Суверен Елизабет II Великобритания

Великобритания · Чистота: 22 карата · ⌀ 21.95 мм

Суверенът е част от най-старата и дълго произвеждана британска серия монети. Световноизвестни са заради безупречна си точност, чистота и качество. Златните суверени са въведени в обращение преди повече от пет века. Тези монети са в основата на класическия златен стандарт и изиграват ключова роля в международнодните финанси и търговия.

Снимките на всички продукти в сайта ни са илюстративни. При поръчка на тази монета ще получите такава от произволна година, зависеща от моментната наличност.

Основна информация

 • 91.6% чисто злато (22 карата)
 • Номинална стойност: няма
 • Златно-медна сплав, повишаваща устойчивостта на монетата към драскотини
 • Емитирана от 1957 г. насам
 • Законно платежно средство в страната-емитент
 • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
 • С инвестиционна и колекционерска стойност
 • Подходяща за подарък

Дизайн

На лицевата страна е лика на крал Елизабет II. Около него е текстът “DEI:GRATIA:REGINA:F:D:+ELIZABETH:II”, т.е. “По божия благословия кралица Елизабет II, защитник на вярата”.

На обратната страна е изобразен християнският мъченик Св. Георги, убиващ змея. Дизайнът е на известния италиански гравьор и главен медалист в Кралския монетен двор, Бенедето Пистручи. Отдолу е годината на сечене.

История

Златният суверен има над петвековна история. Изечен е за първи път през 1489 г. През целия си период запазва почти еднакво постоянство на чистота и качество, което му печели репутацията на изключително надеждно платежно средство.

През Средновековието сеченето на монети от благородни метали изиграва важна роля в разпространяване на славата на английските владетели. За да демонстрира своето величие, крал Хенри VII разпорежда произвеждането на първите златни суверени от 23 и 7/8 карата чисто злато. Всяка монета тежи половин тройунция и на обратната си страна изобразява неговия лик. Суверенът е използван за подаръци на високопоставени чуждестранни гости, защото е бил твърде чист и ценен за ежедневна търговия.

С течение на времето техническите спецификации на монетата се променят. Създадена е от по-издържлива сплав, която стандатртизира съдържанието на злато на 91.6% (22 карата). Всеки златен суверен, сечен след 1817 г., съдържа еквивалента на стойността в злато на един паунд (тогавашната цена на благодорния метал), т.е. 22 карата злато с тегло 7.322 грама. Самата монета тежи точно 7.98805 грама и се счита за законно платежно средство. Еднаквостта на монетите е една от основните причини суверенът да се сдобие с голяма популярност и широко разпространение в международната търговия. Тъй като възхвалява суверена, владетеля на Кралството, монетата добива името “суверен” и на практика се превръща официална монетна система. Монарсите, които управляват след крал Хенри VII, продължават неговата традиция да изобразяват своя лик на обратната страна на монетата.

Комбинацията от тегло, чистота и стойност бързо превръща златния суверен в една от най-предпочитаните монети в световната търговия и при международните разплащания. Те не само изпълняват ролята на стабилна валута, но и допринасят за разпространяване на влиянието на Британската империя по света. Монетни дворове на места като Пърт в Австралия, Бомбай в Индия и Претория в Южна Африка, осигуряват снабяването на търговията с монети. До началото на XX в. над 600 милиона златни суверена се изсичат и стигат до почти всяко кътче на земята.

Първата световна война принуждава Обединеното кралство да изостави златния си стандарт и производството на суверени. Британският кралски монетен двор възобновява изсичането им през 1957 г.

Златните суверени, емитирани от 1957 г. насам г., почитат Елизабет II. Тя e кралица и държавен глава на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, a също така и на 15 страни от Общността на нациите – Канада, Австралия, Нова Зенландия, Ямайка, Барбадос, Бахамските острови, Гренада, Папуа Нова Гвинея, Соломоновите острови, Тувалу, Сейнт Лусия, Сейнт Винсент и Гренадини, Белиз, Антигуа и Барбуда, Сейнт Китс и Невис.

Елизабет II e родена в Лондон през 1926 г. Тя е по-голямата от двете дъщери на крал Джордж VI, който наследява трона през 1936 г. след абдикацията на неговия брат Едуард VIII. През 1947 г. Елизабет II се омъжва за своя далечен братовчед Филип Маунтбатън. Възкачва се на престола е през 1952 г.

