10 Гулдена Вилхелм III Холандия - Tavex
Обратно

10 Гулдена Вилхелм III Холандия

6.73 гр.
21.6 карата
Холандия


Златните 10 гулдена са сред най-известните и ценени исторически монети на Холандия. За пръв път са изсечени от Royal Dutch Mint през 1818 г. Дизайнът им се оказва толкова усепешен, че почти не е променян през 118-годишната им история. Златната монета от 10 гулдена с крал Вилхелм III е пусната в обращение 1851 г.


Снимките на всички продукти в сайта ни са илюстративни. При поръчка на тази монета ще получите такава от произволна година, зависеща от моментната наличност.

Основна информация

  • 90% чисто злато (21.60 карата)
  • Номинална стойност: 10 холандски гулдена
  • Златно-медна сплав, повишаваща устойчивостта на монетата към драскотини
  • Емитирана 1851 – 1889 г.
  • Тираж: ∼ 8 000 000 монети
  • Законно платежно средство
  • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
  • С инвестиционна и колекционерска стойност
  • Подходяща за подарък

Дизайн

Лицевата страна на монетата показва: крал Вилхелм III, текст “KONING WILLEM DE DERDE” (Крал Вилхелм III), текст “GOD ZIJ MET ONS” (Бог е с нас).

Обратната страна на монетата изобразява: герб на Холандия, текст “KONINGRIJK DER NEDERLANDEN” (Кралство Нидерландия), номинална стойност, година на изсичане.

История

Гулденът е въведен като официална валута след създаването на Обединено кралство Нидерландия през 1815 г. Той заема тази роля до 1933 г. Дизайнът на 10 златни гулдена почти не е променян в продължение на 118 години. Най-сечените монети са тези с образите на крал Вилхем III и кралица Вилхемина.  

Златните 10 гулдена, сечени 1851 – 1889 г., почитат крал Вилхелм III. Роден е през 1817 г. Наследява баща си като крал на Холандия през 1849 г. Управлението му се свързва с високия икономически растеж на Холандия от 1850 – 1900 г. Преди средата на XIX в. страната е поразена от няколко икономически кризи, епидемии и природни бедствия, които я оставят назад в сравнение с други страни в Европа. Благодарение на реформите, въведени от Вилхелм III, до 1890 г. промишленото производство почти се удвоява, износът се увеличава и Холандия се специализира в производство на селскостопански продукти – отличителна черта, която остава и до днес. Изграждат се над 2 000 километра железопътни релси, построяват се пристанища и огромни канални мрежи. До края на века Холандия възвръща силните си икономическите позиции в Европа. Вилхелм III управлява до смъртта си през 1890 г, оставяйки трона на своята дъщеря Вилхелмина. 


Защо да поръчате онлайн

Доставка до всяка точка на страната
Богата гама продукти, винаги в наличност
Дискретна и бърза доставка
Застраховка на пратката