10 франка френски Наполеон

Франция · Чистота: 21.6 карата · ⌀ 19 мм

Монетата е част от емблематичните френски златни франкове, стандартизирани и узаконени от Наполеон Бонапарт. През своята над 100-годишна история те демонстрират перфектна еднородност и точност по отношение на златното съдържание, финансират европейската и световна търговия и стават основата на първия паричен съюз в Европа.

Снимките на всички продукти в сайта ни са илюстративни. При поръчка на тази монета ще получите такава от произволна година, зависеща от моментната наличност.

Основна информация

 • 90% чисто злато (21.60 карата)
 • Номинална стойност: 10 френски франка
 • Златно-медна сплав, повишаваща устойчивостта на монетата към драскотини
 • Емитирана 1850 – 1914 г.
 • Законно платежно средство
 • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
 • С инвестиционна и колекционерска стойност
 • Подходяща за подарък

Дизайн

Френски златни 10 франка, Наполеон III, изсечени 1854 – 1860 г.: лицевата страна на монетата показва: Шарл Луи-Наполеон Бонапарт, племенник на Наполеон I, текст “NAPOLEON III EMPEREUR” (Император Наполеон III), подпис на главния гравьор “BARRE”. Обратната страна на монетата изобразява: лавров венец, текст “EMPIRE FRANÇAIS” (Френска империя), номинална стойност, година на отсичане, знак на монетния двор. Ръбът на монетата съдържа: текст “DIEU PROTÉGE LA FRANCE” (Бог да пази Франция).

Френски златни 10 франка, Наполеон III, изсечени 1861 – 1868 г.: лицевата страна на монетата показва: Шарл Луи-Наполеон Бонапарт, племенник на Наполеон I, лаворв венец, текст “NAPOLEON III EMPEREUR” (Император Наполеон III), подпис на главния гравьор “BARRE”. Обратната страна на монетата изобразява: щит, текст “EMPIRE FRANÇAIS” (Френска империя), номинална стойност, година на отсичане, знак на монетния двор. Ръбът на монетата съдържа: текст “DIEU PROTÉGE LA FRANCE” (Бог да пази Франция).

Ръбът на монетата съдържа текста “DIEU PROTÉGE LA FRANCE”, т.е. “Бог да пази Франция”.

История

Наполеон Бонапарт узаконява стандартизирането и създаването на златния френски франк през 1803 г. През XIX в. Франция контролира голяма част от Европа и достига до своята колониална мощ в началото на XX в. Златните франкове улесняват търговията и инвестициите между всички нейни територии. Монетите се превръщат в предпочитан избор заради стабилното си качество и надеждност. Златният франк става основата на първия голям европейски паричен съюз – Латински валутен съюз.

Златните 10 франка, сечени 1850 – 1914 г., почитат Шарл Луи-Наполеон, племенник на Наполеон I. Той е роден в Париж през 1808 г. Израства в изгнание заради премахването на Наполеон I от управление през 1815 г. По време на февруарската революция през 1848 г. френския крал Луи Филип е свален от власт. Шарл Луи-Наполеон се завръща във Франция и е избран за президент на новата Френска република. Тогавашната конституция му позволява правото само на един управленски мандат. Амбициозният Шарл Луи-Наполеон извършва преврат, провъзгласява се за император на Франция и продължава да управлява като диктатор.  

Наполеон III внася значими положителни промени във френското общество. Страната се развива успешно в икономическо и социално отношение по време на двадесет годишното му управление. Той инвестира в инфраструктурата – построени са железопътни линии, канали, пътища, пристанища. Социалните реформи на Наполеон III дават на работниците право на стачка и организиране, а жените получават повече достъп до обществено образование. Икономическите му политики включват отваряне на френската икономика чрез намаляване на митата, увеличаване на промишленото и селскостопанското производсто.

