Босна и Херцеговина – коктейл от култура, история и адреналин.

Споделете тази статия

Днес ще ви разкажем за една от най-екзотичните дестинации в Европа. Въпреки стратегическото си разположение, това е място, което допреди десетина години едва ли сте свързвали с туризъм. Там, където изтокът среща запада… Босна и Херцеговина.

Това е една разединена държава, разкъсвана от политически конфликти, която освен културно и религиозно разнообразие, притежава завладяващи природни дадености и ще ви предложи места, които няма да видите никъде другаде. Ако от Вишеград се запътите към Мостар, ще усетите с пълна сила културния шок, който е предизвикан от нееднородните прослойки на местното население. Вишеград е спокойно малко градче, разположено близо до сръбската граница, и ако нямаше граница между двете държави, едва ли бихте усетили разликата. Мостарот друга страна е сърцето на Херцеговина. В първия момент може да се зачудите дали вместо в Босна не сте се озовали в Мароко, особено около късните следобедни часове, когато от всички джамии в града започват да ехтят следобедните молитви.

Адреналин и екзотика

Нека проследим едно такова интригуващо пътешествие, което започва от Вишеград, преминава през околностите на Фоча, Мостар и завършва със Сараево. Ако влизате от Сърбия в Босна, първият монумент, който ще се разкрие пред очите ви, е манастирът Добрун. Може да спрете за кратка разходка и да се насладите на архитектурата на зданието. Тъй като се намира на стратегическа позиция, манастирът е бил разрушаван и реконструиран многократно. На 12 км. от него се намира Вишеград – спокоен, дори заспал град, където изглежда, че времето е спряло от години. Ще видите местните как лениво пият кафе в центъра на града и сякаш не забелязват гледката, която се разкрива пред тях – невероятния мостшедьовър на Мехмет Паша Соколович, т.нар. мост над Дрина и причината да минете презтова босненско градче. Както е описано в едноименния роман на нобеловия лауреат Иво Андрич, мостът устоява на всички прищевки на времето – човешки и природни – и все така гордо се издига в босненския град до ден днешен.С времето значимостта на градчето и неговата стратегическа позиция са поизгубили своя блясък, но мостът стои все така величествен, за да напомня за отминали славни и трудни времена.

След кратка разходка във Вишеград е време да се отправим към Фоча и по-конкретно към някои от многобройните рафтинг центрове. В последните години Босна става център на рафтинг спорта и предлага невероятни приключения по течението на реките Дрина и Тара. Можете да се възползвате от тридневни рафтинг пакети, екстремни каньонинг приключения или джип сафари до една от малкото останали девствени гори в Европа – Перучица. По поречието на двете реки изобилства от рафтинг центрове, които предлагат настаняване в малки бунгала и местни специалитети за закуска, обяд и вечеря. Веднъж наситили се на прекрасната природа и екстремните приключения, е време да се насочим към Мостар. Не се залъгвайте по картата. Разстоянието е едва 150 км, нопокриволичещите планински пътища из Динарските Алпи пътуването може да ви отнеме около 4 часа.Въпреки това гледките си заслужават. По пътя ще забележите и малки дюкянчета, където местните продават стока – обикновено плодове, зеленчуци, сладка и дори ракия собствено производство. Като спирате за почивка, внимавайте за мините в околността. Точно така, в страната има около 220 000 недеактивирани противопехотни мини. Въпреки че в повечето случаи местонахождението им е отбелязано със знак, който няма как да сбъркате –череп и кости на червен фон, на който пише Mine (Мини), все пак ви препоръчваме да не се отдалечавате от главните пътища и да не навлизате навътре в горите и извън местата, обозначени за спиране. Постепенно ще забележите как с наближаването към Мостар пейзажът се променя и от планински започва по-скоро да наподобява пустинен. Причината е, че в и около Мостар температурите са най-високи в цяла Босна и Херцеговина, а в миналото – в цяла Югославия. Градът е най-важният център във федерация Херцеговина, разположен е в долината на река Неретва. Тук културният шок ще ви порази – щом слезете от колата, ще се натъкнете на характеристики от мюсюлманския свят – тесни улички с малки дюкянчета, забрадени жени, броеници за продан и множество минарета на джамии.

Мостар не е голям, но тук се намира вероятно най-известната забележителност и символът на държавата – Стари мост, както и заобикалящият го старинен център на града. Този архитектурен шедьовър съвсем не е стар, тъй като е бил унищожен по време на Бошняшко-хърватската война, но след това изцяло реставриран и сега е част от семейството на ЮНЕСКО. Малките тесни улички ще ви накарат да се пренесете в друга епоха, а именно в разцвета на Османската империя по босненските земи. Можете да се насладите на чаша босненско (местните твърдят, че е различно от турското) кафе и баклава, докато наблюдавате забързаното движение на тълпите туристи. Малките лъскави дюкянчета също ще ви изкушат с разнообразни джунджурии – бижута, сувенири или цели сервизи за чай или кафе. Не пропускайте да видите и скоковете във вода, които се изпълняват от моста от местни и чуждестранни смелчаци. Височината е 20 метра – ако се чувствате достатъчно смели, може също да пробвате, въпреки че не ви го препоръчваме. Сред известните забележителности в града е турската къща Biscevica Kuca, въпреки че подобни места могат да бъдат посетени и в България заради сходната съдба на двете държави.

