Добавете ценово известие

Почивка в Санкт Петербург - всичко което трябва да знаете

Публикувано от Tavex в категория Пътуване на 06.03.2018
Цена злато (XAU-BGN)
4388,66 BGN/oz
  
+ 10,95 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
52,39 BGN/oz
  
+ 0,21 BGN

Днес ви предлагаме да обърнете поглед на изток и да насочите вниманието си към необятните земи на Русия. Тази страна притежава множество пленителни места, за които си заслужава да разкажем, но днес ще се спрем на вероятно най-красивия руски град – Санкт Петербург или както местните с любов го наричат – Питер.

Санкт Петербург в цифри – колко пари да си приготвим

  • Ресторант среден клас (имайте предвид, че разнообразието от ресторанти и цени в Санкт Петербург е голямо. Тук сме ви подготвили средностатистическите цени, на които може да се натъкнете)

– Пелмени: около 400 рубли;
– Основно ястие: около 600 рубли;
– Специалитети: около 1500 рубли.

  • Kоктейли – Около 400 рубли
  • Входна такса за клуб Около 150 – 300 рубли
  • Средна цена за посещение на музей Около 250 – 300 рубли
  • Средна цена за легло в хостел Около 700 – 1500 рубли
  • Средна цена за стая в хотел (за стая с базово
    обзавеждане и качество, както и сравнително централно
    разположение)
    – Около 3000 – 7000 рубли

Вижте обменния курс и допълнителна информация за руската рубла тук.

Тъй като разказът ни за този пленителен град може да се проточи безкрайно, решихме в тази първа част да ви запознаем с основните факти за Санкт Петербург и местата за настаняване и отдих, които той предлага. Не пропускайте и втората ни част, в която подробно ще ви разкажем за забележителностите на руския град.

Санкт Петербург е вторият по големина град в Русия и е разположен в северната част на страната с излаз на Балтийско море. От града можете да „помахате“ на съседите от Финландия и Естония, от които ги делят около 350 км. Но ви гарантираме, че в руския град има толкова много интересни места, че едва ли ще ви хрумне да посветите част от пътуването си на друга дестинация.

Най-популярното време да посетите града е през юни или юли, когато е пикът на белите нощи. Сравнително топлото време и това явление, характерно за северните места, са предпоставка за една магическа разходка в царския град. Ще се насладите на зелените паркове, облени от светлина, архитектурните шедьоври, причудливите отблясъци на река Нева в сумрачнатa атмосфера и преживяването е наистина неописуемо. Но дори и да не успеете да бъдете там точно по това време на годината, не съжалявайте – градът е прекрасен и ще ви предложи незабравими мигове и места, които да посетите.

Какво, къде, кога

Въпреки че е изолиран от Западна и Централна Европа, архитектурата на града несъмнено ще ви напомни за европейската среда. Това не е случайно. Градът е основан през 1703 г. от цар Петър I, чието име носи. Величественият град е бил столица на Руската империя повече от два века. Културното влияние на Запада се усеща и дори се носи във въздуха, като в този смисъл желанието на цар Петър, основателя на града, е сбъднато 3 века след създаването му. Тихото величие и архитектурните шедьоври са в контраст с характерния източноевропейски вид на крайните квартали, многобройните денонощни магазини, продаващи базови стоки и алкохол, както и с първата ви среща с метрото, която вероятно ще ви шокира. Метрото в Санкт Петербург е едно от най-дълбоките в света и „пътуването“ от горната част до долната отнема близо 3 минути с ескалатор, но всъщност не това е шокиращото. Някои спирки са запазили характерния западен облик на града, но същевременно можете да се натъкнете на класическия съветски сърп и чук или дори на петилетен план, небрежно изобразен на стената в метрото. Руснаците всекидневно подминават тези символи докато слизат на спирка „Площад Ленин“ или си уговарят среща на улицата със звучното име „Пролетарска диктатура“. Тази контрастна комбинация, това залитане между западното и източното отдавна се преплитат
в града и съжителстват в една уникална симбиоза.