Един от най-значимите политически процеси, с които се свързва нейното управление, е мирното разпадане на Британската империя. Кралицата е известна и с допринасянето си за модернизирането на монархията. Променя дългогодишни традиции, отваря вратите на Бъкингамския дворец за публиката, за да допусне обикновения човек в света на кралското семейство. Кралицата провежда активна международна дейност и работи усилено върху поддържането и укрепването на отношенията с всички страни-членки на Общността на нациите. Елизабет II е считана за монарха с най-голям принос за благотворителна дейност в цялата история на британската монархия.

През 2017 се отбелязва 65-ата годишнина от възкачването на трона на кралица Елизабет II. Тя се превръща най-дълго управляващият жив монарх на планетата.

Суверен Елизабет II Великобритания Тегло на златото
Грамаж Номинал Диаметър в милиметри Проба Тегло в гр. гр.
7.99 гр. 1 суверен 21.95 22 карата 7.9857 7.3149

Снимките на всички монети в сайта ни са илюстративни. При поръчка на монета, чиято година не е упомената в заглавието, ще Ви изпратим такава от произволна година и в отлично състояние.

Обратна продажба на инвестиционния продукт

Всички монети от портфолиото на Tavex са инвестиционни продукти. Основото изискване, за да бъдат третирани като такива, е: максимално запазване на тяхната цялост и първичен производствен вид.

Стойността на инвестиционния продукт намалява, в случай че:

 • Златото е надраскано и/или изкривено;
 • Има отпечатъци върху монетата;
 • Оригиналната опаковка е била отваряна.

При наличието на някой от тези белези целостта на монетата се нарушава и тя спира да бъде инвестиционен продукт. Разбира се, продължава да бъде златна и ценна, не изгубва стойността, която се определя от съдържанието на благородния метал в нея.

Притежателят на наранена монета губи по-високата ликвидност и по-добрата цена, която би получил при обратна продажба на златото, защото то ще бъде закупено не само като злато, а като инвестиционен продукт. Разликата в изкупната цена зависи изцяло от пазарната ситуация, но тя със сигурност ще бъде по-висока.

С други думи, ако продадете перфектно запазена монета (от нашата листа) с тегло 1 oz и проба 999, ще получите повече, отколкото ако продате тази монета срязана на две, дори с драскотина или с пръстови отпечатъци.

Имайте предвид, че Tavex търгува изцяло с монети с абсолютно инвестиционен характер и премията в цената не е обвързана с тяхната нумизматична стойност.

Съхранение на целостта на инвестиционния продукт и опаковката

Монетите от чисто злато са изключително меки и могат много лесно да се повредят. Важно е да подходите внимателно към тяхното съхранение, за да не загубите инвестиционната им стойност.

 • Не изваждайте монетите от тяхната опаковка (пластмасова капсула, вакуумна опаковка);
 • Ако извадите монетата си от предпазната капсула, внимателно я хващайте само по нейния ръб. Желателно е да използвате чисти платнени ръкавици;
 • При изваждане на продукт от оригиналната му опаковка е необходимо да го поставите върху чиста и мека повърхност. Кадифена подложка е идеална за тази цел. Чиста кърпа или бял лист хартия са достатъчни за по-твърдите монети (проба 900 – 917), но не са препоръчителни за тези с проба 999;
 • Не докосвайте златото по повърхността му, тъй като пръстовите отпечатъци ще намалят неговата стойност. Те не могат да бъдат отстранени от огледалната повърхност. Имайте предвид, че дори и най-меката кърпа прави малки драскотини по монетата;
 • Не тествайте мекотата на златото със зъби.
 • Не допирайте монети без опаковка една до друга, защото може да се надраскат.

Специфични случаи за съхранение

 • Серии „Китайска Панда“ и „Американски Бизон“ – те се предлагат в силиконова опаковка. Задължително е монетата да остане в нея, да не се нарушава както целостта на опаковката, така и самия продукт;
 • Инвестиционни продукти на Австралийския монетен двор – предлагат се фабрично капсуловани и всеки един опит да се отвори капсулата или да се премести в друга, нарушава целостта на продукта.

Защитни опаковки при покупка и доставка

 • Ако купите инвестиционните си продукти лично от Tavex офис, ще ги получите в предпазни пластмасови капсули или в оригиналните им вакуумирани опаковки;
 • При доставка до адрес или офис на куриер, освен в съответниите предпазващи опаковки, продуктите са поставени и в инкасо плик със собствен сериен номер;
 • При всяка от опциите за доставка Tavex разполага с видеоматериал на подготовката на пратката.

Суверен Елизабет II Великобритания

Великобритания · Чистота: 22 карата · ⌀ 21.95 мм

544 лв.Продайте: 478 лв.
0 ПРОДУКТ