Добавете ценово известие
Създайте нов price bot
+ -
Създайте нов price bot
Обобщение на price bot

Можете да отмените price bot по всяко време и нямате финансови задължения, когато направи автоматична поръчка.

Златен суверен Елизабет II 1957-2021 Великобритания

В наличност
Tavex има удоволствието да представи златната монета суверен Кралица Елизабет II, която е част от най-известната и ... виж още
Продаваме Купуваме Спред
1122,00 лв.
1052,00 лв. 6.24%
до офис на Еконт - БЕЗПЛАТНО
до адрес - БЕЗПЛАТНО
с инкасо автомобил - 60,00 лв.
Скрий
С възможност за безплатна доставка!
Виж още
Снимките са за илюстративни цели. Различните продукти могат да имат и индивидуални допустими отклонения от перфектния им вид.

Въведение

Tavex има удоволствието да представи златната монета суверен Кралица Елизабет II, която е част от най-известната и най-дълго емитираната серия златни монети във Великобритания. Суверенът, въведен за първи път преди повече от 500 години, е световноизвестен с безупречната си точност и високи ликвидност и качество. Ценени в цялата Британска империя като „главните монети на света“, те са в основата на класическия златен стандарт, играещ ключова роля в международните финанси и търговия. Златните суверени са използвани като законно платежно средство от над 20 държави през 19-ти век, което е свидетелство за широкото им влияние. Това наследство се съхранява от правителството на Обединеното кралство, което продължава да счита суверена Кралица Елизабет II за официално законно платежно средство. Златните суверени имат реална и постоянна материална стойност, което ги прави чудесно допълнение към всеки инвестиционен портфейл.

Защо да купите?

 • Суверените са най-известните монети на Великобритания. Златните суверени са най-тачените британски монети и едни от най-разпознаваемите златни пари в света, символ на златната епоха на Британската империя.
 • Златните суверени са ликвидни. При повече от 700 милиона суверена изсечени през 19-ти век, тези златни монети се радват на широк и ликвиден пазар.  
 • Суверените са пари. Всички златни суверени, изсечени след 1837 г. се считат за законно платежно средство и са освободени от данък върху печалбата от продажба на собственост в Обединеното кралство.
 • Златните суверени са международно признати.  Богатата 5-вековна история на златния суверен и образът на Кралица Елизабет II, една от владетелките на най-голямата империя в човешката история, допринасят тази монета да се приема в цял свят.
 • Златните суверени са еквивалент на спестявания. Златните суверени са идеален избор за всеки, който търси възможност за дългосрочни спестявания и който оценява сигурността и стабилността на притежаването на физически златни монети, които са законно платежно средство.
 • Златните суверени са много подходящи за разнообразяване на портфейла.  Ниската корелация на златото с други финансови активи позволява за златните суверени да служат като хеджиращ инструмент срещу пазарния риск.

Покупката на злато носи нисък риск и поддържа инвестициите Ви

Цената на златото е нараснала през годините, което го прави подходящо за поддържане или увеличаване на инвестицията.

 • Стойност на продукта (1 бр.)
  1122,00 лв.
 • Цена при обратно изкупуване
  1052,00 лв.
 • Вашият риск сега
  70,00 лв.

Факт: цената на златото в BGN е нараснала 130.71% през последните 10 години. Най-ниската цена е била 1774,89 BGN/oz, а най-високата 4471,41 BGN/oz. Текущата цена на световния пазар е 4394,06 BGN/oz.

История

Когато крал Джордж VI умира през февруари 1952 г., принцеса Елизабет става кралица Елизабет II, Глава на Британската общност и действаща кралица на седем независими държави в Британската общност: Обединеното кралство, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка, Пакистан и Цейлон. По време на нейното управление настъпват значителни конституционни промени, като мирното разпадане на Британската империя, отделянето на Канада и деколонизацията на Африка. Между 1956 и 1992 г. сферата на нейното влияние се променя, като някои територии придобиват независимост, а други като Южна Африка, Пакистан и Цейлон (преименуван на Шри Ланка), стават републики. Многобройните й исторически срещи включват държавното посещение в Република Ирландия и срещи с пет различни папи. Някои от най-значимите събития са коронацията й през 1953 г. и честванията на нейния сребърен, златен и диамантен юбилей съответно през 1977, 2002 и 2012 г. През 2017 г. тя става първият британски монарх, достигнал сапфирен юбилей. Тя е най-дълголетният и най-дълго управляващ британски монарх, най-дълго управляващата кралица и жена държавен глава в света, както и най-възрастният и най-дълго управляващ монарх и държавен глава в момента.

