50 песос Мексико

Мексико · Чистота: 21.6 карата · ⌀ 37 мм

Златна класическа монета, която комбинира майсторство, богата история и една от най-конкурентните премии на пазара. Издадена е в чест на 100-годишния юбилей от края на Мексиканската война за независимост. Монетата е емитирана за пръв път през 1921 г. от най-стария монетен двор в Северна и Южна Америка – La Casa de Moneda de México.

Снимките на всички продукти в сайта ни са илюстративни. При поръчка на тази монета ще получите такава от произволна година, зависеща от моментната наличност.

Основна информация

 • 90% чисто злато (21.60 карата)
 • Номинална стойност: 50 песос
 • Златно-медна сплав, повишаваща устойчивостта на монетата към драскотини
 • Емитирана 1921 – 1931 г. (4 900 000 монети), 1943 – 1947 г. (3 600 000 монети)
 • Рестрайк 1949 – 1972 г. (4 000 000 монети с година 1947)
 • Законно платежно средство
 • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
 • С инвестиционна и колекционерска стойност
 • Подходяща за подарък

Дизайн

Лицевата страна на монетата показва: Ангелът на независимостта (персонификация на гръцката богина на победата Нике), номинална стойност, “1821” (година на отбелязване на мексиканската независимост), златно съдържание, текст “ORO PURO” (чисто злато), година на изсичане.

Обратната страна на монетата изобразява: герб на Мексико, текст “ESTADOS UNIDOS MEXICANOS” (Съединени мексикански щати).

Гуртът съдържа: текст “Independencia y libertad” (Независимост и свобода).

История

Сентариото (мексиканските 50 песос) отбелязва 100-годишнината от Мексиканската война за независимост и почита революционните идеали на онова време. Преди 1821 г. Мексико е колония на Испания. Колонизаторът начислява данъци върху търговията и производството на стоки в страната и я използва като източник на приходи близо 300 години. В началото на XIX век креолското население на Мексико започва да поставя под въпрос отношенията си с Испания. Креолците са европейци, предимно от испански произход, родени в Мексико. По закон са равноправни с испанците, но реално са изключени от заемането на по-високи позиции в църквата или държавата. Търговските им дейности също са силно ограничени. 

През 1810 г. населението на Мексико надхвърля 6 милиона, като едва 15 000 от тях са испанци. Те водят разточителен живот, докато основната част от местното население са много бедни. През тази година приходите на Мексико възлизат на 24 милиона песос. Кралската хазна в Мадрид взима 25% от тази сума под формата на данъци. Това се превръща в повод на 16 септември 1810 г. група креолски интелектуалци да започнат революцията в Мексико и да се борят за самоуправление.

Революционното движение се оглавява от креолския свещеник Мигел Идалго, който събира армия от над 80 000 души. Войската е съставена предимно от бедни мексиканци, без военно обучение и с недостатъчно въоръжение. В битката при Калдерон испанците разгромяват революционната армия. Идалго е заловен и екзекутиран. Въпреки загубата на своя лидер и разпадането на армията, духът на революцията продължава да живее. Много лоялни креолски монархисти, които преди това поддържат испанската корона, преминават в подкрепа за независимо Мексико. През 1821 г. революцията води до провъзгласяване на на суверенната Първа мексиканска империя. 

50 песос Мексико Тегло на златото
Грамаж Номинал Диаметър в милиметри Проба Тегло в гр. гр.
41.67 гр. 50 песос 37 21.6 карата 41.66666 37.5

Снимките на всички монети в сайта ни са илюстративни. При поръчка на монета, чиято година не е упомената в заглавието, ще Ви изпратим такава от произволна година и в отлично състояние.

Обратна продажба на инвестиционния продукт

Всички монети от портфолиото на Tavex са инвестиционни продукти. При историческите монети, критериите те да бъдат третирани като такива са по-ниски от тези при модерните инвестиционни монети поради две прични:

 • Били са в обращение и са се изпозлвали като парично средство;
 • Изсичани с по-ниска проба, което ги прави по-твърди и устойчиви на нараняване.

При историческите монети често се срещат леки отклонения в теглото и дребни драскотини. Ако отклонението е по-голямо от допустимото, има сериозни изтърквания или наранявания, то се счита, че целостта на монетата е нарушена и тя спира да бъде инвестиционен продукт. Разбира се, продължава да бъде златна и ценна, не изгубва стойността, която се определя от съдържанието на благородния метал в нея.

Притежателят на наранена монета губи по-високата ликвидност и по-добрата цена, която би получил при обратна продажба на златото, защото то ще бъде закупено не само като злато, а като инвестиционен продукт. Разликата в изкупната цена зависи изцяло от пазарната ситуация, но тя със сигурност ще бъде по-висока.

С други думи, ако продадете перфектно запазена монета от 20 франка, ще получите повече, отколкото ако продате тази монета, но срязана на две или със следа от дълбок удар по периферията.

Детайлните критерии за допустими наранявания при продуктите варират и са въпрос на оценка от специалист, която може да бъде извършена във всеки Tavex офис.

Имайте предвид, че Tavex търгува изцяло с монети с абсолютно инвестиционен характер и премията в цената не е обвързана с тяхната нумизматична стойност

Съхранение на целостта на инвестиционни продукт и опаковката

За разлика от модерните инвестиционни монети, историческите такива, не са изсечени от чисто злато, което улеснява тяхното съхранение.

 • Можете спокойно да докосвате монетите с ръце, но тябва да внимавате да не ги изтървете или надерете с твърд предмет;
 • Освен в предпазни пластмасови капсули, можете да съхранявате историческите монети в различни колекционерски класьори, кадифени кутии или слитъци;
 • Никога не тествайте мекотата на златото със зъби.
 • Не допирайте монети без опаковка една до друга, защото може да се надраскат. Това особено важи при опит за пренасяне.
 • Не поставяйте монетите така, че заради външни вибрации или движения те да се опират една в друга. Рискувате да ги нараните и дори да изгубите част от тяхното тегло при много продължително търкане.

Специфични случаи за съхранениe.

 • Австрийски дукат – това е историческата монета с най-висока чистота на златото в нея или 0.986 (23.6 карата). Тя е много по-мека от останалите исторически монети, които обикновено са с проби 0.900 – 0.917 (21.6 – 22 карата). Същевременно тя не е толкова лесна за надраскване и по повърхността ѝ не остават отпечатъци както при модерните инвестиционни монети с проба 0.999 (24 карата). Ако монетата е извадена от капсулата, може да се докосва спокойно, но да се внимава да не бъде огъната. Същото важи и за 4 Австрийски дуката.

Защитни опаковки при покупка и доставка

 • Ако купите инвестиционните си продукти лично от Tavex офис, ще ги получите в предпазни пластмасови капсули или в оригиналните им вакуумирани опаковки;
 • При доставка до адрес или офис на куриер, освен в съответниите предпазващи опаковки, продуктите са поставени и в инкасо плик със собствен сериен номер;
 • При всяка от опциите за доставка Tavex разполага с видеоматериал на подготовката на пратката.

50 песос Мексико

Мексико · Чистота: 21.6 карата · ⌀ 37 мм

2786 лв.Продайте: 2543 лв.
0 ПРОДУКТ