20 долара двоен орел лейди Либърти - Tavex
Обратно

20 долара двоен орел лейди Либърти

1 унция
21.6 карата
САЩ


20 доларовият Двоен орел е монетата с най-висок номинал и най-голямо тегло от всички златни монети, използвани някога като законно разплащателно средство в САЩ. Изсечена е за първи път в разцвета на Калифорнийската златна треска през 50-те години на XIX в.


Снимките на всички продукти в сайта ни са илюстративни. При поръчка на тази монета ще получите такава от произволна година, зависеща от моментната наличност.

Основна информация

  • 90% чисто злато (21.6 карата)
  • Номинална стойност: 20 щатски долара
  • Златно-медна сплав, повишаваща устойчивостта на монетата към драскотини
  • Емитирана 1850 – 1907 г.
  • Тираж: ∼ 105 000 000 монети
  • Законно платежно средство
  • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
  • С инвестиционна и колекционерска стойност
  • Подходяща за подарък

Дизайн

Лицевата страна на монетата показва: Лейди Либърти, текст “LIBERTY” (Свобода), тринадесет петолъчки, година на изсичане.

Обратната страна на монетата изобразява: символична версия на американския Държавен печат (орел с герб на гърдите), надпис “E PLURIBUS UNUM”, (Един от многото), текст “IN GOD WE TRUST” (Вярваме в Бог), тринадесет петолъчки, текст “UNITED STATES OF AMERICA” (Съединени американски щати), номинална стойност. 

История

През 1853 г., само пет години след началото на прочутата Златна треска в САЩ, 373 тона злато са намерени в калифорнийските реки и потоци. Оказва се, че тогавашните платежни средства от Четвърт орел $2.5, Половин орел $5 и Орел $10 не могат да задоволят пристигащото в рафинериите злато. На 3 март 1849 г. американският Конгрес приема закон и създава Двойния орел $20, съдържащ два пъти повече злато от Орел $10. Монетата е изсечена за първи път през 1850 г.

До 1933 г. Двойният орел е сечен непрестанно, защото новите богати златни мини в Калифорния непрестанно осигурява ценния метал на пазара. Обемът на търговията във всички сектори се увеличава драстично. Построяват се пътища, железопътни линии и пристанища. Създават се банки и финансови институции, за да осигуряват финансиране. Златото под формата на монети се пренася в цялата американска икономика и стимулира търсенето и инвестициите, довели до създаването на хиляди бизнеси в цялата страна. 

Двойният орел редовно е доставян и до Европа, Азия и Южна Америка в замяна на стоки. По този начин милиони от тези монети влизат в трезорите на чуждестранни банки и стават част от златните им резерви. След Първата световна война значително количество Двойни орли са изпратени до Европа като финансови заеми за възстановяване на държавите. 

Двойният орел изгражда добра репутация и служи на световната общност почти век, превръщайки се в най-разпространената американска монета за всички времена. Има два различни дизайа. Двойните орли, сечени между 1850 и 1907 г., са украсени с изображението на Лейди Либърти и Държавния печат на САЩ. Вторият дизайн, включващ Лейди Либърти, която носи горяща факла, е създаден от амерканския скулптур Аугустус Сен-Годен и се използва от 1907 до 1933 г.


Защо да поръчате онлайн

Доставка до всяка точка на страната
Богата гама продукти, винаги в наличност
Дискретна и бърза доставка
Застраховка на пратката