8 форинта/20 франка Франц Йосиф Унгария - Tavex
Обратно

8 форинта/20 франка Франц Йосиф Унгария

6.45 гр.
21.6 карата
Унгария


Монетата с два различни номинала е най-известната историческа монета на Унгария. Създадена е в съответствие със стандартите на първия голям валутен съюз в Европа. Златната монета е част от бурната история на Австро-унгарската империя.


Снимките на всички продукти в сайта ни са илюстративни. При поръчка на тази монета ще получите такава от произволна година, зависеща от моментната наличност.

Основна информация

  • 90% чисто злато (21.60 карата)
  • Номинална стойност: 8 форинта/20 франка
  • Златно-медна сплав, повишаваща устойчивостта на монетата към драскотини
  • Емитирана 1870 – 1892 г.
  • Законно платежно средство
  • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
  • С инвестиционна и колекционерска стойност
  • Подходяща за подарък

Дизайн

Лицевата страна на монетата показва: император Франц Йосиф I, текст “FERENCZ JOZSEF I K A CS ES M H S D O AP KIR” (Франц йосиф I, по Божията воля, император на Австрия и крал на Унгария, Хърватия, Славония, Далмация), означение на монетния двор.

Обратната страна на монетата изобразява: герб на Кралство Унгария, текст “MAGYAR KIRALYSAG” (Унгарско кралство), номинална стойност, година на отсичане.

История

Кралство Унгария става част от Австрийската империя в началото на XIX в. След поражението на Австрия в Австро-пруската война през 1867 г., унгарските националисти се възползват от политическата нестабилност. Успяват да осигурят частична независимост на Унгария и установяват двойна монархия. Така се създава Австро-унгарската империя. Контролирайки отново собствената си парична политика, Унгария въвежда златните монети от 20 франка/8 форинта през 1870 г. Двойният номинал е заради сключения три години по-рано договор между Австрия и Франция за членство в Латинския валутен съюз, който се отнасял и за Унгария. Латинския валутен съюзо е основан през 1865 г. от Италия, Франция, Белгия и Швейцария в опит да стандартизират валутите си. Страните се споразумяват за единна чистота и тегло на своите монети, които да се равняват на френския сребърен и златен франк. Взема се и решение да разменят националните монети помежду си с равна стойност, независимо дали носят друг дизайн, лик или име.

Австро-унгарската империя се развива динамично от 1870 г. до Първата световна война. Индустрията се разраства, художествените и научни кръгове на обществото процъфтяват. Инфраструктурата е в процес на модернизиране, строят се железопътни мрежи, речни канали и пристанища. Унгария се превръща във водещ източник на храна за Европа. Австро-Унгария става четвъртият най-голям производител на машини в света. С растящи доходи и процъфтяваща търговия, управлението на Франц Йосиф I се асоциира с времена на изобилие, прогрес и благоденствие.


Защо да поръчате онлайн

Доставка до всяка точка на страната
Богата гама продукти, винаги в наличност
Дискретна и бърза доставка
Застраховка на пратката