Добавете ценово известие

Колко ще ни струва Скопие

Публикувано от Tavex в категория Анализи, Пътуване на 08.10.2019
Цена злато (XAU-BGN)
4000,73 BGN/oz
  
+ 35,29 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
44,85 BGN/oz
  
+ 0,38 BGN

Думата Македония предизвиква смесени чувства у повечето българи. Дали националистична нотка, недоволство от използването на българската история като тяхна, или пък топли спомени за близки хора, семейство и приятели, имаме изградено мнение за западната ни съседка. Все по-често обаче Македония се превръща в дестинация за кратка почивка. Но колко всъщност струва един дълъг уикенд там?

Пътните

Скопие се намира на 230 километра от София. В зависимост до къде искате да отидете си пригответе между 100 и 240 македонски денара, съответно до Скопие и Охрид. Трябва да имате задължително зелена карта, иначе ще ви върнат на границата и ще трябва да си вземете такава от Кюстендил. Полицията доста зорко следи за нередности, особено направени от шофьори с чуждестранни номера. Не хвърляйте боклуци, фасове или каквото и да е друго. Ще ви глобят. За съжаление няма директни полети до Скопие, заради близостта му до София. От Варна и Бургас също няма директни полети.

MKD В наличност

Македонски дeнар

Продаваме 0,0328 0.0318 0,0318 0.0328 0,0328
Купуваме 0,0318
Сравнение Известие Добавете към количката

Скопие

Има много неща изписани за Скопие, но в 2019 когато проекта по реновация на централната част е почти приключил, Скопие предлага доста приятна изненада за посетителите си. Ако човек не гледа с крайна критика и националистична нотка на „новата“ част на Скопие, ще бъде приятно изненадан от широките пешеходни алеи, мостове, интересни музеи, както и старинни паметници на културата като турските бани и няколко старинни църкви. Около реновираната част на града има множество кафенета и ресторанти с прилична храна, която в повечето случай е с около 10% по-евтина от софийската. Алкохола и тютюневите изделия са доста по евтини. Кутия цигари е около 3 лева например. Сувенирите също са евтини. Магнитчетата са по лев, а по-големите подаръци, като наргилета са десетина лева. В сравнение същите сувенири в Несебър са три пъти по-скъпи, в Пловдив са два пъти по-скъпи.

Внимавайте къде ще отседнете да спите в Скопие. Може да звучи романтично да сте в старинната част, но там е и турския квартал и ще бъдете неприятно събудени рано сутринта от множеството джамии разположени на метри разстояние от вас. Почивка в модерната част на града или наемане на квартира около центъра или в южната част на града тоест старата главна, е препоръчително.

Разноцветните чадъри над чаршията

Нощния живот в Скопие също е на прилично ниво. Града има голям университет и повечето млади хора от страната учат там. Дискотеките са пълни с млади хора, цените са 10 до 30% по-ниски от колкото в София. Ресторантите по чаршията са добри. От модерни заведения за хранене, до големи старовремски кръчми, избора е голям. Уличната храна може да бъде обаче нож с две остриета, особено в старинната част на града и битака, където същата се предлага най-често. В Дебар Маало, една от известните и препоръчвани кръчми, лъвска вечеря с ракия и безалкохолни на корем ще струват на четирима човека около 200 лева. Нормална вечеря с чаша вино може да излезе около 120 лева за четерима. Една от добрите дискотеки в града Хавана, предлага няколко лева вход и народни цени. За парти хората, Скопие ще се хареса значително.

Каньона Долна Матка

Има две неща, които ще ви спечелят. Красивата местност, даваща възможност за приятно плаване с каяци за начинаещите и състезателно трасе за каяци за напредналите, осемкилометрова пътека покрай каньона с впечатляващи гледки, както и условия за алпинизъм за начинаещи. Второто нещо е непосредствената близост на каньона до Скопие – на около 13 километра от центъра на града. Има и приятен ресторант на входа на Каньона, макар и с туристически цени, който предлага добър завършек на пътуването до това приказно място.

Пещерата Врело

Това е най-дълбоката подводна пещера на Балканския полуостров и сред най-дълбоките в Европа. Пещерата е и сред номинираните „нови чудеса на света“ . Висока над 90 метра и дълбока 420 метра пещерата крие много тайни, от първобитни надписи, до множество сталактити и сталагмити. Най-красиви са „колоните близнаци“ които са с кристално бял цвят и височина до седем метра. Много красиви са и двете малки подводни езера. В пещерата има и няколко колонии прилепи.

Милениумският кръст

Кръста се вижда от града. Висок е 66 метра и е построен в чест на 2000 години от създаването и разпространението на християнството. Гледката от монумента си заслужава, а дори може да се използва и асансьор, за да се качите до върха.

Крепостта Кале

Макар и крепостта да се намира в града си заслужава да се спомене отделно. Крепостта е многократно изграждана и разрушавана, като последната реставрация е в годините след 1963-та година след голямото земетресение в Скопие. Намира се непосредствено до чаршията на града и разположена на най-високата част в града. Реставрираната крепост предлага не само гледка към целия град, но и е домакин на множество евенти, театрални постановки, светлинни шоута и други. Погледнете календара със събития в града, за да можете пълноценно да се насладите на древната крепост.

MKD В наличност

Македонски дeнар

Продаваме 0,0328 0.0318 0,0318 0.0328 0,0328
Купуваме 0,0318
Сравнение Известие Добавете към количката

Скопие в цифри

Пътуване 100 македонски денара + парите за гориво или друг превоз.

Нощувка – между 35 и 70 лева на вечер. Зависи от мястото и екстрите. Добре обзаведено Airbnb в центъра е между 50 и 60 лева.

Храна – малките кръчми вечеря за четирима излиза 20 до 30 лева на човек с пълно меню . В по изисканите ресторанти или реномирани кръчми цената скача до 50 лева на човек за разделена сметка между четири човека.

Нощен клуб/бар – входа е около 5 лева. Няколко малки питиета + шотове за вечерта ще струват около 50 лева на човек.

Каяци – 8-9 лева (според курса на македонския денар) . Има и различни цени за разходка с лодка.

Разходка с лодка до пещерата Врело, плюс такса вход – около 15 лева

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още