10 рубли Николай II Русия - Tavex
Обратно

10 рубли Николай II Русия

8.60 гр.
21.6 карата
Русия


Златните монети от 10 рубли въплащават над 300 години от руската история. Изобразяват последния монарх на една от най-могъщите управляващи династии в света – Романови. Златните 10 рубли с Николай II са изсечени в Санкт-Петербургския монетен двор от 1897 до 1911 г.


Снимките на всички продукти в сайта ни са илюстративни. При поръчка на тази монета ще получите такава от произволна година, зависеща от моментната наличност.

Основна информация

  • 90% чисто злато (21.6 карата)
  • Номинална стойност: 10 рубли
  • Златно-медна сплав, повишаваща устойчивостта на монетата към драскотини
  • Емитирана 1897 – 1911 г.
  • Законно платежно средство
  • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
  • С инвестиционна и колекционерска стойност
  • Подходяща за подарък

Дизайн

Лицевата страна на монетата показва: император Николай II, текст “НИКОЛАЙ II ИМПЕРАТОРЪ И САМОДЕРЖЕЦЬ ВСЕРОСС” (Николай II, император и самодържец на цяла Русия).

Обратната страна на монетата изобразява: герб на Руската империя, осем герба (по един за всяко кралство, което е част от Русия през онази епоха), номинална стойност, година на изсичане.

По ръба на монетата има напдис: “1 золотникъ 78,24 доли чистаго золота” (1 золотник и 78.24 доли чисто злато), инициали на майсторите на Монетния двор, контролирали определени емисии: АГ – Аполон Грасгоф, ФЗ – Феликс Залеман, АР – Александър Редко и ЭБ – Еликум Бабаянц. 

История

По време на управлението на династия Романови от 1616 до 1917 г., в Русия се случват значителни промени. По-мащабните са освобождаването на крепостните селяни, строежът на железопътната система и въвеждането на стандартизираната златна рубла.

Николай II e император и самодържец на цяла Русия, принц на Финландия и крал на Полша от 1896 дo 1917 г. Той е последният монарх от имперската династия Романови, който упражнява абсолютна власт над Руската империя. Въвеждането на златния стандарт на рублата през 1897 г. има моментален позитивен ефект за руската икономика: външни инвеститори започват да влагат огромни капитали в тежата промишленост. Новоизградената железопътна мрежа осъществява по-ефикасното транспортиране на суровини от най-отдалечените богати територии на страната до индустриалните центрове в цяла Русия. Разкрепостените селяни стават мобилна работна сила, която е на разположение на разширяващата се руска тежка промишленост. 

Първата световна война принуждава Русия да се откаже от златния стандарт на рублата. Промяната в паричната система към книжни пари, проправя пътя към отпечатването им в неограничени количества, което съвместно с военния комунизъм на Ленин, предизвиква продължителна икономическа депресия.

Епохата на Романови, една от най-могъщите и най-дълго управлявали царски династии в света, приключва когато Николай II и семейството му са убити от революционерите болшевики през 1918 г. 


Защо да поръчате онлайн

Доставка до всяка точка на страната
Богата гама продукти, винаги в наличност
Дискретна и бърза доставка
Застраховка на пратката