20 крони Кристиян X Дания

Дания · Чистота: 21.6 карата · ⌀ 23 мм

Датските 20 крони са част от най-известната и ценена златна серия на Дания. Изсечени са за първи път през 1873 г. Монетата е от голямо историческо значение, защото е била в основата на Скандинавския валутен съюз – почти перфектна монетарна система за времето си. Датските 20 крони са изработени от Royal Danish Mint.

Основна информация

 • 90% чисто злато (21.6 карата)
 • Номинална стойност: 20 датски крони
 • Златно-медна сплав, повишаваща устойчивостта на монетата към драскотини
 • Емитирана 1913 – 1916 г.
 • Тираж: ∼ 3 670 000 монети
 • Законно платежно средство
 • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
 • С инвестиционна и колекционерска стойност
 • Подходяща за подарък

Дизайн

Лицевата страна на монетата изобразява: крал Кристиан X, текст “CHRISTIAN X KONGE AF DANMARK” (Кристиан X, Крал на Дания), сърце, с което Royal Danish Mint отбелязва монетите си, инициали на главния гравьор “VBP”.

Обратната страна на монетата показва: женска фигура, символизираща Дания, номинална стойност.

История

Датските 20 златни крони са в основата на Скандинавския валутен съюз, създаден през 1873 г. от Дания и Швеция и изграден на основата на златния стандарт. Системата въвежда “krone” (корона) като нова обща валутна единица. Деноминациите от 10 и 20 крони са от злато (1 крона= 0.403 г злато). Златните и сребърни крони, а по-късно и банкнотите, се въвеждат в Дания, Швеция и Норвегия.

Скандинавският валутен съюз осигурява 40 години стабилност и развитие за всички свои членове. Той води до намаляване на финансовите разходи, стабилност на валутните курсове между трите страни, минимална инфлация и увеличение на реалния разполагаем доход. Скандинавският валутен съюз се разпада в следствие на Първата световна война.

Датските 20 златни крони, изсечени 1913 – 1916 г., почитат крал Кристиан X. Роден през 1870 г. в двореца Шарлотенлунд до Копенхаген, Кристиан е най-големият син на крал Фредерик VIII. Възкачва се на трона след смъртта на баща си през 1912 г. Крал Кристиан X е един от най-обичаните датски монарски за всички времена. Той се е превръща в символ на съпротивата срещу окупацията на Хитлер. За разлика от брат си, Хокон VII крал на Норвегия, който отива в изгнание по време на нацистката окупация на страната му, Кристиан X остава в Дания през този период. Неговата символична съпротива е виждана от много датчани като акт на неподчинение и храброст. Една история разказва, че веднъж немски войник попитал младо момче защо кралят язди през града без охрана. Момчето оговорило „Цяла Дания е негова охрана.“.

20 крони Кристиян X Дания Тегло на златото
Грамаж Номинал Диаметър в милиметри Проба Тегло в гр. гр.
8.96 гр. 20 крони 23 21.6 карата 8.9606 8.06454

Снимките на всички монети в сайта ни са илюстративни. При поръчка на монета, чиято година не е упомената в заглавието, ще Ви изпратим такава от произволна година и в отлично състояние.

Обратна продажба на инвестиционния продукт

Всички монети от портфолиото на Tavex са инвестиционни продукти. При историческите монети, критериите те да бъдат третирани като такива са по-ниски от тези при модерните инвестиционни монети поради две прични:

 • Били са в обращение и са се изпозлвали като парично средство;
 • Изсичани с по-ниска проба, което ги прави по-твърди и устойчиви на нараняване.

При историческите монети често се срещат леки отклонения в теглото и дребни драскотини. Ако отклонението е по-голямо от допустимото, има сериозни изтърквания или наранявания, то се счита, че целостта на монетата е нарушена и тя спира да бъде инвестиционен продукт. Разбира се, продължава да бъде златна и ценна, не изгубва стойността, която се определя от съдържанието на благородния метал в нея.

Притежателят на наранена монета губи по-високата ликвидност и по-добрата цена, която би получил при обратна продажба на златото, защото то ще бъде закупено не само като злато, а като инвестиционен продукт. Разликата в изкупната цена зависи изцяло от пазарната ситуация, но тя със сигурност ще бъде по-висока.

С други думи, ако продадете перфектно запазена монета от 20 франка, ще получите повече, отколкото ако продате тази монета, но срязана на две или със следа от дълбок удар по периферията.

Детайлните критерии за допустими наранявания при продуктите варират и са въпрос на оценка от специалист, която може да бъде извършена във всеки Tavex офис.

Имайте предвид, че Tavex търгува изцяло с монети с абсолютно инвестиционен характер и премията в цената не е обвързана с тяхната нумизматична стойност

Съхранение на целостта на инвестиционни продукт и опаковката

За разлика от модерните инвестиционни монети, историческите такива, не са изсечени от чисто злато, което улеснява тяхното съхранение.

 • Можете спокойно да докосвате монетите с ръце, но тябва да внимавате да не ги изтървете или надерете с твърд предмет;
 • Освен в предпазни пластмасови капсули, можете да съхранявате историческите монети в различни колекционерски класьори, кадифени кутии или слитъци;
 • Никога не тествайте мекотата на златото със зъби.
 • Не допирайте монети без опаковка една до друга, защото може да се надраскат. Това особено важи при опит за пренасяне.
 • Не поставяйте монетите така, че заради външни вибрации или движения те да се опират една в друга. Рискувате да ги нараните и дори да изгубите част от тяхното тегло при много продължително търкане.

Специфични случаи за съхранениe.

 • Австрийски дукат – това е историческата монета с най-висока чистота на златото в нея или 0.986 (23.6 карата). Тя е много по-мека от останалите исторически монети, които обикновено са с проби 0.900 – 0.917 (21.6 – 22 карата). Същевременно тя не е толкова лесна за надраскване и по повърхността ѝ не остават отпечатъци както при модерните инвестиционни монети с проба 0.999 (24 карата). Ако монетата е извадена от капсулата, може да се докосва спокойно, но да се внимава да не бъде огъната. Същото важи и за 4 Австрийски дуката.

Защитни опаковки при покупка и доставка

 • Ако купите инвестиционните си продукти лично от Tavex офис, ще ги получите в предпазни пластмасови капсули или в оригиналните им вакуумирани опаковки;
 • При доставка до адрес или офис на куриер, освен в съответниите предпазващи опаковки, продуктите са поставени и в инкасо плик със собствен сериен номер;
 • При всяка от опциите за доставка Tavex разполага с видеоматериал на подготовката на пратката.

20 крони Кристиян X Дания

Дания · Чистота: 21.6 карата · ⌀ 23 мм

684 лв.Продайте: 576 лв.
0 ПРОДУКТ