Добавете ценово известие

Дъблин - уиски, бира, леприкони и библиотеки.

Публикувано от Tavex в категория Некатегоризирани на 13.07.2017
Цена злато (XAU-BGN)
4388,43 BGN/oz
  
+ 13,56 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
52,40 BGN/oz
  
+ 0,26 BGN

Когато попаднете в Дъблин, със сигурност няма да се чудите защо свързват страната със зеления цвят, с леприконите и разказвачите на приказки. Дъблинчани и ирландците като цяло са майстори на историите, могат да Ви разказват с часове и да Ви пренесат в света на малките зелени човечета, елфите и горските принцеси. Още докато се приземявате на международното летище в Дъблин и погледнете гледката през прозореца, ще разберете защо точно зеленото е акцент в културата на ирландците. Освен гледките от прозореца, самото летище също е зелено.

Полезно

При пристигане още на летището ще Ви посрещне надпис, че сте добре дошли в Република Ирландия… написано на ирландски „гелик“, т.е. ирландския наследник на келтския език. Навсякъде в сраната надписите са първо на гелик и едва след това на английски. Страната полага огромни усилия да съживи отмиращия келтски език. Първото нещо, за което трябва да Ви предупредим и, за което вероятно се досещате, е да си носите чадър или дъждобран. Шансът да не завали по време на пътуването Ви, е почти равносилен на шанса леприкон да изскочи от храстите.

Нека обаче се върнем отново на летището и услугите, които се предлагат. Ако не сте обменили валута вече в България, можете да го направите на летището, но имайте предвид, че това ще стане на много по-лош курс и има шанс да заплатите комисионна от около 2,5%. Имайте предвид също, че официалната валута в Ирландия е евро за разлика от Северна Ирландия, която е част от Обединеното Кралство. От летището можете да вземете местния shuttle bus (т.е. директен автобус от летището до центъра), наречен Airlink, чиято цена е 6 евро на посока, а, за да спестите, можете директно да си резервирате и билет връщане – за общо 10 евро. Можете също да пътувате и с обществения транспорт, който също се движи от и до летището на Дъблин. Опциите Ви са автобусна линия 41 или 16, което и най-евтината опция (3.50 евро на посока). Цените за тризвезден хотел са средно около 100 евро. Разбира се, градът разполага с множество опции – от нискобюджетни хостели до петзвездни луксозни хотели в зависимост от предпочитанията Ви.

По отношение на храненето, обядът ще Ви струва около 8 – 12 евро на човек, докато вечерята – към 15 – 20€ в зависимост от ресторанта и локацията, които ще изберете. Най-важното, което не бива да пропускате, е, разбира се, бирата Гинес. Цената й е между 4 и 8 евро в зависимост от популярността на бара, който си изберете. Имайте предвид, че повечето барове предлагат и опции за хранене, от които бихте могли да се възползвате. Както ще се убедите сами, баровете са повече от забележителностите в Дъблин. Интересното е, че има и забележителности, които са основани на консумацията на алкохол. Препоръчваме Ви да посетите легендарния Темпъл Бар. Наистина шансът да срещнете местни там не е особено голям предвид огромния брой туристи, но пък си заслужава да изпиете един Гинес и да се насладите на обстановката. Барът има интересен интериор и обикновено има музика на живо. Ирландските песни ще Ви потопят в атмосфера на приказки и отдавна забравени времена. Убедени сме, че ще Ви е трудно да се откъснете от магичната им атмосфера. Както вече споменахме, баровете са основните забележителсноти на града. Повечето се намират в едноименния квартал Темпъл Бар. Навсякъде ще Ви посрещнат с бира и жива ирландска музика – основните специалитети на местните. Вече споменахме, че ирландците са и разказвачи на истории. Някои от тях дори си изкарват прехраната с това. Можете да се насладите на подобно изживяване в един от най-старите барове в света –  Brazen Head, открит през далечната 1198 г. Цената е 48 евро, като включва класическа ирландска вечеря и жива ирландска музика.