10 франка френски Наполеон Тегло на златото
Грамаж Номинал Диаметър в милиметри Проба Тегло в гр. гр.
3.22 гр. 10 франка 19 21.6 карата 3.22444 2.902

Снимките на всички монети в сайта ни са илюстративни. При поръчка на монета, чиято година не е упомената в заглавието, ще Ви изпратим такава от произволна година и в отлично състояние.

Обратна продажба на инвестиционния продукт

Всички монети от портфолиото на Tavex са инвестиционни продукти. При историческите монети, критериите те да бъдат третирани като такива са по-ниски от тези при модерните инвестиционни монети поради две прични:

 • Били са в обращение и са се изпозлвали като парично средство;
 • Изсичани с по-ниска проба, което ги прави по-твърди и устойчиви на нараняване.

При историческите монети често се срещат леки отклонения в теглото и дребни драскотини. Ако отклонението е по-голямо от допустимото, има сериозни изтърквания или наранявания, то се счита, че целостта на монетата е нарушена и тя спира да бъде инвестиционен продукт. Разбира се, продължава да бъде златна и ценна, не изгубва стойността, която се определя от съдържанието на благородния метал в нея.

Притежателят на наранена монета губи по-високата ликвидност и по-добрата цена, която би получил при обратна продажба на златото, защото то ще бъде закупено не само като злато, а като инвестиционен продукт. Разликата в изкупната цена зависи изцяло от пазарната ситуация, но тя със сигурност ще бъде по-висока.

С други думи, ако продадете перфектно запазена монета от 20 франка, ще получите повече, отколкото ако продате тази монета, но срязана на две или със следа от дълбок удар по периферията.

Детайлните критерии за допустими наранявания при продуктите варират и са въпрос на оценка от специалист, която може да бъде извършена във всеки Tavex офис.

Имайте предвид, че Tavex търгува изцяло с монети с абсолютно инвестиционен характер и премията в цената не е обвързана с тяхната нумизматична стойност

Съхранение на целостта на инвестиционни продукт и опаковката

За разлика от модерните инвестиционни монети, историческите такива, не са изсечени от чисто злато, което улеснява тяхното съхранение.

 • Можете спокойно да докосвате монетите с ръце, но тябва да внимавате да не ги изтървете или надерете с твърд предмет;
 • Освен в предпазни пластмасови капсули, можете да съхранявате историческите монети в различни колекционерски класьори, кадифени кутии или слитъци;
 • Никога не тествайте мекотата на златото със зъби.
 • Не допирайте монети без опаковка една до друга, защото може да се надраскат. Това особено важи при опит за пренасяне.
 • Не поставяйте монетите така, че заради външни вибрации или движения те да се опират една в друга. Рискувате да ги нараните и дори да изгубите част от тяхното тегло при много продължително търкане.

Специфични случаи за съхранениe.

 • Австрийски дукат – това е историческата монета с най-висока чистота на златото в нея или 0.986 (23.6 карата). Тя е много по-мека от останалите исторически монети, които обикновено са с проби 0.900 – 0.917 (21.6 – 22 карата). Същевременно тя не е толкова лесна за надраскване и по повърхността ѝ не остават отпечатъци както при модерните инвестиционни монети с проба 0.999 (24 карата). Ако монетата е извадена от капсулата, може да се докосва спокойно, но да се внимава да не бъде огъната. Същото важи и за 4 Австрийски дуката.

Защитни опаковки при покупка и доставка

 • Ако купите инвестиционните си продукти лично от Tavex офис, ще ги получите в предпазни пластмасови капсули или в оригиналните им вакуумирани опаковки;
 • При доставка до адрес или офис на куриер, освен в съответниите предпазващи опаковки, продуктите са поставени и в инкасо плик със собствен сериен номер;
 • При всяка от опциите за доставка Tavex разполага с видеоматериал на подготовката на пратката.

10 франка френски Наполеон

Франция · Чистота: 21.6 карата · ⌀ 19 мм

257 лв.Продайте: 227 лв.
0 ПРОДУКТ