Босна и Херцеговина – коктейл от култура, история и адреналин.

Споделете тази статия

Днес ще ви разкажем за една от най-екзотичните дестинации в Европа. Въпреки стратегическото си разположение, това е място, което допреди десетина години едва ли сте свързвали с туризъм. Там, където изтокът среща запада… Босна и Херцеговина.

Това е една разединена държава, разкъсвана от политически конфликти, която освен културно и религиозно разнообразие, притежава завладяващи природни дадености и ще ви предложи места, които няма да видите никъде другаде. Ако от Вишеград се запътите към Мостар, ще усетите с пълна сила културния шок, който е предизвикан от нееднородните прослойки на местното население. Вишеград е спокойно малко градче, разположено близо до сръбската граница, и ако нямаше граница между двете държави, едва ли бихте усетили разликата. Мостарот друга страна е сърцето на Херцеговина. В първия момент може да се зачудите дали вместо в Босна не сте се озовали в Мароко, особено около късните следобедни часове, когато от всички джамии в града започват да ехтят следобедните молитви.

Адреналин и екзотика

Нека проследим едно такова интригуващо пътешествие, което започва от Вишеград, преминава през околностите на Фоча, Мостар и завършва със Сараево. Ако влизате от Сърбия в Босна, първият монумент, който ще се разкрие пред очите ви, е манастирът Добрун. Може да спрете за кратка разходка и да се насладите на архитектурата на зданието. Тъй като се намира на стратегическа позиция, манастирът е бил разрушаван и реконструиран многократно. На 12 км. от него се намира Вишеград – спокоен, дори заспал град, където изглежда, че времето е спряло от години. Ще видите местните как лениво пият кафе в центъра на града и сякаш не забелязват гледката, която се разкрива пред тях – невероятния мостшедьовър на Мехмет Паша Соколович, т.нар. мост над Дрина и причината да минете презтова босненско градче. Както е описано в едноименния роман на нобеловия лауреат Иво Андрич, мостът устоява на всички прищевки на времето – човешки и природни – и все така гордо се издига в босненския град до ден днешен.С времето значимостта на градчето и неговата стратегическа позиция са поизгубили своя блясък, но мостът стои все така величествен, за да напомня за отминали славни и трудни времена.

След кратка разходка във Вишеград е време да се отправим към Фоча и по-конкретно към някои от многобройните рафтинг центрове. В последните години Босна става център на рафтинг спорта и предлага невероятни приключения по течението на реките Дрина и Тара. Можете да се възползвате от тридневни рафтинг пакети, екстремни каньонинг приключения или джип сафари до една от малкото останали девствени гори в Европа – Перучица. По поречието на двете реки изобилства от рафтинг центрове, които предлагат настаняване в малки бунгала и местни специалитети за закуска, обяд и вечеря. Веднъж наситили се на прекрасната природа и екстремните приключения, е време да се насочим към Мостар. Не се залъгвайте по картата. Разстоянието е едва 150 км, нопокриволичещите планински пътища из Динарските Алпи пътуването може да ви отнеме около 4 часа.Въпреки това гледките си заслужават. По пътя ще забележите и малки дюкянчета, където местните продават стока – обикновено плодове, зеленчуци, сладка и дори ракия собствено производство. Като спирате за почивка, внимавайте за мините в околността. Точно така, в страната има около 220 000 недеактивирани противопехотни мини. Въпреки че в повечето случаи местонахождението им е отбелязано със знак, който няма как да сбъркате –череп и кости на червен фон, на който пише Mine (Мини), все пак ви препоръчваме да не се отдалечавате от главните пътища и да не навлизате навътре в горите и извън местата, обозначени за спиране. Постепенно ще забележите как с наближаването към Мостар пейзажът се променя и от планински започва по-скоро да наподобява пустинен. Причината е, че в и около Мостар температурите са най-високи в цяла Босна и Херцеговина, а в миналото – в цяла Югославия. Градът е най-важният център във федерация Херцеговина, разположен е в долината на река Неретва. Тук културният шок ще ви порази – щом слезете от колата, ще се натъкнете на характеристики от мюсюлманския свят – тесни улички с малки дюкянчета, забрадени жени, броеници за продан и множество минарета на джамии.

Мостар не е голям, но тук се намира вероятно най-известната забележителност и символът на държавата – Стари мост, както и заобикалящият го старинен център на града. Този архитектурен шедьовър съвсем не е стар, тъй като е бил унищожен по време на Бошняшко-хърватската война, но след това изцяло реставриран и сега е част от семейството на ЮНЕСКО. Малките тесни улички ще ви накарат да се пренесете в друга епоха, а именно в разцвета на Османската империя по босненските земи. Можете да се насладите на чаша босненско (местните твърдят, че е различно от турското) кафе и баклава, докато наблюдавате забързаното движение на тълпите туристи. Малките лъскави дюкянчета също ще ви изкушат с разнообразни джунджурии – бижута, сувенири или цели сервизи за чай или кафе. Не пропускайте да видите и скоковете във вода, които се изпълняват от моста от местни и чуждестранни смелчаци. Височината е 20 метра – ако се чувствате достатъчно смели, може също да пробвате, въпреки че не ви го препоръчваме. Сред известните забележителности в града е турската къща Biscevica Kuca, въпреки че подобни места могат да бъдат посетени и в България заради сходната съдба на двете държави.

Друга интересна опция е да се изкачите по минарето на джамията Коски Мехмед паша, където срещу такса ще се насладите на вероятно най-красивата гледка към града. В Мостар има множество джамии, но като вдигнете поглед към близкия хълм, ще видите огромен кръст, който сякаш бди над града и над джамиите в подножието – поредното доказателство за религиозното многообразие в региона. Ако имате повече време, може да се разходите до други интересни места в района – село Балагай, известно основно с извора на река Буна, който е един от най-големите в Европа. Гледките, които се откриват, са прекрасни. Още по-прекрасни са водопадите край Кравице. Каскадата от водопади предлага живописна гладка и е прекрасен вариант да си организирате пикник сред природата. Наоколо има и заведения, където можете да изпиете нещо разхладително и да се наслаждавате на пейзажа.

