Суверен Едуард VII Великобритания

Великобритания · Чистота: 22 карата · ⌀ 22.05 мм

Суверенът е част от най-старата и дълго произвеждана британска серия монети. Световноизвестни са заради безупречна си точност, чистота и качество. Златните суверени са въведени в обращение преди повече от пет века. Тези монети са в основата на класическия златен стандарт и изиграват ключова роля в международнодните финанси и търговия.

Снимките на всички продукти в сайта ни са илюстративни. При поръчка на тази монета ще получите такава от произволна година, зависеща от моментната наличност.

Основна информация

 • 91.6 % чисто злато (22 карата)
 • Номинална стойност: няма
 • Златно-медна сплав, повишаваща устойчивостта на монетата към драскотини
 • Емитирана 1902 – 1910 г.
 • Законно платежно средство
 • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
 • С инвестиционна и колекционерска стойност
 • Подходяща за подарък

Дизайн

Лицевата страна на монетата показва: крал Едуард VII, текст “EDWARDS VII DG BRITT OMN REX FD IND IMP” (Едуард VII, по Божия благословия крал на всички британци, защитник на вярата и император на Индия).

Обратната страна на монетата изобразява: Свети Георги, година на изсичане. 

История

Златният суверен има над петвековна история. Изечен е за първи път през 1489 г. През целия си период запазва почти еднакво постоянство на чистота и качество, което му печели репутацията на изключително надеждно платежно средство.

През Средновековието сеченето на монети от благородни метали изиграва важна роля в разпространяване на славата на английските владетели. За да демонстрира своето величие, крал Хенри VII разпорежда произвеждането на първите златни суверени от 23 и 7/8 карата чисто злато. Всяка монета тежи половин тройунция и на обратната си страна изобразява неговия лик. Суверенът е използван за подаръци на високопоставени чуждестранни гости, защото е бил твърде чист и ценен за ежедневна търговия.

С течение на времето техническите спецификации на монетата се променят. Създадена е от по-издържлива сплав, която стандатртизира съдържанието на злато на 91.6% (22 карата). Всеки златен суверен, сечен след 1817 г., съдържа еквивалента на стойността в злато на един паунд (тогавашната цена на благодорния метал), т.е. 22 карата злато с тегло 7.322 грама. Самата монета тежи точно 7.98805 грама и се счита за законно платежно средство. Еднаквостта на монетите е една от основните причини суверенът да се сдобие с голяма популярност и широко разпространение в международната търговия. Тъй като възхвалява суверена, владетеля на Кралството, монетата добива името “суверен” и на практика се превръща официална монетна система. Монарсите, които управляват след крал Хенри VII, продължават неговата традиция да изобразяват своя лик на обратната страна на монетата.

Комбинацията от тегло, чистота и стойност бързо превръща златния суверен в една от най-предпочитаните монети в световната търговия и при международните разплащания. Те не само изпълняват ролята на стабилна валута, но и допринасят за разпространяване на влиянието на Британската империя по света. Монетни дворове на места като Пърт в Австралия, Бомбай в Индия и Претория в Южна Африка, осигуряват снабяването на търговията с монети. До началото на XX в. над 600 милиона златни суверена се изсичат и стигат до почти всяко кътче на земята.

Първата световна война принуждава Обединеното кралство да изостави златния си стандарт и производството на суверени. Британският кралски монетен двор възобновява изсичането им през 1957 г.

Златните суверени, сечени 1902 – 1910 г., почитат крал Едуард VII. Роден е през 1841 г., коронован е през 1901 г. и управлява до смъртта си през 1910 г. Наричан е “Миротворец” заради активната му роля в международната политика в посока разбирателство между европейските владетели.

