Обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни
Добавете ценово известие

Обмен на валута онлайн

Последно обновени цени: преди 3 минути
Често използвани
1 USD
=1,83 лв.
5 USD
=9,13 лв.
10 USD
=18,25 лв.
15 USD
=27,38 лв.
20 USD
=36,50 лв.
30 USD
=54,75 лв.
40 USD
=73,00 лв.
50 USD
=91,25 лв.
100 USD
=182,50 лв.
150 USD
=273,75 лв.
200 USD
=365,00 лв.
300 USD
=547,50 лв.
500 USD
=912,50 лв.
1000 USD
=1825,00 лв.
Заключете сделката за 1 часа
В офиса е необходимо само да продиктувате имейла си
Благодарим Ви, че заключихте сделката за 1 часа. Можете да се възползвате от нея като посетите някой от нашите офиси. Посетете и продиктувайте Вашия имейл Упътване до офис
Вашата сделка ще бъде заключена до
Данни за паричния превод
EUR 1000
SEK9555
Валутен курс0.6547
Такси2 EUR
Обща сума за плащане1002 EUR
Получателят получава9555 SEK
Your transfer details have been expired

Какво е валута?

Разговорно под валута се разбира парична единица от друга държава. Икономически погледнато, терминът е по-обхватен. Нека се запознаем с определението му, неговите параметри, включително що е то валутен курс, и да разберем защо даже българският лев на практика е валута.

Определение за валута

Валута e законно платежно средство и парична единица в дадена страна, т.е. нейните банкноти и монети. Това е определението, което откриваме и в българския валутен закон.

В зависимост от критериите, могат да съществуват различни видове. Изхождайки от определението, българският лев се явява национална валута за българите, а щатският долар – международна.

Към момента на писане еврото е едновременно обща и международна валута, тъй като не законно платежно средство у нас. Ако страната ни влезе в еврозоната, то ще запази първата си характеристика, но ще изгуби втората.

Терминът произлиза от латинската valere, означаваща „имам стойност“. След Ренесанса, през който италианските градове държави са водещите търговци в Европа, той се разпространява в латинските езици на Стария континент. От тях преминава и в славянските.

Валутен курс

За да имаме представа колко струва една валута спрямо останалите, изразяваме стойността им посредством валутен курс. Валутните курсове показват колко единици от една валута могат да се закупят срещу съответното количество единици от друга.

У нас Българската народна банка публикува всеки работен ден референтни курсове на водещите валути спрямо лева, както и текуща цена на злато за деня.

Това изглежда по следния начин:

Таблица: Примерен валутен курс спрямо българския лев към момента на писане

Наименование Код За единица Лева Обратен курс за един лев
австралийски долар AUD 1 1,24369 0,8040569
датска крона DKK 10 2,62887 3,80392
индийска рупия INR 100 2,22137 45,0173
полска злота PLN 10 4,15577 2,40629
румънска лея RON 10 3,97002 2,51888
щатски долар USD 1 1,80844 0,552963

Източник: Българска народна банка

От таблицата виждаме, че един щатски долар струва 1,808 лева, като цената на един лев е 0,55 щатски долара. Ситуацията е по-различна при индийската рупия, където 2,22 лева се равняват на 100 рупии, а един лев – на 45 рупии.

Много по-лесно се изчислява колко средства би получил човек чрез валутен калкулатор.

Реномирани дилъри като Tavex предоставяме на своите клиенти и посетители такъв безплатно онлайн. Освен него ясно посочваме нашите курсове купува и продава. Те не могат да се различават с повече от 5% от официалния курс на БНБ за деня.

Наименование и код на валутата

Освен курса, всяка валута има наименование и уникален код от три букви, използван по целия свят. Причината е, че понякога паричната система търпи значителна промяна, но запазва името на паричната единица. България е добър пример за това.

След втората хиперинфлация у нас от края на 90-те години, местната валута преминава през девалвация (обезценяване), при която една германска марка се равнява на хиляда лева.

