Обратно

1 австрийски дукат Франц Йосиф

3.49 гр.
23.66 карата
Австрия


Австрийският дукат е най-известната историческа златна монета в Централна Европа. Kупувана e от инвеститори и колекционери заради изключително високата си чистота и непроменен от 1872 г. дизайн. Монетите с номинал 1 дукат и година “1915” се секат и в момента от Austrian Mint като официален ристрайк.


Снимките на всички продукти в сайта ни са илюстративни. При поръчка на тази монета ще получите такава от произволна година, зависеща от моментната наличност.

Основна информация

  • 98.6% чисто злато (23.66 карата)
  • тегло: 3.49 гр.
  • Номинална стойност: 1 дукат
  • Златно-медно-сребърна сплав, повишаваща устойчивостта на монетата към драскотини
  • Непроменен от 1872 г. дизайн
  • Отличителна дебелина, наследена от средновековните монети – 0.8 мм
  • Законно платежно средство
  • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
  • Подходяща за подарък

Дизайн

Лицевата страна на монетата показва: император Франц Йосиф I, текст “FRANC IOS I D G AUSTRIAE IMPERATOR” (Франц Йосиф I, по Божията милост, император на Австрия).

Обратната страна на монетата изобразява: герб на династията на Хабсбургите, текст “HVNGAR BOHEM GAL LOD ILL REX AA 1915” (Унгария, Бохемия, Галисия, Лодомерия, Илирия, крал и ерцхерцог на Австрия 1915 година).

История

Първите австрийски дукати са изсечени в началото на XVI век. С разширяването на Австрийската империя през 1816 г., те се превръщат в най-използваните и предпочитани златни монети за извършване на търговски сделки в Европа.

Дукатите с дизайна на Франц Йосиф са най-известната версия на австрийската златна монета. Той се възкачва на трона през 1848 г. Първите две десетилетия от неговото управление са изпълнени с предизвикателства. При битката при Солферино, Италия през 1859 г., неопитен във военното дело, Франц Йосиф си позволява да командва войските и губи срещу французите и италианците. Принуден е да се откаже от област Ломбардия (региона на Милано) и да я предаде на съюзниците. През 1866 г. Франц Йосиф губи Австро-пруската война и отстъпва австрийския контрол над Венецианския регион на Прусия. Една година по-късно националистическите мнения в Унгария принуждават Франц Йосиф да предостави на страната по-голяма автономност, създавайки Австро-унгарсакта империя. След 1867 г. Франц Йосиф управлява мирно и успешно до смъртта си през 1916 г.

През този период Австро-унгарската империя се развива динамично. Индустрията се разраства, художествените и научни кръгове на обществото процъфтяват. Инфраструктурата е в процес на модернизиране, строят се железопътни мрежи, речни канали и пристанища. Унгария се превръща във водещ източник на храна за Европа. Австро-Унгария става четвъртият най-голям производител на машини в света. С растящи доходи и процъфтяваща търговия, управлението на Франц Йосиф се асоциира с времена на изобилие, прогрес и благоденствие. 

В бившите страни от Австро-Унгария все още съществува традиция, според която на младоженци или на родителите на новородено дете се подарява дукат с лика на Франц Йосиф.


Защо да поръчате онлайн

Доставка до всяка точка на страната
Богата гама продукти, винаги в наличност
Дискретна и бърза доставка
Застраховка на пратката