Златните суверени – инвестиция, олицетворяваща над 500 години от историята на Британия

 

Когато английският крал Едуард VII разрешава сеченето на златни суверени през 1489 г., едва ли е знаел, че след повече от 500 години те все още се произвеждат от Британския Кралски Монетен двор. Британският златен суверен е най-дълго произвежданата златна монета на света. Суверенът има над половин хилядолетие история и през целия период е запазил почти еднаква постоянност на чистота и качество, което му спечелва репутацията на изключително надежден. Днес суверенът се цени от колекционерите заради своята историческа значимост. Желан е като подарък от тези, които оценяват неговата елегантност и стойност и е търсен от онези, които искат богатството им да е сигурно, ликвидно и преносимо.

Суверенът – златана монета на английския кралски двор

 

Историята му започва през средновековието, когато сеченето на монети от благородни метали изиграва важна роля в разпространяване на славата на доминиращия английски владетел. За да демонстрира своето величие крал Хенри VII  разпорежда сеченето на оригиналния златен суверен от  23 & 7/8 карата чисто злато, с тегло половин трой унция, изобразяващ на обратната страна на монетата неговия лик, тържествено седящ на трона. За ежедневната търговия суверенът е бил твърде чист и ценен, затова е бил използван за подаръци на високопоставени чужди гости. С течение на времето техническите спецификации на монетата се променят, създадена е по-издържлива сплав, която стандатртизира съдържанието на злато на  91.6%, т.е. 22 карата. Тези промени  помогат за по-широкото му приемане и разпространение. Тъй като възхвалява суверена, владетеля на Кралството, добива името ‘суверен’ и на практика става официалната монетна система на Английското Кралство. Кралете и кралиците, които управляват след Крал Хенри VII, продължават традицията му да изобразяват своя лик на обратната страна на монетата, както е видно и при днешния суверен, с  лика на   настоящия владетел, Кралица Елизабет II.Златният суверен – 22 карата доверие и точност

 

Суверенът добива популярност не само заради изображението на велик владетел, макар че това допринася, а по-скоро заради несравнимата еднаквост на монетите, която поставя началото на по-широката му употреба в международната търговия. Всеки златен суверен, сечен след 1817 г., съдържал еквивалента на стойността в злато на един паунд (£1), т.е. 22 карата злато с тегло 7.322 грама. Самата монета тежала точно 7.98805 грама и се считала за законно платежно средсвто според английското законодателство стига да тежи не по-малко от 7.9379 грама. Като главен контролиращ монетосеченето, Кралският Монетен двор дори уведомява общестността, че ще подмени техните монети с по-ниско тегло за новоизсечени. Друга уникална характеристика на златния суверен била липсата на номинална стойност на лицевата страна или деноминация, тъй като стойността му била изключително свързана със съдържанието му на злато, което тогава било оценено на точно £1.

Златният суверен – купувай, продавай и търгувай

Комбинация на тегло, чистота и стойност, бързо превръщат златния суверен в една от най-предпочитаните монети в световната търговия и при международните разплащания. Използвани от китайските търговци на чай, от индийските текстилни търговци и от американските продавачи на памук, златните суверени не само изпълнявали ролята на стабилна валута, но и допринесли за рапространяване на влиянието на Британската империя по света. Те станали валутата на Британската империя, с клонове на Монетния двор пръснати по целия свят на места като например Пърт в Австралия, Бомбай в Индия и Претория в Южна Африка, осигуряващи снабяването с монети винаги да е на разположение за търговията. До първите години на XX век са били изсечени и разпространени по цял свят над 600 милиона златни суверена, достигайки до почти всяко кътче на земята. Суверенът се е утановил като една от водещите официални парични монети, влияещи върху световната търговия.

Златният суверен – законно платежно средство, признато в цялата Британска империя

Победата на Британия над Наполеон в битката при Ватерло през 1815 г. я оставя без сериозен конкурент и я прави безспорна водеща сила по онова време. Като безспорна морска сила, тя много бързо създава отдалечени търговски постове, колонии, доминьони и притежания, като в процеса се превръща в световен полицай, охраняващ своята собственост. Суверените изиграват ключова роля в настъплението на британския империализъм като улесняват търговията помежду многобройните й протекторати. В началото на 20те години на миналия век Британия е в апогейя на силата си и империята обхваща почти ¼ от световната територия с население почти половин милиард. Тя е най-голямата империя, която някога е същаствувала, което и спечелва призовището “империята, в която слънцето никога не залязва”.

 Златните суверени – стойността им расте

 

Първата световна война принуждава Обединеното кралство да изостави златния си стандарт и съответно производството си на златни суверени. За да финансира войната британското правителство дори призовава своите граждани да предадат златните си суверени срещу военни облигации, в резулат на което са събрани около £100 милиона (€23 милиарда днешни пари), които са предадени на правителството. Въпреки че златните суверени са помогнали на Британия да победи във войната, тяхната демонетаризация предвестява началото на ерата на книжния паунд, който за съжаление през следващия век губи значителна част от покупателната си стойност. Просто помислете как златният суверен е струвал £1 в надвечерието на on WW1 година, докато сега същата монета струва около £200. Въпреки че през 1925 г. са изсечени известно количество суверени, употребата им в ежедневната търговия е прекратена и непрекъснатото им производство се възобновява едва след 1957 г.