Сараево

Междувременно ние продължаваме нашето пътуване към финалната дестинация – Сараево. Сараево съчетава в себе си малко от федерация „Република Сръбска“ и малко от „Херцеговина“. Това е град, който сякаш се лута между изтока и запада и е застинал в едно междинно положение, в каквото ще го заварите при посещението си там. Разхождайки се из улиците, се вгледайте в детайлите – все още можете да откриете следи от бомбардировките, олющени и изоставени къщи, които болезнено напомнят за близкото минало на града. А ако се вгледате в сградите, ще забележите, че някои от тях притежават европейскиоблик и фасада, но орнаментите и прозорците са с характерен ориенталски стил. Такива гледки са често срещани в босненската столица. Трудно е да повярвате, че се разхождате в един и същи град, докато се придвижвате от Башчаршия (главния площад с характерната ориенталска търговска улица) по главната улица Мула Мустафа Бешекиджа към катедралата на града. Физическото разстояние е едва 400 метра, а културното – около 300 години и 2 религиозни измерения. Градът е условно разделен на две части – ориенталска и западноевропейска. Сараево е религиозна столица, където от векове съжителстват представители на четири световни религии – православие, католицизъм, ислям и юдаизъм. Освен това градът носи печалната слава на мястото, където е възникнала Първата световна война именно заради убийството на австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд в близост до Латинския мост в града. Различията в града стават причина за днешния му смесен облик – от малки ориенталски дюкянчета, продаващи броеници и бижута, до традиционно западноевропейски сгради и модерни барове. Един от музеите, които напомнят за миналото на страната, е галерия 11/07/95, намираща се непосредствено до катедралата. Това е един от най-значителните музеи, който показва снимков и видеоматериал на оцелели от клането в Сребреница. Експозицията е изключително въздействаща, но ще ви остави неприятен привкус от събитията, случили се едва преди 20-тина години. Ако възнамерявате да се снабдите с екзотична стока от Башчаршия , не забравяйте да си набавите местната валута – Босненска конвертируема марка (BAM)

Тази балканска държава е център на дълбоки различия, през вековете местните са усвоили изкуството да се разбират и толерират, а и още се учат. Тази страна, макар и малка по размери, ще ви преведе през ориенталския облик, характерен за Балканите, последвалия прогрес от времето на Австро-Унгария, комунизма на съседна Югославия и първите стъпки от самостоятелното съществуване на Босна и Херцеговина като федерация. Как бихте могли да я пропуснете?

Мартина Петрова
снимки pixabay

Споделете тази статия
Категори:  
Цена на златото (XAU-BGN)
2968.34 BGN/1Oz + 0.05 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
27.1646 BGN/1Oz - 0.01 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Коментари

door opens closes light t shirt
05.04.2020, 05:44

door opens closes light t shirt womens leggings compression tights new mens adidas 3 4 long techfit compression padded pants race basketball smile black arm sleeve paragon knee protector dr. comfrot dr. comfort collin mens supportive orthotic sandals buy adidas solid swim shorts bill…

black nellie chukka timberland boots
23.03.2020, 21:53

black nellie chukka timberland boots nike air force 1 07 kids do puma shoes come in wide nike air force 1 high size 11 blue and white converse 720s nike zimn铆 kab谩t david beckham precio de zapatilla nike air max zapatillas adidas terrex hombre mens adidas xr1

damska obuv lacoste
22.03.2020, 21:29

damska obuv lacoste salomon lyzarske kalhoty mochila saco el corte ingles buzz city jersey stribrne sandaly na podpatku sukn臎 z tepl谩koviny bolso carro baby monster adidas tubular baby shoes casa central adidas reebok g unit

adidas yeezy 350 v2 sale
19.03.2020, 00:49

adidas yeezy 350 v2 sale secadora ropa amazon adidas nmd sao paulo air jordan xxx1 black cat cool lebron james shoes ropa gucci hombre maletas online outlet adidas mystery blue 拧koln铆 batohy pro st艡edo拧kol谩ky riditka berany nike zoom usa nike sb zoom stefan janoski amsterdam j…

褕谢械锌邪薪褑褘 crocs crocband ii slide 屑12
07.03.2020, 22:03

褕谢械锌邪薪褑褘 crocs crocband ii slide 屑12 mika kl盲dcentral asarums pastorat utf枚rs盲ljning av poolskydd nya i kartong mm sk氓ne olika bebisleksaker ume氓 citiboard pandora smycken accessoarer utf枚rs盲ljning pandora essence rabatt zara kvinna vit l氓ng盲rmad peplum topp med m枚nster ergonomi s氓 undvik…

nya damer blommig leopard skriva ut peplum zip kvinnors sommar top
01.03.2020, 06:58

nya damer blommig leopard skriva ut peplum zip kvinnors sommar top 斜芯褌懈薪泻懈 屑褍卸褋泻懈械 camper 褔械褉械胁懈泻懈 褔芯谢. 泻褍锌懈褌褜 褋芯 蟹邪泻邪蟹邪褌褜 褋锌芯褉褌懈胁薪褍褞 芯写械卸写褍 nike 锌芯写邪褉泻懈 薪邪 写械薪褜 褋褌褉芯懈褌械谢褟 薪邪斜芯褉褘 懈蟹 褋懈斜懈褉懈 褋褏械屑邪 胁褟蟹邪薪懈褟 卸懈谢械褌泻懈 褋锌懈褑邪屑懈 邪褉褏懈胁 泻芯褋褌褞屑 写谢褟 屑邪谢褜褔懈泻邪 谢械褌薪懈泄 泻芯屑锌谢械泻褌 锌芯褋褌械谢褜薪芯谐芯 斜械谢褜褟 泻褍锌懈褌褜 褍泻褉邪懈薪邪 胁褟蟹邪薪邪褟 褕邪锌泻邪 胁 褌械屑薪芯 泻褉邪…

new kate spade blue white stripe silicone strap 38mm for apple smartwatch 58
23.02.2020, 04:28

new kate spade blue white stripe silicone strap 38mm for apple smartwatch 58 liu jo gioia shopping bag l red sandpacsafe coversafe s60free shipping 3 tips to and avoid from ecommerce starsbest leather wallets brands to drool over web shopping guides

cobalt blu abito da madre della sposa vestiti
22.02.2020, 01:05

cobalt blu abito da madre della sposa vestiti max mara teddy bear cappotto price giallo sunvestito lungo animal print pleated vestito pink vestito indian estella satin mini vestito simple chiffon lungo frocks kevan jon ceiba bardot vestito satya paul designer kurtis

hotel nordjylland
21.02.2020, 00:16

hotel nordjylland sv酶mmebriller styrke georg jensen lysholder guld lange l酶bestr酶mper online gaver spil for 3 氓rige dr martens st酶vler laura halst酶rkl忙de pige aubade undert酶j

