Добавете ценово известие

Колко ще ви струва Париж?

Публикувано от Tavex в категория Анализи, Пътуване на 12.05.2017
Цена злато (XAU-BGN)
3888,20 BGN/oz
  
+ 32,21 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
45,20 BGN/oz
  
+ 0,26 BGN

Франция е страна на вино, сирене, императори, революции, крале. Франция  е страна на Европа. Франция си струва да се види, ако не заради виното, шампанското и кралете, то поне заради Париж.

Съвсем не е случаен фактът, че Париж е наречен градът на любовта. Още с първата глътка въздух се усеща особената атмосфера на този град. Той, като всички модерни столици, не е подминат нито от забързания делничен дух, нито от задръстванията, нито от огромния поток от хора, които се движат навсякъде. Но освен тези урбанистични плюсове в Париж съвсем ясно може да се усети Средновековие, Ренесанс, Революция. Миналото и настоящето се пресичат някъде между Лувъра и Шанз Елизе, между Бастилията и Ла Файет.

Много са причините, заради които наистина си струва да посетите Париж, а ако вече сте се запътили натам, ето и няколко съвета колко наистина ще ви СТРУВА той.

Забележителности

Една истинска обиколка на този невероятен град задължително трябва да включва обиколка на най-емблематичните исторически и културни забележителности. Ето и цената на най-известните от тях:

Лувърът

Наречен музей на музеите, той трябва да се посети дори и от хора, които не определят себе си като ценители на изкуството. Музеят се помещава в бившия кралски дворец, като сега на мястото на тронни и бални зали се намират най-големите шедьоври на изкуството, като Мона Лиза, Венера Милоска, Нике от Самотраки, творби на Микеланджело, Рафаело, Давид и много други. Ако искате да разгледате по-голямата част от експонатите и да добиете представа за величието на този музей, е добре да отделите поне един цял ден само за него. Ако пък музеите и различните стилове в изкуството не ви вълнуват, са ви достатъчни около 3-4 часа, за да видите най-доброто от това, което Лувърът може да ви предложи. Музеят работи всеки ден без вторник от 9 до 18 часа, като цената на билета е около 17 евро. Лувърът може да се посещава и с така наречените Paris Museum Pass. Това са карти, които ви осигуряват безплатен достъп до по-голяма част от забележителностите в града, улесняват влизането в музеите, като ви спестяват чакането по опашките. Картите се продават с различен срок, като цената за 1 ден е 42 евро, за 4 дни – 56 евро, а за 6 дни ще трябва да заплатите 69 евро. Възможен е и безплатен вход за граждани на Европейския съюз, които не са навършили 26 години.

Версай

На този изумителен дворец е задължително да отделите цял ден. Входът струва 13 евро. Тук отново важат Paris Museum Pass, както и правилото за безплатен вход на всички европейски граждани под 26 години. Посещението ви ще бъде разделено на две части. Първо ви съветвам да разгледате двореца. Там може да се насладите на прекрасни шедьоври на изобразителното изкуство, изложени в различните зали. Всички те са много луксозни с преобладаващ златен цвят. Най-интересни за посетителите са спалнята на Краля Слънце, спалнята на неговата съпруга, залата на Херкулес, която е била и бална зала. След като разгледате двореца, може да се запътите направо към входа на Версайските градини. Те определено правят впечатление. Повечето от посетителите не могат да определят дали дворецът или градините му са по-разкошни. Входът за градините е 9 евро, за деца и студенти е 7. Те са разделени на малки секции, всяка от които си има име и е имала определена роля. В почти всички от тях централно е разположен фонтан. Наоколо ще видите много интересни и наистина красиви растения. През уикендите в градините се провежда музикално шоу. На определен час целият парк се озвучава от класическа музика, а водата от фонтаните започва да се движи в такт с музиката. Гледката определено си заслужава, а и самата атмосфера кара човек наистина да се почувства като кралска особа.

Айфелова кула

Въпреки че тя се появява в Париж по-късно от другите забележителности, тя е най-разпознаваемият обект във Франция, най-харесваният, най-обсъжданият и най-сниманият символ на Париж. Кулата определено е имала и своите тежки моменти. Първоначално тя е построена за световното изложение в Париж през 1889г. След това е трябвало да бъде демонтирана и премахната. От тази ѝ съдба я спасява само височината ѝ. Като най-високата сграда тогава, кулата се оказва идеална за неразвитите тогава радио и телеграфна мрежа, научни опити, както и за монтирането на антени. Била е нехаресвана от повечето от най-известните парижани по това време, но е факт, че сега е обичана от много хора по света. Билетът за изкачване с асансьор до върха струва 17 евро, за деца и студенти е 14,50 евро. Може да се изкачите и само до втория етаж, цената на билета до там е 15 евро за възрастни и 10 за деца и студенти.

Триумфалната арка

Това е един от символите на френското величие. Арката е построена по поръчка на Наполеон Бонапарт, като е направена в типичен античен стил, който е бил слабост на императора. Построена е в чест на френската армия и нейната храброст. Днес под арката гори вечният огън на Франция, като във вътрешността и е направен малък музей, разказващ нейната история. На върха на монумента има панорамна площадка, която е отворена за посетители. От нея се открива страхотна гледка към Етоал (звезда) – пресечна точка на няколко от най-известните булеварди на града, площад Конкорд, Айфеловата кула, катедралата Сакре Кьор и други. Входът към панорамата и музея е един, струва 7 евро и е безплатен за посетители под 26 години.

