Срок за обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни.
Добавете ценово известие

Колко чисто злато има в златните медали от олимпиадата в Рио

Публикувано от Даниел Василев в категория Анализи на 30.11.2016
Цена злато (XAU-BGN)
4218,63 BGN/oz
  
- 27,51 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
49,34 BGN/oz
  
- 0,69 BGN

След края на олимпийските игри в Рио де Жанейро излязоха наяве много скандали. Игрите струваха с 50% повече от предвиденото. В абсолютна стойност те надхвърлиха бюджета с 4,6 млрд. долара.

Вероятно очаквайки подобно развитие, организаторите са опитали да спестят откъдето могат. Жертва на тези икономии е самият златен медал на олимпийските игри. Да припомним, че на олимпийските игри в най-големия град на Бразилия България не спечели нито един олимпийски златен медал, а само един сребърен и два бронзови.

Така олимпийските игри в Рио де Жанейро се превръщат в един от най-слабите летни форуми в историята на българския спорт. За последен път нашите спортисти се представят по подобен начин на олимпиадата в Хелзинки през 1952 г. (един бронзов медал).

На обратния полюс е олимпиадата в Москва от 1980 г. На нея спортистите ни печелят най-голямото количество медали – общо 41, от които осем са златни. В Сеул през 1988 г. те носят десет златни отличия, но общият брой отличия е по-малък, отколкото в Москва.

Като класиране сред останалите държави най-успешните игри отново са Москва 1980 г. (трето място) и Монреал 1976 г. и Сеул 1988 г. (седмо). На игрите в Токио през 2020 г. сънародниците ни спечелиха три златни медала за пръв път, след като в Лондон (2012 г.) и Рио те се разминаха с най-високите отличия.

Единственият български златен медал от зимна олимпиада пък е от Нагано през 1998 г. Печели го биатлонистката Екатерина Дафовска. Освен него България има два сребърни и три бронзови медала и на повечето зимни олимпийски игри остава с празни ръце.

Таблица: Кой колко медали печели на олимпиадата в Рио

държава златни медали сребърни медали бронзови медали
САЩ 46 37 38
Великобритания 27 23 17
Китай 26 18 26
Русия 19 17 20
Германия 17 10 15
Япония 12 8 21
Франция 10 18 14
Южна Корея 9 3 9
Италия 8 12 8

Най-успешни на олимпийските игри в Рио де Жанейро са спортистите от САЩ, които печелят 121 медала, почти половината от които златни. Колко злато обаче щеше да спечели един атлет на летните олимпийски игри през призмата на количество чисто злато? Нека видим.

Колко злато има в златния медал на олимпиадата?

Златните медали на олимпиадата в Рио де Жайнеро тежат точно 500 г и имат диаметър от 85 мм, но са златни само на хартия. Количеството от жълтия метал в златните медали е само шест грама. Тоест едва 1,2% от теглото на златните медали на олимпиадата е чисто злато. Останалите 494 г от медала са сребро. За сребърните бразилски ни приятели не са пестили и са вложили 100% сребро (проба 925) в тях. За протокола, бронзовите съдържат малка част цинк и в по-голямата си част мед.

В момента килограм злато струва около 75 хил. лв. На половина прави 37,6 хил. лв – това е цената за петстотинграмов златен медал, ако беше изработен от злато. Но тъй като съдържанието на злато е само шест грама, то цената на един златен олимпийски медал от игрите в Рио де Жанейро е 450 лв.

Вижте повече по темата: Колко би спечелила всяка страна, ако продаде олимпийските си златни медали?

По днешни котировки може да се сдобиете с килограм сребро за приблизително 900 лв. При съдържание на сребро с чистота 92,5% от 494 г в така наречения златен медал, цената на среброто в него е точно 444,60 лв. Към тях прибавяме и онези 450 лв за златната добавка. Така общата цена по себестойност на метала на златен медал на олимпадата през 2016 г. е 900 лв. Разликата между реалната оценка на златния медал и стойността, която той трябваше да има, ако беше изработен изцяло от злато, е впечатляващите 36,7 хил. лв. Стойността на сребърните медали е 450 лв.

Сигурен съм обаче, че за състезателите стойността на метала е много повече символична, отколкото материална.

В Рио бяха раздадени триста и шест комплекта медали. Това не е общият брой на индивидуалните отличия, тъй като не са вети предвид колективните спортове и тези с повече от един спортист. Общо на игрите са раздадени 812 златни, 812 сребърни и 864 бронзови медала. Запомнете бройката – 812.

Умножаваме 812 по онези 36 500 лв разлика и получаваме, че организаторите на игрите са спестили приблизително 30 млн. лв. от златни олимпийски медали. Солидна сума, при това са спестена само от цената на медалите.

Как се произвежда олимпийският златен медал

Историческата справка показват, че не трябва да съдим тъй строго спестовността на представителите на страната на кафето. Факт е, че солидни златни медали не са раздавани малко повече от сто години, от Олимпиадата в Лондон през 1908 г, когато британците са изработили 25-грамово почетно отличие с чистота на златото около 60% (15 карата).

Международният олимпийски комитет (МОК) има изискване олимпийският златен медал да съдържа поне шест грама злато. Никой не би вложил повече количество злато, щом не го изискват от него. Организирането на летни и зимни игри е доста скъпо начинание и домакините трябва добре да планират всички разходи.

Все пак се завръщам към онези 30 млн. лв и се чудя за какво или за кого са спестени, имайки предвид всичките негативи и проблеми с организацията на XXI-те Летни олимпийски игри в Рио де Жанейро.

А ето как се изработва златният медал на олимпиадата:

Иван Симеонов

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още