2020 nike krispy kreme
20.02.2020, 21:59

2020 nike krispy kreme autumn outfits pinterest macys teal dress mother daughter evening gowns evening gown on sale mens rucksacks pieces leopard dress beast fancy dress myntra bridal lehenga

cream windy dunes cardigan
20.02.2020, 04:30

cream windy dunes cardigan hoe vallen hunter laarzen winter kostuum hippe brievenbus leuke theedoeken en handdoeken maaskantje trainingspak dames puma sneakers bestellen stone island scheveningen ecco schoenen dames sale

诪注讬诇 注讜专 讻讘砖讬诐 castro
20.02.2020, 00:13

诪注讬诇 注讜专 讻讘砖讬诐 castro details zu schuhe m盲nner sportschuhe fitness schwarz wei脽e sohle flexibel schl眉pfen 43trauringe hilden 333er wei脽gold 1694yoteyiano casual rucksack herren laptop rucksack neuekleid mit 枚se und band klamotten online shop

bottes homme tommy hilfiger
19.02.2020, 23:20

bottes homme tommy hilfiger tablier jardinage femme manteau doudoune femme gemo code lpp proth猫se capillaire moule en silicone tablette de chocolat lunette bvlgari homme meilleur marque de maillot de bain homme combinaisons pantalon femme porte ustensile de cuisine

su拧ilice rublja bijela tehnika samostoje膰a bijela tehnika
19.02.2020, 22:38

su拧ilice rublja bijela tehnika samostoje膰a bijela tehnika okulary przeciws艂oneczne chanel 2019 torba teczka damska latinka butik quechua plecak golf crop top butik blanca dresy damskie adidas sst sukienki z jedwabiu w kwiaty

bicikl dje膷ji 20 enchant lite crvena 拧areni kutak
19.02.2020, 17:48

bicikl dje膷ji 20 enchant lite crvena 拧areni kutak news odraz news odraz director held in rijekau hrvatskoj se i dalje napla膰uju kazne u valuti koja vi拧e nekolica za bebe bbo matrix 3u1 siva kolica opremabicikl cross sport x fact

swarovski crystal iphone 6
18.02.2020, 21:59

swarovski crystal iphone 6 cheap flip flops online adidas eqt collection pink and grey foamposites nike fg superfly okc jersey alternate new kicks adidas spalding in ground basketball hoop nike janoski slip on puresegway

locman orologio cronografo da uomo sportivo cassa ip blu 300 mt 30 atm
18.02.2020, 17:43

locman orologio cronografo da uomo sportivo cassa ip blu 300 mt 30 atm bree punch 713 zaino 13鈥?poliestere blu scuro 83251713 bluedettagli su bracciali rosso amante uomo linea junior in caucciu e acciaio misure regolabiliscaldacollo 100 cachemire uomodonne ad adara gioielli

sandalias zapatos de mujer green coast zapatos moda el
18.02.2020, 01:09

sandalias zapatos de mujer green coast zapatos moda el n谩u拧nice oboustrann茅 fashion jewerly st艡铆brn谩 princezna 1152 l忙kker vinterjakke dame ide谩ln铆 d谩rek pro va拧eho partnera strojek na holen铆 kter媒 谩膷kov茅 拧aty kruhov媒 v媒st艡ih asymetrick茅 拧if贸n krajka koktejlov茅 拧aty d臎tsk谩 obuv sant茅 roma r暖啪ov谩 obuv d臎tsk…

dungaree vestito size 22
17.02.2020, 23:41

dungaree vestito size 22 miglior abiti da sposa guest abiti 2018 sweat abito con cappuccio indian vestito for short height girl economico graphic tees $5 east african abbigliamento miglior di linea abbigliamento stores usa abiti da compleanno vestito for 5yrs girl versace abit…

jeanstypen herren
17.02.2020, 22:33

jeanstypen herren giubbotto in tessuto tecnico opaco con imbottitura in fibra vegetale voglio gli occhiali di david fashion times pasquale bruni anello in oro bianco con diamanti e charms luxury zone grigio fustella alta in acciaio forma rosa 3d miglior prezzo confronta…

auberon sort blazer
17.02.2020, 20:58

auberon sort blazer cala jade misu mini nut meg dale dansk smykkedesign ole lynggaard kl盲ttermusen brage jacket ms lanullva hundegenser ktm 690 enduro r til salg ullsokker str 44 45 sv忙rt lette vernesko med fleksibel melloms氓le salg dame belter st酶rrelse 42 nye tilbud hos…

audifonos lg note 3
17.02.2020, 19:51

audifonos lg note 3 dimension escalier quart tournant milieu sac a dos eastpak auchan coque adidas iphone 6s plus pink lunettes julbo junior stan smith original vintage protege canape d angle echarpe leopard rouge sandale corail femme

znanstvenici kona膷no utvrdili uzroke kratkovidnosti
17.02.2020, 18:13

znanstvenici kona膷no utvrdili uzroke kratkovidnosti pomo膰na zidna polica inox iphone 6s plus cijena u hrvatskoj aktivne 3d nao膷ale tdg bt500a nova gorjuss kolekcija u petru panu u啪i膷ka nedelja faro barbie kuhinja 70cm be啪 膷izme od bru拧ene ko啪e br. 39 max products str univerzalno kofer na kota膷ima escada…

lebron 8 ps
17.02.2020, 00:14

lebron 8 ps balenciaga cap pink skechers tan slip on 2020 nike grass 2020 unisa shoes nike zoom fly sp sepia steve madden black gladiator sandals 2020 b41677 adidas converse chuck taylor all star seasonal canvas low top sneaker

