Босна и Херцеговина – коктейл от култура, история и адреналин.

Споделете тази статия

Днес ще ви разкажем за една от най-екзотичните дестинации в Европа. Въпреки стратегическото си разположение, това е място, което допреди десетина години едва ли сте свързвали с туризъм. Там, където изтокът среща запада… Босна и Херцеговина.

Това е една разединена държава, разкъсвана от политически конфликти, която освен културно и религиозно разнообразие, притежава завладяващи природни дадености и ще ви предложи места, които няма да видите никъде другаде. Ако от Вишеград се запътите към Мостар, ще усетите с пълна сила културния шок, който е предизвикан от нееднородните прослойки на местното население. Вишеград е спокойно малко градче, разположено близо до сръбската граница, и ако нямаше граница между двете държави, едва ли бихте усетили разликата. Мостарот друга страна е сърцето на Херцеговина. В първия момент може да се зачудите дали вместо в Босна не сте се озовали в Мароко, особено около късните следобедни часове, когато от всички джамии в града започват да ехтят следобедните молитви.

Адреналин и екзотика

Нека проследим едно такова интригуващо пътешествие, което започва от Вишеград, преминава през околностите на Фоча, Мостар и завършва със Сараево. Ако влизате от Сърбия в Босна, първият монумент, който ще се разкрие пред очите ви, е манастирът Добрун. Може да спрете за кратка разходка и да се насладите на архитектурата на зданието. Тъй като се намира на стратегическа позиция, манастирът е бил разрушаван и реконструиран многократно. На 12 км. от него се намира Вишеград – спокоен, дори заспал град, където изглежда, че времето е спряло от години. Ще видите местните как лениво пият кафе в центъра на града и сякаш не забелязват гледката, която се разкрива пред тях – невероятния мостшедьовър на Мехмет Паша Соколович, т.нар. мост над Дрина и причината да минете презтова босненско градче. Както е описано в едноименния роман на нобеловия лауреат Иво Андрич, мостът устоява на всички прищевки на времето – човешки и природни – и все така гордо се издига в босненския град до ден днешен.С времето значимостта на градчето и неговата стратегическа позиция са поизгубили своя блясък, но мостът стои все така величествен, за да напомня за отминали славни и трудни времена.

След кратка разходка във Вишеград е време да се отправим към Фоча и по-конкретно към някои от многобройните рафтинг центрове. В последните години Босна става център на рафтинг спорта и предлага невероятни приключения по течението на реките Дрина и Тара. Можете да се възползвате от тридневни рафтинг пакети, екстремни каньонинг приключения или джип сафари до една от малкото останали девствени гори в Европа – Перучица. По поречието на двете реки изобилства от рафтинг центрове, които предлагат настаняване в малки бунгала и местни специалитети за закуска, обяд и вечеря. Веднъж наситили се на прекрасната природа и екстремните приключения, е време да се насочим към Мостар. Не се залъгвайте по картата. Разстоянието е едва 150 км, нопокриволичещите планински пътища из Динарските Алпи пътуването може да ви отнеме около 4 часа.Въпреки това гледките си заслужават. По пътя ще забележите и малки дюкянчета, където местните продават стока – обикновено плодове, зеленчуци, сладка и дори ракия собствено производство. Като спирате за почивка, внимавайте за мините в околността. Точно така, в страната има около 220 000 недеактивирани противопехотни мини. Въпреки че в повечето случаи местонахождението им е отбелязано със знак, който няма как да сбъркате –череп и кости на червен фон, на който пише Mine (Мини), все пак ви препоръчваме да не се отдалечавате от главните пътища и да не навлизате навътре в горите и извън местата, обозначени за спиране. Постепенно ще забележите как с наближаването към Мостар пейзажът се променя и от планински започва по-скоро да наподобява пустинен. Причината е, че в и около Мостар температурите са най-високи в цяла Босна и Херцеговина, а в миналото – в цяла Югославия. Градът е най-важният център във федерация Херцеговина, разположен е в долината на река Неретва. Тук културният шок ще ви порази – щом слезете от колата, ще се натъкнете на характеристики от мюсюлманския свят – тесни улички с малки дюкянчета, забрадени жени, броеници за продан и множество минарета на джамии.

