1 австрийски дукат Франц Йосиф

Австрия · Чистота: 23.68 карата · ⌀ 20 мм

Австрийският дукат е най-известната историческа златна монета в Централна Европа. Kупувана e от инвеститори и колекционери заради изключително високата си чистота и непроменен от 1872 г. дизайн. Монетите с номинал 1 дукат и година “1915” се секат и в момента от Austrian Mint като официален ристрайк.

Снимките на всички продукти в сайта ни са илюстративни. При поръчка на тази монета ще получите такава от произволна година, зависеща от моментната наличност.

Основна информация

 • 98.6% чисто злато (23.68 карата)
 • Номинална стойност: 1 дукат
 • Златно-медно-сребърна сплав, повишаваща устойчивостта на монетата към драскотини
 • Непроменен от 1872 г. дизайн
 • Отличителна дебелина, наследена от средновековните монети – 0.8 мм
 • Законно платежно средство
 • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
 • Подходяща за подарък

Дизайн

Лицевата страна на монетата показва: император Франц Йосиф I, текст “FRANC IOS I D G AUSTRIAE IMPERATOR” (Франц Йосиф I, по Божията милост, император на Австрия).

Обратната страна на монетата изобразява: герб на династията на Хабсбургите, текст “HVNGAR BOHEM GAL LOD ILL REX AA 1915” (Унгария, Бохемия, Галисия, Лодомерия, Илирия, крал и ерцхерцог на Австрия 1915 година).

История

Първите австрийски дукати са изсечен в началото на XVI век. С разширяването на Австрийската империя през 1816 г., те се превръщат в най-използваните и предпочитани златни монети за извършване на търговски сделки в Европа.

Дукатите с дизайна на Франц Йосиф са най-известната версия на австрийската златна монета. Той се възкачва на трона през 1848 г. Първите две десетилетия от неговото управление са изпълнени с предизвикателства. При битката при Солферино, Италия през 1859 г., неопитен във военното дело, Франц Йосиф си позволява да командва войските и губи срещу французите и италианците. Принуден е да се откаже от област Ломбардия (региона на Милано) и да я предаде на съюзниците. През 1866 г. Франц Йосиф губи Австро-пруската война и отстъпва австрийския контрол над Венецианския регион на Прусия. Една година по-късно националистическите мнения в Унгария принуждават Франц Йосиф да предостави на страната по-голяма автономност, създавайки Австро-унгарсакта империя. След 1867 г. Франц Йосиф управлява мирно и успешно до смъртта си през 1916 г.

През този период Австро-унгарската империя се развива динамично. Индустрията се разраства, художествените и научни кръгове на обществото процъфтяват. Инфраструктурата е в процес на модернизиране, строят се железопътни мрежи, речни канали и пристанища. Унгария се превръща във водещ източник на храна за Европа. Австро-Унгария става четвъртият най-голям производител на машини в света. С растящи доходи и процъфтяваща търговия, управлението на Франц Йосиф се асоциира с времена на изобилие, прогрес и благоденствие. 

В бившите страни от Австро-Унгария все още съществува традиция, според която на младоженци или на родителите на новородено дете се подарява дукат с лика на Франц Йосиф.

1 австрийски дукат Франц Йосиф Тегло на златото
Грамаж Номинал Диаметър в милиметри Проба Тегло в гр. гр.
3.49 гр. 1 дукат 20 23.68 карата 3.4909 3.44203

Снимките на всички монети в сайта ни са илюстративни. При поръчка на монета, чиято година не е упомената в заглавието, ще Ви изпратим такава от произволна година и в отлично състояние.

Обратна продажба на инвестиционния продукт

Всички монети от портфолиото на Tavex са инвестиционни продукти. При историческите монети, критериите те да бъдат третирани като такива са по-ниски от тези при модерните инвестиционни монети поради две прични:

 • Били са в обращение и са се изпозлвали като парично средство;
 • Изсичани с по-ниска проба, което ги прави по-твърди и устойчиви на нараняване.

При историческите монети често се срещат леки отклонения в теглото и дребни драскотини. Ако отклонението е по-голямо от допустимото, има сериозни изтърквания или наранявания, то се счита, че целостта на монетата е нарушена и тя спира да бъде инвестиционен продукт. Разбира се, продължава да бъде златна и ценна, не изгубва стойността, която се определя от съдържанието на благородния метал в нея.

Притежателят на наранена монета губи по-високата ликвидност и по-добрата цена, която би получил при обратна продажба на златото, защото то ще бъде закупено не само като злато, а като инвестиционен продукт. Разликата в изкупната цена зависи изцяло от пазарната ситуация, но тя със сигурност ще бъде по-висока.

С други думи, ако продадете перфектно запазена монета от 20 франка, ще получите повече, отколкото ако продате тази монета, но срязана на две или със следа от дълбок удар по периферията.

Детайлните критерии за допустими наранявания при продуктите варират и са въпрос на оценка от специалист, която може да бъде извършена във всеки Tavex офис.

Имайте предвид, че Tavex търгува изцяло с монети с абсолютно инвестиционен характер и премията в цената не е обвързана с тяхната нумизматична стойност

Съхранение на целостта на инвестиционни продукт и опаковката

За разлика от модерните инвестиционни монети, историческите такива, не са изсечени от чисто злато, което улеснява тяхното съхранение.

 • Можете спокойно да докосвате монетите с ръце, но тябва да внимавате да не ги изтървете или надерете с твърд предмет;
 • Освен в предпазни пластмасови капсули, можете да съхранявате историческите монети в различни колекционерски класьори, кадифени кутии или слитъци;
 • Никога не тествайте мекотата на златото със зъби.
 • Не допирайте монети без опаковка една до друга, защото може да се надраскат. Това особено важи при опит за пренасяне.
 • Не поставяйте монетите така, че заради външни вибрации или движения те да се опират една в друга. Рискувате да ги нараните и дори да изгубите част от тяхното тегло при много продължително търкане.

Специфични случаи за съхранениe.

 • Австрийски дукат – това е историческата монета с най-висока чистота на златото в нея или 0.986 (23.6 карата). Тя е много по-мека от останалите исторически монети, които обикновено са с проби 0.900 – 0.917 (21.6 – 22 карата). Същевременно тя не е толкова лесна за надраскване и по повърхността ѝ не остават отпечатъци както при модерните инвестиционни монети с проба 0.999 (24 карата). Ако монетата е извадена от капсулата, може да се докосва спокойно, но да се внимава да не бъде огъната. Същото важи и за 4 Австрийски дуката.

Защитни опаковки при покупка и доставка

 • Ако купите инвестиционните си продукти лично от Tavex офис, ще ги получите в предпазни пластмасови капсули или в оригиналните им вакуумирани опаковки;
 • При доставка до адрес или офис на куриер, освен в съответниите предпазващи опаковки, продуктите са поставени и в инкасо плик със собствен сериен номер;
 • При всяка от опциите за доставка Tavex разполага с видеоматериал на подготовката на пратката.

1 австрийски дукат Франц Йосиф

Австрия · Чистота: 23.68 карата · ⌀ 20 мм

283 лв.Продайте: 246 лв.
0 ПРОДУКТ