При фиксирането на доста по-изгоден курс на местната валута към марката (реденоминация) през 1999 г., името „български лев“ се запазва, но кодът се променя от BGL на BGN. Вторият продължава да се използва и до днес.

Валутен борд

Споменатото фиксиране на стойността на българската валута спрямо марката (в миналото) и еврото (днес, при курс от 1,95583 лева за евро) е парична система, известна като валутен борд.

Много просто казано, при подобна структура централната банка на една страна няма свободата да печата пари, без да разполага в запасите си с насрещно количество евро. Това я спира да осъществява инфлация.

Валутен пазар

Стойностите на една валута спрямо друга се променят постоянно, не само веднъж дневно. От това могат да се възползват или пострадат различните участници на световния валутен пазар. На него индивиди, централни банки, компании, инвестиционни фондове, форекс търговци и други обменят средства постоянно.

Част от целите им могат да включват спекула, кредитиране, финансиране на проект, увеличаване на резервите. Важното е, че валутният пазар е жизненоважен за световната икономика и стокообмен.

Тъй като щатският долар е световна резервна валута, той се търгува най-интензивно, обикновено в следните
валутни двойки:

  • USD/EUR – с еврото;
  • USD/JPY – с японската йена;
  • USD/GBP – с британския паунд;
  • USD/CHF – с швейцарския франк;
  • USD/CAD – с канадския долар.

Често задавани въпроси

Какво е курс купува и курс продава при обмяната на валута?

Курс купува показва цената, на която ние от Tavex закупуваме конкретната валута. Курс продава е цената, на която продаваме на нашите клиенти.

Например ако потребител разполага с български левове, с които иска да закупи евро, той ще придобие единната валута по курс продава. Обратно, ако разполага с евро, което желае да продаде за левове, трябва да гледа нашия курс продава за еврото.

Къде може да се обмени валута?

Препоръчително е да се закупува валута от реномиран търговец като Tavex, който има значителен опит на българския пазар и който публикува ясно курсове купува и продава. От нас можете да закупите валута лесно и удобно онлайн, както и на място, в някой от нашите физически офиси.

Мога ли да получа по-добра цена?

За да договорите сделка с по-добра цена, е необходимо да се свържете с отдел дилъри на телефон (02) 9 888 666, следвайки стъпките от менюто: 1 “За цени, наличности или договаряне на сделка” и избор на опция 5 “За консултация с дилър и уговаряне на сделка”. 

Моля, имайте предвид, че не винаги можем да предоставим по-добра котировка за дадена валута или продукт.

Имате ли такси или комисионни за обмяна на валута?

Работим без такси и комисионни във всички случаи на обмяна на валута. Получавате курса, който виждате на таблата в офисите и на www.tavex.bg.

Обявените цени са само за обмяна на валута в брой.

Необходима ли е предварителна заявка за обмяна на определена валута?

Понякога, в случай че имате нужда от обмяна на по-голямо количество от масовите или от по-екзотичните валути.

В такива ситуации Ви препоръчваме да се свържете с нас и да конкретизирате Tavex офис, в който желаете да обмените. Ние специално ще се погрижим да имате на разположение желаното количество от съответната валутата.

Поради различни и понякога непредвидими пазарни обстоятелства, винаги съветваме нашите клиенти да обменят валута поне 1 – 2 седмици предварително, ако знаят точната дата, когато тя ще им е необходима.

Защо понякога нямате обявен курс “Купува” или “Продава” за дадена валута?

Причина №1 Пазарна волатилност

Възможно е пазарната обстановка да е изключително волатилна и поради това временно да сме преустановили търговията с дадена валута.

Причина №2 Преустановена момента търговия с конкретна валута

По силата на българското законодателство, всички обменни бюра са задължени да купуват и продават валута с не повече от 5% отклонение от фиксинга на БНБ за предходния ден. Междувременно пазарите може да са толкова волатилни, че да са се преместили с повече от позволените 5%. Подобна пазарна обстановка не позволява търговия с конкретната валута, поради законовото ограничение да се съобразим с фиксинг от предишен ден. Фиксингът на БНБ са актуализира ежедневно до 18:00 ч. и тогава можем да преустановим или възобновим търговията.

