20 франка Тунис

Тунис · Чистота: 21.6 карата · ⌀ 21.15 мм

Тунизийските златни 20 франка са сред най-търсените исторически монети от Северна Африка. Изсичани са от Парижкия монетен двор 1891 – 1904 г., след като Тунис става френска колония.

Основна информация

 • 90% чисто злато (21.6 карата)
 • Номинална стойност: 20 френски франка
 • Златно-медна сплав, повишаваща устойчивостта на монетата към драскотини
 • Емитирана 1891 – 1904 г.
 • Тираж: ∼ 3 000 000 монети
 • Законно платежно средство
 • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
 • С инвестиционна и колекционерска стойност
 • Подходяща за подарък

Дизайн

Тунизийски златни 20 франка (изсечени 1891 – 1902 г.) – лицевата страна на монетата показва: текст “TUNISE”, номинална стойност, година на изсичане, буква “A” (обозначителен знак на Парижки монетен двор), арабски декорации. Обратната страна на монетата изобразява: калиграфски подпис на тунизийския управник Али Бей III, арабски легенди, дата според ислямския календар.

Тунизийски златни 20 франка (изсечени 1903 – 1904 г.) – лицевата страна на монетата показва: текст “TUNISE”, номинална стойност, година на изсичане, буква “A” (обозначителен знак на Парижки монетен двор), арабски декорации.

Обратната страна на монетата изобразява: калиграфски подпис на тунизийския управник Мухамад Бей IV ал-Хади, арабски легенди, дата според ислямския календар.

История

През 1869 г. правителството на Тунис обявява страната във фалит. Причината е, че управляващият бей се опитвал да реформира тунизийската икономика, вземайки прекалено много заеми от Европа. Паричните средства били изхарчени изключително разточително за инфраструктура, разширяване на публични проекти, подобряване на армията и за лично използване от самия бей. 

След обявяването на фалита, международна комисия (Франция, Великобритания и Италия) поема контрола над финансите на Тунис. Трите страни имат колониални амбиции и проявяват претенции към териториите на африканската държава. По време на Берлинския конгрес през 1871 г.,  Великобритания и Франция сключват тайна сделка, според която Франция придобива контрол над Тунис в замяна на Кипър, който ще премине под управлението на британците. През 1881 г. африканската държава става френски протекторат.

През 1884 г. първата стъпка за въстановяване на тунизийската икономика е осигуряването на 125 милиона златни франка, които да изплатят дълговете на Тунис. Следва въвеждане на тунизийската 20 франкова и други златни, сребърни и медни монети с цел увеличаване на търговията и стабилизиране на финансовата система в страната. Изграждат се железопътни линии, магистрали и морски пристанища. Построяват се нови мини, които за първи път изкарват изобилие от различни материали с печалба. Влагат се инвестиции и в развитието на земеделския сектор. Всички тези мерки водят до съживяването на тунизийската икономика. 

20 франка Тунис Тегло на златото
Грамаж Номинал Диаметър в милиметри Проба Тегло в гр. гр.
6.45 гр. 20 франка 21.15 21.6 карата 6.4516 5.80644

Снимките на всички монети в сайта ни са илюстративни. При поръчка на монета, чиято година не е упомената в заглавието, ще Ви изпратим такава от произволна година и в отлично състояние.

Обратна продажба на инвестиционния продукт

Всички монети от портфолиото на Tavex са инвестиционни продукти. При историческите монети, критериите те да бъдат третирани като такива са по-ниски от тези при модерните инвестиционни монети поради две прични:

 • Били са в обращение и са се изпозлвали като парично средство;
 • Изсичани с по-ниска проба, което ги прави по-твърди и устойчиви на нараняване.

При историческите монети често се срещат леки отклонения в теглото и дребни драскотини. Ако отклонението е по-голямо от допустимото, има сериозни изтърквания или наранявания, то се счита, че целостта на монетата е нарушена и тя спира да бъде инвестиционен продукт. Разбира се, продължава да бъде златна и ценна, не изгубва стойността, която се определя от съдържанието на благородния метал в нея.

Притежателят на наранена монета губи по-високата ликвидност и по-добрата цена, която би получил при обратна продажба на златото, защото то ще бъде закупено не само като злато, а като инвестиционен продукт. Разликата в изкупната цена зависи изцяло от пазарната ситуация, но тя със сигурност ще бъде по-висока.

С други думи, ако продадете перфектно запазена монета от 20 франка, ще получите повече, отколкото ако продате тази монета, но срязана на две или със следа от дълбок удар по периферията.

Детайлните критерии за допустими наранявания при продуктите варират и са въпрос на оценка от специалист, която може да бъде извършена във всеки Tavex офис.

Имайте предвид, че Tavex търгува изцяло с монети с абсолютно инвестиционен характер и премията в цената не е обвързана с тяхната нумизматична стойност

Съхранение на целостта на инвестиционни продукт и опаковката

За разлика от модерните инвестиционни монети, историческите такива, не са изсечени от чисто злато, което улеснява тяхното съхранение.

 • Можете спокойно да докосвате монетите с ръце, но тябва да внимавате да не ги изтървете или надерете с твърд предмет;
 • Освен в предпазни пластмасови капсули, можете да съхранявате историческите монети в различни колекционерски класьори, кадифени кутии или слитъци;
 • Никога не тествайте мекотата на златото със зъби.
 • Не допирайте монети без опаковка една до друга, защото може да се надраскат. Това особено важи при опит за пренасяне.
 • Не поставяйте монетите така, че заради външни вибрации или движения те да се опират една в друга. Рискувате да ги нараните и дори да изгубите част от тяхното тегло при много продължително търкане.

Специфични случаи за съхранениe.

 • Австрийски дукат – това е историческата монета с най-висока чистота на златото в нея или 0.986 (23.6 карата). Тя е много по-мека от останалите исторически монети, които обикновено са с проби 0.900 – 0.917 (21.6 – 22 карата). Същевременно тя не е толкова лесна за надраскване и по повърхността ѝ не остават отпечатъци както при модерните инвестиционни монети с проба 0.999 (24 карата). Ако монетата е извадена от капсулата, може да се докосва спокойно, но да се внимава да не бъде огъната. Същото важи и за 4 Австрийски дуката.

Защитни опаковки при покупка и доставка

 • Ако купите инвестиционните си продукти лично от Tavex офис, ще ги получите в предпазни пластмасови капсули или в оригиналните им вакуумирани опаковки;
 • При доставка до адрес или офис на куриер, освен в съответниите предпазващи опаковки, продуктите са поставени и в инкасо плик със собствен сериен номер;
 • При всяка от опциите за доставка Tavex разполага с видеоматериал на подготовката на пратката.

20 франка Тунис

Тунис · Чистота: 21.6 карата · ⌀ 21.15 мм

464 лв.Продайте: 427 лв.
0 ПРОДУКТ