#10yearchallenge Венецуела – от 2007 до 2018 година

Споделете тази статия

Кризата във Венецуела се влошава с всеки изминал ден. САЩ вече наложиха санкции върху контролираната от държавата петролна компания PDVSA и прилагат официален натиск за мирно прехвърляне на властта. Много неща могат да се променят за едно десетилетие и Венецуела е пример за това. Държавата с най-големите потвърдени петролни находища в света преди 10 години беше в топ 10 на най-важните търговски партньори на САЩ и се славеше за жив пример за работещ социализъм. Сега е на 33-то място, износа почти спрял, а топче тоалетна хартия има по-малко хартия в себе си от купчината боливари, което струва според снимки на NBC (линк).

Както и преди сме споменавали, няма по-добър пример за силата на златото освен да се види цената му по време на криза.Във Венецуела, за една година златото е поскъпнало с 3730957% – да това са 3.73 милиона процента! Ако досега е имало скептици, дали златото пази от кризи, примера е нагледен.

1 грам абонаментно златно кюлче Tavex

- · Чистота: 24 карата · ⌀ - мм

113 лв.Продайте: 104 лв.

Следващата кратка инфографика има за цел да покаже какво може да се случи в една от най-богатите на природни ресурси държави за 10 години. И какво значи истинска хиперинфлация.

Нека проследим няколко от най-важните иконимически и политически епизода през тези критични за Венецуела 10 години.

Декември 2006-та година : Уго Чавес е избран за трети пореден път с подкрепата на 63% от гласувалите. Най-голямата подкрепа регистрирана от края на втората световна война.

Май 2007-ма година – Чавес започва национализация на най-големите компании в сферата телекомуникациите и енергетиката, от които среща сериозна съпротива. В същата година, Чавес не подновява лиценза на най-голямата медия във Венецуела RCTV, заради критиките отправени от нейните журналисти към президента и управлението му.

Декември 2007-ма година – след като губи референдума за пълна национализация на частната собственост, президента Чавес започва да приема законодалтелни промени с цел да национализира най-голямата частна банка на Венецуела.

Август 2008-ма година – Венецуела И Русия сключват договори за производство и продажба на петрол и военна взаимопомощ.

Януари 2010-та година – след като доверието в президента Чавес започва да пада се провежда, сочения от мнозина политически наблюдатели като съмнителен, референдум, който премахва броя пъти, в които президента на Венецуела може да бъде преизбран, Чавес предприема остър икономически завой с цел рязкото повишаване на икономическите показатели от износа на петрол към САЩ. Цената на Боливара изкуствено се намалява спрямо долара със 17%, а всички стоки, които не са от първа необходимост се обмитяват с 50%. Ефекта от този насилствен икономически обрат само изострят, пристрастената към петрола икономика на Венецуела, която вече се е свила с 5.8% през последното тримесечие на 2009-та година.

Април 2012-та година – след продължително недоволство спрямо управлението на Чавес и засилената подкрепа на населението към опозиционните партии, администрацията продължава своята „война“ с частните компании, които не предлагат основни стоки и услуги на държавно регулираните цени. Изкуствено претъпената инфлация се налага с насилствено одържевяване на частни компании, които не следват авторитарната политика на Чавес. През Октомври, след огромни глоби към двете най-големи телекомуникационни медии във Венецуела, коментиращи и критикуващи управлението на Чавес, президента печели изборите с 54%.

Април 2013-та година – след дългогодишна борба с рака Уго Чавес умира и бива наследен от сегашния президент на Венецуела Николас Мадуро, който печели изборите с минимална преднина. Опозицията публично критикува изборите и медиите като нагласени.

Управлението на Мадуро

Декември 2013-та година – правителството дава на президента Мадуро извънредни права, с цел да се справи с излизащата извън контрол инфлация от 50%. Започват протести срещу президента, обявявайки го за диктатор.

Декември 2014-та година – след като цената на петрола се срива на международните пазари, президента Мадуро започва програма за ограничаване на правителствените харчове без особен успех. Този ход е причина Мадуро да се справи с нарастващата опозиционна вълна, като обвинява опозиционния лидер Мария Мачадо и кмета на Каракас, Антонио Ледезма в опит за преврат и корупция. Мария Мачадо е обвинена в опит за убийство на Мадуро.

Декември 2015-та година – след като опозицията печели 2/3 мнозинство, опозиционните партии притиснати от конституционния съд и правителството на Мадуро, освобождават трима от лидерите на опозиционния блок и така демократите не успеят да блокират законови мерки даващи още по-големи права на правителството на президента.

Февруари 2016-та година – президента Мадуро, оповестява новия си план за справяне с инфлацията. Остеритетните мерки предвиждат и увеличение на цената на петрола, ход, който предизвиква редица протести, искащи предсрочни избори. В сблъсаците загиват 27 души.

Юли 2017-та година – опозицята на президента Мадуро прави неофициален референдум, като над седем милиона човека гласуват, президента да няма възможност да промени отново конституцията. Въпреки международния натиск и санкции, президента мадуро свиква Народно събрание превръщайки Венецуела все повече в тоталитарна държава. Новите мерски срещу високите нива на инфлация отново не давар резултат и много милионните протести продължават.

Август 2018 година – Мадуро девалвира Боливара, като маха пет нули от номинала му и го прекъства на суверенен боливар, валута завързана към Венецуелска държавна криптовалута, с цел борба с излязлата извън контрол хиперинфлация.

В заключение, след социалистическото управление и икономическа политика през последните десет години, над два милиона венецуелски граждани са се превърнали в икономически имигранти избягали в други държави и над 35% от венецуелците останали в държавата си живеят под прага на бедността, под авторитарно управление, стремящо се да запази статуквото си и излязла извън контрол инфлация от милион и петстотин хиляди процента. В сравнение по-време на супер инфлацията в през 1997-ма година в България инфлацията е скромните 300%.

Споделете тази статия
Категори:  
Цена на златото (XAU-BGN)
3120.58 BGN/1Oz + 0.00 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
39.5245 BGN/1Oz - 0.00 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Коментари

Напишете първия коментар
Добавете коментар

Влезте във Вашия профил, за да може да оставите коментар по статията.

Цена на златото (XAU-BGN)
3120.58 BGN/1Oz + 0.00 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
39.5245 BGN/1Oz - 0.00 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Най-четени

Как добивът на злато прави България по-богата

Защо биткойн се срина с 53% и какво значи това за критповалутата

Новата целева инфлация на ЕЦБ и ускореният крах на покупателната ни способност

Препоръчани

Пътят на златото

Кои активи съхраняват най-добре покупателната способност при кризи

Дигитално евро – парична революция или стъпка към бездната

 

Получавайте първи най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Инвестирайте в злато с Tavex
Kъм магазина
0 ПРОДУКТ