Домът на инвалидите

Това е комплекс от здания, които са превърнати във военен музей на Франция. Голяма част от експозицията му е с експонати, свързани с историята на страната и войните, в които тя е участвала. Изграден е в чест на загиналите воини на Франция. В комплекса има и катедрала, която е известна със своите органи. Там са погребани и много френски губернатори, маршали и големи военни ръководители. Входът за музея е 10 евро за възрастен, 5 евро за деца и безплатен за европейци под 26 години. Тук също може да се ползват билетите Paris Museum Pass.

Катедралата Нотр Дам

По-известна от книгата на Виктор Юго – Парижката Света Богородица. Тя е един от най-старите символи на града. Успяла е да оцелее и след френската революция, когато народът е започнал да руши част от статуите ѝ. Входът на катедралата е безплатен. Плаща се само за криптите, споменати в романите на Дан Браун и заснети в няколко филма. Входът за тях е 6 евро на човек.

Катедралата Сакре Кьор

Намира се в небезизвестния парижки квартал Монмартър. Изградена на хълм, тя се вижда от почти всички части на града. Стигането до нея може да стане по множество малки стъпала, а ако не ви се върви, за 1,6 евро може да използвате специално изградения за целта фуникуляр. Входът за катедралата е безплатен, но на върха има отворена за посетители панорамна площадка, която струва 6 евро и разкрива красива гледка към града.

Мулен Руж

Отново сме в Монмартър пред вратите на най-известното кабаре в цял свят. То се разпознава лесно по червената мелница на покрива на сградата, както и по червения килим на входа. Там все още се играят представления, а вие може да си закупите билет за програмата, който струва 112 евро. Предлагат се и билети, които включват вечеря, тяхната цена е 174 евро.

Дисниленд

Ако имате деца, задължително ги заведете там, а ако нямате – задължително заведете себе си. Още на самия вход попадате в друга реалност – приказна. Архитектите на парка са се постарали да пресъздадат дори най-малките детайли, познати ни от любимите детски филмчета. Замъкът, който познаваме от емблемата на компанията, е толкова реално изработен, че във всеки един момент очакваш оттам да се покаже Спящата красавица или Снежанка например. Дисниленд е разделен на два парка. Първият е разделен на три различни кралства и там се намират повечето от атракционите, както и замъкът. Във втория също има атракциони, но там се помещават и Дисни студията, където може да видите как се създават анимационните филми. Всички забавления са разделени спрямо възрастовите групи на хората. Има някои, които са само за малки деца, но има и доста, които са интересни дори на възрастните посетители. На територията на парка се намират около 20 ресторанта, всеки от които е направен в типичния за определено филмче декор. Дори храненето в Дисни е интересно. Входът за двата парка е 90 евро за възрастен, 54 евро за студент и 40 евро за деца.  Храната там е скъпа, но ако изберете някой от бюфетите, може да хапнете на цени около 20-25 евро на човек.

Ако решите да посетите всички от предложените места, входът ще ви струват около 290 евро. Може да предвидите още около 50 евро за  останалите интересни места.

Транспорт

Най-изгодно и удобно за вас ще бъде да използвате метрото. То е много добре организирано, а станции има на всеки 550 метра. Билетите за градския транспорт важат както за метрото, така и за автобусите, фуникулярът и за градските спирки на скоростната железница RER.  Един билет струва 1,60 евро, но ако закупите 10 наведнъж или така нареченото карне, цената пада на 1,41 или 14,10 евро за десетте. За Версай, Дисниленд и за предградията може да използвате RER. Влак може да хванете от една от многото станции в града, като повечето от тях имат и директна връзка с метрото. В рамките на града може да ползвате влаковете и с билет от метрото, но за далечните станции ви трябва по-скъп билет.

Храна

Париж е скъп град. В заведения за бързо хранене може да се нахраните най-евтино за около 10-15 евро на човек. В супермаркетите цените са малко по-високи от тези в България, но не забравяйте и че са в евро. Ако решите да седнете в някой ресторант, може да се възползвате от предложените менюта, които са на цени около 25-30 евро. Ако сте любители на приятните изживявания, може да посетите и някой от многото изискани ресторанти, с които Париж е пълен.

Ако ще бъдете в Париж за около 3-5 дни, може да предвидите приблизително 400-500 евро на човек, за да бъдете подготвени и за непредвидени пътешествия и разходи. Разбира се, колко точно пари ви трябват, зависи от вас и от това какъв тип пътуване предпочитате. Пожелавам ви приятен престой в този невероятен град, който наистина си струва да видите. Не забравяйте, че винаги може да разчитате на Тавекс, когато купувате евро за пътуването. Нашите офиси работят всеки ден от 10 до 22 часа. Ако сте решили да пътувате през празнични или почивни дни, е добре да закупите валута няколко дни по-рано, за да може да отговорим на вашите желания за купюрен строеж.

Bon voyage!

                                                                                                            Радка Танкова

 

 

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още