Мостар не е голям, но тук се намира вероятно най-известната забележителност и символът на държавата – Стари мост, както и заобикалящият го старинен център на града. Този архитектурен шедьовър съвсем не е стар, тъй като е бил унищожен по време на Бошняшко-хърватската война, но след това изцяло реставриран и сега е част от семейството на ЮНЕСКО. Малките тесни улички ще ви накарат да се пренесете в друга епоха, а именно в разцвета на Османската империя по босненските земи. Можете да се насладите на чаша босненско (местните твърдят, че е различно от турското) кафе и баклава, докато наблюдавате забързаното движение на тълпите туристи. Малките лъскави дюкянчета също ще ви изкушат с разнообразни джунджурии – бижута, сувенири или цели сервизи за чай или кафе. Не пропускайте да видите и скоковете във вода, които се изпълняват от моста от местни и чуждестранни смелчаци. Височината е 20 метра – ако се чувствате достатъчно смели, може също да пробвате, въпреки че не ви го препоръчваме. Сред известните забележителности в града е турската къща Biscevica Kuca, въпреки че подобни места могат да бъдат посетени и в България заради сходната съдба на двете държави.

Друга интересна опция е да се изкачите по минарето на джамията Коски Мехмед паша, където срещу такса ще се насладите на вероятно най-красивата гледка към града. В Мостар има множество джамии, но като вдигнете поглед към близкия хълм, ще видите огромен кръст, който сякаш бди над града и над джамиите в подножието – поредното доказателство за религиозното многообразие в региона. Ако имате повече време, може да се разходите до други интересни места в района – село Балагай, известно основно с извора на река Буна, който е един от най-големите в Европа. Гледките, които се откриват, са прекрасни. Още по-прекрасни са водопадите край Кравице. Каскадата от водопади предлага живописна гладка и е прекрасен вариант да си организирате пикник сред природата. Наоколо има и заведения, където можете да изпиете нещо разхладително и да се наслаждавате на пейзажа.

Сараево

Междувременно ние продължаваме нашето пътуване към финалната дестинация – Сараево. Сараево съчетава в себе си малко от федерация „Република Сръбска“ и малко от „Херцеговина“. Това е град, който сякаш се лута между изтока и запада и е застинал в едно междинно положение, в каквото ще го заварите при посещението си там. Разхождайки се из улиците, се вгледайте в детайлите – все още можете да откриете следи от бомбардировките, олющени и изоставени къщи, които болезнено напомнят за близкото минало на града. А ако се вгледате в сградите, ще забележите, че някои от тях притежават европейскиоблик и фасада, но орнаментите и прозорците са с характерен ориенталски стил. Такива гледки са често срещани в босненската столица. Трудно е да повярвате, че се разхождате в един и същи град, докато се придвижвате от Башчаршия (главния площад с характерната ориенталска търговска улица) по главната улица Мула Мустафа Бешекиджа към катедралата на града. Физическото разстояние е едва 400 метра, а културното – около 300 години и 2 религиозни измерения. Градът е условно разделен на две части – ориенталска и западноевропейска. Сараево е религиозна столица, където от векове съжителстват представители на четири световни религии – православие, католицизъм, ислям и юдаизъм. Освен това градът носи печалната слава на мястото, където е възникнала Първата световна война именно заради убийството на австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд в близост до Латинския мост в града. Различията в града стават причина за днешния му смесен облик – от малки ориенталски дюкянчета, продаващи броеници и бижута, до традиционно западноевропейски сгради и модерни барове. Един от музеите, които напомнят за миналото на страната, е галерия 11/07/95, намираща се непосредствено до катедралата. Това е един от най-значителните музеи, който показва снимков и видеоматериал на оцелели от клането в Сребреница. Експозицията е изключително въздействаща, но ще ви остави неприятен привкус от събитията, случили се едва преди 20-тина години. Ако възнамерявате да се снабдите с екзотична стока от Башчаршия , не забравяйте да си набавите местната валута – Босненска конвертируема марка (BAM)

Тази балканска държава е център на дълбоки различия, през вековете местните са усвоили изкуството да се разбират и толерират, а и още се учат. Тази страна, макар и малка по размери, ще ви преведе през ориенталския облик, характерен за Балканите, последвалия прогрес от времето на Австро-Унгария, комунизма на съседна Югославия и първите стъпки от самостоятелното съществуване на Босна и Херцеговина като федерация. Как бихте могли да я пропуснете?

