5 рубли Николай II Русия

Русия · Чистота: 21.6 карата · ⌀ 18 мм

Златните монети от 5 рубли въплащават над 300 години от руската история. Изобразяват последния монарх на една от най-могъщите управляващи династии в света – Романови. Златните 5 рубли с Николай II са изсечени в Санкт-Петербургския монетен двор от 1897 до 1911 г.

Снимките на всички продукти в сайта ни са илюстративни. При поръчка на тази монета ще получите такава от произволна година, зависеща от моментната наличност.

Основна информация

 • 90% чисто злато (21.6 карата)
 • Номинална стойност: 5 рубли
 • Златно-медна сплав, повишаваща устойчивостта на монетата към драскотини
 • Емитирана 1897 – 1911 г.
 • Законно платежно средство
 • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
 • С инвестиционна и колекционерска стойност
 • Подходяща за подарък

Дизайн

Лицевата страна на монетата показва: император Николай II, текст “НИКОЛАЙ II ИМПЕРАТОРЪ И САМОДЕРЖЕЦЬ ВСЕРОСС” (Николай II, император и самодържец на цяла Русия).

Обратната страна на монетата изобразява: герб на Руската империя, осем герба (по един за всяко кралство, което е част от Русия през онази епоха), номинална стойност, година на изсичане.

По ръба на монетата има напдис: “1 золотникъ 78,24 доли чистаго золота” (1 золотник и 78.24 доли чисто злато), инициали на майсторите на Монетния двор, контролирали определени емисии: АГ – Аполон Грасгоф, ФЗ – Феликс Залеман, АР – Александър Редко и ЭБ – Еликум Бабаянц

История

По време на управлението на династия Романови от 1616 до 1917 г., в Русия се случват значителни промени. По-мащабните са освобождаването на крепостните селяни, строежът на железопътната система и въвеждането на стандартизираната златна рубла.

Николай II e император и самодържец на цяла Русия, принц на Финландия и крал на Полша от 1896 дo 1917 г. Той е последният монарх от имперската династия Романови, който упражнява абсолютна власт над Руската империя. Въвеждането на златния стандарт на рублата през 1897 г. има моментален позитивен ефект за руската икономика: външни инвеститори започват да влагат огромни капитали в тежата промишленост. Новоизградената железопътна мрежа осъществява по-ефикасното транспортиране на суровини от най-отдалечените богати територии на страната до индустриалните центрове в цяла Русия. Разкрепостените селяни стават мобилна работна сила, която е на разположение на разширяващата се руска тежка промишленост. 

Първата световна война принуждава Русия да се откаже от златния стандарт на рублата. Промяната в паричната система към книжни пари, проправя пътя към отпечатването им в неограничени количества, което съвместно с военния комунизъм на Ленин, предизвиква продължителна икономическа депресия.

Епохата на Романови, една от най-могъщите и най-дълго управлявали царски династии в света, приключва когато Николай II и семейството му са убити от революционерите болшевики през 1918 г. 

5 рубли Николай II Русия Тегло на златото
Грамаж Номинал Диаметър в милиметри Проба Тегло в гр. гр.
4.30 гр. 5 рубли 18 21.6 карата 4.29918 3.86927

Снимките на всички монети в сайта ни са илюстративни. При поръчка на монета, чиято година не е упомената в заглавието, ще Ви изпратим такава от произволна година и в отлично състояние.

Обратна продажба на инвестиционния продукт

Всички монети от портфолиото на Tavex са инвестиционни продукти. При историческите монети, критериите те да бъдат третирани като такива са по-ниски от тези при модерните инвестиционни монети поради две прични:

 • Били са в обращение и са се изпозлвали като парично средство;
 • Изсичани с по-ниска проба, което ги прави по-твърди и устойчиви на нараняване.

При историческите монети често се срещат леки отклонения в теглото и дребни драскотини. Ако отклонението е по-голямо от допустимото, има сериозни изтърквания или наранявания, то се счита, че целостта на монетата е нарушена и тя спира да бъде инвестиционен продукт. Разбира се, продължава да бъде златна и ценна, не изгубва стойността, която се определя от съдържанието на благородния метал в нея.

Притежателят на наранена монета губи по-високата ликвидност и по-добрата цена, която би получил при обратна продажба на златото, защото то ще бъде закупено не само като злато, а като инвестиционен продукт. Разликата в изкупната цена зависи изцяло от пазарната ситуация, но тя със сигурност ще бъде по-висока.

С други думи, ако продадете перфектно запазена монета от 20 франка, ще получите повече, отколкото ако продате тази монета, но срязана на две или със следа от дълбок удар по периферията.

Детайлните критерии за допустими наранявания при продуктите варират и са въпрос на оценка от специалист, която може да бъде извършена във всеки Tavex офис.

Имайте предвид, че Tavex търгува изцяло с монети с абсолютно инвестиционен характер и премията в цената не е обвързана с тяхната нумизматична стойност

Съхранение на целостта на инвестиционни продукт и опаковката

За разлика от модерните инвестиционни монети, историческите такива, не са изсечени от чисто злато, което улеснява тяхното съхранение.

 • Можете спокойно да докосвате монетите с ръце, но тябва да внимавате да не ги изтървете или надерете с твърд предмет;
 • Освен в предпазни пластмасови капсули, можете да съхранявате историческите монети в различни колекционерски класьори, кадифени кутии или слитъци;
 • Никога не тествайте мекотата на златото със зъби.
 • Не допирайте монети без опаковка една до друга, защото може да се надраскат. Това особено важи при опит за пренасяне.
 • Не поставяйте монетите така, че заради външни вибрации или движения те да се опират една в друга. Рискувате да ги нараните и дори да изгубите част от тяхното тегло при много продължително търкане.

Специфични случаи за съхранениe.

 • Австрийски дукат – това е историческата монета с най-висока чистота на златото в нея или 0.986 (23.6 карата). Тя е много по-мека от останалите исторически монети, които обикновено са с проби 0.900 – 0.917 (21.6 – 22 карата). Същевременно тя не е толкова лесна за надраскване и по повърхността ѝ не остават отпечатъци както при модерните инвестиционни монети с проба 0.999 (24 карата). Ако монетата е извадена от капсулата, може да се докосва спокойно, но да се внимава да не бъде огъната. Същото важи и за 4 Австрийски дуката.

Защитни опаковки при покупка и доставка

 • Ако купите инвестиционните си продукти лично от Tavex офис, ще ги получите в предпазни пластмасови капсули или в оригиналните им вакуумирани опаковки;
 • При доставка до адрес или офис на куриер, освен в съответниите предпазващи опаковки, продуктите са поставени и в инкасо плик със собствен сериен номер;
 • При всяка от опциите за доставка Tavex разполага с видеоматериал на подготовката на пратката.

5 рубли Николай II Русия

Русия · Чистота: 21.6 карата · ⌀ 18 мм

385 лв.Продайте: 285 лв.
0 ПРОДУКТ