20 лири Умберто I Италия - Tavex
Обратно

20 лири Умберто I Италия

6.45 гр.
21.6 карата
Италия


Монетата олицетворява историята на могъщата династия Савой и нейния успех в обединението на Италия. Златните 20 лири са и в основата на първото консолидиране на монетната система в страната след повече от 300 години.


Снимките на всички продукти в сайта ни са илюстративни. При поръчка на тази монета ще получите такава от произволна година, зависеща от моментната наличност.

Основна информация

  • 90% чисто злато (21.6 карата)
  • Номинална стойност: 20 италиански лири
  • Златно-медна сплав, повишаваща устойчивостта на монетата към драскотини
  • Емитирана 1879 – 1897 г.
  • Законно платежно средство
  • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
  • С инвестиционна и колекционерска стойност
  • Подходяща за подарък

Дизайн

Лицевата страна на монетата показва: крал Умберто I, текст “UMBERTO I RE D’ITALIA” (Умберто I, крал на Италия), година на изсичане, подпис на главния гравьор “SPREANZA”.

Обратната страна на монетата изобразява: герб на династия Савой, номинална стойност, знак на монетния двор.

История

Създаването на италианските 20 лири е свързано с едно от най-старите кралски семейства в света – дворът на Савой. След дългогодишни борби за независимост от Австрия и обединение на страната, през 1861 г. Емануил II става суверен на Кралство Италия. Златната лира с неговия лик и герб на династията му, дворът на Савой, е въведена в знак на почит към близо 50-годишната на борба за италианско обединение. 

Дворът на Савой успява да обедини не само Италия, но и нейната монетна система. Преди съединението всеки по-голям италиански регион издава свои собствени монети. Новите сребърни и златни лири са продължение на валутата, използвана в кралство Сардиния. Причината за този избор е, че те вече са били унифицирани през 1816 г. със златния френски франк по отношение на чистота и тегло. Използването на стандартизирани монети насърчава вътрешната търговия на Италия. През 1856 г. страната става един от основателите на първия голям паричен европейски съюз – Латинския монетарен съюз.

След смъртта на крал Виктор Емануил II през 1878 г., принц Умберто I става вторият крал на обединена Италия. Управлението му е противоречиво. От една страна е наричан “добрият крал”, защото демонстрира загриженост и съпричастност към поданиците си. Когато се случва огромно наводнение във Венеция, той отива в засегнатите райони и лично организира спасителните и възстановителни дейности. Когато катастрофално земетресение разрушава Казамикиола през 1883 г., той отново се ангажира лично, предлагайки финансова помощ. Прави същото и една година по-късно, когато избухва епидемия от холера в южните части на Италия. От друга страна крал Умберто I е бил силно неодобряван от левите политически кръгове. Непопулярността му в тези среди донякъде може да се обясни с провалените му колониални начинания в Африка.

Управлението на Умберто I приключва през 1900 г., когато е убит от италиански анархист заради начина, по който кралят се справя с въстание в Милано. В опит да възстанови реда, италиански генерал заповядва на войниците си да стрелят срещу размирниците. В последствие Умберто I го награждава за успешното въвеждане на ред в града. Кралят загубва живота си заради благосклонното си отношение към генерала.


Защо да поръчате онлайн

Доставка до всяка точка на страната
Богата гама продукти, винаги в наличност
Дискретна и бърза доставка
Застраховка на пратката