Офисът ни в Пловдив ще отвори по-късно днес
Добавете ценово известие

Колко ще Ви струва Истанбул

Публикувано от Tavex в категория Анализи, Пътуване на 26.03.2019
Цена злато (XAU-BGN)
4050,33 BGN/oz
  
+ 85,99 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
45,27 BGN/oz
  
+ 1,13 BGN

Има много разкази, дори книги изписани за Истанбул. В България дори си имаме друго име за столицата на ориента – Цариград. Но все по-често наши клиенти задават въпроса, колко пари ще ми трябват за Истанбул?

Отговорите могат да варират според броя на хората в компанията и местата и преживяванията, които бихте могли да имате. Има няколко места, без които едно пътуване до Истанбул не може да се счита за пълноценно и ще наблегнем именно на тях и на тяхната цена.

Класически забележителности

Да разгледаме основните туристически атракции. Можете да разгледате един примерен маршрут, който подготвихме тук . Разбира се има още много места, които са ценни и си заслужава да бъдат видени, но картата предлага „задължителните“ забележителности.

Света София

На първо място – църквата превърната в джамия а след това в музей – Света София. Изключителен паметник на културата, сградата се счита за една от най-красивите в света. Няма нужда от подробности. Трябва да се вид. Входната такса е 25 турски лири.

Топкапъ

В непосредствена близост е друга забележителност, която е в задължителния списък. Това е двореца „Топкапъ“, който е бил седалище на султаната от 1465 од 1853 година. Топкапъ е сравняван с двореца на Дожите и това не е случайно. Макар и не толкова величествен, Топкапъ притежава огромна колекция от оръжия, калиграфии, подаръци от чуждоземни владетели и редица миниатюри, които не могат да се видят никъде другаде по света. Основната забележителност са наметалото и меча на пророка Мохамед. Друга интересна забележително е тронната зала на дворера, разположена в третия двор на Топкапъ. Само лично поканените от султана имали възможност да влязат в личните му покои, които са изключително добре запазени и до ден днешен. Входната такса за двореца е 40 турски лири, но не покрива харема на двореца, където за да влезете ще трябва да платите още 25 турски лири и търпение, защото опашките от чакащи туристи се вият от сутринта. Ако желаете да посетите църквата „Света Ирина“ в двора на двореца, това струва още 20 лири.

Синята Джамия

Друга изключително красива забележителност в непосредствена близост е Синята Джамия „Султан Ахмед“. Завършена през 1616, това е първата джамия в Османската Империя със 6 минарета. Заедно с приходящите сгради, джамията образува цял комплекс наречен кюллие, включващ редица административни сгради, библиотека и други. Входът е свободен, но има етикет, като мъжете трябва да са с покрити рамене, а жените с шал покриващ раменете и главата. Има два входа към джамията, от към Света София, който е по-популярния сред туристите, а другия през двора на комплекса. От първи май до края на септември, джамията е и основна атракция за нощно светлинно и музикално шоу прожектиращо светлини и мотиви на околните сгради.

Долма Бахче

Долма бахче е „европейския дворец“ на късната Османска империя. Освен че дворецът е бил технологично чудо за времето си, за украсяването на Долма Бахче не са спестени средства. Използваните над 14 тона злато и над 40 тона сребро, са достатъчно доказателство, че новия дворец не отстъпва на съвременниците си, като Версай и Шонбрун. Много може да се каже за Долма Бахче, но реалността е, че трябва да се види. Билета е 40 лири за музея и 30 за харема или комбиниран билет от 60 лири за двете.

Българската желязна църква Св. Стефан

Единствената православна желязна църква в света, е не само изключителен паметник на културата но и на българския дух. Построена в края на 19 век близо до седалището на Вселенската патриаршия в Цариград, Желязната църква е символ на поробена България бореща се за свобода. В 2018 църквата бе реновирана и официално открита. Снимката пред портите ѝ е задължителна. Входът е свободен.

Разбира се не игнорираме десетките, дори стотици други забележителности на Истанбул, като водохранилището Йеребатан построено в четвърти век след христа с вход от 20 лири, Кулата Галата, от където може да се разгледа старинен Константинопол с вход 20 лири, археологическия музеен комплекс с вход 20 лири, принцовите острови чиято обиколка с гид е 30 лири, както и обиколка из хилядите дюкяни на Капалъ Чарши за сувенири, златни бижута, наргилета, шалове и редица други традиционни артикули. Не забравяйте да се пазарите, цените на повечето сувенирни магазинчета са до три пъти по-високи и се очаква да свалите цената поне на половина.

