Добавете ценово известие

Dundee Precious Metals постигна рекорден добив на злато в България

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 11.01.2022
Цена злато (XAU-BGN)
4385,13 BGN/oz
  
+ 36,58 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
52,01 BGN/oz
  
+ 0,03 BGN

Най-голямата златодобивна компания в България – Dundee Precious Metals, е постигнала рекорден добив на злато, показва последния ѝ отчет. Общо от двете ѝ мини у нас – Ада тепе и Челопеч, той достига 310 хил. тройунции (9,6 тона). Това е трета поредна рекордна година за добив на злато на Dundee Precious Metals в Бъгария.

Вижте повече по темата: Пътят на златото

Постигнатите резултати през миналата година са по-големи от целия обем на златодобива в страната за 2018 г. Повече за него можете да видите в свързаната по-горе статия. Като съпоставка, през 2020 г. компанията доби 299 хил. тройунции злато (9,2 тона).

Рекореден добив на злато и от Ада тепе

Двигател на добрите резултати е най-новата мина в България – Ада тепе. Добивът от нея се покачва с почти 12% на годишна основа, до 133 хил. тройунции (4,1 тона). Така той надхвърля очакванията за четвъртото тримесечие и е в горния край на прогнозите за цялата година. От Dundee Precious Metals посочват, че причината за това е по-високата концентрация на злато в рудата.

Вижте повече по темата: Как добивът на злато прави България по-богата

Този от Челопеч регистрира маргинален спад в сравнение с предходната година. Той се наблюдава въпреки изключително силното последно тримесечие, през което са извлечени 49 хил. тройунции, което също е над предварителните прогнози. Общият добив на канадската компания за малко не надхвърли прогнозите. В отчета ѝ се посочва, че:

Като цяло 2021 г. беше още една много силна година за Dundee Precious Metals, в която постигнахме рекорден годишен добив на злато за трета поредна година, който е в горния край на очакванията ни. Освен това добавихме към портфолиото си висококачествения проект Лома Ларга и продължаваме да имаме силно устойчиво представяне, както се вижда от  резултатите ни от S&P Global Corporate Sustainability Assessment за 2021 г., в който се класираме в 91-ия процентил от минните компании.

Все пак, на фона на всички рекорди, при медта се наблюдава лек спад. Компанията я добива единствено от Челопеч, като през миналата година е постигнала 17 тона – с един тон по-малко, отколкото през предходната.

Въпреки много добрите резултати, акциите на Dundee Precious Metals отчетоха лек спад от 0,27% по време на търговията днес. От началото на годината те спаднаха с 4,4% от стойността си. Това е по-малко от индекса на златодобивните компании на Нюйоркската фондова борса, който за същия период изгуби 7,7%.

Вижте повече по темата: Кои са най-големите компании по добив на злато и пазарна капитализация в света

Въпреки това дивидентите, които компанията ще изплаща през тази година, нараснаха леко – до 0,03 долара за акция спрямо 0,02 долара за акция през 2020 г. Финансовият ѝ отчет ще бъде публикуван през февруари.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още