20 крони Фредерик VIII Дания - Tavex
Обратно

20 крони Фредерик VIII Дания

8.96 гр.
21.6 карата
Дания


Датските 20 крони са част от най-известната и ценена златна серия на Дания. Изсечени са за първи път през 1873 г. Монетата е от голямо историческо значение, защото е била в основата на Скандинавския валутен съюз – почти перфектна монетарна система за времето си. Датските 20 крони са изработени от Royal Danish Mint.


Основна информация

  • 90% чисто злато (21.6 карата)
  • Номинална стойност: 20 датски крони
  • Златно-медна сплав, повишаваща устойчивостта на монетата към драскотини
  • Емитирана 1908 – 1912 г.
  • Тираж: ∼ 1 170 000 монети
  • Законно платежно средство
  • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
  • С инвестиционна и колекционерска стойност
  • Подходяща за подарък

Дизайн

Лицевата страна на монетата показва: крал Фредерик VIII, текст “FREDERIK VIII DANMARKS KONGE” (Фредерик VIII, крал на Дания).

Обратната страна на монетата изобразява: герб на Дания, година на отсичане, номинална стойност, сърце, с което Royal Danish Mint отбелязва монетите си, инициали на главния гравьор “VBP”.

История

Датските 20 златни крони са в основата на Скандинавския валутен съюз, създаден през 1873 г. от Дания и Швеция и изграден на основата на златния стандарт. Системата въвежда “krone” (корона) като нова обща валутна единица. Деноминациите от 10 и 20 крони са от злато (1 крона= 0.403 г злато). Златните и сребърни крони, а по-късно и банкнотите, се въвеждат в Дания, Швеция и Норвегия.
 

Скандинавският валутен съюз осигурява 40 години стабилност и развитие за всички свои членове. Той води до намаляване на финансовите разходи, стабилност на валутните курсове между трите страни, минимална инфлация и увеличение на реалния разполагаем доход. Скандинавският валутен съюз се разпада в следствие на Първата световна война.

Датските 20 златни крони, изсечени 1908 – 1912 г., почитат крал Фредерик VIII. Роден през 1843 г. в Жълтия дворец в Копенхаген, той е най-големият син на крал Кристиан IX. След военното си образование Фредерик VIII става престолонаследник на Дания и получава място в Държавния съвет, където помага на баща си в правителствените задължения. През 1868 г. се жени за шведската принцеса Луиз от династията Бернадот. Бракът им се разглежда като начин за създаване на съюз между Дания и Швеция. Фредерик изкарва като престолонаследник общо 43 години. Възкачва се на трона след смъртта на баща си през 1906 г. Крал Фредерик VIII е запомнен като либерален владетел, подкрепящ новата датска парламентарна система на управление.


Защо да поръчате онлайн

Доставка до всяка точка на страната
Богата гама продукти, винаги в наличност
Дискретна и бърза доставка
Застраховка на пратката