Срок за обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни.
Добавете ценово известие

Балоните в сектора на недвижимите имоти: 8 глобално значими града, изложени на риск

Публикувано от Tavex в категория Некатегоризирани на 21.05.2018
Цена злато (XAU-BGN)
4285,17 BGN/oz
  
+ 22,62 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
50,35 BGN/oz
  
+ 0,45 BGN

Ако имахте 1 млрд. щатски долара, с които да направите надеждна инвестиция в недвижими имоти, къде бихте потърсили да купите?

Много фондове, финансови институции и богати хора смятат, че правилното място за това са световните финансови центрове. Все пак градовете от световна класа като Ню Йорк, Лондон и Хонг Конг, никога няма да излязат от мода, въпреки че техните изключително плътно застроени и гъсто населени градски центрове ограничават предлагането на качествени активи за закупуване.

Но какво се случва, когато твърде много хора се насочат към инвестиции в “сигурни” активи?

Според UBS в някои градове цените се покачват до нива, които са потенциално неустойчиви. Осем от тези финансови центрове са изложени на риск от балон в сектора на недвижимите имоти, който има опастност да се спука.

ГЛОБАЛЕН Индекс на балона на недвижими имоти

Всяка година UBS публикува Global Real Estate Bubble Index. Това е индекс за стойността на недвижимите имоти по света, а последното издание показва няколко ключови пазара, намиращи се на територията на балона.

Имотния балон в големите градове по света

UBS посочва Торонто като потенциално най-застрашен от балон голям град, отбелязвайки, че цените на имотите са се удвоили за последните 13 години, докато наемите и реалните доходи са се увеличили съответно само с 5% и 10%.

Най-големият град в Канада далеч не е единственият глобален финансов център с бързо покачващи се цени на недвижимите имоти през последната година.

В Мюнхен, Торонто, Амстердам, Сидни и Хонконг цените са се повишили с повече от 10% само през последната година. – UBS

Годишно увеличение с 10% би довело до удвояване на цените на всеки 7 години, което според банката е показател за нестабилност. (графика 2)

През последната година имаше три ключови пазара, където цените не се повишиха: Лондон, Милано и Сингапур.

Лондон е особено забележителен, тъй като успява да задържи повече милионери от всеки друг град в света и е класиран като финансов център №1 в световен мащаб.

Друг интересен факт е, че броят на годините, за които квалифициран работник успява да изплати апартамент от 60 кв. м. в ценръра на града продължава да расте. (графика 3)

Само историята ще покаже, дали имотите ще се окажат „сигурна“ инвестиция за жителите в тези градове.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още