20 крони Кристиян X Дания - Tavex
Обратно

20 крони Кристиян X Дания

8.96 гр.
21.6 карата
Дания


Датските 20 крони са част от най-известната и ценена златна серия на Дания. Изсечени са за първи път през 1873 г. Монетата е от голямо историческо значение, защото е била в основата на Скандинавския валутен съюз – почти перфектна монетарна система за времето си. Датските 20 крони са изработени от Royal Danish Mint.


Основна информация

  • 90% чисто злато (21.6 карата)
  • Номинална стойност: 20 датски крони
  • Златно-медна сплав, повишаваща устойчивостта на монетата към драскотини
  • Емитирана 1913 – 1916 г.
  • Тираж: ∼ 3 670 000 монети
  • Законно платежно средство
  • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
  • С инвестиционна и колекционерска стойност
  • Подходяща за подарък

Дизайн

Лицевата страна на монетата изобразява: крал Кристиан X, текст “CHRISTIAN X KONGE AF DANMARK” (Кристиан X, Крал на Дания), сърце, с което Royal Danish Mint отбелязва монетите си, инициали на главния гравьор “VBP”.

Обратната страна на монетата показва: женска фигура, символизираща Дания, номинална стойност.

История

Датските 20 златни крони са в основата на Скандинавския валутен съюз, създаден през 1873 г. от Дания и Швеция и изграден на основата на златния стандарт. Системата въвежда “krone” (корона) като нова обща валутна единица. Деноминациите от 10 и 20 крони са от злато (1 крона= 0.403 г злато). Златните и сребърни крони, а по-късно и банкнотите, се въвеждат в Дания, Швеция и Норвегия.

Скандинавският валутен съюз осигурява 40 години стабилност и развитие за всички свои членове. Той води до намаляване на финансовите разходи, стабилност на валутните курсове между трите страни, минимална инфлация и увеличение на реалния разполагаем доход. Скандинавският валутен съюз се разпада в следствие на Първата световна война.

Датските 20 златни крони, изсечени 1913 – 1916 г., почитат крал Кристиан X. Роден през 1870 г. в двореца Шарлотенлунд до Копенхаген, Кристиан е най-големият син на крал Фредерик VIII. Възкачва се на трона след смъртта на баща си през 1912 г. Крал Кристиан X е един от най-обичаните датски монарски за всички времена. Той се е превръща в символ на съпротивата срещу окупацията на Хитлер. За разлика от брат си, Хокон VII крал на Норвегия, който отива в изгнание по време на нацистката окупация на страната му, Кристиан X остава в Дания през този период. Неговата символична съпротива е виждана от много датчани като акт на неподчинение и храброст. Една история разказва, че веднъж немски войник попитал младо момче защо кралят язди през града без охрана. Момчето оговорило „Цяла Дания е негова охрана.“.


Защо да поръчате онлайн

Доставка до всяка точка на страната
Богата гама продукти, винаги в наличност
Дискретна и бърза доставка
Застраховка на пратката