Добавете ценово известие
Създайте нов price bot
+ -
Създайте нов price bot
Обобщение на price bot

Можете да отмените price bot по всяко време и нямате финансови задължения, когато направи автоматична поръчка.

1 австрийски дукат Франц Йосиф

В наличност
Най-известната историческа златна монета на Австрия, дукатът Франц Йосиф, е изящна златна монета, която е приета в ... виж още
Продаваме Купуваме Спред
532,00 лв.
513,00 лв. 3.57%
до офис на Еконт - 3,50 лв.
до адрес - 5,25 лв.
с инкасо автомобил - 60,00 лв.
Скрий
Безплатна доставка с Еконт при поръчки със злато над 1000 лв.
Виж още
Снимките са за илюстративни цели. Различните продукти могат да имат и индивидуални допустими отклонения от перфектния им вид.

Въведение

Най-известната историческа златна монета на Австрия, дукатът Франц Йосиф, е изящна златна монета, която е приета в цял свят заради високата си чистота и непроменен дизайн. Наричана също и „Австрийски дукат“ или „1 дукат“, тя въплъщава историята на Австрийската империя, втората по големина европейска нация и една от водещите сили по това време. Събитията от миналото са увековечени в златна чистота от 98.6%, което е едно от най-високите съдържания на чисто злато между историческите монети. С изключително богата детайлност, златната монета от един дукат изобразява герба на Хабсбургите, една от най-старите и най-влиятелни кралски фамилии, както и образа един от последните велики монарси в Европа, Франц Йосиф. Монетата е изсечена за пръв път с този дизайн през 1872 година, като същият и до днес се използва от Austrian Mint за производство на рестрайк дукати. Като дългогодишен партньор на Austrian Mint, Tavex може да предложи водещи пазарни цени за тази невероятна монета.

Защо да купите?

 

 • 1 дукат Франц Йосиф е най-известната австрийска историческа златна монета. Ценен заради дългогодишната си еднородност, висока чистота и художествена стойност, дукатът Франц Йосиф е най-известната златна монета в Централна Европа.
 • 1 дукат Франц Йосиф е подходящ за монетни колекции. Да притежаваш тази монета буквално означава да притежаваш парче от европейската история. Тя олицетворява историята на една от великите сили на света, Австро-унгарската империя, и изобразява един от водещите монарси от онова време, император Франц Йосиф.
 • Златните монети 1 дукат Франц Йосиф са пари. Те са освободени от данък добавена стойност и се приемат в цяла Европа, както от търговци на кюлчета, така и от инвеститори.
 • Златните монети 1 дукат Франц Йосиф са международнопризнати. Монетите са изключително разпознаваеми и приети в световен мащаб заради своята история, обхващаща повече от век до наши дни, когато се секат от прочутия Австрийски монетен двор, в съчетание с уникалния им дизайн и форма.
 • Златните монети 1 дукат Франц Йосиф са еквивалент на спестявания. Златните монети австрийски дукати са идеален избор за всеки, който търси възможност за дългосрочни спестявания и който оценява сигурността и стабилността на притежаването на физически златни монети.
 • Златният дукат Франц Йосиф е обвързан с цената на златото. Базовата стойност на тези пренасечки на 1 дукат се определя основно от съдържанието им на чисто злато, което е свързано с преобладаващата цена на златото.
 • Златните монети 1 дукат Франц Йосиф са страхотни подаръци за Вашите близки. Освен символ на дълготрайност, златната монета дукат представлява и късче история.

Основна информация

 • 98.6% чисто злато (23.66 карата)
 • тегло: 3.49 гр.
 • Номинална стойност: 1 дукат
 • Златно-медно-сребърна сплав, повишаваща устойчивостта на монетата към драскотини
 • Непроменен от 1872 г. дизайн
 • Отличителна дебелина, наследена от средновековните монети – 0.8 мм
 • Законно платежно средство
 • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
 • Подходяща за подарък

Покупката на злато носи нисък риск и поддържа инвестициите Ви

Цената на златото е нараснала през годините, което го прави подходящо за поддържане или увеличаване на инвестицията.

