Добавете ценово известие

Втори строителен предприемач в Китай обяви фалит

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 08.10.2021
Цена злато (XAU-BGN)
3885,90 BGN/oz
  
+ 29,62 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
45,16 BGN/oz
  
+ 0,25 BGN

Китайският строителен предприемач Fantasia Holdings не успя да плати облигации за 206 млн. долара. Освен това компанията е забавила плащане на частни облигации за 100 млн. долара, според Fitch. Така след като Evergrande не успя да плати дълговите си инструменти в срок, втори играч на местния пазар изпада в технически фалит.

Новината идва само три седмици, след като Fantasia оповести в последния си отчет, че „няма ликвидни проблеми“. Въпреки това последната дата, на която акциите ѝ се търгуваха, беше 28 септември тази година. От началото на 2021 г. те се сринаха с 56%. За сравнение, търговията с акциите на Evergrande беше преустановена на 30 септември (спад от 80% от началото на годината).

Вижте повече по темата: Инвеститорите се обърнаха към златото заради „новия Lehman Brothers”: Evergrande

В случая мащабът е по-малък. Докато при Evergrande общият дълг е над 300 млрд. долара, с което компанията се превръща в най-задлъжнелият строителен предприемач глобално, Fantasia Holdings дължи „само“ 13 млрд. долара.

Новината срина съставния индекс на строителните компании Hang Seng в понеделник с 4,3%. От началото на седмицата той спадна с 4,7%, а от началото на годината – с 9,7%.

Втори фалит от доминото на строителния сектор в Китай?

След като Fantasia фалира по облигациите си, инвеститорите започнаха да разпродават дълговите инструменти и на други играчи. Сред тях са Kaisa, Central China и Greenland. Проблемите с последната са лоша новина за Китай, тъй като тя е сред десетте най-големи строителни предприемачи в страната.

Greenland има както дългова, така и бизнес експозиция и извън Китай. Компанията наскоро построи най-високия жилищен комплекс в Сидни. Плановете ѝ включват изграждането на такъв и в Лондон.

Графика: Най-големи строителни предприемачи по продажби в Китай

Източник: China Real Estate Information

В края на миналата седмица кредитният рейтинг на Sinic беше понижен от Fitch от C до CCC. Това е дълбоко в категория „боклук“ и означава, че компанията „е уязвима и зависи от благоприятни бизнес, финансови и икономически фактори, за да обслужи плащанията си“. До това се стигна, след като някои дъщерни дружества на Sinic не успяха да погасят задълженията си.

Самата Sinic вероятно няма да може да обслужи плащане в размер на почти 250 млн. долара. То падежира на 18 октомври. Компанията дължи средствата на чуждестранни инвеститори.

Вижте повече по темата: Как Китай се превърна в световния експортен хегемон

Guangzhou R&F пък оповести, че, за да набере средства, с които да обслужи плащанията си, ще продаде едно от дъщерните си дружества. Освен това строителният предприемач се е опитал да набере 2,5 млрд. долара от големите си акционери. Заради трудностите, пред които е изправен, Fitch понижи прогнозата пред рейтинга си от „стабилна“ към „негативна“.

Финансовото състояние на местните компании прогресивно се влошава

Анализ на Reuters показа, че лошото финансово състояние на строителните предприемачи в Китай не е новина. То спада поне от края на 2016 г., в зависимост от използваната метрика.

Например индексът на обезпеченост на лихвените задължения (съпоставящ разходите по обслужване на лихвите спрямо приходите преди лихви и данъци) на 21-те най-големи играча от сектора се понижи от 1,47 в края на 2020 г. до 0,94 пункта в началото на октомври. Това е най-ниската му стойност от десетилетие, а неговият спад започва още през първото тримесечие на 2018 г., когато достига 2,5 пункта.

За последното десетилетие съотношението на дълга към пазарната капитализация на строителните предприемачи се удвои, става ясно от данните на Refinitiv. Именно проблемите с дълга, в съчетание с изстрелването на цените на имотите, което ги прави все по-труднодостъпни за китайците, и промяната на регулаторните правила, доведоха до това, което изглежда като взривяване на жилищния балон в страната.

В следваща статия ще разгледаме как се стигна до свръхзадлъжнялостта на местните компании и надуването на местния имотен балон. Освен това ще видим дали това може да има отражение върху Европа и света.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още