ann taylor red kayla suede bow pumps size us 8 regular m
15.02.2020, 03:58

ann taylor red kayla suede bow pumps size us 8 regular m 21 colors wedopus low heel peep toe navy blue satin bridal prom shoes pumps plus size 42 brown waterproof leather sandal with two vamp straps and adjustable heel strap bare traps cherilyn flat sandal womens shoes head over heels ladies kalmia two part…

stan smith homme special promotion et meilleur prix 2019
14.02.2020, 00:05

stan smith homme special promotion et meilleur prix 2019 serge blanco sac de voyage 48h bronx place des tendances lance sa marque propre de calvin klein truth homme eau de toilette 100ml france pas cher basket jordan bebe fille pas cher vente en levis original crew 3 t shirt homme calvin klein automne hiver…

nike air command
12.02.2020, 22:48

nike air command dmx run 10 slip reebok classic in pelle sneaker nike slides foot locker gucci rainbow platform 2020 supernova st ralph lauren stivali clearance rosso fur slides sequent 4 utility

b&a by betsy & adam ruched pizzo sheath vestito
12.02.2020, 21:45

b&a by betsy & adam ruched pizzo sheath vestito boho bianco flower girl vestiti modern nero tie abiti da sposa 2 pc abiti da sera estivo 2019 trends shoes neon verde cocktail vestito next sale work vestiti abiti with calvin klein bra isabel marant rholmy

chiruca monta帽a mujer chiruca botas marrones hombre gore
12.02.2020, 07:53

chiruca monta帽a mujer chiruca botas marrones hombre gore deportivas para ni帽a reebok dv4004 blancocamisas para hombres camisa estampada vintage 55 hombrebater铆a p ni帽o 4 cuerpos principiante pocos coloresanniel zapatos tipo salom茅 de piel y tela brillantes plata

shoe show timberlands
12.02.2020, 02:07

shoe show timberlands 2020 merrell mid gtx 2020 nike tekno beige Zapatos de f煤tbol under 300 goalkeeper head guard negra taperoja joggers big girl workout clothes 2020 d96817 moncler plateado abrigo

original sunglasses ray ban rb 4179 601 71 62 liteforce black green lens
12.02.2020, 00:37

original sunglasses ray ban rb 4179 601 71 62 liteforce black green lens orange aviator sunglassessheer dot panels high waist bikini bottom whitedita lacquer optical glasses black goldgentle alley cat brand new women monster sunglasses designer cat eye

konplott ohrringe
11.02.2020, 04:05

konplott ohrringe 爪讘讗 讗专讛 讘 诪讜讚讛 诪讚讬 讛讛住讜讜讗讛 讙讜专诪讬诐 诇讞讬讬诇讬诐 专拽 诇讘诇讜讟 讘注讜诇诐 columbia israel 注讜讚驻讬诐 谞注诇讬 讛诇讬讻讛 讜讟讬讜诇讬诐 诇谞砖讬诐 hi tec 讛讬讬 讟拽 讚讙诐 v lite scorpion 讟讬 砖讬专讟 砖专讜讜诇 讗专讜讱 拽讜谞讚讜专 诪讜爪专讬 驻专住讜诐 讜讬讚专 住驻讜转 谞讜注专 讘专讝 驻专讞 谞砖诇祝 讙讘讜讛 诇诪讟讘讞 讚讙诐 讘诇讜 讘爪讘注 谞讬拽诇 鈧?49.00 讞讜讙讬诐 诇讙讬诇…

scarpe di tela da donna alte con hook loop
10.02.2020, 00:18

scarpe di tela da donna alte con hook loop uomo sneakers sneakers saucony jazz low pro grigio uomo dior eau de toilette 100ml profumo uomo sexy donna in abito rosso e cappello nero. foto stock man handbag in matt leather il giglio leather guadagnare in borsa con un titolo bancario pronto a zocc…

砖讬注专 住讬谞讟讟讬 诇诪讻讬专讛
09.02.2020, 06:47

砖讬注专 住讬谞讟讟讬 诇诪讻讬专讛 antique and traditional silver plated oxidized bangles set for girls and women 1batoh vans sporty realm plus black snowboardhermes boutique eventpadded strapless bra a

cama box casal m么naco imbuia rustic
08.02.2020, 22:36

cama box casal m么naco imbuia rustic 砖诪诇讜转 注专讘 讘讞讬驻讛 讜讛拽专讬讜转 砖拽 讗讬讙专讜祝 注讜诪讚 住讟谞讚 讬专讜砖诇讬诐 诪转拽讚诪转 诇专砖转 讛拽讜 讛讬专讜拽 转诪讜谞讜转 讟驻讟 谞讜祝 讜讟讘注 讟驻讟讬诐 爪讘讬拽讛 诪讚讘拽讜转 拽讬专 讜讟驻讟讬诐 诇讞讚专讬诐 谞注诇讬 讟讬讜诇讬诐 诪讬专诇 诪讜讗讘 merrell moab 谞注诇讬 讙讝讬转 拽讟诇讜讙 讟专讬驻诇拽住 7 讞讚专讬诐 讘讛爪驻讜谉 讛讞讚砖 讻讬讻专 讛诪讚讬谞讛 诪讜爪专讬诐 讘讛讝诪谞讛 讗讬砖讬转 yuly

the grove take a tour of our newly opened alo yoga store
08.02.2020, 06:46

the grove take a tour of our newly opened alo yoga store faux ivory ruger mark ii iii grips black double breasted tuxedo suit with waist belt classic crew neck raglan sleeve sweatshirt for men mens best online shopping in world 5 best online shopping sites undefeated authentic basketball jersey dark teal bei…

mustard long sleeve t shirt dress by lucy sparks
08.02.2020, 02:13

mustard long sleeve t shirt dress by lucy sparks cha卯ne de cheville en argent avec initiale pendentif m茅daille de la maison augis en or jaune 18 carats naszyjnik ze sk贸ry w stylu retro krzy偶 naszyjnik w stylu dla m臋偶czyzn oakley catalyst grey ink fade chrome iridium jay z cuban link chain cost 12mm m…

baby first Wanderschuhe sale
08.02.2020, 00:20

baby first Wanderschuhe sale 2020 wildcraft Schuhe adidas originals high top Turnschuhe air jordan 7 citrus kd 10 christmas 2020 air max tn Preis adidas falcon 40 jd fila Schuhe rose gold sequin Schuhe

palace adilette
07.02.2020, 23:06

palace adilette womens size 7 air force 1 navy reebok trainers red prada bag adidas equipt vionic rose gold metcon free 2 review h&m pink trench coat ivory and gold wedding shoes

ted baker red lace prom dress
07.02.2020, 02:12

ted baker red lace prom dress nikelab dunk lux low vachetta tand rose 7 performanceiphone 3 coverslip on shoes mens casual

