100 куруша Турция

- · Чистота: 22 карата · ⌀ 17.8 мм

Златната монета е свидетел на бурните исторически събития в началото на XX в., довели до разпадането на Османската империя. Отличава се с красив калиграфски дизайн. Другият вариант на монетата почита основателя на модерна Турция и известния като “бащата на турците” Мустафа Кемал Ататюрк. И двете монети са изработени е от 22 карата чисто злато. На новата монета от 100 куруша е отблязана годината “1923”, през която страната е провъзгласена за република.

Основна информация

 • 91.7% чисто злато (22 карата)
 • Номинална стойност: 100 куруша
 • Златно-медна сплав, повишаваща устойчивостта на монетата към драскотини
 • Законно платежно средство в страната-емитент
 • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
 • С инвестиционна и колекционерска стойност
 • Тираж на монетата 100 куруша Абдул Хамид II: ∼ 11 000 000 монети
 • Законно платежно средство в страната-емитент
 • Подходяща за подарък

Дизайн

Лицевата страна на монетата показва: тура (управленски калиграфски печат на султан Абдул Хамид II), клони, звезди.

Лицевата страна на монетата показва: Мустафа Кемал Ататюрк, текст “HAKİMİYET MİLLETİNDİR” (Управление на народа), текст “ANKARA”.

Обратната страна на монетата Абдул Хамид II изобразява: текст, номинална стойност, година на изсичане, венец, звезда.

Обратната страна на монетата с лика на Ататюрк изобразява: текст “TÜRKİYE CUMHURİYETİ” (Република Турция), година “1923”, число (добавянето му към 1923 показва годината на изсичане на монетата).

Гурута на монетите е без отличителни знаци или символи.

История

Курушът (наричана и пиастър) е парична единица в Османската империя, изиграла водеща роля в нейната икономическа история. Въвежда се в началото на XVIII в. и монетите са били изсичани от сребро. Курушът става основна парична единица, замесвайки акчето. Валутата набира популярност до средата на XVIII в. – период на относителна икономическа стабилност в Османската империя. Основен фактор за повишаващото се емитиране на монетите са новоткритите сребърни мини във владенията на империята. През 40-те години биват изсичани 1.5 – 2 милиона куруша годишно.

През XIX в. Османската империя се изправя пред сериозни икономически, финансови и териториални предизвикателства. Характерен за този период е биметализмът – парична система, основана на използването на злато и сребро. През 1844 г., след финансова реформа на султан Абдул Меджид I, започват да се произвеждат монети и по Златния европейски стандарт. Въвежда се нова парична единица – лира. Курушът става нейно подразделение: 1 златна лира е равна на 100 куруша.

Монетите 100 златни куруша с образа на Мустафа Кемал Ататюрк почитат човека, основал модерна Турция. Радикалните реформи, направени по време на неговия 15-годишен президентски мандат, превръщат остатъците от Османската империя в светска национална държава.

По време на Първата световна война Кемал Мустафа си спечелва репутацията на изключително способен офицер. След поражението на Османската империя той оглавява Турското национално движение в последвалата Война за независимост.

На 29 октомври 1923 г. Турция е провъзгласена за република, a Кемал Мустафа става първият турски президент. По време на своето управление той провежда уникални за ислямския свят промени в политически, социален, съдебен, културен и образователен аспект: отменя религиозните съдилища и ги заменя с такива по европейски модел, премахва султаната и халифата, заменя арабската писменост с латиница, въвежда равноправие между половете, налага използването на григорианския календар, въвежда Закон за промишлеността и много други реформи, оформили облика на днешна Турция.

Ататюрк управлява до смъртта си през 1938 г. В Турция Мустафа Кемал е вездесъщ, паметта му и до днес е считана за неприкосновена. Отражението му върху историята на страната е дотолкова значимо, че и до днес критиката срещу него се възприема по-скоро като светотатство.

