8 форинта/20 франка Франц Йосиф Унгария

Унгария · Чистота: 21.6 карата · ⌀ - мм

Монетата с два различни номинала е най-известната историческа монета на Унгария. Създадена е в съответствие със стандартите на първия голям валутен съюз в Европа. Златната монета е част от бурната история на Австро-унгарската империя.

Снимките на всички продукти в сайта ни са илюстративни. При поръчка на тази монета ще получите такава от произволна година, зависеща от моментната наличност.

Основна информация

 • 90% чисто злато (21.60 карата)
 • Номинална стойност: 8 форинта/20 франка
 • Златно-медна сплав, повишаваща устойчивостта на монетата към драскотини
 • Емитирана 1870 – 1892 г.
 • Законно платежно средство
 • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
 • С инвестиционна и колекционерска стойност
 • Подходяща за подарък

Дизайн

Лицевата страна на монетата показва: император Франц Йосиф I, текст “FERENCZ JOZSEF I K A CS ES M H S D O AP KIR” (Франц йосиф I, по Божията воля, император на Австрия и крал на Унгария, Хърватия, Славония, Далмация), означение на монетния двор.

Обратната страна на монетата изобразява: герб на Кралство Унгария, текст “MAGYAR KIRALYSAG” (Унгарско кралство), номинална стойност, година на отсичане.

История

Кралство Унгария става част от Австрийската империя в началото на XIX в. След поражението на Австрия в Австро-пруската война през 1867 г., унгарските националисти се възползват от политическата нестабилност. Успяват да осигурят частична независимост на Унгария и установяват двойна монархия. Така се създава Австро-унгарската империя. Контролирайки отново собствената си парична политика, Унгария въвежда златните монети от 20 франка/8 форинта през 1870 г. Двойният номинал е заради сключения три години по-рано договор между Австрия и Франция за членство в Латинския валутен съюз, който се отнасял и за Унгария. Латинския валутен съюзо е основан през 1865 г. от Италия, Франция, Белгия и Швейцария в опит да стандартизират валутите си. Страните се споразумяват за единна чистота и тегло на своите монети, които да се равняват на френския сребърен и златен франк. Взема се и решение да разменят националните монети помежду си с равна стойност, независимо дали носят друг дизайн, лик или име.

Австро-унгарската империя се развива динамично от 1870 г. до Първата световна война. Индустрията се разраства, художествените и научни кръгове на обществото процъфтяват. Инфраструктурата е в процес на модернизиране, строят се железопътни мрежи, речни канали и пристанища. Унгария се превръща във водещ източник на храна за Европа. Австро-Унгария става четвъртият най-голям производител на машини в света. С растящи доходи и процъфтяваща търговия, управлението на Франц Йосиф I се асоциира с времена на изобилие, прогрес и благоденствие.

8 форинта/20 франка Франц Йосиф Унгария Тегло на златото
Грамаж Номинал Диаметър в милиметри Проба Тегло в гр. гр.
6.45 гр. 8 форинта/20 франка - 21.6 карата 6.4516 5.80644

Снимките на всички монети в сайта ни са илюстративни. При поръчка на монета, чиято година не е упомената в заглавието, ще Ви изпратим такава от произволна година и в отлично състояние.

Обратна продажба на инвестиционния продукт

Всички монети от портфолиото на Tavex са инвестиционни продукти. При историческите монети, критериите те да бъдат третирани като такива са по-ниски от тези при модерните инвестиционни монети поради две прични:

 • Били са в обращение и са се изпозлвали като парично средство;
 • Изсичани с по-ниска проба, което ги прави по-твърди и устойчиви на нараняване.

При историческите монети често се срещат леки отклонения в теглото и дребни драскотини. Ако отклонението е по-голямо от допустимото, има сериозни изтърквания или наранявания, то се счита, че целостта на монетата е нарушена и тя спира да бъде инвестиционен продукт. Разбира се, продължава да бъде златна и ценна, не изгубва стойността, която се определя от съдържанието на благородния метал в нея.

Притежателят на наранена монета губи по-високата ликвидност и по-добрата цена, която би получил при обратна продажба на златото, защото то ще бъде закупено не само като злато, а като инвестиционен продукт. Разликата в изкупната цена зависи изцяло от пазарната ситуация, но тя със сигурност ще бъде по-висока.

С други думи, ако продадете перфектно запазена монета от 20 франка, ще получите повече, отколкото ако продате тази монета, но срязана на две или със следа от дълбок удар по периферията.

Детайлните критерии за допустими наранявания при продуктите варират и са въпрос на оценка от специалист, която може да бъде извършена във всеки Tavex офис.

Имайте предвид, че Tavex търгува изцяло с монети с абсолютно инвестиционен характер и премията в цената не е обвързана с тяхната нумизматична стойност

Съхранение на целостта на инвестиционни продукт и опаковката

За разлика от модерните инвестиционни монети, историческите такива, не са изсечени от чисто злато, което улеснява тяхното съхранение.

 • Можете спокойно да докосвате монетите с ръце, но тябва да внимавате да не ги изтървете или надерете с твърд предмет;
 • Освен в предпазни пластмасови капсули, можете да съхранявате историческите монети в различни колекционерски класьори, кадифени кутии или слитъци;
 • Никога не тествайте мекотата на златото със зъби.
 • Не допирайте монети без опаковка една до друга, защото може да се надраскат. Това особено важи при опит за пренасяне.
 • Не поставяйте монетите така, че заради външни вибрации или движения те да се опират една в друга. Рискувате да ги нараните и дори да изгубите част от тяхното тегло при много продължително търкане.

Специфични случаи за съхранениe.

 • Австрийски дукат – това е историческата монета с най-висока чистота на златото в нея или 0.986 (23.6 карата). Тя е много по-мека от останалите исторически монети, които обикновено са с проби 0.900 – 0.917 (21.6 – 22 карата). Същевременно тя не е толкова лесна за надраскване и по повърхността ѝ не остават отпечатъци както при модерните инвестиционни монети с проба 0.999 (24 карата). Ако монетата е извадена от капсулата, може да се докосва спокойно, но да се внимава да не бъде огъната. Същото важи и за 4 Австрийски дуката.

Защитни опаковки при покупка и доставка

 • Ако купите инвестиционните си продукти лично от Tavex офис, ще ги получите в предпазни пластмасови капсули или в оригиналните им вакуумирани опаковки;
 • При доставка до адрес или офис на куриер, освен в съответниите предпазващи опаковки, продуктите са поставени и в инкасо плик със собствен сериен номер;
 • При всяка от опциите за доставка Tavex разполага с видеоматериал на подготовката на пратката.

8 форинта/20 франка Франц Йосиф Унгария

Унгария · Чистота: 21.6 карата · ⌀ - мм

451 лв.Продайте: 412 лв.
0 ПРОДУКТ