Златни ли са златните медали на олимписйките игри ? Видео

Споделете тази статия

Летните олимпийски игри – еманация на спорта, най-висшата надпревара на планетата, най-най-най… НО!

С всяка изминала седмица от техния край, цифрите, които се появяват след неизбежните равносметки, стават все по-шокиращи за специалистите. До този момент се смята, че те вече надхвърлят с над 50% определения в началото бюджет, а ако превърнем това в конкретна сума – $4,6 милиарда.

Явно бразилските организатори на спортния форум са подозирали (или прогнозирали) такова развитие, все пак не трябва да се забравя колко много скандали излязоха наяве преди и по време на Олимпиадата, и са решили да спестят от където могат. Странно или не, една от областите, в които те си позволяват компромис е… златният медал.

Колко злато има в златния медал ?

Златните олимпийски отличия тежат точно 500 г и имат диаметър от 85 мм, но са златни само на хартия, защото златото, съдържащо се в тях, въз основа на общото им тегло, е почти никакво – точно шест грама (1,2%)!!! Останалите 494 г от медала са сребро. За сребърните бразилски ни приятели не са пестили и са вложили 100% сребро (проба 925) в тях. За протокола, бронзовите съдържат малка част цинк и в по-голямата си част мед.

Така дойде и времето да извадим калкулаторите и да посмятаме. В момента килограм злато струва около 75 000 лв. На половина прави 37 500 лв – това е цената за петстотинграмов златен медал, изработен от злато, и ако имаме предвид единствено стойността на материала. Тъй като уточних, че едва шест грама злато се включват в състава на медала, то значи, че равностойността му в пари е 450 лв. По днешни котировки може да се сдобиете с килограм сребро за приблизително 900 лв. Да подострим молива и да посмятаме още малко – при съдържание от 494 г сребро с чистота 92,5 % в така наречения златен медал, то цената на среброто в него е точно 444,60 лв, към които прибавяме и онези 450 лв за златната добавка. След малко изчисления стигаме до около 1000 лв стойност на най-високото спортно отличие. 450 лв е и чистата цена като сребро и на втория по значимост медал. Разликата е 36 500 лв на брой за бленуваното от всички спортисти парче метал, висящ на гърдите.

Сигурен съм обаче, че за състезателите стойността на метала е много повече символична, отколкото материална.

В Рио бяха раздадени триста и шест комплекта медали, но това изобщо не е общият брой на индивидуалните отличия, тъй като не са вети предвид колективните спортове и тези с повече от един спортист. Така общо по справка от официалната страница на игрите са раздадени общо 812 златни, 812 сребърни и 864 бронзови символа на спортната гордост. Запомнете бройката – 812. Да се обърнем отново към калкулаторите!

Умножаваме 812 по онези 36 500 лв разлика и получаваме, че кариоките са спестили приблизително 30 000 000 лв. Солидна сума, при това са спестена само от цената на медалите.
Всъщност ако направим една историческа справка, не трябва да съдим тъй строго спестовността на представителите на страната на кафето. Факт е, че солидни златни медали не са раздавани малко повече от сто години, от Олимпиадата в Лондон през 1908 г, когато британците са изработили 25-грамово почетно отличие с чистота на златото около 60% (15 карата).

Международният олимпийски комитет (МОК) има изискване всеки златен медал да съдържа поне шест грама злато. От там нататък може да се каже, че никой не би вложил повече от необходимия минимум, щом не го изискват от него. Организирането на летни и зимни игри е доста скъпо начинание и домакините трябва добре да планират всички разходи. Мисля, че следвайки този ред на мисли, можем да простим това стриктно придържане към точката в правилника на МОК и да изтъкнем, че не златото е най-ценното в този медал.

Все пак се завръщам към онези 30 000 000 лв и се чудя за какво или за кого са спестени, имайки предвид всичките негативи и проблеми с организацията на XXI-те Летни олимпийски игри в Рио де Жанейро.

Вижте процеса по създаване на медалите в това видео:

 

Иван Симеонов

Споделете тази статия
Категори:
Цена на златото (XAU-BGN)
3086.87 BGN/1Oz + 0.00 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
39.8893 BGN/1Oz + 0.00 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Коментари

Колко би спечелила всяка страна, ако продаде олимпийските си златни медали? - Tavex
30.07.2021, 16:40

[…] Вижте повече по темата: Златни ли са златните медали на олимписйките игри? […]

Добавете коментар

Влезте във Вашия профил, за да може да оставите коментар по статията.

Цена на златото (XAU-BGN)
3086.87 BGN/1Oz + 0.00 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
39.8893 BGN/1Oz + 0.00 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Най-четени

Дигитално евро – парична революция или стъпка към бездната

Как добивът на злато прави България по-богата

Защо Европа залага на изкупуване на злато срещу инфлацията

Препоръчани

Светът без златния стандарт I: Пет десетилетия по-късно

Защо биткойн се срина с 53% и какво значи това за критповалутата

Най-големите български банки спират приемането на срочни депозити: Какво означава това

Проучване: Централните банки ще продължат политиката на изкупуване на злато

Правителствата искат да подринат растежа с разходи и бюджетни дефицити

8 причини да инвестираме в злато

Как добивът на злато прави България по-богата

Стабилност чрез изкупуване на злато: Москва не вярва на долари

 

Получавайте първи най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Инвестирайте в злато с Tavex
Kъм магазина
0 ПРОДУКТ