Разхождайки се покрай Аничков мост, главната улица Невский проспект, приказния храм „Спас на крови“ и, разбира се, Дворцовият площад, където се намира Ермитажът, ще установите, че славата на града не е преувеличена и ще ви се иска да откривате още и още магически кътчета, които Санкт Петербург може да ви предложи в изобилие. И докато в следващата част на нашата статия ще ви разкрием повече подробности за забележителностите на града, нека сега се впуснем в разходка по централната и най-оживена улица в града – Невский проспект. Улицата предлага голямо разнообразие от ресторанти, кафенета, барове, както и възможности за шопинг. Лъскавите витрини ще ви примамят с разнообразието от маркови стоки, но внимавайте, понеже западноевропейските цени на някои от бутиците може да ви отблъснат. Ако имате достатъчно време за разходка, може да откриете и магазини на по-достъпни цени. Ще се натъкнете на характерните туристически магазинчета, откъдето можете да си закупите матрьошка, имитация на яйце „Фаберже“ или магнитче с облика на Санкт Петербург. Зад църквата „Спас на крови“ има открит пазар, който също предлага разнообразни предложения.

Можете да посетите търговски център „Невский“ на едноименната улица, който е разположен на 7 етажа, и на територията му има повече от 100 магазина. На последния етаж се намира ресторант „Москва“, който открива прекрасна гледка към града и основно към улица Невский проспект. Цените са от среден клас за града. Други ресторанти наоколо са „Gras x Madbaren“, който предлага вариации на руски предложения и ресторант „Тройка“, който предлага шоу програма към вечерята. Ако ви се прииска нещо по-простичко, руснаците са известни с пирожките си, а ние познаваме мястото, където можете да се насладите на едни от найвкусните. „Пироговый Дворик“ предлага голямо разнообразие от сладки и солени пирожки, които можете да дегустирате заедно с чаша хубаво кафе или чай. Тази верига има ресторанти на много места в града, така че шансът да се натъкнете на един от тях, когато вече сте огладнели, не е никак малък. Разхождайки се из центъра, ще забележите множество симпатични кафенета и ресторанти, които си заслужава да посетите. С чаша чай или кафе в ръка и наблюдавайки забързания живот навън, си представете настроението, което ще ви създадат.

Вечерта районът около Невский проспект остава все така оживен, като някои от кафенетата се трансформират в барове. Закачливото осветление ще ви накара да се зачудите дали това място наистина е същото като отпреди няколко часа, когато сте го видели на дневна светлина. Културата на крафт бирата е застигнала и Санкт Петербург, като можете да видите все повече барове, които предлагат такъв тип напитки. Някои от нетрадиционните предложения са бар „Диктатор“ на 5 минути от Невский проспект. Друг бар отново в центъра се нарича „Commode“ и предлага интересна концепция – плащате 180 рубли на час за времето, прекарано в бара, а напитките са на много ниски цени. Има също балкон с прекрасна гледка към Невский проспект. Ако пък случайно ви се прииска да си прекарате една щура вечер, да се качите на бара и да танцувате до зори, няма проблем. Вдъхновен от едноименния филм, в Санкт Петербург има бар-клуб със звучното име Coyote Ugly. Препратките към филма определено не липсват.

Ако пък сте настроени за културни мероприятия, горещо ви препоръчваме да посетите опера или балет в Мариинският театър. Тази сграда създава неповторимо артистично усещане със своята пищна украса и пет реда балкони. Именно в този театър са се осъществявали премиерни спектакли на някои от най-значимите композитори живели някога (например Чайковски). Цените на хотелите са разнообразни като улиците на града: варират от 700 – 1500 рубли за легло в хостел до 35 000 рубли на нощувка в изключително луксозни хотели със спиращи дъха гледки.

Също така цените са различни в зависимост от сезона. През лятото по време на белите нощи цените са силно завишени, а ако случайно се почувствате авантюристично настроени и решите да посетите града през зимата, разликата може да стигне 50% и да се натъкнете на изключително изгодни предложения. Все пак средната цена варира между 3000 и 7000 рубли за стая с базово обзавеждане и качество, както и със сравнително централно разположение. Необикновената връзка между изтока и запада се е преплела в уникална комбинация, чийто резултат е Санкт Петербург. За да разберете повече за забележителностите на това магическо място, вижте и втората част от нашия пътеводител.