Друга интересна опция е да се изкачите по минарето на джамията Коски Мехмед паша, където срещу такса ще се насладите на вероятно най-красивата гледка към града. В Мостар има множество джамии, но като вдигнете поглед към близкия хълм, ще видите огромен кръст, който сякаш бди над града и над джамиите в подножието – поредното доказателство за религиозното многообразие в региона. Ако имате повече време, може да се разходите до други интересни места в района – село Балагай, известно основно с извора на река Буна, който е един от най-големите в Европа. Гледките, които се откриват, са прекрасни. Още по-прекрасни са водопадите край Кравице. Каскадата от водопади предлага живописна гладка и е прекрасен вариант да си организирате пикник сред природата. Наоколо има и заведения, където можете да изпиете нещо разхладително и да се наслаждавате на пейзажа.

Сараево

Междувременно ние продължаваме нашето пътуване към финалната дестинация – Сараево. Сараево съчетава в себе си малко от федерация „Република Сръбска“ и малко от „Херцеговина“. Това е град, който сякаш се лута между изтока и запада и е застинал в едно междинно положение, в каквото ще го заварите при посещението си там. Разхождайки се из улиците, се вгледайте в детайлите – все още можете да откриете следи от бомбардировките, олющени и изоставени къщи, които болезнено напомнят за близкото минало на града. А ако се вгледате в сградите, ще забележите, че някои от тях притежават европейскиоблик и фасада, но орнаментите и прозорците са с характерен ориенталски стил. Такива гледки са често срещани в босненската столица. Трудно е да повярвате, че се разхождате в един и същи град, докато се придвижвате от Башчаршия (главния площад с характерната ориенталска търговска улица) по главната улица Мула Мустафа Бешекиджа към катедралата на града. Физическото разстояние е едва 400 метра, а културното – около 300 години и 2 религиозни измерения. Градът е условно разделен на две части – ориенталска и западноевропейска. Сараево е религиозна столица, където от векове съжителстват представители на четири световни религии – православие, католицизъм, ислям и юдаизъм. Освен това градът носи печалната слава на мястото, където е възникнала Първата световна война именно заради убийството на австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд в близост до Латинския мост в града. Различията в града стават причина за днешния му смесен облик – от малки ориенталски дюкянчета, продаващи броеници и бижута, до традиционно западноевропейски сгради и модерни барове. Един от музеите, които напомнят за миналото на страната, е галерия 11/07/95, намираща се непосредствено до катедралата. Това е един от най-значителните музеи, който показва снимков и видеоматериал на оцелели от клането в Сребреница. Експозицията е изключително въздействаща, но ще ви остави неприятен привкус от събитията, случили се едва преди 20-тина години. Ако възнамерявате да се снабдите с екзотична стока от Башчаршия , не забравяйте да си набавите местната валута – Босненска конвертируема марка (BAM)

Тази балканска държава е център на дълбоки различия, през вековете местните са усвоили изкуството да се разбират и толерират, а и още се учат. Тази страна, макар и малка по размери, ще ви преведе през ориенталския облик, характерен за Балканите, последвалия прогрес от времето на Австро-Унгария, комунизма на съседна Югославия и първите стъпки от самостоятелното съществуване на Босна и Херцеговина като федерация. Как бихте могли да я пропуснете?

Мартина Петрова
снимки pixabay

Споделете тази статия
Категори:  
Цена на златото (XAU-BGN)
2597.07 BGN/1Oz + 0.00 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
30.0233 BGN/1Oz + 0.00 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Коментари

30 60 cm wit zachte microfiber stof gezicht handdoek hotel badhanddoek wassen doeken handdoeken
02.11.2019, 12:51

30 60 cm wit zachte microfiber stof gezicht handdoek hotel badhanddoek wassen doeken handdoeken china new fashion adult golf baseball sports cap with unique embroidery low visor china sports caphat mitchell e ness nba los angeles clippers the archives strapbacksecondhand goods limited goods special order goods new york hat new yorkhigh quality su…

Добавете коментар

Влезте във Вашия профил, за да може да оставите коментар по статията.

Цена на златото (XAU-BGN)
2597.07 BGN/1Oz + 0.00 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
30.0233 BGN/1Oz + 0.00 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Най-четени

Манипулира ли се инфлацията – Защо и Как?

Как се стигна до кризата в Турция?

Препоръчани

Как да пътуваме с големи суми пари в брой ?

6 съвета за сигурно съхранение на злато и сребро в дома от Питър Шиф

Ограбват ли златните концесии България?

8 причини да кажем да на златото

Колапсът на Венецуела

 

Получавайте първи най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Прочетете още

Купете валута онлайн

Актуални курсове
0 ПРОДУКТ