Добавете ценово известие

Как да подготвим перфектно багажа си за полет ?

Публикувано от Tavex в категория Пътуване на 08.06.2017
Цена злато (XAU-BGN)
4387,72 BGN/oz
  
+ 13,32 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
52,42 BGN/oz
  
+ 0,41 BGN

Случвало ли ви се е да си приготвите куфара, да сложите любимия си парфюм в ръчния багаж и да ви изненадат неприятно на летището, като ви заявят, че трябва да го конфискуват? Или да си приготвите куфар за ръчен багаж и да се наложи да платите допълнително заради размера му? Ако е така, прегледайте списъка по-долу, за да избегнете неприятните изненади, които могат да развалят настроението ви по време на пътуване.

Да чекирам или не?

Случвало ли ви се е, докато си подреждате багажа, да слагате все повече неща, които смятате за нужни, и накрая да се окажете с претъпкан куфар, който ви е трудно да занесете на летището? Един съвет – още докато си резервирате полета, ако пътуването позволява, изберете да пътувате с ръчен багаж. Ще ви спести много усилия при разнасянето му от точка А до точка Б, а и също така няма да ви се наложи да чакате на летището, докато си го вземете. Да не говорим за скрития риск от това куфарът ви да се е загубил някъде по трасето.

От друга страна, имайте предвид, че ръчните багажи имат някои ограничения. Сещате ли се за любимия парфюм, който споменах в началото на статията – е, ако пътувате само с ръчен багаж и опаковката надвишава определен размер, рискувате да ви го конфискуват от мерки за сигурност. В общия случай авиокомпаниите не позволяват да носите опаковки, по-големи от 100 мл. (на продукт), като трябва всички течности и гелове да са прилежно подредени в прозрачна торбичка. Общият размер на всички течности и гелове не трябва да надвишава 1 л. Не се ядосвайте на тази допълнителна мярка за сигурност – тя би могла да ви бъде от полза, тъй като течностите са на сигурно място и шансовете шампоанът ви да наводни чантата или да намокри любимата ви книга са минимални.

Не забравяйте също така, че внасянето на всякакви остри предмети в ръчния багаж (например ножица) е забранено отново с цел вашата безопасност. Различните авиокомпании могат да имат различни изисквания за размерите на ръчния багаж. Съветваме ви, преди да започнете да си приготвяте багажа, да се информирате за съответните изисквания на избраната от вас авиокомпания, за да избегнете неприятните изненади.

Не забравяйте да проверите правилата за носене на багаж на авиокомпанията с която ще пътувате.

Нека поговорим и за идеално подредения куфар.

Ето няколко съвета, които ще улеснят пътуването ви:

Изгответе си списък, за да не забравите някоя важна вещ.
Използвайте вакуумни торбички.

Пестят много място, а освен това можете да се възползвате от един допълнителен трик. Вместо да пропускате ценни моменти от почивката си, изгладете дрехите си предварително, навийте ги на руло и ги поставете във вакуумната торбичка. По този начин няма да се налага да се ангажирате с подобна досадна дейност по време на пътуването.

Прегледайте прогнозата за времето.

Вземете дрехите, които ще са ви необходими. Ако прогнозата предвещава средна температура от 15 градуса, по-добре пропуснете шортите и сандалите.

Поставете личната карта и паспорта си на отделни места

Съветваме да си вземете и двата документа, дори да няма подобна правна необходимост. В случай на кражба или загуба на един от двата документа ще си спестите много време и усилия, ако другият е налице.

Организирайте умно

На прозрачните торбички, необходими за складиране на течности в ръчния багаж, може да бъде намерено и друго приложение. Може да ги използвате, за да организирате електрониката си и прилежащите към нея атрибути – кабели, адаптери, зарядни и т.н. По този начин ще ви е много по-лесно да ги намерите, когато ви потрябват.

Изтеглете багажа си

Авиокомпаниите имат ограничения за теглото на багажите, така че ви съветваме да си ги изтеглите, преди да отидете на летището. По този начин няма да ви се налага да изхвърляте или да подарявате на пътуващите част от принадлежностите си. В тази връзка помислете за теглото на самия куфар. Ако сте си купили куфар с твърда обвивка, наистина е малко вероятно да се счупи при пренасянето, но от друга страна ще запълни няколко килограма към споменатия лимит.

Надпишете куфара

Друга идея, която можете да вземете под внимание, е да наименувате багажа си. На нас ни се струва, че всички багажи изглеждат еднакво, а на вас? Ако сте попадали в подобна ситуация, най-добре си запишете данните или поставете отличителен знак, за да не ви обвинят в кражба на чужд багаж.

Валута

Накрая, но не на последно място не забравяйте да прибаивте към багажа си местната валута, за страната в която ще летите.  Това може да ви спести много главоблъскания и загуба на време в търсене на удобни обменни бюра в пазар, който не познавате.

Сега вече имате целия необходим арсенал от съвети и препоръки, за да приготвите перфектния багаж. Не ни остава нищо друго, освен да ви пожелаем приятно и безопасно пътуване!

 

Мартина Петрова
по материал на cnn и skyscanner

 

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още