Причина №3 Изчерпване

Понякога се случва да възникне внезапно и непланирано огромно търсене от дадена валута и тя да се изчерпи. Тогава премахваме цената ѝ до момента, в който максимално бързо възстановим нейните наличности.

Мога ли да ви продам обратно валута, която съм закупил от вас?

Да, ще закупим обратно банкнотите от всички валути, за които има обявен курс “Купува” на таблата в офисите ни и в секция Валута на сайта ни.

Коя е най-голямата сума, която мога да обменя без да е нужно да я декларирам?

Прагът за деклариране при извършване на случайна сделка в брой е на стойност, равна или надвишаваща 9 700 лв.

Съгласно чл. 11, ал. 1 от Закон за мерките срещу изпирането на пари, всички обменни бюра и финансови институции са длъжни да идентифицират своите клиенти преди извършването на операции за обмяна на валута на стойност над 5000 евро или 9 779.15 лв. Ние сме заложили праг за идентифициране, който е под законово установения, като по този начин, вътрешната ни политика цели да идентифицира клиентите, извършващи сделки близо до, но под законовия праг за идентификация.

Има ли ограничение за размера на сумата, която мога да обменя?

Няма законово ограничение в количеството при обмяна на валута.

Ако искате да обмените по-голяма сума от конкретна валута, моля свържете се предварително с нас на тел. (02) 9 888 666.

Продавате ли дребни купюри?

Да, поддържаме наличности от разнообразни валутни купюри.

Имайте предвид, че притежанието само на дребни купюри понякога може да е предизвикателно, защото се пренасят по-трудно и са по-обемни. Важно е да имате правилния микс от купюри спрямо Вашите нужди.

Винаги може да се обърнете към консултанти в Tavex офис или да се свържете с нас на тел. (02) 9 888 666. Ще получите професионален съвет относно най-добрия купюрен микс за конкретна Ваша ситуация.

Обменяте ли монети?

Не обменяме монети, но предлагаме услугата „Уедравяне на монети” от Евро (EUR) и 1 и 2 Британски Паунда (GBP).

Такси за уедряване:

  • за монети от 1 € и 2 € – 0.40 лв. на евро;
  • за монети от 0.10 €, 0.20 € и 0.50 € – 0.90 лв. на евро;
  • за монети от 0.01 €, 0.02 € и 0.05 € – 1.40 лв. на евро;
  • за монети от 1 £ и 2 £ – 1 лв. на паунд.

Предвид, че най-малките банкноти от EUR и GBP са с номинал 5, може да уедрите монети, чиято сума е кратна на 5 – 5,10,15,20… евро или паунда.

След като уедрите монетите си, може да обмените изплатените банкноти на обявения курс „купува”.

Защо има такса за уедряване на монети от EUR, GBP?

За да може да се обезпечи обработката им, която е по-предизвикателна от тази на банкнотите.

По-голям брой клиенти желаят да продадат останалите им монети, отколкото желаят да закупят такива. Така търговията с монети от EUR и GBP е по-скоро тежка логистична задача, отколкото проста валутна сделка.

Как работи валутният калкулатор?

Въведете сума за валутата, която искате да закупите или продадете и калкулаторът автоматично ще пресметне равностойността ѝ в друга валута по Ваш избор.

Във валутния калкулатор може да изчислявате равностойностите на произволни суми от всички валути, с които Tavex работи. Курсовете са идентични с тези във валутната листа и в офисите ни.

Моля, имайте предвид, че Tavex работи само с цели валутни единици и оперира единствено с купюрите в обращение от дадена валута. При нужда от закръгляне на сумата, на място в офис, ще получите ресто в лева.

Къде става изкупуването на злато?

Изкупуването на злато се извършва във всички Tavex офиси в София, Пловдив, Варна и Бургас.

Прочетете всички
Tavex

Насладете се на пътуването,
не се притеснявайте за валутата

Ще ни откриете в 12 държави. И не се притеснявайте – навсякъде се стремим да осигуряваме най-добрите услуги по валутен обмен, които вече познавате!