Обратно

10 рубли Николай II Русия

8.60 гр.
21.6 карата
Русия


Златните монети от 10 рубли въплащават над 300 години от руската история. Изобразяват последния монарх на една от най-могъщите управляващи династии в света – Романови. Златните 10 рубли с Николай II са изсечени в Санкт-Петербургския монетен двор от 1897 до 1911 г.


Снимките на всички продукти в сайта ни са илюстративни. При поръчка на тази монета ще получите такава от произволна година, зависеща от моментната наличност.

Основна информация

  • 90% чисто злато (21.6 карата)
  • Номинална стойност: 10 рубли
  • Златно-медна сплав, повишаваща устойчивостта на монетата към драскотини
  • Емитирана 1897 – 1911 г.
  • Законно платежно средство
  • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
  • С инвестиционна и колекционерска стойност
  • Подходяща за подарък

Дизайн

Лицевата страна на монетата показва: император Николай II, текст “НИКОЛАЙ II ИМПЕРАТОРЪ И САМОДЕРЖЕЦЬ ВСЕРОСС” (Николай II, император и самодържец на цяла Русия).

Обратната страна на монетата изобразява: герб на Руската империя, осем герба (по един за всяко кралство, което е част от Русия през онази епоха), номинална стойност, година на изсичане.

По ръба на монетата има напдис: “1 золотникъ 78,24 доли чистаго золота” (1 золотник и 78.24 доли чисто злато), инициали на майсторите на Монетния двор, контролирали определени емисии: АГ – Аполон Грасгоф, ФЗ – Феликс Залеман, АР – Александър Редко и ЭБ – Еликум Бабаянц. 

История

По време на управлението на династия Романови от 1616 до 1917 г., в Русия се случват значителни промени. По-мащабните са освобождаването на крепостните селяни, строежът на железопътната система и въвеждането на стандартизираната златна рубла.

Николай II e император и самодържец на цяла Русия, принц на Финландия и крал на Полша от 1896 дo 1917 г. Той е последният монарх от имперската династия Романови, който упражнява абсолютна власт над Руската империя. Въвеждането на златния стандарт на рублата през 1897 г. има моментален позитивен ефект за руската икономика: външни инвеститори започват да влагат огромни капитали в тежата промишленост. Новоизградената железопътна мрежа осъществява по-ефикасното транспортиране на суровини от най-отдалечените богати територии на страната до индустриалните центрове в цяла Русия. Разкрепостените селяни стават мобилна работна сила, която е на разположение на разширяващата се руска тежка промишленост. 

Първата световна война принуждава Русия да се откаже от златния стандарт на рублата. Промяната в паричната система към книжни пари, проправя пътя към отпечатването им в неограничени количества, което съвместно с военния комунизъм на Ленин, предизвиква продължителна икономическа депресия.

Епохата на Романови, една от най-могъщите и най-дълго управлявали царски династии в света, приключва когато Николай II и семейството му са убити от революционерите болшевики през 1918 г. 


Защо да поръчате онлайн

Доставка до всяка точка на страната
Богата гама продукти, винаги в наличност
Дискретна и бърза доставка
Застраховка на пратката