Суверен Джордж V Великобритания - Tavex
Обратно

Суверен Джордж V Великобритания

7.99 гр.
22 карата
Великобритания


Суверенът е част от най-старата и дълго произвеждана британска серия монети. Световноизвестни са заради безупречна си точност, чистота и качество. Златните соверени са въведени в обращение преди повече от пет века. Тези монети са в основата на класическия златен стандарт и изиграват ключова роля в международнодните финанси и търговия.


Снимките на всички продукти в сайта ни са илюстративни. При поръчка на тази монета ще получите такава от произволна година, зависеща от моментната наличност.

Основна информация

  • 91.6% чисто злато (22 карата)
  • Номинална стойност: няма
  • Златно-медна сплав, повишаваща устойчивостта на монетата към драскотини
  • Емитирана 1911 – 1935 г.
  • Законно платежно средство
  • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
  • С инвестиционна и колекционерска стойност
  • Подходяща за подарък

Дизайн

Лицевата страна на монетата показва: крал Джордж V, текст “EDWARDS VII DG BRITT OMN REX FD IND IMP” (Джордж V, по Божия благословия крал на всички британци, защитник на вярата и император на Индия).

Обратната страна на монетата изобразява: Свети Георги, година на изсичане.

История

Златният суверен има над петвековна история. Изечен е за първи път през 1489 г. През целия си период запазва почти еднакво постоянство на чистота и качество, което му печели репутацията на изключително надеждно платежно средство.

През Средновековието сеченето на монети от благородни метали изиграва важна роля в разпространяване на славата на английските владетели. За да демонстрира своето величие, крал Хенри VII разпорежда произвеждането на първите златни соверени от 23 и 7/8 карата чисто злато. Всяка монета тежи половин тройунция и на обратната си страна изобразява неговия лик. Соверенът е използван за подаръци на високопоставени чуждестранни гости, защото е бил твърде чист и ценен за ежедневна търговия.

С течение на времето техническите спецификации на монетата се променят. Създадена е от по-издържлива сплав, която стандатртизира съдържанието на злато на 91.6% (22 карата). Всеки златен соверен, сечен след 1817 г., съдържа еквивалента на стойността в злато на един паунд (тогавашната цена на благодорния метал), т.е. 22 карата злато с тегло 7.322 грама. Самата монета тежи точно 7.98805 грама и се счита за законно платежно средство. Еднаквостта на монетите е една от основните причини соверенът да се сдобие с голяма популярност и широко разпространение в международната търговия. Тъй като възхвалява соверена, владетеля на Кралството, монетата добива името “соверен” и на практика се превръща официална монетна система. Монарсите, които управляват след крал Хенри VII, продължават неговата традиция да изобразяват своя лик на обратната страна на монетата.

Комбинацията от тегло, чистота и стойност бързо превръща златния соверен в една от най-предпочитаните монети в световната търговия и при международните разплащания. Те не само изпълняват ролята на стабилна валута, но и допринасят за разпространяване на влиянието на Британската империя по света. Монетни дворове на места като Пърт в Австралия, Бомбай в Индия и Претория в Южна Африка, осигуряват снабяването на търговията с монети. До началото на XX в. над 600 милиона златни соверена се изсичат и стигат до почти всяко кътче на земята.

Първата световна война принуждава Обединеното кралство да изостави златния си стандарт и производството на соверени. Британският кралски монетен двор възобновява изсичането им през 1957 г.

Златните соверени, сечени 1911 – 1935 г., почитат крал Джордж V. Роден е през 1865 г., коронован е през 1910 г. и властва до смъртта си през 1936 г. Крал Джордж управлява по време на големи международни катаклизми и фундаментални промени в световния ред. Периодът е белязан от опустошителната Първа световна война, появата на социализма, комунизма, фашизма и на две световни депресии. Първата световна война нанася тежък удар на британската икономика – над 800 000 души са избити, ресурсите на страната са изцедени. Следвоенната стагнация продължава бавно до Голямата депресия и значително подронва имперската хегемония на Великобритания. Отношенията на Британия с нейните колониални владения претърпяват огромни промени. През 1926 г. крал Джордж V дава статут на самоуправление на Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка и Канада.


Защо да поръчате онлайн

Доставка до всяка точка на страната
Богата гама продукти, винаги в наличност
Дискретна и бърза доставка
Застраховка на пратката