Добавете ценово известие

Опасността от износа на Китай I: Раждането на глобалния експортен хегемон

Публикувано от Даниел Василев в категория Анализи, На фокус на 05.08.2021
Цена злато (XAU-BGN)
3 387 BGN/oz
  
+ 12 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
39 BGN/oz
  
- 1 BGN

На теория Китай е „развиваща се“ икономика. На практика през последната година страната се превърна в търговски хегемон. Някои държави, например Австралия, изпитаха негативните ефекти от това. В бъдеще може да последват и други, а има висока вероятност Поднебесната империя да се превърне в страната с най-голям брутен вътрешен продукт преди края на мандата на президента на САЩ Джо Байдън през 2025 г.

Тук ще разгледаме как се стигна до това, до какво води и какви са заплахите от лидерството в износа на Китай. Защото случващото се със страната е по-задълбочено, отколкото може да изглежда първоначално.

Китай: Хегемонът в износа

Китай се появява в челната десетка на държавите с най-голям дял в глобалната търговия през 1997 г. Малко над десетилетие по-късно тя вече е водачът в класацията.

Графика 1: Дял от глобалния износ на водещите експортни икономики

Източник: Карлос Разо, United Nations Conference on Trade and Development

Данните показват, че Китай се изстрелва като износител и „изяжда“ дела на страните под себе си. Докато през 1997 г. държавите извън лидерската тройка са относително близо до оглавяващите подреждането по дял от глобалния експорт, през 2020 г. те вече изостават с над двойно по-ниски дялове.

По-важното обаче е друго. За огромна част от останалия свят Китай е основният вносител на стоки и услуги. Последният път, когато се наблюдава подобна ситуация, е след Втората световна война. Тогава значителна част от производството е съсредоточена в САЩ, а Европа все още се възстановява от разрушенията.

Но ситуацията днес е много по-различна. Сега САЩ изгуби позицията си без да има глобален военен конфликт. Европа също изостава, задушаваща се от собствените си политики. А по всичко личи, че доминацията на Китай единствено ще се засилва.

Страната, от която зависят всички останали

През 2000 г. Китай точно е влязъл в списъка на водещите износители. Към този момент той е значим търговски партньор единствено за страните, намиращи се в непосредствена близост до него. След скоростното изкачване в класацията, той вече е сила, с която всички трябва да се съобразяват, както ще видим по-долу.

Днес Китай е водещ износител за 80 страни, ако го сравняваме със САЩ и с целия Европейски съюз. Но ако извадим ЕС от уравнението, защото той е обединение, а не страна сам по себе си (ще е по-правилно да сравняваме Европейския съюз с БРИКС, вместо само с един от членовете му), Китай се превръща във водещ търговски партньор на 135 държави.

След като през 2009 г. той постигна статуса на страна с най-голям дял в световния износ и изпревари Германия, пет години по-късно Китай постигна и друго важно достижение. През 2014 г. стана най-голямата държава в света по общ обем на търговията (износ плюс внос).

Графика 2: Държави в света по водещ износител към тях през 2000 г. (горе) и 2020 г. (долу)

Източник: Международен валутен фонд; собствени изчисления

На пръв поглед, големият губещ като експортна сила за последните две десетилетия е САЩ. ЕС сякаш успява да запази позициите си, макар че изгубва половин Африка, Азия и малкото си търговско влияние в Латинска Америка. За да разберем мащаба на случващото се, трябва да не се ограничаваме до видимото, а да разгледаме и невидимото, както съветва великият икономист Фредерик Бастиа.

Вижте повече по темата: Може да се подобри само това, което може да се измери

Какво не показват графиките

Когато гледаме картите по-горе, трябва да имаме предвид ограниченията им. Оцветените територии на страните не показват детайлите на търговските отношения, видими от самите данни. Ето няколко значими феномена, които на първо четене не се виждат.