Тегло на продукта (g)
7.98
Инвестиционно злато тегло в грамове
7.315
Проба
916.7
Инвестиционно злато тегло в тройунции
0.2352
Диаметър (mm)
22.05
Дебелина (mm)
1.56
Номинал
1 суверен
Производител
Великобритания

Лицева страна

Лицето изобразява портрета на Елизабет II. Бюстът е заобиколен от тескт DEI:GRATIA:REGINA:F:D:+ELIZABETH:II  Суверенът е емитиран с пет различни портрета на кралицата. Дизайнът на лицето е дело на Мери Гилик.

Гръб

Гърбът изобразява християнския мотив със Св. Георги, убиващ дракона. Датата на емисията е в долната част. Дизайнът на гърба е дело на Бендето Пистручи.

Опаковка

Всяка монета е индивидуално опакована  по заявка в твърда пластмасова капсула.

Начини на доставка

Когато поръчвате през онлайн магазина ни, можете да изберете между следните опции:

 • доставка до адрес с Econt
 • доставка до офис на Econt
 • доставка с обезопасен инкасо автомобил до адрес за град София
 • доставка с обезопасен инкасо автомобил до офис на СОТ 161
 • получаване от офис на Tavex

Доставката с Econt може да отнеме от 1 до 3 работни дни, а с инкасо автомобил – от 3 до 5 работни дни. Сроковете за доставка зависят от това кога сте направили поръчката и плащането по нея, при плащане по банков път.

Доставката с инкасо автомобил в пределите на град София се осъществява до адрес на клиента, който ще бъде допълнително уточнен.

Доставката с инкасо автомобил за населени места различни от град София се осъществява до офис на СОТ 161, точният адрес е предмет на допълнителна договорка.

Поръчки направени до 15:00 часа, се обработват и предават на куриер в същия работен ден, а тези направени след този час – на следващия работен ден.

При начин на плащане по банков път, поръчките се обработват след потвърждение на плащането Ви до 15:00 часа.

Можете да получите лично покупките си от офиса ни, който сте избрали при завършване на поръчката, след получаване на потвърждение на посочения от Вас имейл адрес.

Във всеки случай, за да получите продуктите е задължително да представите валиден документ за самоличност. Имайте предвид, че клиентът, платецът и получателят трябва да са едно и също лице.

Застраховка

Пратката има пълна застраховка и в изключително малко вероятния случай да бъде загубена или повредена, ние ще Ви изпратим отново артикулите, или ще Ви възстановим платената сума.

Опаковка

Продуктите са опаковани в защитна кутия и поставени в дискретна, небрандирана, омекотена опаковка.

Забавяне

В случай на забавяне, или ако поръчан продукт не е в наличност, ще се свържем с Вас по имейл или телефон с повече подробности за доставката.

Цена за доставка

Цените за доставка до адрес и доставка до офис на Econt са базирани на общата стойност на продуктите в количката. Подробна информация за цените можете да видите при завършване на поръчката, преди да я приключите окончателно.

Доставката с обезопасен (инкасо) автомобил в рамките на България струва 60 лв., а при поръчки над 9 700 лева е безплатна.

 

 

За повече информация : Общи условия за дистанционни продажби на артикули от електронния магазин на Тавекс.

Безопасна доставка

Всяка пратка е дискретно опакована и с пълна застраховна , за да можете да поръчвате онлайн без притеснения за безопасността.

Висока степен на наличност

Повечето продукти на Tavex са винаги налични и Tavex може да ги достави бързо с получаване на същия ден при най-добри пазарни цени. Tavex е официален партньор на най-големите монетни дворове в света, като Австралийския монетен двор в Пърт (Perth Mint), Австрийския монетен двор (Münze Österreich), China Great Wall Coins Investments Ltd., рафинериите PAMP Suisse и Valcambi – пазарни лидери в производството на златни кюлчета, както и на много други рафинерии и търговци на злато.

Ниски цени

Благодарение на над 25-годишния ни опит и големите обеми, с които работим, Tavex може да Ви предложи най-добрите цени на пазара. В същото време можете да увеличите възвръщаемостта на инвестициите си благодарение на малките маржове и спредове, с които Tavex оперира.

Продуктът е наличен за онлайн поръчка.

Имате въпроси?
С удоволствие ще споделим с Вас най-често обсъжданите въпроси и отговори с нашите клиенти по целия свят.