賲賳 丿賶 禺丕氐 丕賱爻賷丿丕 丕賱爻毓賵丿賷丕 賲賵賯毓 丕賱爻賷丿丕 丕賱爻毓賵丿賷丕
06.02.2020, 04:40

賲賳 丿賶 禺丕氐 丕賱爻賷丿丕 丕賱爻毓賵丿賷丕 賲賵賯毓 丕賱爻賷丿丕 丕賱爻毓賵丿賷丕 anh盲nger 925 sterling silber zirkoniauhren g眉nstig damendeus ex machina hat chambray shield trucker navy whiteguess jeansleggings schwarz damen hosen

魏伪位伪渭喂 蠄伪蟻蔚渭伪蟿慰蟽 蟿畏位蔚蟽魏慰蟺喂魏慰 3
04.02.2020, 21:38

魏伪位伪渭喂 蠄伪蟻蔚渭伪蟿慰蟽 蟿畏位蔚蟽魏慰蟺喂魏慰 3 politiku zastite osobnih podataka bebi gimnastika sa muzi膷kim o svetlosnim efektima pink baby born odje膰a za zimske dane tenisice skechers dynamight ladies trainers bijela 啪enske polu膷izme od velura na debelu 拧tiklu sa kop膷om sme膽e myequa staklena boca…

pulseras de actividad con pulsometro integrado
04.02.2020, 21:29

pulseras de actividad con pulsometro integrado color vestido para boda civil audifonos g7 plus motorola telas para playeras tipo polo pinterest pantalon vaquero mujer 2016 pinterest gorra plana new york yankees chef camisa vestidos anjuna fundas iphone 8 ip67

m枚nstrad svart vit 盲rml枚s kl盲nning fodral stl m
04.02.2020, 03:33

m枚nstrad svart vit 盲rml枚s kl盲nning fodral stl m bluzy damskie wiosna lato 2019 kolekcja bluza z kotem w magiczne cekiny bluzka na prezent kresk贸wka eleganta form sams酶e sams酶e raven dress maxikl盲nning ferrino maverick telt 2 personer cs gr枚na villan i p艂aszcz moris klara camel wi膮zany w talii stilet…

scarpe per fare footing
03.02.2020, 22:58

scarpe per fare footing navn til t酶j ilse by ilse jacobsen magasin eva trio street one bukser day stor toilettaske cos kjoler udsalg kjole med a snit turkis halsk忙de

heine damen ballerinas schwarz leder
03.02.2020, 01:15

heine damen ballerinas schwarz leder deerberg wintermantel heine led lampen kaufen g眉nstig leselampe wand levis skateboarding t shirt chelsea boots m盲dchen 36 gr眉ne herbstjacke helle sommer jeans nike sportswear heritage g眉rteltasche

vendite calde quechua giacca montagna uomo arpenaz 600 rain
02.02.2020, 13:33

vendite calde quechua giacca montagna uomo arpenaz 600 rain ed hardy mens swim trunks free and fast shipping hot sale high waisted floral printed women sexy bikini set 2018 plus size xl xxl xxxl big bust swimwear large size swimsuit biquini black sheer mesh beach pants sz xs s sheer pants s depop easytoy womens…

chaleco anorak pinterest
01.02.2020, 00:07

chaleco anorak pinterest chinelos personalizados para formatura baratos sapatenis preto lacoste camisa polo branca masculina colch茫o de cama saida de praia preta j4 32gb tela 6 bota coturno masculina timberland edredom solteiro infantil malha

yellow sleeveless blazer
30.01.2020, 09:56

yellow sleeveless blazer original mujer tenis nike air max 90 capsula colores original tenisshoptenis adidas neo damamochila escolar infantil personalizada d lui brindespolo ralph lauren plumifero cap marino hombre m marino

mostrar vestidos elegantes
30.01.2020, 02:20

mostrar vestidos elegantes detalle easy wear cazadoras mujer negro de negra de polipiel comprar botas blancas mujer ofertas top aglini sin aplicaciones tejido camisas encaje negro camisas polleras largas de invierno 2016 vestidos vestido camisero midi con estampado de flores y b…

maty贸 mint谩s t谩ska
30.01.2020, 00:33

maty贸 mint谩s t谩ska zeus kit paros kapusmez nadr谩g west ham f.c. szurkol贸i 谩gynem疟 szett dioptri谩s napszem眉veg a k茅nyelmes frontdoor moletti sz茅p fekete pamutv谩szon bl煤z 48 as 3 term茅kt艖l studex sensitive magenta k枚ves fireball f眉lbeval贸 feh茅r prettygirl pencil szoknya gu…

gold scales justice isolated on white background 3d
30.01.2020, 00:16

gold scales justice isolated on white background 3d dc 12v 36v 15a 500w brushless motor controller hall bldc driver board sp fox chunk khaki frame grey lens sunglasses laguna resaw king bandsaw blade 105 x .75 x variable tpi cordless impact wrench dcf894p2 vintage turquoise coral heishi shell bead neckl…

daisy halsband fr氓n georg jensen lund citiboard
29.01.2020, 23:37

daisy halsband fr氓n georg jensen lund citiboard brasilien billiga fotbollstr枚jor barn sverige vertikalsk盲rare mossrivare k枚p p氓 mopeder pelles shop verkstad broderade tavlor f枚r barnrummet halsband plastp盲rlor whiteboard f盲rg pris k枚p sov myskl盲der r edition randig pyjamas vitrandig f枚r reebok class…

simple wrist henna design indian arabic fusion mehendi youtube
29.01.2020, 20:31

simple wrist henna design indian arabic fusion mehendi youtube yar谋 profesyonel hal谋 saha ayakkab谋s谋 i莽 giyim ma臒azalar谋 fenerium k谋艧l谋k erkek mont 莽e艧itleri fenerium kad谋n siyah 眉zeri krem astarl谋 g眉p眉r kalem elbise moda kap谋mda monopeto 1 tavsiye bay tak谋m elbise tesett眉r tulum su ye艧陌l陌 46 defacto s眉veter

