Срок за обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни.
Добавете ценово известие

Нигерия търси валутна стабилност чрез златото и възобнови добива му

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 03.08.2021
Цена злато (XAU-BGN)
4237,47 BGN/oz
  
- 6,27 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
49,78 BGN/oz
  
- 0,03 BGN

Какво е решението, когато имаш запаси от злато, икономика, зависеща почти изцяло само от един отрасъл, и обезценяваща се валута? Започваш да добиваш злато и, евентуално, да насочваш поне част от него към увеличаване на запасите си.

Вижте повече по темата: Пътят на златото

Точно това направи Нигерия, където в началото на август Thor Explorations започна отново добива на търговско злато. Така африканската държава се връща на картата на златодобивните държави за пръв път от десетилетия.

Златото като защита срещу инфлацията

От началото на века темпът на нарастване на „инфлацията“ в Нигерия рядко е спадал под 10%. Това обаче е подобрение спрямо 90-те години на XX в., когато тя е надхвърляше 70% годишно. Само от 2009 г. досега цените са нараснали почти четири пъти, показват данните на Нигерийската централна банка.

Графика 1: Годишен индекс на потребителските цени в Нигерия

Източник: Световна банка

Увеличаването на индекса на потребителските цени се дължи на безконтролното печатане на нигерийската найра. Количеството пари в обращение нарасна четирикратно само от 2010 г. досега. Но спирането на печатането на пари е трудно за политиците решение, както и някои близки държави ни показват.

Лице на 1 грам абонаментно златно кюлче Tavex нов дизайн В наличност

1 грам абонаментно златно кюлче Tavex

Продаваме 156,00 лв. 141 141,00 156 156,00
Купуваме 141,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

Вижте повече по темата: Турска лира: Хроника на един предизвестен крах

Все пак, както много други страни, за властите в Нигерия е ясно, че трябва да се направи нещо, за да озаптят скоростното подриване на покупателната способност на найрата. Затова, в унисон с много други страни, те се обръщат към спасителя на покупателната способност: златото.

Вижте повече по темата: Защо Европа залага на изкупуване на злато срещу инфлацията

Тази политика е изразенa от самите власти, в лицето на бившия министър на мините и стоманата Учечукву Ога. Пред Guardian той заяви:

Нигерия може да използва произведеното у нас злато, за да увеличим и резервите на централната си банка. Освен това можем да понижим войнствените настроения срещу минния сектор чрез методите, използвани и в другите страни.

Последното може да звучи странно. Но изказването на министъра става по-ясно, когато конюнктурата на златодобива в Нигерия се изясни.

Странното състояние на добива на злато в Нигерия

По думите на Ога, Нигерия разполага със „значителни“ залежи от злато. Но по данните на ведомството му между 2016 и 2020 г. са добити само 1,6 тона злато. UK Geological Survey изчисляват обаче, че само през 2019 г. в страната добивът е 9,3 тона. Така Нигерия се класира около средата на златодобивните страни от Африка.

Графика 2: Добив на злато в Африка през 2019 г.

Източник: US Geological Survey

Значителната разлика се обяснява с факта, че след Втората световна война чуждестранните инвеститори напускат Нигерия. С това добивът на злато не изчезва, но претърпява метаморфоза. От организирана дейност, привличаща инвестиции в страната, той започва да се осъществява от малки групи хора, обикновено домакинства, с подръчни средства.

Вижте повече по темата: Как добивът на злато прави България по-богата

Затова огромна част от местното злато минава де факто в сивия сектор. Изчисления на Комитета по търговията към ООН за нелегалната търговия показват, че между 2012 и 2018 г. от Нигерия нелегално са били изнесени 97 тона злато. Ако тази прогноза е точна, тяхната стойност би била над 3 млрд. долара.

Вижте повече по темата: Турция с поредно откритие на гигантски залежи от злато: Как се стигна до това

Това е причината части от населението в някои области на страната да не гледат с добро око на инвеститорите в златодобива. Все пак новото отваряне на Нигерия към компаниите гарантира създаване на заетост, вложения в човешкия капитал на местно равнище и връщането на страната на картата на формалния добив на злато. Нещо повече, по този начин тя ще може да диверсифицира източниците на приходи за бюджета и евентуално да използва част от средствата, за да увеличи запасите на централната си банка.

Какъв ще е добивът на злато на Нигерия

Прогнозата е, че мината Segilola, експлоатирана от Thor Explorations, ще доведе до добив от 85 хил. тройунции годишно. Така нейният добив ще възлиза на едва около 10% от този на най-голямата мина на континента – Kibali в Демократична република Конго.

Графика 3: Най-големи мини и компаниите, които ги управляват, в Африка

Източник: Kitco

Към момента базираната във Ванкувър, Канада, Thor Explorations е инвестирала в Нигерия 86 млн. долара. Според настоящия министър на мините Оламилекан Адегбите:

Откриването на Segilola е показателно за усилията на правителството да диверсифицира източниците си на приходи. Проектът показва, че Нигерия може да е следващата голяма граница в добива на злато.

Интересувате се от инвестиционно злато

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още