Модерни забележителности

Булевард Багдат

Освен богатата култура Истанбул има и най-дългата шопинг улица в Европа. Разположена в анадолската част на града, булеварда предлага огромен избор от ресторанти, клубове и разбира се всички световни модни бутици както и най-доброто от модните тенденции на ориента. Внимавайте, цените са като на Шанз-Елизе. Обяд в по изискан ресторант може да излезе по 150 до 250 лири на човек, макар че има и много заведения по булеварда, където цените са значително по-приемливи.

Мол „Флория“ и Аквариум „Истанбул“

Това е най-новият и модерен мол на Истанбул съчетан с огромен тематичен аквариум – най-големия в Света. Съчетанието от уникално разположение, огромен шопинг център и аквариум тотално ще промени напълно възприятията Ви за „разходка в мола“. Ако искате традиционен Аквариум, втория най-голям аквариум в Европа Тюркуазу също се намира в Истанбул.

Небостъргача „Сапфир“

Това е четвъртата най-висока сграда в Европа а таксата от 30 лири да се качите до панорамния етаж си заслужава. Сградата е напълно екологична и разполага с няколко градини на различни етажи. Целия комплекс от високи сгради е интересен а за футболните фенове стадиона Тюрк Телеком е в непосредствена близост. Има възможност и за 20 минутен полет с хеликоптер над града, който ще осигури не само невероятни снимки но и незабравими спомени. Цените варират между 500 и 650 турски лири според, броя хора, заетостта и прочее.

Кварталът Ортакой

Това е един от популярните парти места в европейската част на града. Разположен между църква, синегога и джамия, кварталът е пълен с кафенета, ресторанти, клубове, площади и красиви гледки. А ако искате да се чувствате като истински царе, можете да се поглезите с неделен Брънч в бившите министерски замъци разположени покрай Босфора, сега превърнати в супер луксозни хотели. Цените за такъв тип брънч варират от 60 до 100 лева на човек(или 180 до 320 турски лири). Гарантираме ви, че този кулинарен разврат си заслужава.

Махалите Чихандир и Чукуркума

Тези два миниквартала са младежките и хипстърски центрове на Истанбул. Богати на култура и дом на редица, артисти, музиканти и актьори, улиците на тези махали действат като магнит за младите посетители на града. Изпълнените с малки магазинчета, галерии и кафенета ъгли са приятна изненада за жадуващите за модерни културни преживявания туристи. Чукуркума е известен и с редицата си антикварни магазини, както и модерни градски забавления като Mazeup. Други интересни забележителности са Музея на Невинността създаден по едноименната книга на Орхан Памук и известната галeрия за модерни изкуства ARK Kultur.

 

Някои неща, които си заслужава да знаете :

  • Уличната храна е уникално вкусна и много евтина. Опитайте морските дарове, няма да съжалявате. Цената на уличните вкусотии е между 10 и 15 лири.
  • Разходете се из малките улици около площад Таксим. Ще намерите много малки и семейни ресторани, и магазинчета, а обстановката, е много по-спокойна макар и близо до шумните и забързани улици. Едно кафе или чай в семейно кафене е 6 до 10 лири.
  • Не забравяйте сувенирите. Най-честите подаръци са магнитчета, които струват по 2, 3 лири, а по-скъпите придобивки като шалове струват около 40 до 60 лири, наргилета до 300 лири за хубавите, и ароматни балсами и козметика (цените варират най-много за този вид продукти) са емблематични спомени от пътуването до Цариград.
  • Не плащайте с валута! Много търговци ще ви кажат, че приемат долари или евро и предпочитат валутата. Не се хващайте на този номер. Най-добре е да нямате никаква друга пара освен левове и турски лири.
  • Търговците ни познават. Ще чуете „комшо ела“ повече пъти от колкото сте предполагали. Откажете любезно и се правете на разсеяни но с усмивка. Това е правилния етикет.
    Приятни моменти в Истанбул!

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още