kurtka anorak m臋ska 4f x prosto
28.01.2020, 23:54

kurtka anorak m臋ska 4f x prosto krabi膷ky na p艡铆slu拧enstv铆 specialista na perly noose monkey brandenburg tux kostym man bl氓 kl盲der oakwood jayden skinnjakke whisky herre skinnjakker kl忙r czarny zimowy p艂aszcz cropp xs r 34 w odzie偶 wierzchnia bluzka damskie d艂ugi r臋kaw wiosna eleganck…

tory burch robinson pebbled mini square burgundy leather tote tradesy
27.01.2020, 19:08

tory burch robinson pebbled mini square burgundy leather tote tradesy badlands pro jacket adidas manchester united hoodie red adidas us vivienne westwood fond checked wool dress 14 from the new alexander mcqueen documentary shop jed womens polyester oversized drawstring hooded oakley mens xl factory pilot fp down jacket…

puma rihanna creepers donna nero
27.01.2020, 00:08

puma rihanna creepers donna nero fila hoodie mens 2017 miglior prezzo adidas eqt support portefeuille burberry femme what time does lake gregory open shoe wave skechers sport shoes womens zapatillas skechers nino precio fila cargo sweatpants

supreme clarks 銈枫儱銉椼儶銉笺儬 銈儵銉笺偗銈?2016ss woven suede wallabee 銉儵銉撱兗 銈广偊銈с兗銉夈儢銉笺儎 us10
26.01.2020, 16:53

supreme clarks 銈枫儱銉椼儶銉笺儬 銈儵銉笺偗銈?2016ss woven suede wallabee 銉儵銉撱兗 銈广偊銈с兗銉夈儢銉笺儎 us10 amazon 銉栥儵銈搞儯銉?銈枫儳銉笺儎 5銈汇儍銉堝叆銈?涓嬬潃绂忚 銈汇儍銉?閫氳博 鍏ヨ嵎娓堛伩 鍙粖銈汇兗銉腑 浜烘皸銉┿兂銈兂銈?銈︺偋銉冦偢銈点兂銉€銉?銉儑銈c兗銈?姝┿亶銈勩仚銇?鍘氬簳銈点兂銉€銉?銉兗銈广偊銈с儍銈搞偨銉笺儷 銈点優銉笺偟銉炽儉銉?au wowma 銉偊銉?/a> 銈偡銉c儸涓婄礆鑰呮剾鐢?銉椼儊銉椼儵銇с亱銈忋亜銇勯€氳博銈点偆銉? 骞煎厫 銉栥儵銉炽儔 鏈?/a> 璨″竷 銉°兂銈?杌?lagunamoon 銉欍儹銈儔銉偣 绶憇 銉曘儶銉…

2009 kjole med empireoversk忙ring fra onion
26.01.2020, 13:12

2009 kjole med empireoversk忙ring fra onion black friday lekebutikk blodig sykepleier kjole med rib bur marine day birger et mikkelsen day gw beauty toalettveske gerdmanshyllen hylle med sm氓 rom ingrid aguiluz halloween antrekk ex vs paradise hotel 20 氓r med undert酶y stj酶rdals nytt s酶ndags氓pne b…

hogan rebel 38
26.01.2020, 03:06

hogan rebel 38 vestiti bianchi e blu capispalla max mara prada 2019 borse new balance marroni donna ace glitter scarpe gucci bauletto zanone k way imitazione gucci flora perfume for ladies

dywan zewn臋trzny outdoor cubic 7 120x170
25.01.2020, 11:22

dywan zewn臋trzny outdoor cubic 7 120x170 kopalke marko oran啪na cipela libra 40 duboka wurth tri o 10 godina tvrtke u hrvatskoj i 70 godina u oslikavanje prostora usluge burza oglasi poklon za 25. godi拧njicu braka utopio se u kupi na no膰nom kupanju jutarnji list lg predstavio prvi rolo televiz…

millwall fc 2001 2002 2003 home original vintage football shirt medium
25.01.2020, 03:53

millwall fc 2001 2002 2003 home original vintage football shirt medium some paul booth flash sheets sweet name letter tattoo on neck west african wisdom adinkra symbols meanings hye won hye that butterfly small feminine tattoo design tattoos book vietnamese tribal tattoo pink floyd the wall flower this one is exquisite al…

ciep艂y p艂aszcz funkcyjny ze sztucznym futerkiem bonprix szafirowy
24.01.2020, 22:18

ciep艂y p艂aszcz funkcyjny ze sztucznym futerkiem bonprix szafirowy 銉併偋銉笺兂銈︺偐銉儍銉?銉椼儵銉€ 銉曘儶銉炪偄銉椼儶 銉┿偗銉?銉嬨儱銉笺儛銉┿兂銈?銈俱偩 diy妯硅剛銉囥儍銈?绺佸彴 鍗樺搧 銇婂妲樼祫绔嬨仸 銈儷銉戙儐銈c偄ii 銈︺儍銉夈儑銉冦偔灏傞杸搴椼儶銉笺儥 鐒″湴 銉愩兂銉夈偉銉撱偔銉?銈搞偋銉偡銉?銈ゃ偍銉兗 銉曘儶銉炪偄銉椼儶 銉┿偗銉?/a> 閫佹枡鐒℃枡 銈儭銉偄 銈枫儱銉笺偤銈儶銉冦儣 wedding 绲愬寮?鎶湶瀹?銈︺偋銉囥偅銉炽偘 銉戙兗銉嗐偅銉?銈儭銉偄 amazon 璨″竷 闀疯病甯?銉┿偊銉炽儔銉…

cheap luxurious canada goose solaris parka navy for women online
24.01.2020, 12:42

cheap luxurious canada goose solaris parka navy for women online converse custom pac man adult shoes black jack wolfskin travel hoody womens functional top buy it michael michael kors brown monogram clutch bag. nextprev. prevnext china attractive fashion new coming compostable plastic charity bag lacoste peacoat wal…

smart deva sandals black
24.01.2020, 06:19

smart deva sandals black les impeccables jourdan chaussures chaussure salomon speedcross 5 housse de couette lulu castagnette maillot de bain 80a costume c茅r茅monie b茅b茅 gar莽on blouse desigual pas cher sandales oakley homme

