Добавете ценово известие

Анализ: Как американците получават здравни грижи

Публикувано от Tavex в категория Анализи на 12.02.2018
Цена злато (XAU-BGN)
4011,10 BGN/oz
  
+ 53,04 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
44,91 BGN/oz
  
+ 0,49 BGN

Тъй като здравната програма Обамакеър (Obamacare) твърдо е застанала на мушката на републиканските законодатели, дебатът около американското здравеопазване вече стига до точката си на кипене.

Макар да няма недостиг на мнения за това кой е най-добрият път напред, хронологията на разискванията ни дава интересен шанс да се потопим в някои от цифрите около здравеопазването – а именно, на първо място, как хората изобщо получават здравно осигуряване.

Как американците получават здравни грижи

Следващата инфографика показва разбивка на начина, по който американците получават здравно покритие, въз основа на информация от проучванията на Бюрото по преброяване (САЩ).

Графиката е съставена от Axios и показва дела на американците, които получават обезщетение от работодатели, Medicaid, Medicare, не-групови полици и други публични източници. Графиката също така включва и 9% от населението, което не е застраховано.

здравно осигуряване в САЩ
здравно осигуряване в САЩ

 

Следните дефиниции на категориите от графиката по-горе са дадени от Kaiser Family Foundation – нестопанска организация, която използва данните на Бюрото за преброяване на населението, за да състави цялостна оценка за здравеопазването в страната:

От работодател: Включва лицата, които получават здравна застраховка, финансирана от работодателя, било чрез собствена работа или като зависими членове в едно домакинство.

Медикейд (Medicaid): Включва лицата, обхванати от Medicaid, от програмата за здравно осигуряване за деца (CHIP) и тези, които освен Medicaid, имат и друг вид обезщетение, така наречените двойно застраховани, които имат покритие също и от Medicare.

Медикеър (Medicare): Включва хората, обхванати от Medicare, Medicare Advantage, и тези, които имат Medicare и друг вид не-Medicaid покритие, където Medicare е основният платец. Изключват се тези, които имат само Medicare Част А и тези, с двойно покритие – от Medicare и Medicaid.

Други публични: Включва лицата с обезщетение от администрацията на военните или ветераните.

Не-групови: Включва лица и семейства, които са закупили или са покрити като зависими от не-групова застраховка.

Незастраховани: Включват се лицата без здравно осигуряване и тези, които имат покритие само по индианската здравна служба – Indian Health Service.

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ПО ЩАТИ

Ето още един поглед към това как американците получават здравно покритие на базата на отделните щати.

Този път графиката идва от Data Overflow и просто показва процента на купувачите на полици във всеки щат, които получават здравно покритие от публични източници.

Какъв процент от населението има здравна застраховка от публични източници във всеки щат?

Странно е, че щатът, който получава най-висок дял от общественото здравно осигуряване (Ню Мексико, 46,6%) се намира (по диагонал) точно до щата, с най-малък дял (Юта, 21,3%).

ЗАЩО ДЕБАТЪТ Е ПО-ВАЖЕН ОТ ВСЯКОГА?

Ако попитате някои хора какво става с американското здравеопазване, те ще Ви кажат, че нещата не вървят в правилната посока – че разходите се покачват, но здравните грижи не се подобряват със същото темпо.

Ето една графика, публикувана миналата година от Макс Росър, която поставя този възглед в перспектива:

Продължителност на живота спрямо здравните разходи във времето (1970 – 2014 г.)

Разходите за здравеопазване се измерват чрез потреблението на стоки и услуги в областта на здравеопазването, включително лични здравни грижи (лечебни грижи, рехабилитационни грижи, дългосрочни грижи, спомагателни услуги и медицински стоки) и колективни услуги (профилактика и здравни услуги, както и здравна администрация); но с изключение на разходите за инвестиции. Показани са общите разходи за здравеопазване (финансирани от публични и частни източници).

(С корекция спрямо инфлацията и ППС – с корекция спрямо ценовите разлики в отделните страни)

Източник на данни: разходи за здравеопазване от OECD; Очаквана продължителност на живота от Световната банка. Лицензиран под CC-BY-SA от автора Макс Росър. Интерактивната визуализация на данните е достъпна на OurWorldinData.org. Там ще намерите необработените данни и повече визуализации по тази тема.

Може да се каже, че в САЩ от известно време здравеопазването върви на зле, а залозите не могат да бъдат по-високи.

И така, какво трябва да се направи, за да се реши проблемът?

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още