20 германски марки Вилхелм II

Германия · Чистота: 21.6 карата · ⌀ 22.5 мм

Немските 20 марки с лика на Вилхелм Втори са златна монета сечена от 1888 до 1914. Монетните дворове на Берлин и Хамбург секат монетата като слагат печат "A" за Берлин и "J" Хамбург.

Снимките на всички продукти в сайта ни са илюстративни. При поръчка на тази монета ще получите такава от произволна година, зависеща от моментната наличност.

Основна информация

 • 90% чисто злато (21.60 карата)
 • Номинална стойност: 20 германски марки
 • Златно-медна сплав, повишаваща устойчивостта на монетата към драскотини
 • Емитирана 1888 – 1914 г.
 • Законно платежно средство
 • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
 • С инвестиционна и колекционерска стойност
 • Подходяща за подарък

Дизайн

Лицевата страна на монетата показва: крал Вилхелм II, текст “WILHELM II DEUTSCHER KAISER KÖNIG V PREUSSEN” (Вилхелм II, император на Германия и крал на Прусия), обозначение на монетния двор.

Обратната страна на монетата изобразява: герб на Германската империя, текст “DEUTSCHES REICH” (Германска империя), номинална стойност, година на изсичане.

Гуртът съдържа: текст “GOTT MIT UNS” (Господ с нас).

История

Преди 1871 г. Германия е разделена на няколко валутни зони, които използват монети с различен дизайн, наименование, чистота и съдържание. Валутите се обменят на фиксирани курсове. След обединението на страната през 1871 г. и формирането на Германската империя, немското правителство създава нова парична система обезпечена със злато, поставяйки за пръв път в историята си златен стандарт. Имперските златни монети са въведени в номинали от 10 и 20 марки, носещи лика на първия немски кайзер – крал Вилхелм I, дядо на Вилхем II.

След Англия и Португалия, Германия е третата страна, която основава паричната си система на златото. Системата функционира до Първата световна война, захранвайки втората индустриална революция в Германия. Това е период на забележителен растеж, който прави страната водеща световна икономика.

20 германски марки Вилхелм II Тегло на златото
Грамаж Номинал Диаметър в милиметри Проба Тегло в гр. гр.
7.96 гр. 20 марки 22.5 21.6 карата 7.965 7.1685

Снимките на всички монети в сайта ни са илюстративни. При поръчка на монета, чиято година не е упомената в заглавието, ще Ви изпратим такава от произволна година и в отлично състояние.

Обратна продажба на инвестиционния продукт

Всички монети от портфолиото на Tavex са инвестиционни продукти. При историческите монети, критериите те да бъдат третирани като такива са по-ниски от тези при модерните инвестиционни монети поради две прични:

 • Били са в обращение и са се изпозлвали като парично средство;
 • Изсичани с по-ниска проба, което ги прави по-твърди и устойчиви на нараняване.

При историческите монети често се срещат леки отклонения в теглото и дребни драскотини. Ако отклонението е по-голямо от допустимото, има сериозни изтърквания или наранявания, то се счита, че целостта на монетата е нарушена и тя спира да бъде инвестиционен продукт. Разбира се, продължава да бъде златна и ценна, не изгубва стойността, която се определя от съдържанието на благородния метал в нея.

Притежателят на наранена монета губи по-високата ликвидност и по-добрата цена, която би получил при обратна продажба на златото, защото то ще бъде закупено не само като злато, а като инвестиционен продукт. Разликата в изкупната цена зависи изцяло от пазарната ситуация, но тя със сигурност ще бъде по-висока.

С други думи, ако продадете перфектно запазена монета от 20 франка, ще получите повече, отколкото ако продате тази монета, но срязана на две или със следа от дълбок удар по периферията.

Детайлните критерии за допустими наранявания при продуктите варират и са въпрос на оценка от специалист, която може да бъде извършена във всеки Tavex офис.

Имайте предвид, че Tavex търгува изцяло с монети с абсолютно инвестиционен характер и премията в цената не е обвързана с тяхната нумизматична стойност

Съхранение на целостта на инвестиционни продукт и опаковката

За разлика от модерните инвестиционни монети, историческите такива, не са изсечени от чисто злато, което улеснява тяхното съхранение.

 • Можете спокойно да докосвате монетите с ръце, но тябва да внимавате да не ги изтървете или надерете с твърд предмет;
 • Освен в предпазни пластмасови капсули, можете да съхранявате историческите монети в различни колекционерски класьори, кадифени кутии или слитъци;
 • Никога не тествайте мекотата на златото със зъби.
 • Не допирайте монети без опаковка една до друга, защото може да се надраскат. Това особено важи при опит за пренасяне.
 • Не поставяйте монетите така, че заради външни вибрации или движения те да се опират една в друга. Рискувате да ги нараните и дори да изгубите част от тяхното тегло при много продължително търкане.

Специфични случаи за съхранениe.

 • Австрийски дукат – това е историческата монета с най-висока чистота на златото в нея или 0.986 (23.6 карата). Тя е много по-мека от останалите исторически монети, които обикновено са с проби 0.900 – 0.917 (21.6 – 22 карата). Същевременно тя не е толкова лесна за надраскване и по повърхността ѝ не остават отпечатъци както при модерните инвестиционни монети с проба 0.999 (24 карата). Ако монетата е извадена от капсулата, може да се докосва спокойно, но да се внимава да не бъде огъната. Същото важи и за 4 Австрийски дуката.

Защитни опаковки при покупка и доставка

 • Ако купите инвестиционните си продукти лично от Tavex офис, ще ги получите в предпазни пластмасови капсули или в оригиналните им вакуумирани опаковки;
 • При доставка до адрес или офис на куриер, освен в съответниите предпазващи опаковки, продуктите са поставени и в инкасо плик със собствен сериен номер;
 • При всяка от опциите за доставка Tavex разполага с видеоматериал на подготовката на пратката.

20 германски марки Вилхелм II

Германия · Чистота: 21.6 карата · ⌀ 22.5 мм

573 лв.Продайте: 511 лв.
0 ПРОДУКТ