leather boots bianca gonzalez lindstr枚m
24.01.2020, 02:11

leather boots bianca gonzalez lindstr枚m nike av15 fleece jogger gr氓 mjukisbyxor p氓 sportamore gul armband velcro 16mm tattoo grey m枚ssa vans visor cuff black k枚p din online dagmar dam kl盲nning finella rosa korta ljus till f枚delsedagst氓g vit grace 枚rh盲ngen i sterling silver 925 vita converse…

biker marron mujer
23.01.2020, 02:32

biker marron mujer giacche obey consegna in 1 giorno su graffitishop zaino seven sj gang boy animali sdoppiabile estensibile blu con flip system prezzo scontato 3d stampa digitale di halloween con adidas hojo track prezzo outlet tuta ragazzo grigie scuro toocool pigiama…

overwatch iphone x case
21.01.2020, 19:59

overwatch iphone x case burnished leather brogue belt purchased all wrapped magnetic installation metal frame glass protective phone case for samsung galaxy a50 a50s a30s black iphone x case farmall barns lightweight anti cute cartoon clear silicone case cover for motorola mo…

perfect fashion for tall women party dresses for tall women
21.01.2020, 11:13

perfect fashion for tall women party dresses for tall women charles raymond accessories hot tattoo ideas for men do it yourself designs butterfly and star tattoos designs and ideas 3d sunflower foot tattoo design idea cover two roses .. tattoo coverup tattoo tattoos with butterflies and vines tattoo for men on…

nejvy拧拧铆 cena k拧iltovky lonsdale neon sback snr73 膷ern媒
20.01.2020, 22:33

nejvy拧拧铆 cena k拧iltovky lonsdale neon sback snr73 膷ern媒 luxusn铆 zlat媒 prsten sv臎tle hn臎d媒 d谩msk媒 ko啪en媒 p谩sek woox bini dilutus spodn铆 pr谩dlo nese happy copious socks modr谩 boxerky levis geox d谩msk茅 koza膷ky felicity 36 膷ern谩 lonka tmav臎 r暖啪ov茅 p谩nsk茅 pono啪ky decolor glami vlastn铆 potisk oble膷en铆 jak spr谩vn臎…

90w led munkal谩mpa
20.01.2020, 22:08

90w led munkal谩mpa used mossimo supply co black wedge boots for sale in utrecht letgo buscemi classic leather slide sandals buscemi classic leather slide sandals seven seas skjorte charlie lautinel l00651 gallakjole sort ladies fashion saint tropez nederdel seamless skir…

longines automatic ultra mu拧ki sat
20.01.2020, 20:53

longines automatic ultra mu拧ki sat under armour youth basketball sneakers nike kevin durant 7 orange reebok joggers womens gold comprar flux large insulated cooler tote little girls under armour shorts adidas mens base 3s shorts puma future cat m2 bambino giallo

blue nature sharon masnis fels艖 r枚vid ujj煤 fels艖k n艖i
20.01.2020, 09:04

blue nature sharon masnis fels艖 r枚vid ujj煤 fels艖k n艖i vasember izmos p贸l贸 4 6 茅v giorgio 3 db pamut f茅rfi boxer als贸 m茅ret m rakt谩r angolshop webshop b茅zs tamaris cip艖 antishokk sarokkal. eg茅sz napra k茅nyelmes b艖r cip艖 kk 235 t煤ra 茅s szabadid艖 t茅rk茅p 煤tik枚nyv egyszer haszn谩lt maxi ruha sisley fekete feh茅r…

torebki damskie naprawd臋 kochaj膮 moschino na wylot torby na
20.01.2020, 02:24

torebki damskie naprawd臋 kochaj膮 moschino na wylot torby na robe blanche longue pas cher femme 2018 automne et hiver nouveau style pull homme en laine de habille pour homme de marque le prix le plus bas femme toile michael kors sacoche pc portable 15.6 pas cher hogan basket montante enfant marrone 21 eu grande…

chaussure tn femme
19.01.2020, 23:19

chaussure tn femme fila disruptor 3 femme argent world series champion t shirts reebok lifter plus donna argento authentic designer handbags wholesale prices light blue tee shirt dress gazelle femme rose reebok ers 1000 femme brun asics gel cumulus 7 donna 2016

black high neck long sleeves flutter pants wide leg jumpsuit
18.01.2020, 13:34

black high neck long sleeves flutter pants wide leg jumpsuit texiwas plus size s 6xl women summer dress fashion half sleeve loose lace dress 2018 white o neck women dress cafepress mexican parts infant bodysuit cute infant bodysuit baby romper cloud white latiste pale pink romper from montclair by oasis shoptiqu…

converse womens all star leather ox leather low top lace up
13.01.2020, 21:41

converse womens all star leather ox leather low top lace up twister youth punchy crown straw cowboy hatbad hair day cap hat australia new featured bad hair dayinfant chicago bulls new era black current logo my 1st 59fifty fitted hatnba toronto raptors snapback caps under 20

calvin klein womens printed twist front tummy control tankini swim
13.01.2020, 08:21

calvin klein womens printed twist front tummy control tankini swim h m pigiami premaman anello fidanzamento mano destra fiocco nascita tulle con orsetto giacca di pelle drome biker borchiata donna verde italia mietitrebbia john deere bruder giocattolo orecchini stella marina oro giallo dodo official acquista zaini del…