 • Стойност на продукта (1 бр.)
  532,00 лв.
 • Цена при обратно изкупуване
  513,00 лв.
 • Вашият риск сега
  19,00 лв.

Факт: цената на златото в BGN е нараснала 130.91% през последните 10 години. Най-ниската цена е била 1774,89 BGN/oz, а най-високата 4471,41 BGN/oz. Текущата цена на световния пазар е 4397,98 BGN/oz.

История

 

Първите австрийски дукати са изсечени в началото на XVI век. С разширяването на Австрийската империя през 1816 г., те се превръщат в най-използваните и предпочитани златни монети за извършване на търговски сделки в Европа.

Дукатите с дизайна на Франц Йосиф са най-известната версия на австрийската златна монета. Той се възкачва на трона през 1848 г. Първите две десетилетия от неговото управление са изпълнени с предизвикателства. При битката при Солферино, Италия през 1859 г., неопитен във военното дело, Франц Йосиф си позволява да командва войските и губи срещу французите и италианците. Принуден е да се откаже от област Ломбардия (региона на Милано) и да я предаде на съюзниците. През 1866 г. Франц Йосиф губи Австро-пруската война и отстъпва австрийския контрол над Венецианския регион на Прусия. Една година по-късно националистическите мнения в Унгария принуждават Франц Йосиф да предостави на страната по-голяма автономност, създавайки Австро-унгарсакта империя. След 1867 г. Франц Йосиф управлява до смъртта си през 1916 г.

През този период Австро-унгарската империя се развива динамично. Индустрията се разраства, художествените и научни кръгове на обществото процъфтяват. Инфраструктурата е в процес на модернизиране, строят се железопътни мрежи, речни канали и пристанища. Унгария се превръща във водещ източник на храна за Европа. Австро-Унгария става четвъртият най-голям производител на машини в света. С растящи доходи и процъфтяваща търговия, управлението на Франц Йосиф се асоциира с времена на изобилие, прогрес и благоденствие. 

В бившите страни от Австро-Унгария все още съществува традиция, според която на младоженци или на родителите на новородено дете се подарява дукат с лика на Франц Йосиф.

Австрийският монетен двор, дъщерно дружество на Австрийската централна банка, е известен в целия свят и датира от 12-ти век. Историята на Австрийския монетен двор започва през 1194 г., когато Ричард Лъвското сърце плаща за свободата си 12 тона сребро на австрийския херцог Леополд V. По-късно херцогът използва среброто, за да изсече сребърни монети, като по този начин полага основите на Австрийския монетен двор. В своята богата и дълга история Австрийският монетен двор е произвел много от най-известните и широко използвани монети в Европа, включително златни корони, гулдени, дукати и сребърни монети като талера Мария Тереза. Много от златните монети, издадени от Австрийския монетен двор, са широко използвани в търговията по време на Австро-Унгарската империя, а сребърният талер се доказва като една от най-сечените и широко използвани сребърни монети в световната търговия между 1750 г. и 1950 г. Днес монетният двор е най-известен с производството на най-търсените инвестиционни монети в Европа, златните и сребърните монети Австрийска филхармония. 

Тегло на продукта (g)
3.4909
Инвестиционно злато тегло в грамове
3.44203
Проба
986
Инвестиционно злато тегло в тройунции
0.11066
Диаметър (mm)
20
Дебелина (mm)
0.8
Номинал
1 дукат
Производител
Austrian Mint, Австрия

Лицева страна

 

Лицевата страна на монетата показва: император Франц Йосиф I, текст “FRANC IOS I D G AUSTRIAE IMPERATOR” (Франц Йосиф I, по Божията милост, император на Австрия).