100 куруша Турция Тегло на златото
Грамаж Номинал Диаметър в милиметри Проба Тегло в гр. гр.
7.21 гр. 100 куруша 17.8 22 карата 7.21 6.616

Снимките на всички монети в сайта ни са илюстративни. При поръчка на монета, чиято година не е упомената в заглавието, ще Ви изпратим такава от произволна година и в отлично състояние.

Обратна продажба на инвестиционния продукт

Всички монети от портфолиото на Tavex са инвестиционни продукти. При историческите монети, критериите те да бъдат третирани като такива са по-ниски от тези при модерните инвестиционни монети поради две прични:

 • Били са в обращение и са се изпозлвали като парично средство;
 • Изсичани с по-ниска проба, което ги прави по-твърди и устойчиви на нараняване.

При историческите монети често се срещат леки отклонения в теглото и дребни драскотини. Ако отклонението е по-голямо от допустимото, има сериозни изтърквания или наранявания, то се счита, че целостта на монетата е нарушена и тя спира да бъде инвестиционен продукт. Разбира се, продължава да бъде златна и ценна, не изгубва стойността, която се определя от съдържанието на благородния метал в нея.

Притежателят на наранена монета губи по-високата ликвидност и по-добрата цена, която би получил при обратна продажба на златото, защото то ще бъде закупено не само като злато, а като инвестиционен продукт. Разликата в изкупната цена зависи изцяло от пазарната ситуация, но тя със сигурност ще бъде по-висока.

С други думи, ако продадете перфектно запазена монета от 20 франка, ще получите повече, отколкото ако продате тази монета, но срязана на две или със следа от дълбок удар по периферията.

Детайлните критерии за допустими наранявания при продуктите варират и са въпрос на оценка от специалист, която може да бъде извършена във всеки Tavex офис.

Имайте предвид, че Tavex търгува изцяло с монети с абсолютно инвестиционен характер и премията в цената не е обвързана с тяхната нумизматична стойност

Съхранение на целостта на инвестиционни продукт и опаковката

За разлика от модерните инвестиционни монети, историческите такива, не са изсечени от чисто злато, което улеснява тяхното съхранение.

 • Можете спокойно да докосвате монетите с ръце, но тябва да внимавате да не ги изтървете или надерете с твърд предмет;
 • Освен в предпазни пластмасови капсули, можете да съхранявате историческите монети в различни колекционерски класьори, кадифени кутии или слитъци;
 • Никога не тествайте мекотата на златото със зъби.
 • Не допирайте монети без опаковка една до друга, защото може да се надраскат. Това особено важи при опит за пренасяне.
 • Не поставяйте монетите така, че заради външни вибрации или движения те да се опират една в друга. Рискувате да ги нараните и дори да изгубите част от тяхното тегло при много продължително търкане.

Специфични случаи за съхранениe.

 • Австрийски дукат – това е историческата монета с най-висока чистота на златото в нея или 0.986 (23.6 карата). Тя е много по-мека от останалите исторически монети, които обикновено са с проби 0.900 – 0.917 (21.6 – 22 карата). Същевременно тя не е толкова лесна за надраскване и по повърхността ѝ не остават отпечатъци както при модерните инвестиционни монети с проба 0.999 (24 карата). Ако монетата е извадена от капсулата, може да се докосва спокойно, но да се внимава да не бъде огъната. Същото важи и за 4 Австрийски дуката.

Защитни опаковки при покупка и доставка

 • Ако купите инвестиционните си продукти лично от Tavex офис, ще ги получите в предпазни пластмасови капсули или в оригиналните им вакуумирани опаковки;
 • При доставка до адрес или офис на куриер, освен в съответниите предпазващи опаковки, продуктите са поставени и в инкасо плик със собствен сериен номер;
 • При всяка от опциите за доставка Tavex разполага с видеоматериал на подготовката на пратката.

100 куруша Турция

- · Чистота: 22 карата · ⌀ 17.8 мм

524 лв.Продайте: 462 лв.
0 ПРОДУКТ