За пръв път от десетилетие: Инфлацията в Румъния изпреварва заплатите

Споделете тази статия

Можете да чуете пълния текст на статията тук:

Индексът на потребителските цени в Румъния регистрира нарастване от 6,3% през септември спрямо септември 2020 г., показват последните данни на Национален статистически институт. Това е най-високата стойност на растеж от 2011 г. досега.

Вижте повече по темата: Цените на храните в Европа са по-високи от всякога

Същевременно темпът на нарастване на заплатите от август 2020 до септември 2021 г. е 6,4%. Ако тенденцията се запази, до края на годината нарастването на потребителските цени ще изпревари покачването на възнагражденията. За последен път подобен феномен се наблюдаваше също през 2011 г. Тогава страната все още беше в дъното на Голямата рецесия.

Динамика на заплатите в Румъния

Данните за нетните средни възнаграждения в Румъния показват, че от началото на 2021 г. заплатите всъщност се понижават. Този показател представя „чистата заплата“, която хората получават. Според статистическия институт в края на декември миналата година средната нетна заплата е била от 3620 леи, като тя се свива до под 3500 леи през август – спад от 3,3%.

Една от причините за високата стойност през декември са годишните бонуси. Но даже да изключим месеца от калкулациите, през януари, февруари и май средната „чиста заплата“ също не успява да премине 3500 леи.

Инфографика: Промени в нетната заплата и инфлацията в Румъния


Все пак, ако съпоставим „чистата заплата“ през август с тази от януари 2020 г. (т.е. преди пандемията), данните отчитат ръст от 9,3%. В сравнение с август 2019 г. покачването им е от 14,5%.

Защо инфлацията в Румъния расте

Няколко фактора водят до изстрелването на потребителските цени. Някои от тях са вътрешни за страната, а други – глобални феномени. На първо място, увеличаването на паричното предлагане в страната (инфлацията) води до покачване на всички цени. Тъй като тази тенденция едва ли ще спре, начин за дългосрочно съхраняване на покупателната способност е инвестирането в злато.

Вижте повече по темата: Паричното предлагане в България и Румъния расте най-бързо от началото на кризата

Енергийните цени поскъпват бързо

Енергийните продукти също поскъпват драматично. Те са пряко свързани с цените на всички стоки и услуги в икономиката. Освен това бензинът, природният газ и електроенергията удрят пряко крайните потребители.

Индексът на цените на енергийните продукти на Евростат, включващ цените на питейната вода, природния газ, бензина и горивата за домакинствата в Румъния, расте драматично. От началото на годината той расте с цели 9,5%. При електричеството поскъпването е още по-скоростно. Токът в Румъния поскъпна с над 25% между края на юли 2020 и края на август 2021 г.

Макар увеличаването на доставките на природен газ от Русия да успокои цените, между до края на август ръстът на суровината в Румъния беше от 20%. Прогнозата е той да остане завишен, тъй като местното производство не покрива нуждите, а в Европа като цяло се наблюдава свиване на запасите през тази година.

Вижте повече по темата: Германската централна банка очаква най-високата инфлация от 30 години насам

При горивата обаче не се прогнозира успокояване на цените. Както посочихме в свързаната по-горе статия за Германия, според прогноза на Goldman Sachs стойностите на суровия петрол ще поскъпнат до 90 долара за барел към края на годината. Към момента на писане американският лек се търгува за 79,99 долара за барел, а брент – за 82,7 долара за барел. Ако очакванията на банката се сбъднат, петролът може да поскъпне с около 12%.

Производството и ръста на инфлацията в Румъния

Важен аспект на инфлацията в Румъния, който почти не се споменава, е нарастването на производствените цени. Този феномен се наблюдава глобално. Конкретно в Румъния те се изстреляха с 16% само от началото на 2021 г.

Цените на производителите оказват натиск върху компаниите да увеличават допълнително крайните стойности на продуктите си. Даже и това да не се случи веднага, тъй като предприемачите например не искат да изгубят потребителите си, неизбежно стоките и услугите ще поскъпнат допълнително. Причината е, че ако цените за крайните клиенти не се покачат, печалбата за бизнеса ще се понижи и даже той може да излезе на загуба.

Така състоянието на нарасналите цени на производствените стоки няма как да се толерира вечно от частния сектор. Дори и той да се опитва да задържи цените, на които продава, рано или късно той ще е принуден да ги покачи.

Могат ли заплатите да догонят инфлацията в Румъния?

Краткият отговор е, че зависи от конюнктурата във всеки отделен сектор. За да се повишат заплатите в страната, трябва преките чуждестранни инвестиции в нея да се повишават. Но в Румъния не се наблюдава подобен феномен. Данните на Световната банка показват, че през 2019 и 2020 г. е постигнато плато на преките чуждестранни инвестиции. Техният размер (7,3 млрд. долара и за двете години) е двойно по-нисък от пиковата им стойност от 2008 г. Същевременно от началото на 2021 г. са реализирани инвестиции от едва 3,7 млрд. долара.

Друг фактор, който може да доведе до увеличаване на заплатите над високото равнище на инфлацията в Румъния, е нарастване на приходите на компаниите с темп, надвишаващ инфлацията. То би позволило да се покачат и заплатите. През изминалата година обаче станахме свидетели на обратното – приходите на компаниите се понижиха.

Затова и експертите не очакват заплатите в Румъния да се увеличават по-бързо от обезценяването на валутата. Според Алина Попеску от компанията за анализи на пазара на човешки ресурси Mercer Marsh Benefits, цитирана от изданието Ziarul Financiar:

Международните компании ни подадоха информация за степента, в която минималната работна заплата ще се увеличи, защото нейният ръст от 10% догодина ще засегне всички компании. Но въпреки усилията, не вярвам компаниите да увеличат заплатите със средно повече от 6,5%. Затова инфлацията ще бъде по-висока от инфлацията в частния сектор.

Споделете тази статия
Категори:  
Цена на златото (XAU-BGN)
3086.87 BGN/1Oz + 0.00 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
39.8893 BGN/1Oz + 0.00 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Коментари

Напишете първия коментар
Добавете коментар

Влезте във Вашия профил, за да може да оставите коментар по статията.

Цена на златото (XAU-BGN)
3086.87 BGN/1Oz + 0.00 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
39.8893 BGN/1Oz + 0.00 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Най-четени

Дигитално евро – парична революция или стъпка към бездната

Как добивът на злато прави България по-богата

Защо Европа залага на изкупуване на злато срещу инфлацията

Препоръчани

Светът без златния стандарт I: Пет десетилетия по-късно

Защо биткойн се срина с 53% и какво значи това за критповалутата

Най-големите български банки спират приемането на срочни депозити: Какво означава това

Проучване: Централните банки ще продължат политиката на изкупуване на злато

Правителствата искат да подринат растежа с разходи и бюджетни дефицити

8 причини да инвестираме в злато

Как добивът на злато прави България по-богата

Стабилност чрез изкупуване на злато: Москва не вярва на долари

 

Получавайте първи най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Прочетете още

Инвестирайте в злато с Tavex
Kъм магазина
0 ПРОДУКТ