100 куруша Турция - Tavex
Обратно

100 куруша Турция

7.21 гр.
22 карата
-


Златната монета е свидетел на бурните исторически събития в началото на XX в., довели до разпадането на Османската империя. Отличава се с красив калиграфски дизайн. Другият вариант на монетата почита основателя на модерна Турция и известния като “бащата на турците” Мустафа Кемал Ататюрк. И двете монети са изработени е от 22 карата чисто злато. На новата монета от 100 куруша е отблязана годината “1923”, през която страната е провъзгласена за република.


Основна информация

  • 91.7% чисто злато (22 карата)
  • Номинална стойност: 100 куруша
  • Златно-медна сплав, повишаваща устойчивостта на монетата към драскотини
  • Законно платежно средство в страната-емитент
  • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
  • С инвестиционна и колекционерска стойност
  • Законно платежно средство в страната-емитент
  • Подходяща за подарък

Дизайн

Лицевата страна на монетата показва: тура (управленски калиграфски печат на султан Абдул Хамид II), клони, звезди.

Лицевата страна на монетата показва: Мустафа Кемал Ататюрк, текст “HAKİMİYET MİLLETİNDİR” (Управление на народа), текст “ANKARA”.

Обратната страна на монетата Абдул Хамид II изобразява: текст, номинална стойност, година на изсичане, венец, звезда.

Обратната страна на монетата с лика на Ататюрк изобразява: текст “TÜRKİYE CUMHURİYETİ” (Република Турция), година “1923”, число (добавянето му към 1923 показва годината на изсичане на монетата).

Гурута на монетите е без отличителни знаци или символи.

История

Курушът (наричана и пиастър) е парична единица в Османската империя, изиграла водеща роля в нейната икономическа история. Въвежда се в началото на XVIII в. и монетите са били изсичани от сребро. Курушът става основна парична единица, замесвайки акчето. Валутата набира популярност до средата на XVIII в. – период на относителна икономическа стабилност в Османската империя. Основен фактор за повишаващото се емитиране на монетите са новоткритите сребърни мини във владенията на империята. През 40-те години биват изсичани 1.5 – 2 милиона куруша годишно.

През XIX в. Османската империя се изправя пред сериозни икономически, финансови и териториални предизвикателства. Характерен за този период е биметализмът – парична система, основана на използването на злато и сребро. През 1844 г., след финансова реформа на султан Абдул Меджид I, започват да се произвеждат монети и по Златния европейски стандарт. Въвежда се нова парична единица – лира. Курушът става нейно подразделение: 1 златна лира е равна на 100 куруша.

Монетите 100 златни куруша с образа на Мустафа Кемал Ататюрк почитат човека, основал модерна Турция. Радикалните реформи, направени по време на неговия 15-годишен президентски мандат, превръщат остатъците от Османската империя в светска национална държава.

По време на Първата световна война Кемал Мустафа си спечелва репутацията на изключително способен офицер. След поражението на Османската империя той оглавява Турското национално движение в последвалата Война за независимост.

На 29 октомври 1923 г. Турция е провъзгласена за република, a Кемал Мустафа става първият турски президент. По време на своето управление той провежда уникални за ислямския свят промени в политически, социален, съдебен, културен и образователен аспект: отменя религиозните съдилища и ги заменя с такива по европейски модел, премахва султаната и халифата, заменя арабската писменост с латиница, въвежда равноправие между половете, налага използването на григорианския календар, въвежда Закон за промишлеността и много други реформи, оформили облика на днешна Турция.

Ататюрк управлява до смъртта си през 1938 г. В Турция Мустафа Кемал е вездесъщ, паметта му и до днес е считана за неприкосновена. Отражението му върху историята на страната е дотолкова значимо, че и до днес критиката срещу него се възприема по-скоро като светотатство.


Защо да поръчате онлайн

Доставка до всяка точка на страната
Богата гама продукти, винаги в наличност
Дискретна и бърза доставка
Застраховка на пратката