Уникални Забележителности задължителни за всеки посетител

Цени на най-важните забележителности в Санкт Петербург

  • входна такса за Ермитажа – 300 и 700 рубли (в зависимост от варианта за обиколка)
  • входна такса за църква „Спас на крови“ – 250 рубли
  • входна такса за Исакиевският събор – 250 рубли
  • входна такса за Петропавловската крепост – 600 рубли
  • входна такса за Кунсткамера – 300 рубли
  • входна такса за крайцер „Аврора“ – 600 рубли
  • входна такса за Дворцовият комплекс Петерхоф – 1000 рубли
  • входна такса за Екатерининския дворец – 700 рубли

Първата забележителност в списъка ни няма да ви изненада. Това, разбира се, е Ермитажът. Нищо няма да ви подготви за срещата с този архитектурен шедьовър, бившият зимен дворец на руските царе, който впечатлява с размерите и пищната си декорация. В наши дни това е най-големият музей в Русия и една от най-богатите и значими галерии в света. Намира се на Дворцовия площад – най-важния от политическа гледна точка и вероятно най-красивия площад в града. В центъра на площада величествено се извисява Колоната на Александър. Да отидете в Санкт Петербург и да не влезете в Ермитажа е като да отидете в Рим и да не видите папата, с тази разлика, че да влезете в руския музей ще ви бъде по-лесно и ще ви коства между 300 и 700 рубли в зависимост кой вариант на обиколката сте избрали. За студенти входът е безплатен. Препоръчваме ви да си отделите един ден за тази разходка, който дори ще е крайно недостатъчен да видите всички обекти, които са изложени в музея.

Една от най-красивите църкви в Санкт петербург

Нека сега се впуснем в едно пътешествие към най-популярните храмове в Санкт Петербург, които несъмнено имат с какво да ви изненадат. Четирите най-важни и популярни храма са „Спас на крови“, „Казански събор“, „Исакиевски събор“ и катедралния храм „Свети Петър и Павел“. Интересното при тези четири впечатляващи религиозни здания е, че те са съвсем различни едни от други и притежават уникален стил и архитектура. Нека видим повече: Първият храм, който ще ви представим, и който е невъзможно да пропуснете при посещението си в града, е руската църква „Спас на крови“ (в превод „Спасител на кръвта“). Името й не е случайно подбрано. Църквата е построена на лобното място на император Александър II. Построена е в стил ар нуво в класическите за руските църкви разноцветни куполи и впечатляващи мозайки във вътрешността. Цената на посещението е 250 рубли за възрастни. Гледката, която ще се открие пред вас докато идвате от канал „Грибоедов“, ще се запечата дълбоко в съзнанието ви. Прекрасната църква на фона на канала на реката е уникална гледка, която вероятно не прилича на нищо друго, което сте виждали до сега.

Докато се разхождате по централната улица в града – Невский проспект, вероятно няма да сте подготвени за мащабите на сградата, пред която ще се изправите. Казанската катедрала е един от най-големите православни комплекси в Русия, като си заслужава да надникнете и вътре (и не само защото входът е безплатен). Друго внушително религиозно здание е Исакиевският събор – един от символите на града. Посетителите имат уникалната възможност да изкачат 300 стъпала и да се насладят на прекрасната гледка от купола, както и, разбира се, да разгледат впечатляващия интериор на църквата, който включва красиви икони, масивни гранитни колони и детайлни мозайки. Към момента църквата функционира единствено като
музей и входната такса е 250 рубли. Интересно е да се отбележи, че в украсата на интериора са вложени близо 410 кг. злато (калкулатор), както и други ценни метали. Точно пред църквата се намира известната статуя на Петър Велики, изобразен като ездач. Можете да го видите от гледката при купола.