Суверен Едуард VII Великобритания Тегло на златото
Грамаж Номинал Диаметър в милиметри Проба Тегло в гр. гр.
7.99 гр. 1 суверен 22.05 22 карата 7.98805 7.315

Снимките на всички монети в сайта ни са илюстративни. При поръчка на монета, чиято година не е упомената в заглавието, ще Ви изпратим такава от произволна година и в отлично състояние.

Обратна продажба на инвестиционния продукт

Всички монети от портфолиото на Tavex са инвестиционни продукти. При историческите монети, критериите те да бъдат третирани като такива са по-ниски от тези при модерните инвестиционни монети поради две прични:

 • Били са в обращение и са се изпозлвали като парично средство;
 • Изсичани с по-ниска проба, което ги прави по-твърди и устойчиви на нараняване.

При историческите монети често се срещат леки отклонения в теглото и дребни драскотини. Ако отклонението е по-голямо от допустимото, има сериозни изтърквания или наранявания, то се счита, че целостта на монетата е нарушена и тя спира да бъде инвестиционен продукт. Разбира се, продължава да бъде златна и ценна, не изгубва стойността, която се определя от съдържанието на благородния метал в нея.

Притежателят на наранена монета губи по-високата ликвидност и по-добрата цена, която би получил при обратна продажба на златото, защото то ще бъде закупено не само като злато, а като инвестиционен продукт. Разликата в изкупната цена зависи изцяло от пазарната ситуация, но тя със сигурност ще бъде по-висока.

С други думи, ако продадете перфектно запазена монета от 20 франка, ще получите повече, отколкото ако продате тази монета, но срязана на две или със следа от дълбок удар по периферията.

Детайлните критерии за допустими наранявания при продуктите варират и са въпрос на оценка от специалист, която може да бъде извършена във всеки Tavex офис.

Имайте предвид, че Tavex търгува изцяло с монети с абсолютно инвестиционен характер и премията в цената не е обвързана с тяхната нумизматична стойност

Съхранение на целостта на инвестиционни продукт и опаковката

За разлика от модерните инвестиционни монети, историческите такива, не са изсечени от чисто злато, което улеснява тяхното съхранение.

 • Можете спокойно да докосвате монетите с ръце, но тябва да внимавате да не ги изтървете или надерете с твърд предмет;
 • Освен в предпазни пластмасови капсули, можете да съхранявате историческите монети в различни колекционерски класьори, кадифени кутии или слитъци;
 • Никога не тествайте мекотата на златото със зъби.
 • Не допирайте монети без опаковка една до друга, защото може да се надраскат. Това особено важи при опит за пренасяне.
 • Не поставяйте монетите така, че заради външни вибрации или движения те да се опират една в друга. Рискувате да ги нараните и дори да изгубите част от тяхното тегло при много продължително търкане.

Специфични случаи за съхранениe.

 • Австрийски дукат – това е историческата монета с най-висока чистота на златото в нея или 0.986 (23.6 карата). Тя е много по-мека от останалите исторически монети, които обикновено са с проби 0.900 – 0.917 (21.6 – 22 карата). Същевременно тя не е толкова лесна за надраскване и по повърхността ѝ не остават отпечатъци както при модерните инвестиционни монети с проба 0.999 (24 карата). Ако монетата е извадена от капсулата, може да се докосва спокойно, но да се внимава да не бъде огъната. Същото важи и за 4 Австрийски дуката.

Защитни опаковки при покупка и доставка

 • Ако купите инвестиционните си продукти лично от Tavex офис, ще ги получите в предпазни пластмасови капсули или в оригиналните им вакуумирани опаковки;
 • При доставка до адрес или офис на куриер, освен в съответниите предпазващи опаковки, продуктите са поставени и в инкасо плик със собствен сериен номер;
 • При всяка от опциите за доставка Tavex разполага с видеоматериал на подготовката на пратката.

Суверен Едуард VII Великобритания

Великобритания · Чистота: 22 карата · ⌀ 22.05 мм

567 лв.Продайте: 499 лв.
0 ПРОДУКТ