诪注专讻转 注讬讻讜诇 诪拽住 驻讗专诐
13.01.2020, 03:51

诪注专讻转 注讬讻讜诇 诪拽住 驻讗专诐 诪讘谞讬 讞讬谞讜讱 讗专讬讛 讚专讜专 讗讚专讬讻诇 讗讜讝谞讬讜转 philips 驻讬诇讬驻住 讝讗驻 住讟 诪爪注讬诐 诪诇讗 住讗讟谉 驻住讬诐 讛专讜讚住 诪讟讘讞讬诐 注讬爪讜讘 诪讟讘讞讬诐 诪讬讜讞讚讬诐 讘讛转讗诪讛 讗讬砖讬转 讚讙诪讬 2019 讞讬诇 讛讬诐 诇住专讜讙 诪讝讚诪谞讬诐 注谞讬讘讜转 诇讬诇讚讬诐 讬爪专谞讬诐 住驻拽讬诐 讘住讬谉 讟讘注转 讻住祝 注讬谉 专讬住讬诐 诪住谞谉 拽讜 ts 101l 诪讟讛专讬 诪讬诐 专讘讬注讬 谞讜住讟诇讙讬 转讻砖讬…

bird tree design graffiti art graphic t shirt design t shirt men s high quality t shirts 2017 brand clothes slim fit printing
12.01.2020, 05:13

bird tree design graffiti art graphic t shirt design t shirt men s high quality t shirts 2017 brand clothes slim fit printing glasses pierre cardin 60s folding vintage sunglassessweaters for women shop turtlenecks cardigans aritzia cagirls pink fuzzy slidesrose gold diamante sunglasses for you all cute kids

zapatillas converse bebe por mayor ropa y accesorios en
11.01.2020, 04:59

zapatillas converse bebe por mayor ropa y accesorios en puma girls black boots salemen brown printed java 2 idp thong flip flopsdiscount outlet men puma roma classic puma white amazonpuma exclusive to long sleeve towfer t shirt with stripe

puma unisex zen evo idp black sneakers for men buy puma
05.01.2020, 19:20

puma unisex zen evo idp black sneakers for men buy puma puma suede black blue sg netpuma t7 pop up pants 571509 01puma black knockout pink retro rib leggings womenmens puma suede classic olympian blue white 352634 64

kids mermaid costumes
04.01.2020, 07:14

kids mermaid costumes vans authentic vn000ee3blkmens scuderia ferrari drift cat 5 ultra ii casual sneakers from finish linemoss at new york fashion week spring 2019 shoe銉椼儹銉┿偆銉?銈广偍銉笺儔 converse skateboarding 闈?銈枫儱銉笺偤

champion youth shirt
03.01.2020, 13:45

champion youth shirt ted baker seata nylon backpack black womens tongga sfu 500 pool flip flops white blue nabaiji sam edelman womens yvie suede open toe booties nike 2009 black green air max heels sam edelman hazel pumps blue multi womens pumps mbbxlvp samed41287 pom pom…

nike air more uptempo se lifestyle boty hn臎d茅
31.12.2019, 23:28

nike air more uptempo se lifestyle boty hn臎d茅 proda linshy pro charger pd a22 s铆钮ov谩 nab铆je膷ka adapt茅r 2x usb 2.1a kabel usb micro usb 1m b铆l谩 a啪 70 sleva na d谩msk茅 kab谩ty a bundy zoot vysoce kvalitn铆 100 p谩nsk谩 zimn铆 obuv nike manoa leather sportovn铆 leg铆ny barevn茅 trendy pr谩dlo silvego z谩snubn铆…

ua womens stadium tank bsn sports
29.12.2019, 02:30

ua womens stadium tank bsn sports http://www.arts4actionsake.com/quechee/body-armor-plate-carrier-vest-armor-plates-sportsmansbody armor plate carrier vest armor plates sportsmans

sectoral distribution
20.12.2019, 15:50

sectoral distribution belle baby girls toddler thin summer lace ruffle princess mesh socks kids ankle31 mejores im谩genes de club am茅rica aguilas del americareusch prisma sg junior goalkeeping gloves kids orangeshop official usa lindsey horan apparel at football online store

ny fotballbutikk norges fotballforbund
17.12.2019, 02:51

ny fotballbutikk norges fotballforbund skal du have tilbud p氓 fitnessudstyr kig her og spar op til 60adidas ace 17 purecontrol firm grounduniversity bags for ladiesnike sb dunk fast times

维谓慰喂尉蔚 蟿慰 谓苇慰 魏伪蟿维蟽蟿畏渭伪 蟿畏蟼 魏蠅蟿蟽蠈尾慰位慰蟼 蟽蟿慰 蔚渭蟺慰蟻喂魏蠈 魏苇谓蟿蟻慰
08.12.2019, 07:21

维谓慰喂尉蔚 蟿慰 谓苇慰 魏伪蟿维蟽蟿畏渭伪 蟿畏蟼 魏蠅蟿蟽蠈尾慰位慰蟼 蟽蟿慰 蔚渭蟺慰蟻喂魏蠈 魏苇谓蟿蟻慰 gucci mini gg marmont matelass茅 leather chain shoulder bagwomens v neck long sleeve button down shirt button d茅cor white c6187ck8z5mexplorer textured leather belt bag in blacknike black womens windbreaker small bnwt 100 nwt

insect killer 畏位蔚魏蟿蟻喂魏萎 蟺伪纬委未伪 魏慰蠀谓慰蠀蟺喂蠋谓
07.12.2019, 04:54

insect killer 畏位蔚魏蟿蟻喂魏萎 蟺伪纬委未伪 魏慰蠀谓慰蠀蟺喂蠋谓 rare john galliano sex and the city newspaper newsprint purse baghooded moncler lotus women navy jacket change clothingbalenciaga triple s 42 numarabalenciaga classic gold hip

30 60 cm wit zachte microfiber stof gezicht handdoek hotel badhanddoek wassen doeken handdoeken
02.11.2019, 12:51

30 60 cm wit zachte microfiber stof gezicht handdoek hotel badhanddoek wassen doeken handdoeken china new fashion adult golf baseball sports cap with unique embroidery low visor china sports caphat mitchell e ness nba los angeles clippers the archives strapbacksecondhand goods limited goods special order goods new york hat new yorkhigh quality su…

Добавете коментар

Влезте във Вашия профил, за да може да оставите коментар по статията.

Цена на златото (XAU-BGN)
2968.34 BGN/1Oz + 0.05 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
27.1646 BGN/1Oz - 0.01 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Най-четени

Манипулира ли се инфлацията – Защо и Как?

Как се стигна до кризата в Турция?

Препоръчани

Как да пътуваме с големи суми пари в брой ?

6 съвета за сигурно съхранение на злато и сребро в дома от Питър Шиф

Ограбват ли златните концесии България?

8 причини да кажем да на златото

Колапсът на Венецуела

 

Получавайте първи най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Прочетете още

Купете валута онлайн

Актуални курсове
0 ПРОДУКТ