20 крони Фредерик VIII Дания

Дания · Чистота: 21.6 карата · ⌀ 23 мм

Датските 20 крони са част от най-известната и ценена златна серия на Дания. Изсечени са за първи път през 1873 г. Монетата е от голямо историческо значение, защото е била в основата на Скандинавския валутен съюз – почти перфектна монетарна система за времето си. Датските 20 крони са изработени от Royal Danish Mint.

Основна информация

 • 90% чисто злато (21.6 карата)
 • Номинална стойност: 20 датски крони
 • Златно-медна сплав, повишаваща устойчивостта на монетата към драскотини
 • Емитирана 1908 – 1912 г.
 • Тираж: ∼ 1 170 000 монети
 • Законно платежно средство
 • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
 • С инвестиционна и колекционерска стойност
 • Подходяща за подарък

Дизайн

Лицевата страна на монетата показва: крал Фредерик VIII, текст “FREDERIK VIII DANMARKS KONGE” (Фредерик VIII, крал на Дания).

Обратната страна на монетата изобразява: герб на Дания, година на отсичане, номинална стойност, сърце, с което Royal Danish Mint отбелязва монетите си, инициали на главния гравьор “VBP”.

История

Датските 20 златни крони са в основата на Скандинавския валутен съюз, създаден през 1873 г. от Дания и Швеция и изграден на основата на златния стандарт. Системата въвежда “krone” (корона) като нова обща валутна единица. Деноминациите от 10 и 20 крони са от злато (1 крона= 0.403 г злато). Златните и сребърни крони, а по-късно и банкнотите, се въвеждат в Дания, Швеция и Норвегия.
 

Скандинавският валутен съюз осигурява 40 години стабилност и развитие за всички свои членове. Той води до намаляване на финансовите разходи, стабилност на валутните курсове между трите страни, минимална инфлация и увеличение на реалния разполагаем доход. Скандинавският валутен съюз се разпада в следствие на Първата световна война.

Датските 20 златни крони, изсечени 1908 – 1912 г., почитат крал Фредерик VIII. Роден през 1843 г. в Жълтия дворец в Копенхаген, той е най-големият син на крал Кристиан IX. След военното си образование Фредерик VIII става престолонаследник на Дания и получава място в Държавния съвет, където помага на баща си в правителствените задължения. През 1868 г. се жени за шведската принцеса Луиз от династията Бернадот. Бракът им се разглежда като начин за създаване на съюз между Дания и Швеция. Фредерик изкарва като престолонаследник общо 43 години. Възкачва се на трона след смъртта на баща си през 1906 г. Крал Фредерик VIII е запомнен като либерален владетел, подкрепящ новата датска парламентарна система на управление.

20 крони Фредерик VIII Дания Тегло на златото
Грамаж Номинал Диаметър в милиметри Проба Тегло в гр. гр.
8.96 гр. 20 крони 23 21.6 карата 8.9606 8.06454

Снимките на всички монети в сайта ни са илюстративни. При поръчка на монета, чиято година не е упомената в заглавието, ще Ви изпратим такава от произволна година и в отлично състояние.

Обратна продажба на инвестиционния продукт

Всички монети от портфолиото на Tavex са инвестиционни продукти. При историческите монети, критериите те да бъдат третирани като такива са по-ниски от тези при модерните инвестиционни монети поради две прични:

 • Били са в обращение и са се изпозлвали като парично средство;
 • Изсичани с по-ниска проба, което ги прави по-твърди и устойчиви на нараняване.

При историческите монети често се срещат леки отклонения в теглото и дребни драскотини. Ако отклонението е по-голямо от допустимото, има сериозни изтърквания или наранявания, то се счита, че целостта на монетата е нарушена и тя спира да бъде инвестиционен продукт. Разбира се, продължава да бъде златна и ценна, не изгубва стойността, която се определя от съдържанието на благородния метал в нея.

Притежателят на наранена монета губи по-високата ликвидност и по-добрата цена, която би получил при обратна продажба на златото, защото то ще бъде закупено не само като злато, а като инвестиционен продукт. Разликата в изкупната цена зависи изцяло от пазарната ситуация, но тя със сигурност ще бъде по-висока.

С други думи, ако продадете перфектно запазена монета от 20 франка, ще получите повече, отколкото ако продате тази монета, но срязана на две или със следа от дълбок удар по периферията.

Детайлните критерии за допустими наранявания при продуктите варират и са въпрос на оценка от специалист, която може да бъде извършена във всеки Tavex офис.

Имайте предвид, че Tavex търгува изцяло с монети с абсолютно инвестиционен характер и премията в цената не е обвързана с тяхната нумизматична стойност

Съхранение на целостта на инвестиционни продукт и опаковката

За разлика от модерните инвестиционни монети, историческите такива, не са изсечени от чисто злато, което улеснява тяхното съхранение.

 • Можете спокойно да докосвате монетите с ръце, но тябва да внимавате да не ги изтървете или надерете с твърд предмет;
 • Освен в предпазни пластмасови капсули, можете да съхранявате историческите монети в различни колекционерски класьори, кадифени кутии или слитъци;
 • Никога не тествайте мекотата на златото със зъби.
 • Не допирайте монети без опаковка една до друга, защото може да се надраскат. Това особено важи при опит за пренасяне.
 • Не поставяйте монетите така, че заради външни вибрации или движения те да се опират една в друга. Рискувате да ги нараните и дори да изгубите част от тяхното тегло при много продължително търкане.

Специфични случаи за съхранениe.

 • Австрийски дукат – това е историческата монета с най-висока чистота на златото в нея или 0.986 (23.6 карата). Тя е много по-мека от останалите исторически монети, които обикновено са с проби 0.900 – 0.917 (21.6 – 22 карата). Същевременно тя не е толкова лесна за надраскване и по повърхността ѝ не остават отпечатъци както при модерните инвестиционни монети с проба 0.999 (24 карата). Ако монетата е извадена от капсулата, може да се докосва спокойно, но да се внимава да не бъде огъната. Същото важи и за 4 Австрийски дуката.

Защитни опаковки при покупка и доставка

 • Ако купите инвестиционните си продукти лично от Tavex офис, ще ги получите в предпазни пластмасови капсули или в оригиналните им вакуумирани опаковки;
 • При доставка до адрес или офис на куриер, освен в съответниите предпазващи опаковки, продуктите са поставени и в инкасо плик със собствен сериен номер;
 • При всяка от опциите за доставка Tavex разполага с видеоматериал на подготовката на пратката.

20 крони Фредерик VIII Дания

Дания · Чистота: 21.6 карата · ⌀ 23 мм

661 лв.Продайте: 558 лв.
0 ПРОДУКТ