Гръб

Обратната страна на монетата изобразява: герб на династията на Хабсбургите, текст “HVNGAR BOHEM GAL LOD ILL REX AA 1915” (Унгария, Бохемия, Галисия, Лодомерия, Илирия, крал и ерцхерцог на Австрия 1915 година).

Опаковка

Всяка монета е индивидуално опакована в твърда пластмасова капсула.

Начини на доставка

Когато поръчвате през онлайн магазина ни, можете да изберете между следните опции:

 • доставка до адрес с Econt
 • доставка до офис на Econt
 • доставка с обезопасен инкасо автомобил до адрес за град София
 • доставка с обезопасен инкасо автомобил до офис на СОТ 161
 • получаване от офис на Tavex

Доставката с Econt може да отнеме от 1 до 3 работни дни, а с инкасо автомобил – от 3 до 5 работни дни. Сроковете за доставка зависят от това кога сте направили поръчката и плащането по нея, при плащане по банков път.

Доставката с инкасо автомобил в пределите на град София се осъществява до адрес на клиента, който ще бъде допълнително уточнен.

Доставката с инкасо автомобил за населени места различни от град София се осъществява до офис на СОТ 161, точният адрес е предмет на допълнителна договорка.

Поръчки направени до 15:00 часа, се обработват и предават на куриер в същия работен ден, а тези направени след този час – на следващия работен ден.

При начин на плащане по банков път, поръчките се обработват след потвърждение на плащането Ви до 15:00 часа.

Можете да получите лично покупките си от офиса ни, който сте избрали при завършване на поръчката, след получаване на потвърждение на посочения от Вас имейл адрес.

Във всеки случай, за да получите продуктите е задължително да представите валиден документ за самоличност. Имайте предвид, че клиентът, платецът и получателят трябва да са едно и също лице.

Застраховка

Пратката има пълна застраховка и в изключително малко вероятния случай да бъде загубена или повредена, ние ще Ви изпратим отново артикулите, или ще Ви възстановим платената сума.

Опаковка

Продуктите са опаковани в защитна кутия и поставени в дискретна, небрандирана, омекотена опаковка.

Забавяне

В случай на забавяне, или ако поръчан продукт не е в наличност, ще се свържем с Вас по имейл или телефон с повече подробности за доставката.

Цена за доставка

Цените за доставка до адрес и доставка до офис на Econt са базирани на общата стойност на продуктите в количката. Подробна информация за цените можете да видите при завършване на поръчката, преди да я приключите окончателно.

Доставката с обезопасен (инкасо) автомобил в рамките на България струва 60 лв., а при поръчки над 9 700 лева е безплатна.

 

 

За повече информация : Общи условия за дистанционни продажби на артикули от електронния магазин на Тавекс.

Безопасна доставка

Всяка пратка е дискретно опакована и с пълна застраховна , за да можете да поръчвате онлайн без притеснения за безопасността.

Висока степен на наличност

Повечето продукти на Tavex са винаги налични и Tavex може да ги достави бързо с получаване на същия ден при най-добри пазарни цени. Tavex е официален партньор на най-големите монетни дворове в света, като Австралийския монетен двор в Пърт (Perth Mint), Австрийския монетен двор (Münze Österreich), China Great Wall Coins Investments Ltd., рафинериите PAMP Suisse и Valcambi – пазарни лидери в производството на златни кюлчета, както и на много други рафинерии и търговци на злато.

Ниски цени

Благодарение на над 25-годишния ни опит и големите обеми, с които работим, Tavex може да Ви предложи най-добрите цени на пазара. В същото време можете да увеличите възвръщаемостта на инвестициите си благодарение на малките маржове и спредове, с които Tavex оперира.

Продуктът е наличен за онлайн поръчка.

Имате въпроси?
С удоволствие ще споделим с Вас най-често обсъжданите въпроси и отговори с нашите клиенти по целия свят.