Обратно

Суверен Виктория Великобритания

7.99 гр.
22 карата
Великобритания


Суверенът е част от най-старата и дълго произвеждана британска серия монети. Световноизвестни са заради безупречна си точност, чистота и качество. Златните суверени са въведени в обращение преди повече от пет века. Тези монети са в основата на класическия златен стандарт и изиграват ключова роля в международнодните финанси и търговия.


Снимките на всички продукти в сайта ни са илюстративни. При поръчка на тази монета ще получите такава от произволна година, зависеща от моментната наличност.

Основна информация

  • 91.6% чисто злато (22 карата)
  • Номинална стойност: няма
  • Златно-медна сплав, повишаваща устойчивостта на монетата към драскотини
  • Емитирана 1838 – 1887 г., 1887 – 1893 г., 1893 – 1901 г. 
  • Законно платежно средство
  • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
  • С инвестиционна и колекционерска стойност
  • Подходяща за подарък

Дизайн

Дизайн на монетата “Портрет на младата кралица Виктория” (емитирана 1838 – 1887 г.) – лицевата страна показва: кралица Виктория, текст “VICTORIA DG BRITANNIAR REG FD” (Виктория, по Божия благословия кралица на всички британци, защитник на вярата). Обратната страна на монетата изобразява: Свети Георги, година на изсичане.

Дизайн на монетата “Юбилеен златен суверен” (емитирана 1887 – 1893 г.) – лицевата страна показва: кралица Виктория на средна възраст, текст “VICTORIA DG BRITANNIAR REG FD” (Виктория, по Божия благословия кралица на всички британци, защитник на вярата). Обратната страна на монетата изобразява: Свети Георги, година на изсичане.

Дизайн на монетата “Кралица Виктория с воал” (емитирана 1893 – 1901 г.) – лицевата страна показва: кралица Виктория в зряла възраст, текст “VICTORIA DEI GRA BRITT REGINA FID DEF IND IMP” (Виктория, по божия благословия кралица на всички британци, защитник на вярата, императрица на Индия). Обратната страна на монетата изобразява: Свети Георги, година на изсичане.

Обратната страна на монетата изобразява: Свети Георги, година на изсичане.

История

Златният суверен има над петвековна история. Изечен е за първи път през 1489 г. През целия си период запазва почти еднакво постоянство на чистота и качество, което му печели репутацията на изключително надеждно платежно средство.

През Средновековието сеченето на монети от благородни метали изиграва важна роля в разпространяване на славата на английските владетели. За да демонстрира своето величие, крал Хенри VII разпорежда произвеждането на първите златни суверени от 23 и 7/8 карата чисто злато. Всяка монета тежи половин тройунция и на обратната си страна изобразява неговия лик. Суверенът е използван за подаръци на високопоставени чуждестранни гости, защото е бил твърде чист и ценен за ежедневна търговия. 

С течение на времето техническите спецификации на монетата се променят. Създадена е от по-издържлива сплав, която стандатртизира съдържанието на злато на 91.6% (22 карата). Всеки златен суверен, сечен след 1817 г., съдържа еквивалента на стойността в злато на един паунд (тогавашната цена на благодорния метал), т.е. 22 карата злато с тегло 7.322 грама. Самата монета тежи точно 7.98805 грама и се счита за законно платежно средство. Еднаквостта на монетите е една от основните причини суверенът да се сдобие с голяма популярност и широко разпространение в международната търговия. Тъй като възхвалява суверена, владетеля на Кралството, монетата добива името “суверен” и на практика се превръща официална монетна система. Монарсите, които управляват след крал Хенри VII, продължават неговата традиция да изобразяват своя лик на обратната страна на монетата.

Комбинацията от тегло, чистота и стойност бързо превръща златния суверен в една от най-предпочитаните монети в световната търговия и при международните разплащания. Те не само изпълняват ролята на стабилна валута, но и допринасят за разпространяване на влиянието на Британската империя по света. Монетни дворове на места като Пърт в Австралия, Бомбай в Индия и Претория в Южна Африка, осигуряват снабяването на търговията с монети. До началото на XX в. над 600 милиона златни суверена се изсичат и стигат до почти всяко кътче на земята.

Първата световна война принуждава Обединеното кралство да изостави златния си стандарт и производството на суверени. Британският кралски монетен двор възобновява изсичането им през 1957 г.

Златните суверени, сечени 1838 – 1901 г., почитат кралица Виктория. Родена е през 1819 г. На 18 години е коронована за кралица. Под нейно управление Британия постига голям икономически и социален прогрес. Периодът дори е наречен Викторианска епоха. Това е време на забележителен растеж – въвеждането на параходите и разширяването на железниците улесняват търговията, появяват се нови технологии като телефонът, телеграфът, автомобилите. Лондон е финансовият център на света и британската индустрия процъфтява. Въпреки че през този период кралица Виктория управлява като конституционен монарх, тоест с ограничени правомощия, тя е считана за най-влиятелната жена, живяла някога на света. Нейното управление продължава 64 години.


Защо да поръчате онлайн

Доставка до всяка точка на страната
Богата гама продукти, винаги в наличност
Дискретна и бърза доставка
Застраховка на пратката