Суверен Елизабет II Великобритания - Tavex
Обратно

Суверен Елизабет II Великобритания

7.99 гр.
22 карата
Великобритания


Суверенът е част от най-старата и дълго произвеждана британска серия монети. Световноизвестни са заради безупречна си точност, чистота и качество. Златните суверени са въведени в обращение преди повече от пет века. Тези монети са в основата на класическия златен стандарт и изиграват ключова роля в международнодните финанси и търговия.


Снимките на всички продукти в сайта ни са илюстративни. При поръчка на тази монета ще получите такава от произволна година, зависеща от моментната наличност.

Основна информация

  • 91.6% чисто злато (22 карата)
  • Номинална стойност: няма
  • Златно-медна сплав, повишаваща устойчивостта на монетата към драскотини
  • Емитирана от 1957 г. насам
  • Законно платежно средство в страната-емитент
  • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
  • С инвестиционна и колекционерска стойност
  • Подходяща за подарък

Дизайн

На лицевата страна е лика на крал Елизабет II. Около него е текстът “DEI:GRATIA:REGINA:F:D:+ELIZABETH:II”, т.е. “По божия благословия кралица Елизабет II, защитник на вярата”.

На обратната страна е изобразен християнският мъченик Св. Георги, убиващ змея. Дизайнът е на известния италиански гравьор и главен медалист в Кралския монетен двор, Бенедето Пистручи. Отдолу е годината на сечене.

История

Златният суверен има над петвековна история. Изечен е за първи път през 1489 г. През целия си период запазва почти еднакво постоянство на чистота и качество, което му печели репутацията на изключително надеждно платежно средство.

През Средновековието сеченето на монети от благородни метали изиграва важна роля в разпространяване на славата на английските владетели. За да демонстрира своето величие, крал Хенри VII разпорежда произвеждането на първите златни суверени от 23 и 7/8 карата чисто злато. Всяка монета тежи половин тройунция и на обратната си страна изобразява неговия лик. Суверенът е използван за подаръци на високопоставени чуждестранни гости, защото е бил твърде чист и ценен за ежедневна търговия.

С течение на времето техническите спецификации на монетата се променят. Създадена е от по-издържлива сплав, която стандатртизира съдържанието на злато на 91.6% (22 карата). Всеки златен суверен, сечен след 1817 г., съдържа еквивалента на стойността в злато на един паунд (тогавашната цена на благодорния метал), т.е. 22 карата злато с тегло 7.322 грама. Самата монета тежи точно 7.98805 грама и се счита за законно платежно средство. Еднаквостта на монетите е една от основните причини суверенът да се сдобие с голяма популярност и широко разпространение в международната търговия. Тъй като възхвалява суверена, владетеля на Кралството, монетата добива името “суверен” и на практика се превръща официална монетна система. Монарсите, които управляват след крал Хенри VII, продължават неговата традиция да изобразяват своя лик на обратната страна на монетата.

Комбинацията от тегло, чистота и стойност бързо превръща златния суверен в една от най-предпочитаните монети в световната търговия и при международните разплащания. Те не само изпълняват ролята на стабилна валута, но и допринасят за разпространяване на влиянието на Британската империя по света. Монетни дворове на места като Пърт в Австралия, Бомбай в Индия и Претория в Южна Африка, осигуряват снабяването на търговията с монети. До началото на XX в. над 600 милиона златни суверена се изсичат и стигат до почти всяко кътче на земята.

Първата световна война принуждава Обединеното кралство да изостави златния си стандарт и производството на суверени. Британският кралски монетен двор възобновява изсичането им през 1957 г.

Златните суверени, емитирани от 1957 г. насам г., почитат Елизабет II. Тя e кралица и държавен глава на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, a също така и на 15 страни от Общността на нациите – Канада, Австралия, Нова Зенландия, Ямайка, Барбадос, Бахамските острови, Гренада, Папуа Нова Гвинея, Соломоновите острови, Тувалу, Сейнт Лусия, Сейнт Винсент и Гренадини, Белиз, Антигуа и Барбуда, Сейнт Китс и Невис.

Елизабет II e родена в Лондон през 1926 г. Тя е по-голямата от двете дъщери на крал Джордж VI, който наследява трона през 1936 г. след абдикацията на неговия брат Едуард VIII. През 1947 г. Елизабет II се омъжва за своя далечен братовчед Филип Маунтбатън. Възкачва се на престола е през 1952 г.

Един от най-значимите политически процеси, с които се свързва нейното управление, е мирното разпадане на Британската империя. Кралицата е известна и с допринасянето си за модернизирането на монархията. Променя дългогодишни традиции, отваря вратите на Бъкингамския дворец за публиката, за да допусне обикновения човек в света на кралското семейство. Кралицата провежда активна международна дейност и работи усилено върху поддържането и укрепването на отношенията с всички страни-членки на Общността на нациите. Елизабет II е считана за монарха с най-голям принос за благотворителна дейност в цялата история на британската монархия.

През 2017 се отбелязва 65-ата годишнина от възкачването на трона на кралица Елизабет II. Тя се превръща най-дълго управляващият жив монарх на планетата.

listPosition

27

attributeKey

history

attributeName

История

attributeDescription

История на продукта (до 1000 символа)

attributeType

TEXT

richText

1

Защо да поръчате онлайн

Доставка до всяка точка на страната
Богата гама продукти, винаги в наличност
Дискретна и бърза доставка
Застраховка на пратката