50 песос Мексико - Tavex
Обратно

50 песос Мексико

41.67 гр.
21.6 карата
Мексико


Златна класическа монета, която комбинира майсторство, богата история и една от най-конкурентните премии на пазара. Издадена е в чест на 100-годишния юбилей от края на Мексиканската война за независимост. Монетата е емитирана за пръв път през 1921 г. от най-стария монетен двор в Северна и Южна Америка – La Casa de Moneda de México.


Снимките на всички продукти в сайта ни са илюстративни. При поръчка на тази монета ще получите такава от произволна година, зависеща от моментната наличност.

Основна информация

  • 90% чисто злато (21.60 карата)
  • Номинална стойност: 50 песос
  • Златно-медна сплав, повишаваща устойчивостта на монетата към драскотини
  • Емитирана 1921 – 1931 г. (4 900 000 монети), 1943 – 1947 г. (3 600 000 монети)
  • Рестрайк 1949 – 1972 г. (4 000 000 монети с година 1947)
  • Законно платежно средство
  • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
  • С инвестиционна и колекционерска стойност
  • Подходяща за подарък

Дизайн

Лицевата страна на монетата показва: Ангелът на независимостта (персонификация на гръцката богина на победата Нике), номинална стойност, “1821” (година на отбелязване на мексиканската независимост), златно съдържание, текст “ORO PURO” (чисто злато), година на изсичане.

Обратната страна на монетата изобразява: герб на Мексико, текст “ESTADOS UNIDOS MEXICANOS” (Съединени мексикански щати).

Гуртът съдържа: текст “Independencia y libertad” (Независимост и свобода).

История

Сентариото (мексиканските 50 песос) отбелязва 100-годишнината от Мексиканската война за независимост и почита революционните идеали на онова време. Преди 1821 г. Мексико е колония на Испания. Колонизаторът начислява данъци върху търговията и производството на стоки в страната и я използва като източник на приходи близо 300 години. В началото на XIX век креолското население на Мексико започва да поставя под въпрос отношенията си с Испания. Креолците са европейци, предимно от испански произход, родени в Мексико. По закон са равноправни с испанците, но реално са изключени от заемането на по-високи позиции в църквата или държавата. Търговските им дейности също са силно ограничени. 

През 1810 г. населението на Мексико надхвърля 6 милиона, като едва 15 000 от тях са испанци. Те водят разточителен живот, докато основната част от местното население са много бедни. През тази година приходите на Мексико възлизат на 24 милиона песос. Кралската хазна в Мадрид взима 25% от тази сума под формата на данъци. Това се превръща в повод на 16 септември 1810 г. група креолски интелектуалци да започнат революцията в Мексико и да се борят за самоуправление.

Революционното движение се оглавява от креолския свещеник Мигел Идалго, който събира армия от над 80 000 души. Войската е съставена предимно от бедни мексиканци, без военно обучение и с недостатъчно въоръжение. В битката при Калдерон испанците разгромяват революционната армия. Идалго е заловен и екзекутиран. Въпреки загубата на своя лидер и разпадането на армията, духът на революцията продължава да живее. Много лоялни креолски монархисти, които преди това поддържат испанската корона, преминават в подкрепа за независимо Мексико. През 1821 г. революцията води до провъзгласяване на на суверенната Първа мексиканска империя. 


Защо да поръчате онлайн

Доставка до всяка точка на страната
Богата гама продукти, винаги в наличност
Дискретна и бърза доставка
Застраховка на пратката