Петропавловската крепост е била ядрото на старата столица, когато е създадена от цар Петър I, а комплексът определено си заслужава да се види. Веднага щом влезете в крепостта ще видите църквата „Свети Петър и Павел“, където се намират гробниците на руските царе (от Петър Велики до последния руски цар – Николай II). От външната страна катедралата ще ви впечатли със заострения си позлатен връх, завършващ с фигурата на летящ ангел. Можете да посетите и затвора „Трубецкой“, като сред известните затворници, пребивавали там, спадат Максим Горки и Лев Троцки. В комплекса се намират и музеят на космическите изследвания и ракетни технологии, където са изложени разглобени ракетни двигатели и други интересни обекти. Комбинираният билет за всички атракции е 600 рубли, като можете да си ги закупите и отделно, ако не искате или нямате възможност да влезете навсякъде. Ако пък искате просто да се разходите из крепостта, можете да го направите безплатно.

Кунсткамера или още познат като музей по антропология и етнография е първият музей в Русия. Това е музей, посветен на изучаването на човешкото тяло, който разполага и с богата колекция от етнографски експонати от различни точки на света. Цар Петър I е насърчавал учените да изучават човешкото тяло и да запазват проби от изследванията си. Някои от тези проби са около 300-годишни, запазени до наши дни, и включват ембриони, новородени и деформирани животни, които се съхраняват в буркани. Тези гледки не се препоръчват за чувствителни зрители и деца. Ако все пак се престрашите да влезете, входът струва 300 рубли. Разбира се, Санкт Петербург разполага и с множество тематични музеи, свързани с историята и военните подвизи на Русия. Ако разполагате с достатъчно време, ви препоръчваме да се разходите и из тях.

Не пропускайте и легендарния крайцер „Аврора“, превърнал се в символ на Октомврийската революция. Корабът взима участие в Първата световна война. Можете да влезете вътре и да разгледате вътрешността му. Обиколката си заслужава, въпреки че входната такса е сравнително висока – 600 рубли за неруски граждани. Имайте предвид, че обиколката с екскурзовод или аудио гид не е включена в цената, а почивните дни са понеделник и вторник. Ако имате принос към развитието на съветската република, има вариант да влезете безплатно. Това важи за повечето руски музеи и е характерно за Русия като цяло. Е, има и други варианти да си осигурите безплатна обиколка – например ако сте семейство с 3 и повече деца.

Едно от задължителните неща, които да направите, докато сте в Санкт Петербург, е именно да излезете от него. Две са местата, които непременно трябва да посетите. Дворцовият комплекс Петерхоф се намира на 29 км от града и е включен в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО. Сградите и парковете на комплекса създават уникална комбинация от природа и архитектура, която оставя посетителите без дъх. Вдъхновен от френския дворец Версай, Петерхоф е шедьовър на бароковото изкуство. Ако дойдете през пролетта или лятото, ще се насладите на каскадата от фонтани и цъфтящи цветя в градините. Разглеждането на невероятни комплекс ще ви отнеме цял ден. Залите са богато декорирани, позлатени и коя от коя по-красиви. Входната такса е 1000 рубли.

За друг ден от престоя ви ви препоръчваме да си отделите време да посетите Екатерининския дворец, също част от културното наследство на ЮНЕСКО. Той също е разположен в близост до Санкт Петербург и се намира в днешния град Пушкин. Вероятно най-известната забележителност на двореца е легендарната Кехлибарена стая, която е съдържала внушителните близо половин тон кехлибар. Създадена е през 18-ти век в Прусия и подарена на руския цар Петър I. Кехлибарът е бил откраднат по време на Втората световна война и съдбата на съкровището е обвита в мистерия и е неизвестна и до наши дни. Стаята подлежи на усилена еконструкция и от 2003 г. е възстановена и отново е отворена за посещения в двореца.

Преобладаващите цветове на двореца на синьо и бяло, като има и златни орнаменти, които неизменно присъстват в руските дворци. Залите са богато украсени, като впечатление прави „Голямата зала“, още наречена „Зала на светлината“, където са се провеждали балове. Друга интересна зала е портретната, където се намират портретите на Екатерина и дъщеря й Елисавета, както и картинната галерия, която е изцяло покрита с картини от 17-ти и 18-ти век. Входната такса за двореца е 700 рубли.

С това описание нашето пътешествие приключи. Надяваме се да сме успели да ви убедим в красотата на невероятния град Санкт Петербург. Руската приказка ви очаква.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още