  • Европейският съюз не е държава и не го третираме като такава. Добавили сме го в уравнението, за да покажем, че не просто САЩ губи позиции, а и ЕС. Фактът има голямо отражение за живеещите на Стария континент, тъй като за пореден път показва, че Европа не произвежда стоки. Както заем, именно производството генерира богатство, а не печатането на пари от страна на ЕЦБ;
  • Към 2020 г. нито една отделна страна от ЕС не успява да изпревари Китай сама по себе си, освен в някои редки случаи. Това е особено важно, защото показва, че извадени от контекста на единния блок, страните в Европа са надолу в подреждането на картата на водещите износители. Съпоставяйки държава срещу държава, а не държава срещу съюз от държави, Китай контролира напълно търговията в цяла Африка, Азия, голяма част от Южна Америка и половината от Северна Америка чрез САЩ, т.е. в лицето на най-голямата икономика на света;
  • Често в случаите, при които картата за 2020 г. показва, че най-голям износ към съответната страна се пада на ЕС, Китай категорично вече е изпреварил САЩ. Това е вярно за повечето европейски държави и дори за Израел, която традиционно е близък партньор на Щатите и получава сериозна подкрепа от тях;
  • Китай вече е еднолично водещ доставчик към някои от най-големите икономики по света. В много случаи износът му към конкретни пазари надхвърля този на САЩ и ЕС взети заедно. Тук не става дума само за малки пазари като Бруней и Малави, а за значителни икономики като Япония, Индия и Южна Корея. Австралия е на ръба също да влезе в тази категория.

За кого бие пандемията

След разпространението на коронавируса в Ухан, Китай (където се намира и лаборатория за експериментиране с вируси), на 23 януари 2020 г. властите в страната наложиха драконовски мерки. Напускането на дома „без причина“ беше забранено, а провинцията се оказа откъсната от останалата част от страната – влизането и излизането от нея също бяха невъзможни. Така Ухан се озова във военно-медицинско положение.

Вижте повече по темата: Китай иска цялото злато и банките ѝ вече могат да го имат

По-малко от два месеца по-късно управляващите в останалите части на света повториха действията на Китай. Без оглед на ограниченията за опазване на здравето, негативните последици и пълното подриване на индивидуалната свобода. И без оглед на факта, че копират модел, приложен от комунистическа държава.

В наличност

1 грам абонаментно златно кюлче Tavex

Продаваме 124 лв. 114 114 124 124
Купуваме 114лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

Дълго може да се говори за негативните последици от пандемията. Важното за настоящата статия е, че чрез прилагането на мерките на китайските власти, развитите икономики се простреляха в крака. Производството и веригите на доставки рухнаха, заедно с малкия и (в по-малка степен) средния бизнес. Не помогна и фактът, че известна част от големия индустриален капацитет беше насочен към производство на медицинско оборудване. Политиците по целия свят изстреляха разходите до невиждани в мирно време стойности.

Вижте повече по темата: Правителствата искат да подринат растежа с разходи и бюджетни дефицити

Колапсът на търговията не обхвана всички части на света равномерно. Затова когато се тегли чертата, големите нетни губещи по всеки показател се оказаха развитите икономики. В голям печеливш се превърна Китай.

Властите в страната първи затвориха, но и първи позволиха производството да възстанови дейност. Така докато експортът на почти целия останал свят рухваше, Поднебесната империя изстреля износа си, особено в контекста на изкуствено създадените дефицити на медицинско оборудване и други консумативи. През 2019 г. ЕС успя да изпревари Китай по абсолютен обем на износа си за пръв път от почти десетилетие и блокът се превърна в най-голям износител (отново подчертаваме, че не го третираме като единна държава). Към 2020 г. този прогрес беше заличен, а източната страна утвърди позициите си на безапелационен експортен лидер.

Графика 3: Износ и търговски дефицит на САЩ, ЕС и Китай

Източник: Евростат, ОИСР, US Census Bureau, собствени изчисления

През последните десетилетия Китай се облагодетелства от политиките, подриващи растежа, инвестициите и реалния стандарт на живот. Това са политиките, създаващи входни бариери за частните компании, регулиращи възнагражденията и бонусите и увеличаващи разходите на бизнеса. Така той се превърна във водещ производител и износител, докато Западният свят произвежда все по-малко блага.

Възползвайки се от самонанесените рани на Европа и САЩ, Китай постепенно се превръща в нещо повече от място за производство на ишлеме и евтин труд. Поднебесната империя вече изпреварва Европа като иновативен лидер. Въпреки всички изкривявания на финансовата система, ако разгледаме броя на еднорозите (стартъпи с пазарна капитализация от над 1 млрд. долара), Китай изпреварва значително Европа.

Графика 4: Брой на еднорозите към април 2021 г.

Източник: Statista

Може да се спори дали пандемията е умишлено създадена от Пекин, или е сто изтичане на вирус от лаборатория. Не може да се спори обаче, че коронавирусът тласна силно китайския износ и че страната умее да извлича изгоди от геополитическата и икономическа ситуация.

В следващата статия от поредицата ще разгледаме рисковете за Европа и света, до които води износът от Китай

Препоръчваме Ви да прочетете още