Добавете ценово известие

Защо доларът поскъпва?

Публикувано от Tavex в категория Анализи на 15.10.2019
Цена злато (XAU-BGN)
4389,84 BGN/oz
  
+ 12,50 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
52,64 BGN/oz
  
+ 0,69 BGN

От началото на 2018-та година доларът спря своя почти едногодишен спад и се превърна в „поскъпваща“ валута. Курсът на долара през февруари 2018 година бе 1.586 лева за долар. Курсът през Октомври 2019 година е 1.784 лева за долар. Разликата е достатъчно голяма, за да притесни редица инвеститори теглили заеми в долари и реализиращи печалба в левове. Определено кара и редица потребители да се замислят по-сериозно за стоки и техника, която се продава в долари. Все повече получаваме и въпроса „Ще поскъпва ли още долара?“ . Ако знаехме със 100% сигурност отговора на този въпрос, щяхме да сме меко казано милионери. Това, което може да направим, е да анализираме международната пазарна ситуация и на нейна база да оставим хората да си направят изводите.

Скъп Долар или падащо Евро?

Лева е във валутен борд към еврото и като така, всяка промяна на курса долар – евро, влияе и директно на българския лев. Ето защо е важно да разкажем за динамиката на евро-долара. Първо, долара винаги поскъпва, когато Европа не се справя добре. Обяснението на този тренд идва от факта, че почти 58% от кошницата с валути образуваща доларовия индекс е заета от Еврото, съответно когато то се представя зле и „олеква“ то това подобрява позициите на Долара и неговата цена поскъпва.
Второ, Еврозоната се представя далеч под представата на пазарните участници. Brexit, нестихващите политически проблеми на Италия, все още проблемната Гърция и намаляващите инвестиции в единния европейски пазар не влияят добре на Еврото. Не на последно място преди няколко месеца Германия показа първите си признаци на забавяне на ръста си. Програмата на ЕЦБ относно количествените улеснения превърнаха лихвените проценти в отрицателни и като цяло положението не изглежда розово.
Трето, търговците на форекс пазарите са все по-лакоми за долари, което допълнително бута цената на щатската валута нагоре.

 

Китайските валутни войни

Втория основен фактор отговорен за силата на долара е китайският Юан. Съвсем наскоро, САЩ официално обяви Китай за валутен манипулатор, в отговор на решението на китайската народна банка да позволи на юана да падне под заветната граница от 7 юана за долар. Валутната двойка Долар – Юан е най-важната за международната търговия и е нормално промяна на динамиката ѝ да има сериозни отражения в цената и силата на долара. Предвид, че еврото, австралийския долар и повечето от западно ориентираните азиатски икономики се влияят от силата на долара, когато юана поевтинее всички тези валути поевтиняват заедно с него, което допълнително засилва и вдига цената на долара. През последните 4 години доларът се търгуваше в диапазона 6.50 – 6.95 юана за долар, но в Август тази година (2019) Китайската валута удари 11 годишно дъно, след заплахите на Тръмп да наложи мита на китайски стоки на стойност над 300 милиарда долара. Юана не се е търгувал толкова евтино от края на световната икономическа криза от 2008-а година. Проблема не толкова в числото 7, а във факта, че пазарите свикнаха със стабилния курс между долара и китайската валута. По-евтиния юан създава добри позиции за международна търговия, за разлика от скъпия долар, който не може да реализира толкова добре стоките произвеждани в САЩ. След последните два разговора между Тръмп и Ши Джинпинг, стана ясно, че част от новата търговска сделка между Китай и САЩ включва и стабилен обменен курс от 7 юана за долар.

Новата фаза на тази търговска война, само забързва оскъпяването на долара, защото според мнозина анализатори, всяка следваща голяма стъпка към още тарифи или още по-голямо поевтиняване на юана може да бъде фатално и за двете страни и всъщност и Китай и САЩ са в патова ситуация. Ако юана поевтинее още или дори ако пазарния сентимент е, че това ще се случи, то позициите на Китай на международните пазари ще бъде по-слаба, защото инвеститорите ще продадат юаните си и ще купят поскъпващия долар. А един такъв развой пряко ще попречи на китайската икономика. Ето защо по-скоро се очаква Юана да се задържи на нива около или малко над 7 юана за долар, което само ще оскъпи валутата на САЩ без да нарани китайската.

 

Политиката на ФЕД

Говорейки за това, колко е деликатен баланса на долара спрямо другите големи световни икономики е задължително да обърнем внимание и на вътрешната политика на централната банка на САЩ. Тръмп не иска силен долар. Това пречи не само на износа на САЩ но и все още е коз в ръката на Китай, както написахме в по-горните редове. ФЕД обаче не може активно да се намеси и да отслаби долара. Причината е много проста. Основното предимство на американската икономика е, че има най-отворените капиталови пазари в света. Ако държавата се намеси и заложи срещу собствената си валута директно, то тя ще заложи срещу компаниите купили ДЦК и инвестирали в американските индекси. Предвид, че все повече купувачите на същите са Американски компании, а не чуждестранни инвеститори, директната намеса на централната банка на САЩ би дала сигнал на всички местни играчи да се оттеглят от този пазар, което означава в добрия случай, че САЩ ще загуби търговската война с Китай, а в най-лошия ще предизвика нова икономическа криза.

Не на последно място ФЕД е напълно наясно, че всеки път когато световната икономика се забавя, долара поскъпва и това е напълно нормално. Повечето заеми в световен мащаб се извършват в долари. Съответно предлагането намалява драстично а от там, цената на долара се увеличава. Думите на Суанг Хонг Шинг, прецедателя на Банката за международни разплащания (BiS) разказват ситуацията най-добре.  „Колкото по-зле се представя една икономика, толкова цената в долари, която трябва да плати за всяка следваща инвестиция се увеличава.“

 

Ако не долар то какво?

По всичко личи, че долара ще остане „скъп“ . Почти не остана пазарен анализатор, който да не предрича икономическа криза в близко бъдеще. Но вятъра предсказващ бурята все още се усеща като бриз, а облаците изглежда като да са зад хоризонта. С политическата нестабилност на Тръмп особено след поредните проби за импийчмънт срещу него, не е ясно дали долара ще падне, чисто заради политически фактори, а не толкова икономически. Едно е ясно, на където и да върви долара, стойността на златото винаги ще си остане една – като хедж срещу кризи. Ето защо ви съветваме да заложите на сигурно.

 

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още