Обратно

10 Гулдена Вилхелмина Холандия

6.73 гр.
21.6 карата
Холандия


Златните 10 гулдена са сред най-известните и ценени исторически монети на Холандия. За пръв път са изсечени от Royal Dutch Mint през 1818 г. Дизайнът им се оказва толкова усепешен, че почти не е променян през 118-годишната им история. Златната монета от 10 гулдена с кралица Вилхелмина е сечена в два периода от 1911г. до 1917г. И от 1925г. до 1933г.


Снимките на всички продукти в сайта ни са илюстративни. При поръчка на тази монета ще получите такава от произволна година, зависеща от моментната наличност.

Основна информация

  • 90% чисто злато (21.60 карата)
  • Номинална стойност: 10 холандски гулдена
  • Златно-медна сплав, повишаваща устойчивостта на монетата към драскотини
  • Емитирана  от 1911г. до 1917г. и от 1925г. до 1933г.
  • Тираж: ∼ 21 000 000 монети
  • Законно платежно средство
  • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
  • С инвестиционна и колекционерска стойност
  • Подходяща за подарък

Дизайн

Лицевата страна на монетата показва: крал Вилхелм III, текст “KONING WILLEM DE DERDE” (Крал Вилхелм III), текст “GOD ZIJ MET ONS” (Бог е с нас).

Обратната страна на монетата изобразява: герб на Холандия, текст “KONINGRIJK DER NEDERLANDEN” (Кралство Нидерландия), номинална стойност, година на изсичане.

История

Гулденът е въведен като официална валута след създаването на Обединено кралство Нидерландия през 1815 г. Той заема тази роля до 1933 г. Дизайнът на 10 златни гулдена почти не е променян в продължение на 118 години. Най-сечените монети са тези с образите на крал Вилхем III и кралица Вилхемина.  

Златните 10 гулдена, сечени 1911 – 1933 г., почитат кралица Вилхемина. Тя е дъщеря и единствен престолонаследник на крал Вилхелм III. Обявена е за кралица на Холандия през 1890 г., когато е едва 10-годишна. Кралица Вилхемина се счита за един от най-влиятелните владетели на Холандия за всички времена. Нейното управление се сблъсква с две големи световни войни, тежка икономическа депресия и промяна на колониалната система. Кралица Вилхемина успява да поддържа неутралитета на Холандия по време на Първата световна война и запазва сравнително добри политически отношения с всички големи световни сили по това време. Кралицата спечелва международно уважение и известност, когато на 20-годишна възраст се възпротивява на британската военноморската блокада на Южна Африка. Изпраща кораб на Кралския холандски военноморски флот, който спасява Пол Крюгер, водеща фигура за възстанието на бурите срещу британското колониално управление. 

Кралица Вилхемина управлява Холандия петдесет и осем години. Тя е най-популярният, обичан и дълго управляващ монарх в историята на страната. 


Защо да поръчате онлайн

Доставка до всяка точка на страната
Богата гама продукти, винаги в наличност
Дискретна и бърза доставка
Застраховка на пратката