Алкохолни и неалкохолни забележителности

Нека все пак поразкажем и за важните неща в живота на дъблинчани и за основните туристически атракции. Тъй като досега Ви разказвахме за бирата Гинес и за начините да й се насладите, един от най-добрите начин да го направите, е директно при източника. Guinness Storehouse е вероятно най-популярната туристическа атракция в Ирландия. Музеят е изключително интерактивен и предлага видеа, снимки и други забавления, включително и това да Ви научи как да си наливате бира Гинес по професионален начин. В края на събитието получавате и сертификат. Сградата е на етажи, като на най-горния можете да се насладите на студена бира Гинес и прекрасен изглед към града. Цената на билета (който, разбира се, включва и Вашата „безплатна“ бира), е около 20 евро.

Следващите алкохолни дестинации, които можем да споменем, са Ирландският музей на уискито, уиски дестилерия Teeling, както и старата дестилерия Jameson. Тези специализирани музеи предлагат дегустация на уиски, както и Ви предоставят информация за създаването на кехлибарената напитка. Цените отново са около 20 евро. Не се учудвайте, че се опитват да Ви убедят в ирландския произход на уискито и неговите неоспорими качества (в сравнение с шотландското).

Веднъж приключили с алкохолните обиколки, е време да се насочим към други интересни места, които Дъблин може да предложи. Библиотеката Тринити Колидж (на снимката по-долу) се смята за една от най-красивите в света. Можете да я посетите срещу 11 евро. В нея се съхранява „Книгата на келтите“ (The Book of Kells), смятана за ирландско национално съкровище. Вашето внимание заслужават и вечнозеленият парк St. Stephen’s Green – място, където може да отпочинете след дълга разходка. Съвсем наблизо се намира и статуята на Оскар Уайлд в парка Мерион Скуеър. Известният затвор Kilmainham Gaol ще Ви пренесе обратно в историята и ще Ви разкаже историята на ирландското опълчение по време на борбата си за независимост от Великобритания. Съобразете се с факта, че затворът не се намира директно в центъра на града и ще Ви е необходимо или да повървите около 40 минути, или да потърсите услугите на обществения транспорт. Обратно в центъра, не пропускайте и замъка на Дъблин. В наши дни сградата помещава множество събития, включително срещи на високо равнище и множество концерти. Замъкът е и дом на библиотеката Честър Бийти. Ако решите да я посетите,  ще се натъкнете на множество интересни книги с историческа стойност. Ще останете изненадани от факта, че тази библиотека притежава повече от 260 копия на Корана, което я прави една от най-значимите колекции на свещената ислямска книга в Европа. За любителите на църквите препоръчваме катедралата Св. Патрик. Тя е най-високата и най-голямата църква в Ирландия. Около катедралата има приятна градинка, където можете да отпочинете. А наблизо се намира и едно от най-известните и автентични места за фиш енд чипс, наречено Лео Бърдок (Leo Burdock). Срещу 10 евро ще се сдобиете с огромна и много вкусна порция от автентичното ястие, приготвяно по непроменена рецепта вече повече от век. Неминуемо в някакъв момент от посещението си ще се сблъскате и с монумента на светлината (The Spire). Височината на съоръжението е 122 метра, така че няма как да го пропуснете. А, ако така или иначе попаднете на улица O’Connell, може да се изкушите да си купите нещо, тъй като това е търговската улица на града.

Дъблин ще Ви впечатли с младежкия си дух и с жизнерадостните си жители. Със сигурност ще се почувствате заразени от живата атмосфера на града и няма да Ви се иска да си тръгнете.  А нищо чудно и като видите дъгата след някой от ежедневните дъждове, да Ви се прииска да намерите съкровището в края й… или поне да се убедите дали митовете за леприконите и техните съкровища са истински.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още