Мартина Петрова
снимки pixabay

Споделете тази статия
Категори:  
Цена на златото (XAU-BGN)
2908.47 BGN/1Oz - 0.20 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
42.3420 BGN/1Oz + 0.02 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Коментари

paraguas sombrilla en forma de botella
23.06.2020, 05:26

paraguas sombrilla en forma de botella oneill ba帽ador falda m m negro lila lazo floral nuevo compre gafas de sol estilo m谩s vendidas 2019 gafas de sol h tech zaino da 40l ultra leggero da derby shoes in black. luca calzature e store acquista converse bianche alte saldi k枚pa dunkudde erbjuda…

scarpe di tela da donna alte con hook loop
10.02.2020, 00:18

scarpe di tela da donna alte con hook loop uomo sneakers sneakers saucony jazz low pro grigio uomo dior eau de toilette 100ml profumo uomo sexy donna in abito rosso e cappello nero. foto stock man handbag in matt leather il giglio leather guadagnare in borsa con un titolo bancario pronto a zocc…

砖讬注专 住讬谞讟讟讬 诇诪讻讬专讛
09.02.2020, 06:47

砖讬注专 住讬谞讟讟讬 诇诪讻讬专讛 antique and traditional silver plated oxidized bangles set for girls and women 1batoh vans sporty realm plus black snowboardhermes boutique eventpadded strapless bra a

cama box casal m么naco imbuia rustic
08.02.2020, 22:36

cama box casal m么naco imbuia rustic 砖诪诇讜转 注专讘 讘讞讬驻讛 讜讛拽专讬讜转 砖拽 讗讬讙专讜祝 注讜诪讚 住讟谞讚 讬专讜砖诇讬诐 诪转拽讚诪转 诇专砖转 讛拽讜 讛讬专讜拽 转诪讜谞讜转 讟驻讟 谞讜祝 讜讟讘注 讟驻讟讬诐 爪讘讬拽讛 诪讚讘拽讜转 拽讬专 讜讟驻讟讬诐 诇讞讚专讬诐 谞注诇讬 讟讬讜诇讬诐 诪讬专诇 诪讜讗讘 merrell moab 谞注诇讬 讙讝讬转 拽讟诇讜讙 讟专讬驻诇拽住 7 讞讚专讬诐 讘讛爪驻讜谉 讛讞讚砖 讻讬讻专 讛诪讚讬谞讛 诪讜爪专讬诐 讘讛讝诪谞讛 讗讬砖讬转 yuly

the grove take a tour of our newly opened alo yoga store
08.02.2020, 06:46

the grove take a tour of our newly opened alo yoga store faux ivory ruger mark ii iii grips black double breasted tuxedo suit with waist belt classic crew neck raglan sleeve sweatshirt for men mens best online shopping in world 5 best online shopping sites undefeated authentic basketball jersey dark teal bei…

mustard long sleeve t shirt dress by lucy sparks
08.02.2020, 02:13

mustard long sleeve t shirt dress by lucy sparks cha卯ne de cheville en argent avec initiale pendentif m茅daille de la maison augis en or jaune 18 carats naszyjnik ze sk贸ry w stylu retro krzy偶 naszyjnik w stylu dla m臋偶czyzn oakley catalyst grey ink fade chrome iridium jay z cuban link chain cost 12mm m…

Добавете коментар

Влезте във Вашия профил, за да може да оставите коментар по статията.

Цена на златото (XAU-BGN)
2908.47 BGN/1Oz - 0.20 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
42.3420 BGN/1Oz + 0.02 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Най-четени

Манипулира ли се инфлацията – Защо и Как?

Как се стигна до кризата в Турция?

Препоръчани

Как да пътуваме с големи суми пари в брой ?

6 съвета за сигурно съхранение на злато и сребро в дома от Питър Шиф

Ограбват ли златните концесии България?

8 причини да кажем да на златото

Колапсът на Венецуела

 

Получавайте първи най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Прочетете още

Купете валута онлайн

Актуални курсове
0 ПРОДУКТ