Какво би могло да повиши цената на златото

Споделете тази статия

Представяме ви един анализ на колегите от Monetary Metals, които са известни с умерената си позиция относно цената на златото. Приятно четене.

Напоследък видяхме няколко анализа, които предвиждаха големи спадове в цената на златото до края на годината (в един от тях – с най-малко с $500). В другата крайност са някои технически анализатори, които смятат, че златото ще отскочи от нивото на подкрепа от $1250.

Но какво би могло да повиши цените на златото? Всеки път, когато зададем този въпрос, имаме предвид трайно повишаване. Разбира се, спекулантите на фючърсните пазари биха могли да започнат да купуват с ливъридж. Но след това какво? Такова изкупуване неизбежно завършва с продажба, освен ако няма реално изкупуване на метала.

В момента, доколкото можем да видим, има слабо търсене на монети и кюлчета за търговия на дребно. Индийската рупия пада вече цяла година спрямо долара. Възможността на средния индиец да купува злато спадна с около 7% от края на декември. Руската рубла достигна своя връх в края на януари, а към момента е паднала с близо 12%. Китайският юан е поевтинял с около 6% от пика си в началото на февруари.

Причината за тези големи движения на валутите е проста. Навсякъде по света правителствата и корпорациите са взимали заеми в щатски долари. Приходите им, обаче, са в местни валути. Това несъответствие създава риск. В началото бизнесът върви добре за всеки, от търговците на валута до гладните за доходност мениджъри на фондове. Те заемат долари, продава ги и купуват местни валути, след това правят своите инвестиции. Вследствие на това местната валута, която е техният актив, се повишава спрямо долара.

Но рано или късно нещата се обръщат. Става все по-трудно да се генерират приходи в местна валута. Може би, защото светът изглежда отново се насочва към налагане на митнически тарифи, които влошиха нещата по време на последната голяма депресия. Може би, защото е дошло време бизнес цикълът да се промени. Може би, защото количествените облекчения се превръщат в количествени затягания. Може би, дори, защото участниците на пазара започват да намаляват оценката си за качеството на дълга, подкрепящ всички тези валути.

Каквато и да е причината, пазарът започва да бута тези валути надолу(спрямо долара). Това усложнява проблемите на доларовите длъжници по целия свят. Ценните книжа в местна валута стават все по-малко атрактивни, самата местна валута също. Това, което е изглеждало много привлекателно  по пътя нагоре, става много болезнено по пътя надолу.

Да добавим и факта, че лихвените проценти в долари са се повишили. Цената на финансирането на „кери-трейд“ стратегии става много по-висока, а привлекателността на другите високорейтингови валути е намаляла в сравнение с долара през последните няколко години.

Между другото, това е което прави долара световна резервна валута. Доларът не е световната резервна валута, защото петролът се котира в долари. Петролът се котира в долари, защото доларът е световната резервна валута. Доларът е основен актив на всеки голям счетоводен баланс в света. Другите валути са доларови деривати и затова е целесъобразно тяхното движение нагоре и надолу да се анализира във връзка с долара.

Това, което описваме е картина на кредитен стрес. Първата фаза на такъв стрес е общо обедняване, намаляване на печалбите, заплатите и спестяванията. Това не е подходяща среда за инвестиране в злато или сребро. Въпросът е ще настъпи ли втората фаза – страхът. Това е, когато инвеститорите (тези, които все още са платежоспособни) се впуснат да продават част от активите си в ценни книжа и да купуват благородни метали. Когато вече не им харесва риска, който носят ценните книжа на контрагентите им.

Ние не сме много запознати с културата на Индия, Русия или Китай. Можем да говорим само за Америка и точно сега тук има всеобщ оптимизъм. БВП се справя страхотно, фондовият пазар се развива много добре, заетостта върви чудесно и дори политиките, които принципно вредят на икономиката – като тарифите, са прекрасни. Това няма да продължи дълго, тъй като тези признаци на претенции за величие водят до ускорено капиталово потребление (заедно с повишаване на нивата на дълга), дори без да отчитаме влиянието от тарифите, което все още не се е усетило.

И така, каква би била причината днес някой да иска да инвестира в повече злато и сребро? Ние нямаме предвид хората, които не притежават ценни метали (винаги съветваме хората да инвестират в някакви ценни метали и да не се притесняват за цената при първата им покупка). Имаме предвид някой, който притежава няколко тубоса със златни Американски орли и няколко монстърбокса със сребърни монети. Каква може да бъде причината да иска да добави още?

Причина може да бъде алчността да се забогатее, когато цената внезапно се изстреля в космоса. Сериозно ли…след толкова време и всички тези истории за покачване на златото до 50 000 долара? Да не споменаваме и сценариите за деня на страшния съд за паричната система (източниците, които призоваваха към действие преди 1 юли, вече пренасрочиха края на света за 31 декември).

Дали е страхът, че банките ще фалират? Засега не виждаме никакво сериозно колебание при златото или среброто. Няма и никакви сведения, че големи банки в САЩ може да фалират. В Европа историята е различна и това може да накара европейците да продават еврото си, за да купуват долари и да ги депозират в американски банки. Златото винаги ще бъде крачка назад спрямо долара в такива сделки.

Източник: https://monetary-metals.com/the-great-reset-report-8-july-2018/

Споделете тази статия
Категори:
Цена на златото (XAU-BGN)
3086.87 BGN/1Oz + 0.00 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
39.8893 BGN/1Oz + 0.00 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Коментари

Напишете първия коментар
Добавете коментар

Влезте във Вашия профил, за да може да оставите коментар по статията.

Цена на златото (XAU-BGN)
3086.87 BGN/1Oz + 0.00 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
39.8893 BGN/1Oz + 0.00 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Най-четени

Дигитално евро – парична революция или стъпка към бездната

Как добивът на злато прави България по-богата

Защо Европа залага на изкупуване на злато срещу инфлацията

Препоръчани

Светът без златния стандарт I: Пет десетилетия по-късно

Защо биткойн се срина с 53% и какво значи това за критповалутата

Най-големите български банки спират приемането на срочни депозити: Какво означава това

Проучване: Централните банки ще продължат политиката на изкупуване на злато

Правителствата искат да подринат растежа с разходи и бюджетни дефицити

8 причини да инвестираме в злато

Как добивът на злато прави България по-богата

Стабилност чрез изкупуване на злато: Москва не вярва на долари

 

Получавайте първи най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Инвестирайте в злато с Tavex
Kъм магазина
0 ПРОДУКТ