на златото
Грамаж Номинал Диаметър в милиметри Проба Тегло в гр. гр.
6.73 гр. 10 гулдена 22 21.6 карата 6.72866 6.0558

Снимките на всички монети в сайта ни са илюстративни. При поръчка на монета, чиято година не е упомената в заглавието, ще Ви изпратим такава от произволна година и в отлично състояние.

Обратна продажба на инвестиционния продукт

Всички монети от портфолиото на Tavex са инвестиционни продукти. При историческите монети, критериите те да бъдат третирани като такива са по-ниски от тези при модерните инвестиционни монети поради две прични:

 • Били са в обращение и са се изпозлвали като парично средство;
 • Изсичани с по-ниска проба, което ги прави по-твърди и устойчиви на нараняване.

При историческите монети често се срещат леки отклонения в теглото и дребни драскотини. Ако отклонението е по-голямо от допустимото, има сериозни изтърквания или наранявания, то се счита, че целостта на монетата е нарушена и тя спира да бъде инвестиционен продукт. Разбира се, продължава да бъде златна и ценна, не изгубва стойността, която се определя от съдържанието на благородния метал в нея.

Притежателят на наранена монета губи по-високата ликвидност и по-добрата цена, която би получил при обратна продажба на златото, защото то ще бъде закупено не само като злато, а като инвестиционен продукт. Разликата в изкупната цена зависи изцяло от пазарната ситуация, но тя със сигурност ще бъде по-висока.

С други думи, ако продадете перфектно запазена монета от 20 франка, ще получите повече, отколкото ако продате тази монета, но срязана на две или със следа от дълбок удар по периферията.

Детайлните критерии за допустими наранявания при продуктите варират и са въпрос на оценка от специалист, която може да бъде извършена във всеки Tavex офис.

Имайте предвид, че Tavex търгува изцяло с монети с абсолютно инвестиционен характер и премията в цената не е обвързана с тяхната нумизматична стойност

Съхранение на целостта на инвестиционни продукт и опаковката

За разлика от модерните инвестиционни монети, историческите такива, не са изсечени от чисто злато, което улеснява тяхното съхранение.

 • Можете спокойно да докосвате монетите с ръце, но тябва да внимавате да не ги изтървете или надерете с твърд предмет;
 • Освен в предпазни пластмасови капсули, можете да съхранявате историческите монети в различни колекционерски класьори, кадифени кутии или слитъци;
 • Никога не тествайте мекотата на златото със зъби.
 • Не допирайте монети без опаковка една до друга, защото може да се надраскат. Това особено важи при опит за пренасяне.
 • Не поставяйте монетите така, че заради външни вибрации или движения те да се опират една в друга. Рискувате да ги нараните и дори да изгубите част от тяхното тегло при много продължително търкане.

Специфични случаи за съхранениe.

 • Австрийски дукат – това е историческата монета с най-висока чистота на златото в нея или 0.986 (23.6 карата). Тя е много по-мека от останалите исторически монети, които обикновено са с проби 0.900 – 0.917 (21.6 – 22 карата). Същевременно тя не е толкова лесна за надраскване и по повърхността ѝ не остават отпечатъци както при модерните инвестиционни монети с проба 0.999 (24 карата). Ако монетата е извадена от капсулата, може да се докосва спокойно, но да се внимава да не бъде огъната. Същото важи и за 4 Австрийски дуката.

Защитни опаковки при покупка и доставка

 • Ако купите инвестиционните си продукти лично от Tavex офис, ще ги получите в предпазни пластмасови капсули или в оригиналните им вакуумирани опаковки;
 • При доставка до адрес или офис на куриер, освен в съответниите предпазващи опаковки, продуктите са поставени и в инкасо плик със собствен сериен номер;
 • При всяка от опциите за доставка Tavex разполага с видеоматериал на подготовката на пратката.

10 Гулдена Вилхелм III Холандия

Холандия · Чистота: 21.6 карата · ⌀ 22 мм

467 лв.Продайте: 430 лв.
0 ПРОДУКТ